In dit artikel

Goede Slaaphouding | Dit zijn de beste Slaaphoudingen!

Goede Slaaphouding (2023) | Dit zijn de beste Slaaphoudingen!

In dit artikel

Een goede slaaphouding is heel erg belangrijk voor je lichaam, het kan het verschil maken tussen heerlijk fit en energiek wakker worden of bijna letterlijk gebroken wakker worden.

Als we slapen vindt er in ons brein een grote schoonmaak plaats en laadt het op voor de volgende dag, maar wat vaak vergeten wordt is dat ons fysieke gestel ook behoefte heeft om uit te rusten. Een verkeerde slaaphouding zorgt ervoor dat je lichaam niet goed kan uitrusten, het is dus simpel te verklaren waarom jij soms zo ‘gebroken’ wakker wordt.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Slechte Slaaphouding

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, sommige slaaphoudingen kun je maar beter vermijden, je rust er niet goed van uit en je spieren en gewrichten liggen in een onnatuurlijke houding.

Ik heb het hier over buikslapen, als je op je buik slaapt forceer je bepaalde spieren en gewrichten, met name de gewrichten in je onderrug krijgen het hierdoor zwaar te verduren, omdat je met je bovenlichaam en je hoofd omhoog ligt komt er druk te staan op de gewrichten in je onderrug.

Maar deze houding geeft niet alleen druk op de gewrichten in je onderrug, ook de spieren in je nek komen in een onnatuurlijke houding te liggen, je hoofd ligt namelijk geroteerd.

Slaap jij regelmatig op je buik? Probeer dan een andere slaaphouding aan te nemen want:

 • Je lichaam ligt in een onnatuurlijke slaaphouding.
 • De gewrichten in je onderrug worden zwaar belast.
 • Je hoofd ligt geroteerd wat voor de nodige problemen kan zorgen in je nek.

Tussenhouding als Slaaphouding?

Het zal je misschien verbazen maar er zijn enorm veel mensen die in een zogenaamde ‘tussenhouding’ liggen te slapen, dat is een houding tussen slapen op je buik en slapen op je zij in.

Goede Slaaphouding Dit zijn de beste Slaaphoudingen!

Zoals je kunt zien is dit niet goed voor je rug en ook in je schouder ontstaat er een drukpunt. Het zorgt net zoals bij het ‘buikslapen’ voor overbelasting van spieren en gewrichten en als je wakker wordt kun je last hebben van spierpijn. Een tussenhouding zorgt dus voor:

 • Overbelasting van bepaalde spieren en gewrichten.
 • Pijnlijke rug bij het opstaan.
 • Pijnlijke schouder en arm bij het opstaan.
 • In sommige gevallen last van de nek.

Goede Slaaphouding: Slaap op je rug of op je zij

Bij een goede slaaphouding is de druk gelijkmatig verdeeld over je lichaam, slapen op je rug of op je zij zijn de beste slaaphoudingen.

Goede Slaaphouding Dit zijn de beste Slaaphoudingen!

Het gewicht van je lichaam word gelijkmatig opgevangen en hierdoor worden je gewrichten en spieren het minst belast, je zult in de morgen veel fitter wakker worden omdat nu ook je lichaam optimaal is uitgerust. Een ergonomisch kussen kan hierbij wel eens de oplossing zijn.

Maar wat als ik draai tijdens mijn slaap?

Deze vraag krijg ik regelmatig gesteld van mensen die mij vragen naar het belang van een goede slaaphouding, ‘Wat als ik draai en in een verkeerde houding blijf liggen?’ Het is inderdaad mogelijk dat je na het draaien en het woelen in een andere houding komt te liggen, toch zou ik me daar niet heel druk om maken, wat we vaak zien is dat we uiteindelijk terug draaien in onze oorspronkelijke houding.

Wil je helemaal zeker weten dat je gedurende de hele nacht in de goede houding blijft liggen, schaf dan een zogenaamde slaaprol aan, deze slaaprol zorgt ervoor dat je niet in de verkeerde houding komt te liggen.

Wist je trouwens dat we gemiddeld 80 keer per nacht bewegen in onze slaap? Naast draaien en woelen is dit ook het strekken van het been of een arm.

Draaien in bed heeft als functie dat we niet de hele nacht in dezelfde houding liggen met als gevolg, een minder goede bloeddoorstroming en pijnlijke spieren en gewrichten.

Tip: Word je telkens wakker omdat je wel erg veel draait en woelt? Probeer dan een matras van traagschuim, omdat je dieper wegzakt in een matras van traagschuim en dit dus comfortabeler is voor je lichaam word je minder vaak wakker.

 • We draaien gemiddeld 40 keer per nacht en bewegen wel tot 80 keer per nacht.
 • Draaien zorgt ervoor dat onze bloeddoorstroming optimaal blijft.
 • Draaien zorgt ervoor dat we geen last krijgen van pijnlijke spieren en gewrichten.
 • Word je vaak wakker omdat je draait? Probeer eens een matras van traagschuim.
 • Draaien en woelen is geen oorzaak van een slaapprobleem, het is slechts een gevolg.

Slaap je ALTIJD onrustig?

Maar wat als jij telkens wakker wordt als je draait en woelt? Zoals ik net al zei is draaien en woelen geen oorzaak van een slaapprobleem maar slechts een gevolg van een onderliggend slaapprobleem.

Niet goed kunnen slapen kan te maken hebben met simpele factoren zoals:

 • Verkeerd bio ritme
 • Stress
 • Teveel cafeïne
 • Laat op de avond nog sporten
 • TV kijken in bed
 • Op je smartphone voordat je gaat slapen (het blauwe licht activeert je brein)
 • Geen goed slaapklimaat
 • Last van irritante omgevingsgeluiden
 • Last van snurkende partner. Slaap je slecht naast je partner?
 • Piekeren

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat het wat minder oppervlakkig is en dat het een aandoening in ons lichaam de boosdoener is. In dat geval raad ik je aan om een huisarts te bezoeken of je slaap te laten analyseren in een zogenaamde slaapkliniek, deze zijn er in gespecialiseerd en kunnen je meestal na één nacht vertellen wat de oorzaak van je slaapprobleem is.

Wat mij er goed heeft geholpen is om voor het slapen een kwartiertje op een spijkermat te gaan liggen. Flowee heeft prachtige spijkerbedden die erg toegankelijk zijn.

Een goede Slaaphouding is essentieel

Om dit artikel af te sluiten met de kern, een goede slaaphouding is dus essentieel voor het goed uitrusten van je lichaam en geest. Je spieren en gewrichten hebben baat bij de juiste houding dus vermijdt het slapen in een tussenhouding of buikhouding, je kunt deze houdingen vermijden door gebruik te maken van een zogenaamde slaaprol. Deze rol zorgt ervoor dat je tijdens het slapen niet op je buik of in een tussenhouding kunt gaan liggen.

Draaien en woelen is een natuurlijk verschijnsel, het is echter wel vervelend als je telkens wakker wordt, een onderliggend slaapprobleem is meestal de oorzaak.

Krik je kennis over slapen op!

Wil je meer weten over slapen? Hoe ons lichaam precies werkt? Waarom we soms niet kunnen slapen en wat je daar aan kunt doen?

Hoe je biologische klok werkt en waarom dure kruidenmiddeltjes en kussensprays niet werken? Wat het grootste slaapprobleem in Nederland is en waarom veel mensen hier (helaas) nooit achter zullen komen?

Lees dan mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Goede Slaaphouding (2023) | Dit zijn de beste Slaaphoudingen!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips