In dit artikel

Hoe Kies Je Een Goede Multivitamine? (2023)

In dit artikel

Het kiezen van de juiste multivitamine kan een behoorlijke uitdaging zijn, gezien het enorme aanbod op de markt. Net als jij, stond ik ook ooit voor die keuze en heb ontdekt dat een goed gekozen multivitamine je gezondheid effectief kan ondersteunen.

In dit artikel deel ik mijn inzichten en stappenplan om de perfecte multivitamine te selecteren, afgestemd op jouw leeftijd, geslacht en persoonlijke situatie. Ja, het is mogelijk om een goede multivitamine te vinden!

Key Takeaway

De beste multivitamine van 2023 is Nutribites Multivitamine Speciaal. Dit merk bevat 13 essentiële vitamines en 7 mineralen en is helemaal veganistisch. Deze multivitamine ondersteunt de weerstand en activeert je natuurlijke energie!

Samenvatting

 1. Een multivitamine bevat verschillende essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en andere belangrijke stoffen.
 2. Vitamines zoals A, B, C, D, E en K zijn belangrijk voor je gezondheid.
 3. Mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, zink, kalium en jodium ondersteunen verschillende lichaamsprocessen.
 4. Het is belangrijk om een multivitamine te kiezen die past bij jouw leeftijd, geslacht en persoonlijke situatie.
 5. Zwangere vrouwen moeten letten op extra voedingsstoffen zoals foliumzuur in hun multivitamine.
 6. Oudere vrouwen hebben vaak behoefte aan extra vitamine D, calcium en magnesium.
 7. Sporters kunnen profiteren van speciale multivitamines die energieproductie en spierherstel ondersteunen.
 8. Kinderen hebben speciale multivitaminen nodig die zijn afgestemd op hun groei en ontwikkeling.
 9. Let bij het kopen van een multivitamine op de vorm, dosering, ingrediënten en prijs.
 10. De prijs van een multivitamine betekent niet altijd dat het beter is – kijk naar de samenstelling en kwaliteit.

Wat is een multivitamine?

Een multivitamine is een voedingssupplement dat een verscheidenheid aan essentiële voedingsstoffen bevat, zoals vitamines, mineralen en andere belangrijke stoffen.

Belangrijke vitaminen

Ik weet dat vitamines belangrijk zijn voor mijn lichaam. Hier zijn enkele vitamines die ik altijd in mijn multivitamine kijk:

 1. Vitamine A: Deze vitamine is goed voor mijn ogen.
 2. Vitamine B: Het helpt mij om energie uit voedsel te halen.
 3. Vitamine C: Dit maakt mijn immuunsysteem sterk.
 4. Vitamine D: Ik krijg dit van de zon, maar soms heb ik meer nodig.
 5. Vitamine E: Het beschermt mijn cellen tegen schade.
 6. Vitamine K: Deze vitamine helpt bij de bloedstolling.

Mineralen

Mineralen zijn belangrijk voor ons lichaam. Ze helpen bij verschillende processen in ons lichaam, zoals het versterken van onze botten en tanden. Hier zijn enkele belangrijke mineralen die je kunt vinden in multivitaminen:

 • Calcium: Dit mineraal is essentieel voor sterke botten.
 • Magnesium: Het helpt bij het reguleren van de spierfunctie en het behouden van een gezond zenuwstelsel.
 • IJzer: Dit mineraal is belangrijk voor het aanmaken van rode bloedcellen en het transporteren van zuurstof door ons lichaam.
 • Zink: Het speelt een rol bij de groei, ontwikkeling en werking van ons immuunsysteem.
 • Kalium: Dit mineraal is nodig voor een goede functie van onze spieren en zenuwen.
 • Jodium: Het ondersteunt een gezonde schildklierfunctie, wat belangrijk is voor de regulatie van onze stofwisseling.

Essentiële stoffen

Essentiële stoffen zijn voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Ze worden “essentieel” genoemd omdat ons lichaam ze niet zelf kan maken en we ze dus uit onze voeding moeten halen. Enkele voorbeelden van essentiële stoffen zijn vitamine C, vitamine D, ijzer en calcium. Deze stoffen spelen een belangrijke rol bij het behouden van een goede gezondheid en het ondersteunen van verschillende lichaamsfuncties. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je multivitamine de essentiële stoffen bevat die je lichaam nodig heeft.

Hoe kies je de juiste multivitamine?

Bij het kiezen van de juiste multivitamine moet je letten op je geslacht, leeftijd en persoonlijke situatie.

Voor volwassenen

Als volwassene is het belangrijk om een multivitamine te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften. Er zijn multivitaminen beschikbaar die speciaal zijn samengesteld voor mannen en vrouwen.

Daarnaast zijn er ook multivitaminen die geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen, zoals 50-plussers. Een goede multivitamine kan je helpen om alle essentiële vitamines en mineralen binnen te krijgen die je nodig hebt voor een gezond lichaam.

Het is verstandig om te kijken naar de samenstelling en kwaliteit van een multivitamine voordat je er een koopt, zodat je zeker weet dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Voor zwangere vrouwen

Als je zwanger bent, is het belangrijk om extra zorg te dragen voor je voeding. Een goede multivitamine kan helpen om eventuele tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen. Bij het kiezen van een multivitamine voor zwangere vrouwen is het belangrijk om te letten op de samenstelling van de vitamines en mineralen.

De multivitamine moet bijvoorbeeld voldoende foliumzuur bevatten, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van de baby. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de dosering en eventuele andere toegevoegde stoffen.

Het is aan te raden om advies te vragen aan een deskundige of je verloskundige om de juiste multivitamine te kiezen die past bij jouw persoonlijke situatie.

Voor vrouwen ouder dan 50 jaar

Als je een vrouw bent ouder dan 50 jaar, is het belangrijk om een multivitamine te kiezen die speciaal is ontwikkeld voor jouw behoeften. Naarmate we ouder worden, hebben we vaak extra ondersteuning nodig om onze gezondheid en vitaliteit te behouden.

Een multivitamine voor vrouwen boven de 50 kan helpen om eventuele tekorten aan essentiële voedingsstoffen aan te vullen. Het kan helpen om de botten sterk te houden, de hartgezondheid te ondersteunen en energieniveaus te verbeteren.

Zorg ervoor dat de multivitamine die je kiest vitamine D, calcium en magnesium bevat, omdat deze voedingsstoffen vaak tekortschieten bij oudere vrouwen. Ook is het belangrijk om te kijken naar de samenstelling en kwaliteit van de multivitamine voordat je deze koopt.

Voor sporters

Als sporter is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Een multivitamine kan een goede aanvulling zijn op je dieet. Er zijn speciale multivitamines beschikbaar voor sporters, die extra voedingsstoffen bevatten die je tijdens het sporten nodig hebt.

Deze multivitamines kunnen helpen bij het behouden van een gezond immuunsysteem, het herstellen van spieren na een training en het bevorderen van de energieproductie. Het is belangrijk om te kijken naar multivitamines die specifiek zijn ontworpen voor sporters en die voldoen aan jouw individuele behoeften en doelen.

Kies voor een multivitamine die ondersteuning biedt bij jouw sportprestaties en helpt om je gezondheid op peil te houden.

Voor kinderen

Voor kinderen zijn er speciale multivitamines beschikbaar om ervoor te zorgen dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Het is belangrijk om te kiezen voor een multivitamine die speciaal is ontwikkeld voor kinderen, omdat hun voedingsbehoeften anders zijn dan die van volwassenen.

Deze multivitamines bevatten vaak de essentiële vitamines en mineralen die kinderen nodig hebben voor een gezonde groei en ontwikkeling. Het is verstandig om te letten op de dosering en ingrediënten bij het kopen van een multivitamine voor kinderen, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Waarop letten bij het kopen van een multivitamine?

Bij het kopen van een multivitamine moet je letten op de vorm, dosering, ingrediënten en prijs.

Vorm

De vorm van een multivitamine is ook belangrijk om op te letten bij het kopen ervan. Multivitaminen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules en kauwtabletten.

Dit heeft invloed op hoe gemakkelijk ze door je lichaam worden opgenomen. Sommige mensen hebben moeite met het slikken van pillen en kunnen daarom de voorkeur geven aan kauwtabletten.

Het is belangrijk om de vorm te kiezen die het beste bij je past, zodat je de multivitamine gemakkelijk kunt innemen en optimaal kunt profiteren van de voedingsstoffen die het biedt.

Dosering

Het is belangrijk om de juiste dosering van een multivitamine te kiezen. Elke multivitamine heeft een aanbevolen dagelijkse dosering die specifiek is voor de voedingsstoffen die erin zitten.

Het is essentieel om de instructies op de verpakking te volgen en niet meer dan de aanbevolen dosis in te nemen. Te veel vitamines en mineralen innemen kan schadelijk zijn voor je gezondheid, dus wees voorzichtig.

Als je twijfelt over de juiste dosering, kun je het beste een arts of diëtist raadplegen. Zij kunnen je adviseren over welke multivitamine en dosering het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Ingrediënten

Bij het kiezen van een multivitamine is het belangrijk om naar de ingrediënten te kijken. Een goede multivitamine bevat alle essentiële vitamines en mineralen die je nodig hebt. Let goed op de samenstelling en kwaliteit van de ingrediënten voordat je een multivitamine koopt.

Zoek naar een supplement dat past bij jouw persoonlijke situatie en behoeften. Kijk ook naar de aanbevelingen en testresultaten van bijvoorbeeld de Consumentenbond om de beste keuze te maken.

Blijf gezond en geef je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft!

Prijs

Er zijn multivitamines verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Het is belangrijk om te beseffen dat de prijs van een multivitamine niet altijd aangeeft hoe goed de kwaliteit is.

Er zijn betaalbare multivitamines die nog steeds van goede kwaliteit zijn en alle benodigde voedingsstoffen bevatten. Aan de andere kant zijn er ook duurdere merken die niet noodzakelijkerwijs beter zijn.

Het is verstandig om te kijken naar de samenstelling en kwaliteit van een multivitamine, in plaats van alleen naar de prijs. Wanneer je een multivitamine kiest, is het belangrijk om te gaan voor een merk dat jouw gezondheidsbehoeften ondersteunt, ongeacht de prijs.

Conclusie

Het kiezen van een goede multivitamine is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Kijk naar de samenstelling, kwaliteit en doelgroep van de multivitamine.

Zorg ervoor dat het supplement past bij jouw gezondheid en levensstijl.

Meer over ‘multivitamine’

In de zoektocht naar een gezondere levensstijl, komen veel mensen vroeg of laat bij het onderwerp multivitamines terecht. Misschien heb je je wel eens afgevraagd welke multivitamine vrouw specifiek nodig heeft of hoe de multivitamine man kan helpen. Er is een wijd scala aan opties, van de huismerken zoals multivitamine Kruidvat tot de meer gespecialiseerde merken zoals Vitals multivitamine.

Speciale levensfasen vragen ook om specifieke supplementen. Zo is er een speciale multivitamine voor als je zwanger bent. Maar wat is nu een goede multivitamine? Het antwoord op die vraag kan complex zijn en is afhankelijk van diverse factoren. Gelukkig hebben we uitgebreide artikelen over multivitamines in het algemeen om je op weg te helpen.

Niet iedereen houdt van pillen slikken. Voor hen zijn er alternatieven zoals de handige multivitamine bruistablet, de smakelijke multivitamine gummies, of zelfs multivitamine drinken. En als je een veganistische levensstijl volgt, kun je ook kiezen voor een speciale vegan multivitamine.

Voor degenen die meer op zoek zijn naar natuurlijke opties, is er ook een natuurlijke multivitamine. En als je het allemaal heel serieus neemt en de kritische blik wilt gebruiken, kun je ook de resultaten van onderzoeken door de multivitamine Consumentenbond raadplegen. Voor mensen die een gastric bypass operatie hebben ondergaan, is er ook een specifieke multivitamine gastric bypass beschikbaar.

Of je nu een doorgewinterde vitaminegebruiker bent of net begint met je ontdekkingsreis, er is een multivitamine kauwtablet of andere vorm die bij jouw behoeften en levensstijl past.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “Hoe Kies Je Een Goede Multivitamine?”

“Hoe Kies Je Een Goede Multivitamine?” betekent hoe je de beste keuze maakt uit een selectie van multivitaminen als aanvulling op je gezonde voeding.

2. Wat zijn de voordelen van multivitaminen?

De voordelen van multivitaminen zijn dat ze als basisondersteuning dienen voor je gezondheid, en kunnen helpen om aan te vullen wat we missen in onze dagelijkse voeding.

3. Hoe vergelijk ik verschillende multivitamines?

Je kunt multivitaminen vergelijken door te kijken naar het merk, of ze natuurlijke of orthomoleculaire supplementen zijn, en of ze hebben wat je nodig hebt als man, vrouw, senior of kind.

4. Welke soorten multivitaminen bestaan er?

Er zijn veel soorten multivitaminen, zoals die speciaal voor mannen, vrouwen, kinderen en senioren. Ook zijn er natuurlijke multivitamines en multivitaminen met mineralen.

5. Wat zijn de beste multivitaminen om te kiezen?

De beste multivitamines zijn die welke passen bij je leeftijd, geslacht, en gezondheidsbehoeften. Ze moeten ook worden gemaakt door betrouwbare orthomoleculaire merken.

» Referenties

1. Cheryl L Rock. Multivitamin-multimineral supplements: who uses them? The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 1, January 2007, Pages 277S–279S.
https://academic.oup.com/ajcn/article/85/1/277S/4649462

2. Suzanne P Murphy, Kami K White, Song-Yi Park, Sangita Sharma. Multivitamin-multimineral supplements’ effect on total nutrient intake. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 1, January 2007, Pages 280S–284S.
https://academic.oup.com/ajcn/article/85/1/280S/4649465

3. Huang HY, Caballero B, Chang S, et al. Multivitamin/mineral supplements and prevention of chronic disease. Evidence Report/technology Assessment, 01 May 2006, (139):1-117.
https://europepmc.org/article/NBK/nbk38082

4. Kevin B. Comerford. Recent Developments in Multivitamin/Mineral Research. Advances in Nutrition, Volume 4, Issue 6, November 2013, Pages 644–656.
https://academic.oup.com/advances/article/4/6/644/4595569

» Referenties

Conclusie beste multivitaminen 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Kies Je Een Goede Multivitamine? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips