Hoe werkt een gluten intolerantie test?

Heb je last van buikpijn of vermoeidheid na het eten van brood of pasta? Je bent niet alleen, want dit zijn symptomen die ik ook heb ervaren, en die kunnen wijzen op glutenintolerantie.

In dit artikel onthul ik hoe een gluten intolerantie test werkt, inclusief belangrijke informatie die je moet weten voordat je getest wordt. Lees verder en ontdek hoe jij duidelijkheid kunt krijgen over jouw situatie.

Samenvatting

 • Een glutenintolerantie test detecteert de aanwezigheid van anti – tTG IgA antilichamen in je bloed, wat een indicatie kan zijn voor coeliakie.
 • Naast antistoffen controleert de test ook hoe goed je lever en nieren werken omdat deze organen kunnen lijden onder langdurige blootstelling aan gluten.
 • Voor een zelftest zijn er voordelen zoals gemak en snelle resultaten, maar ook nadelen zoals een grotere kans op onnauwkeurigheid en het feit dat het geen diagnose door een professional vervangt.
 • Het is essentieel om vóór de test voldoende gluten te consumeren om de nauwkeurigheid van de resultaten te verhogen.
 • Raadpleeg na een zelftest altijd een arts voor een definitieve diagnose en voordat je belangrijke beslissingen neemt over je dieet en gezondheid.

Het Proces van de Gluten Intolerantie Test

Persoon die bloed laat afnemen in medisch laboratorium.

Het achterhalen of je te maken hebt met een glutenintolerantie begint met een specifieke test die speurt naar antistoffen in je bloed. Dit proces, dat stap voor stap door het lab wordt uitgevoerd, leg ik je haarfijn uit waardoor je precies weet wat je kunt verwachten.

Detectie van specifieke anti-tTG IgA antilichamen

Om coeliakie op te sporen, kijk ik naar de aanwezigheid van anti-tTG IgA antilichamen in mijn bloed. Deze specifieke afweerstoffen zijn een alarmteken dat mijn lichaam vecht tegen gluten.

Mijn dokter legt uit dat als deze antilichamen hoog zijn, dit kan wijzen op coeliakie. Daarmee krijg ik belangrijke aanwijzingen of het nodig is om over te gaan op een glutenvrij dieet.

Bij de Gluten-CHECK© wordt er uit mijn volbloedmonster gekeken of deze specifieke anti-tTG IgA antilichamen aanwezig zijn. Dit is een cruciale stap, want zonder deze antilichamen zou ik onterecht kunnen denken dat gluten geen probleem voor me zijn.

Met de juiste detectie kan ik verder onderzoek doen en uiteindelijk zekerheid krijgen over de noodzaak van glutenvrij eten.

Laboratoriumonderzoek en Resultaten

Een persoon ontvangt een bloedtest in een laboratorium.

Ontdek hoe laboratoriumonderzoek jou helderheid kan bieden over gluten intolerantie en duik dieper in de wereld van antilichamen en bloedwaarden om te begrijpen wat je lichaam je probeert te vertellen.

Bloedwaarden, lever- en nierfunctie

Bij het checken van bloedwaarden voor een gluten intolerantie test houd ik altijd mijn adem even in. De gedachte dat er naalden aan te pas komen maakt me wat nerveus, maar gelukkig is het zo gepiept.

De arts neemt een bloedmonster om te kijken of mijn lichaam antistoffen tegen gluten aanmaakt. Dit kan duiden op coeliakie.

De resultaten zijn niet alleen gefocust op antistoffen. Ze geven ook inzicht in hoe mijn lever en nieren functioneren. Deze organen kunnen namelijk beïnvloed worden door langdurige blootstelling aan gluten bij mensen met coeliakie.

Een goede werking van lever en nieren is essentieel voor mijn algehele gezondheid. Daarom let de specialist goed op het volledige bloedbeeld, inclusief de werking van deze belangrijke organen.

Coeliakie Test via Bloedonderzoek

Om coeliakie vast te stellen, onderga ik een bloedonderzoek. Dit is een belangrijke stap omdat antistoffen tegen gluten, zoals anti-tTG IgA, hiermee opgespoord kunnen worden. De aanwezigheid van deze antistoffen wijst vaak op coeliakie.

Als ik IgA-deficiënt ben, wat betekent dat dit type antistof bij mij ontbreekt of te laag is, dan kunnen er aanvullende testen nodig zijn om een nauwkeurige diagnose te stellen.

Het laboratorium analyseert mijn bloed op zoek naar specifieke markers die duiden op een glutenintolerantie. Ze kijken naar de bloedwaarden en controleren mogelijke aantasting van organen zoals de lever en nieren.

Het is cruciaal dat deze test nauwkeurig gebeurt, want een glutenvrij dieet starten zonder een correcte diagnose kan later voor verwarring zorgen. Alle resultaten samen geven mijn dokter een helder beeld en helpen bij het vaststellen van de juiste behandelingswijze.

Voordelen en Nadelen van de Gluten Intolerantie Zelftest

Het kiezen voor een zelftest voor glutenintolerantie heeft zijn pluspunten, maar ook enkele minpunten die je moet overwegen. Ik deel mijn persoonlijke ervaringen met deze tests om jou te helpen een geïnformeerde beslissing te nemen.

 • Je kunt de test gemakkelijk thuis doen zonder naar het ziekenhuis of de kliniek te hoeven gaan. Dit bespaart tijd en is handig.
 • De resultaten zijn snel beschikbaar; soms al binnen enkele dagen, wat sneller is dan veel laboratoriumtests.
 • Een zelftest kan leiden tot een vroege ontdekking van problemen, waardoor je sneller kunt beginnen met het aanpassen van je dieet.
 • De kans op onnauwkeurige resultaten door verkeerd gebruik is groter bij een zelftest dan bij professionele medische tests.
 • Zonder grondige kennis van iga – deficiëntie kan de interpretatie van uitslagen lastig zijn, wat tot verwarring kan leiden.
 • Voor een definitieve diagnose moet je toch langs een arts; de zelftest vervangt geen volledige diagnostiek door professionals.

Conclusie: De Betrouwbaarheid van de Gluten Intolerantie Test

Vertrouw je op de resultaten van een gluten intolerantie test? Denk dan aan een gedegen voorbereiding, waarbij je genoeg gluten consumeert voor het bloedonderzoek. Deze stap verhoogt de nauwkeurigheid aanzienlijk.

Laat je inspireren door de duidelijkheid die zo’n test biedt; het kan de start zijn van een nieuw, gezonder levenspad. Neem je gezondheid serieus en ga voor de zekerheid van een medisch bevestigde diagnose.

Enthousiast geworden over de mogelijkheden? Praat met je huisarts over hoe je de resultaten kunt gebruiken om je welzijn te verbeteren.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een gluten intolerantie test?

Een gluten intolerantie test is een onderzoek dat meet of je lichaam negatief reageert op gluten, wat belangrijk is om te weten voordat je begint aan een glutenvrij dieet.

2. Hoe betrouwbaar is zo’n test?

De betrouwbaarheid van een gluten intolerantie test hangt af van de specificiteit en de kwaliteit van de test. Goede tests kunnen nauwkeurig aangeven of je een intolerantie hebt.

3. Moet ik een dieet volgen voor de test?

Het is belangrijk om nog geen glutenvrij dieet te volgen voordat je de test doet, omdat het de resultaten kan beïnvloeden. Eet normaal zodat de test correct kan meten hoe je lichaam op gluten reageert.

4. Kunnen kinderen op de middelbare school ook getest worden?

Ja, kinderen op de middelbare school kunnen ook getest worden op gluten intolerantie als er symptomen zijn die daarop wijzen. De test helpt bij het vaststellen van de juiste voedingskeuzes voor hen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips