Ghreline is een peptide-hormoon dat in de maagwand wordt aangemaakt en een grote invloed heeft op je hongergevoel. Wat we eten, hoe we eten en vooral hoeveel we weten wordt grotendeels bepaald door hoe hongerig we ons voelen. Als je jouw gezondheid serieus neemt en je lichaam wilt doen blijven groeien, dan is een basiskennis van ghreline zeker en vast belangrijk!
Ghreline is dus een hormoon dat geproduceerd wordt als de maag leeg is, en via de bloedbaan in de hersenen terechtkomt. Het signaal dat ons lichaam hierdoor krijgt is: ik heb honger! Het resultaat is natuurlijk dat je op zoek gaat naar voeding om dat hongergevoel te stillen. Als je maag weer voldoende gevuld is, houdt de productie van ghreline op en begint de productie van leptine.
In theorie klinkt dat allemaal erg eenvoudig, maar in de praktijk kan het interessant zijn als je een aantal tips bij de hand hebt om de productie van ghreline in je lichaam te verlagen. Hieronder lees je meer!
Het hongerhormoon ghreline verlagen: hoe doe je dat?
Ghreline is een hormoon dat er dus voor zorgt dat je honger krijgt, maar dat brengt met zich mee dat een te grote productie van dit hongerhormoon betekent dat je vaker en méér honger hebt. En dat verhoogt natuurlijk het risico op overgewicht en andere gezondheidsproblemen.
Wil je je hongerhormoon onderdrukken op natuurlijke wijze? Onderstaande tips helpen je om je ghreline te verlagen, zodat je weer op een gezonde manier met eten om kunt gaan!
1. Ga voor meer eiwitten en vetten
Als je de productie van je hongerhormoon onder controle wilt houden, dan is het belangrijk dat je voedingsmiddelen eet die langzaam verteren. En dat betekent meer gezonde eiwitten, complexe koolhydraten en vetten! Deze worden relatief traag afgebroken in tegenstelling tot snelle koolhydraten, die voor een plotse stijging van hormonen als insuline zorgen. Kies dus vooral voor natuurlijke bronnen van vet, complexe koolhydraten en eiwitten, zoals noten, zaden, mager vlees, volkeren granen en eieren!
2. Eet niet te véél…
Een andere goede tip om ervoor te zorgen dat je lichaam niet te veel ghreline hormoon aanmaakt, is je porties onder controle houden. Als je producten eet met veel snelle suikers en bijvoorbeeld smaakversterkers, dan zorgt dat er al snel voor dat je ook te véél eet. Je maag kan die hoeveelheid eten als het ware niet goed inschatten, waardoor je al gauw niet meer weet of je voldoende hebt gegeten of niet. Probeer dus een goede balans te krijgen in je voedingspatroon!
3. …Maar eet af en toe wel iets meer!
Hoewel je inderdaad het beste niet overdrijft met je porties, kan het toch geen kwaad om af en toe wat meer te eten. Op die manier krijgt je lichaam even heel acuut een signaal dat er geen risico op honger bestaat, waardoor de productie van ghreline sterk zal afnemen. Ook als je een dieet volgt kan het geen kwaad om af en toe een dag wat meer te eten, zodat je hongergevoel in balans blijft!
Meer info over hormonen voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.
Er zijn heel erg veel soorten hormonen. Over het algemeen kan je hormonen verdelen over 2 groepen:
- Eiwithormonen, zoals adrenaline en thyroxine;
- Steroïdhormonen, zoals cortisol en testosteron.
Als we vervolgens verder kijken kunnen we hormonen weer verder verdelen in bepaalde functiegroepen:
- Geslachtshormonen zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en DHEA;
- Groeihormonen;
- Schildklierhormonen zoals thyroïden;
- Bloedsuikerspiegelhormonen zoals insuline;
- Spijsverteringshormonen zoals gastrine en cholecystokinine.
Andere bekende gelukshormonen zijn endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine. Veel mannen hebben tegenwoordig te weinig testosteron en daar is zeker wat aan te doen. Een veel voorkomende klacht is een laag libido of last van man boobs. Lees het Testoplan maar eens voor meer info.
De hongerhormonen ghreline en leptine kunnen ervoor zorgen dat het afvallen haast onmogelijk wordt. Dit kan ook weer invloed hebben op jouw biologisch klok en dan komt het hormoon melatonine ook om de hoek kijken.
Wil je meer weten over al deze hormonen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!
Meest gestelde vragen over ghreline
Ghreline is een peptidehormoon dat wordt aangemaakt in de maag en speelt een belangrijke rol in de regulatie van de eetlust. Het activeert het hypothalamus in de hersenen, waardoor de eetlust wordt verhoogd.
Ghreline kan bijdragen aan gewichtstoename doordat het de eetlust verhoogt en de verbranding van vetten vertraagt. Dit kan leiden tot overmatig eten en een vermindering van de energiebalans, waardoor het lichaam vet opslaat.
Ghreline komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, kaas, melk en soja.
Er wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van ghreline-antagonisten in de behandeling van eetstoornissen, zoals obesitas en boulimia nervosa. Dit kan helpen bij het verminderen van de eetlust en het verhogen van het gevoel van verzadiging.
Bijwerkingen van ghreline-supplementen kunnen onder andere zijn: misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, en verhoogde hartslag. Het is belangrijk om altijd te overleggen met een arts voordat u een supplement gaat gebruiken.
Ghreline is gekoppeld aan de regulatie van slaap-waak-ritme. Het kan invloed hebben op de slaapkwaliteit en slaapduur. Bij een verhoogde ghreline-spiegel kan dit leiden tot slaapproblemen.
Ghreline kan worden gemonitord door middel van bloed- of urinetesten. Dit kan helpen bij het identificeren van verstoringen in de ghreline-spiegel en bij het bepalen van de behandeling.
Ghreline kan worden gereguleerd door middel van een gezonde levensstijl, zoals een gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap. Er zijn ook medicijnen beschikbaar die de ghreline-spiegel kunnen verlagen, zoals ghreline-antagonisten. Het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat u een medicijn gaat gebruiken.
Stress kan de ghreline-spiegel verhogen, waardoor de eetlust toeneemt. Dit kan leiden tot overmatig eten en gewichtstoename. Het is belangrijk om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen.
Leeftijd kan de ghreline-spiegel beïnvloeden door veranderingen in de hormonale balans. Bij oudere volwassenen kan de ghreline-spiegel afnemen, wat kan leiden tot een verminderde eetlust en gewichtsverlies.
Geen reacties on Ghreline (2023) | Wat is het Hongerhormoon Ghreline?