In dit artikel

Fruit als Medicijn: de Gezondste Fruitsoorten om te Eten

In dit artikel

Fruit is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Het bevat veel vitaminen, mineralen en antioxidanten die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Maar welke fruitsoorten zijn het gezondst? In dit artikel presenteren we de top 5 gezondste fruitsoorten die je in je dagelijkse dieet moet opnemen.

De relatie tussen fruit en gezondheid

Er is veel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het eten van fruit goed is voor onze gezondheid. Fruit bevat veel vitaminen, mineralen en antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen ziekten. Het eten van fruit kan bijvoorbeeld helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker.

Waarom is het eten van fruit zo belangrijk?

Fruit bevat veel voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. De vitamine C in fruit is bijvoorbeeld belangrijk voor de opbouw van collageen, wat helpt bij de groei en reparatie van weefsels. Fruit bevat ook veel kalium, wat helpt bij het reguleren van de bloeddruk. En fruit bevat veel vezels, wat helpt bij een gezonde darmgezondheid.

De gezondste fruitsoorten

 1. Aardbeien Aardbeien zijn rijk aan vitamine C, foliumzuur en antioxidanten. Ze bevatten ook weinig calorieën, dus ze zijn een perfecte snack voor wie op zijn gewicht let. Aardbeien zijn ook rijk aan ellaginezuur, wat helpt bij het beschermen van de huid tegen UV-straling.
 2. Appels Appels zijn een uitstekende bron van vezels en vitamine C. Ze bevatten ook flavonoïden, antioxidanten die helpen bij het beschermen van hart- en bloedvaten. Appels bevatten ook quercetine, een antioxidant die helpt bij het verminderen van ontstekingen en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.
 3. Citroenen Citroenen zijn een geweldige bron van vitamine C en flavonoïden. Deze vitamine en antioxidanten helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het beschermen van de huid tegen UV-straling. Citroenen bevatten ook limonene, een stof die helpt bij het verminderen van ontstekingen en het verlagen van het risico op kanker.
 4. Kiwi’s Kiwi’s bevatten veel vitamine C, vitamine E en kalium. Ze zijn ook een goede bron van vezels, wat helpt bij een gezonde darmgezondheid. Kiwi’s bevatten ook actieve enzymen die helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.
 5. Avocado’s Avocado’s zijn rijk aan gezonde vetten, vitamine E, kalium en vezels. Deze vetten helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Avocado’s bevatten ook luteïne en zeaxanthine, antioxidanten die helpen bij het beschermen van de ogen tegen schade.

Hoe deze fruitsoorten bijdragen aan een gezonde levensstijl

De bovengenoemde fruitsoorten bieden veel gezondheidsvoordelen. Aardbeien en citroenen helpen bijvoorbeeld bij het beschermen van de huid tegen UV-straling. Appels en kiwi’s helpen bij het versterken van het immuunsysteem. En avocado’s helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Tips voor het integreren van deze fruitsoorten in een dagelijks dieet

Het is belangrijk om elke dag minstens twee porties fruit te eten. Hier zijn enkele tips om de gezondste fruitsoorten in je dagelijkse dieet op te nemen:

 • Voeg aardbeien toe aan je yoghurt of havermout.
 • Snack op een appel in plaats van koekjes of snoep.
 • Maak een salade van kiwi’s, appels en citroenen voor een frisse smaak.
 • Voeg avocado toe aan je sandwich of salade.

Hoe fruit kan dienen als medicijn

Fruit kan dienen als medicijn door het voorkomen van ziekten en het behandelen van bepaalde aandoeningen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Aardbeien en citroenen helpen bij het beschermen van de huid tegen UV-straling.
 • Appels en kiwi’s helpen bij het versterken van het immuunsysteem.
 • Avocado’s helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Er zijn veel studies die de gezondheidsvoordelen van fruit ondersteunen. Bijvoorbeeld een studie uitgevoerd door de Universiteit van Oxford wees uit dat mensen die vijf porties fruit per dag aten, een 20% lager risico hadden op hart- en vaatziekten dan mensen die minder fruit aten. Een andere studie uitgevoerd door de Universiteit van Arizona vond dat mensen die vijf porties groente en fruit per dag aten, een 30% lager risico hadden op kanker dan mensen die minder groente en fruit aten.

Conclusie gezondste fruit

In dit artikel hebben we de top 5 gezondste fruitsoorten gepresenteerd die je in je dagelijkse dieet moet opnemen. Deze fruitsoorten zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het eten van fruit kan helpen bij het voorkomen van ziekten en het behandelen van bepaalde aandoeningen. Het is belangrijk om elke dag minstens twee porties fruit te eten. Door deze gezondste fruitsoorten in je dagelijkse dieet op te nemen, kun je genieten van de vele gezondheidsvoordelen die fruit te bieden heeft.

Meer detox voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

Detox methoden

Lijkt detoxen jou wel interessant, maar weet je nog niet goed welke manier bij jou past? Lees de artikelen die ik schreef over de beste detox en ook over crystal detox, de detox pleister, detox thee, lever detox en er is zelfs een slaapdetox. Ik vertel je meteen wat de beste opties zijn bij alle methoden!

Sapkuren en groentesappen

Wist je dat een detox ook mogelijk is in de vorm van een detox kuur? Die volg je voor een langere tijd. Of ga sapvasten, waarbij je dagelijks alleen maar verse sapjes drinkt. Je kunt deze zelf maken of je kunt ze online bestellen. Zo’n sapkuur is bij verschillende aanbieders verkrijgbaar. Bij de beste groentesap horen zeker gembershots, rode bietensap, wortelsap, bleekselderijsap en tomatensap. Klik op de links om te achterhalen wat de beste aanbieders zijn van al deze methoden en groentesappen. 

Detox- en Sapkuur aanbieders

Op het gebied van sapkuur aanbieders zijn er een aantal toppers die ik graag wil bespreken. Zo bestel je bij Sapje altijd 100% biologische, natuurlijke sappen met 400 gram groenten per sapje. Om je te laten zien wat de verschillen zijn tussen verschillende aanbieders op dit gebied, schreef ik ook reviews over JuiceXpress, Juice Brothers, Zuss & Sap, Dr. Veggie, Dr. Blend, Frecious, The Juice Factory, Juizs en Sapmeesters.

Smoothies

Ben je dol op smoothies? Dat is fijn, want ze zijn heel goed voor je gezondheid. Ten minste, als je ze zelf maakt of bestelt bij een aanbieder die ze helemaal vers maakt. Vruchtensappen uit de supermarkt bevatten vaak veel suikers en andere kunstmatige toevoegingen. Ik vertel je graag hoe je zelf een heerlijk groente smoothie maakt! Wil je graag smoothies drinken en afvallen? Dan ben je vast geïnteresseerd in het artikel over detox smoothies. Heb je inspiratie nodig lees dan het artikel over de snelle smoothie recepten, detox smoothie recepten of over de smoothie afslankbijbel als je wilt afvallen met smoothies.

Een smoothie kan je maken met een blender, slowjuicer of sapcentrifuge. Probeer het gezondste fruit te kiezen en combineer dit met groene groentes. Jouw smoothie beker zit dan vol met gezonde ingrediënten en kan dan beter de strijd aangaan met de vrije radicalen in je lichaam. We hebben een aantal artikelen geschreven over detox recepten voor een detox dieet en ook gaan we de diepte in over nachtschade en fermenteren.

Een goede gezondheid

Waarom ik bovenstaande methoden en producten allemaal onder de aandacht breng? Omdat een goede gezondheid van levensbelang is, letterlijk! Je lichaam krijgt dagelijks heel wat te verduren. Het is daarom goed om hierbij stil te staan en haar een handje te helpen. Heb je je bijvoorbeeld weleens verdiept je lever reinigen, nieren reinigen, ontgiften, ontslakken of ontzuren? 

Wil je meer weten over al deze detox mogelijkheden? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meeste gestelde vragen over de gezondste fruitsoorten

Wat zijn de gezondste fruitsoorten om te eten?

De gezondste fruitsoorten om te eten zijn aardbeien, appels, citroenen, kiwi’s en avocado’s. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen en antioxidanten die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Hoeveel fruit moet ik eten per dag voor een gezonde levensstijl?

Het is aanbevolen om elke dag minstens twee porties fruit te eten voor een gezonde levensstijl.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van aardbeien?

Aardbeien zijn rijk aan vitamine C, foliumzuur en antioxidanten. Ze helpen bij het beschermen van de huid tegen UV-straling en hebben weinig calorieën.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van appels?

Appels zijn een uitstekende bron van vezels en vitamine C. Ze helpen bij het beschermen van hart- en bloedvaten en versterken het immuunsysteem.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van citroenen?

Citroenen zijn rijk aan vitamine C en flavonoïden. Ze helpen bij het versterken van het immuunsysteem en beschermen de huid tegen UV-straling.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kiwi’s?

Kiwi’s bevatten veel vitamine C, vitamine E en kalium. Ze helpen bij een gezonde darmgezondheid en verbeteren de spijsvertering.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van avocado’s?

Avocado’s zijn rijk aan gezonde vetten, vitamine E, kalium en vezels. Ze helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Hoe kan ik de gezondste fruitsoorten in mijn dagelijkse dieet opnemen?

Er zijn verschillende manieren om de gezondste fruitsoorten in je dagelijkse dieet op te nemen, zoals het toevoegen van aardbeien aan yoghurt of havermout, het snoepen van een appel in plaats van koekjes of snoep, het maken van een salade van kiwi’s, appels en citroenen, en het toevoegen van avocado’s aan een sandwich of salade.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van fruit?

Het eten van fruit kan helpen bij het voorkomen van ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. Fruit bevat veel vitaminen, mineralen en antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen ziekten. Het eten van fruit kan ook helpen bij het verbeteren van de spijsvertering, het versterken van het immuunsysteem, het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen.

Zijn er bepaalde fruitsoorten die specifiek helpen bij het verminderen van het risico op bepaalde ziekten?

Ja, sommige fruitsoorten hebben specifieke gezondheidsvoordelen. Bijvoorbeeld, aardbeien en citroenen helpen bij het beschermen van de huid tegen UV-straling, appels en kiwi’s helpen bij het versterken van het immuunsysteem, en avocado’s helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Fruit als Medicijn: de Gezondste Fruitsoorten om te Eten

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips