Als je je eigen gezondheid serieus neemt, dan is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan je voeding, dat is vanzelfsprekend. Hoewel je al heel wat kunt doen met een gezond ontbijt, middagmaal en avondmaal, is er nog een andere manier om je lichaam en geest een boost te geven gedurende de dag: gezonde snacks!
De term ‘gezonde snacks’ veroorzaakt voor heel wat mensen echter wat verwarring, want hoe bepaal je nu of een snack gezond is of niet? Een pasklaar antwoord op die vraag bestaat niet – maar er zijn wel manieren om jouw snacks zo gezond mogelijk te maken!
Wat zijn de voordelen van gezonde snacks in je dagelijkse voedingspatroon, wat zijn enkele van de beste gezonde snacks en hoe kan je gezonde snacks maken? Hieronder vind je het antwoord op deze vragen!
Wat zijn de voordelen van gezonde snacks?
Een snack is een kleine maaltijd (vaak wordt het zelfs geen maaltijd genoemd), die je eet tussen twee grotere maaltijden. Hoewel zo’n snack erg klein is, is het toch belangrijk dat je een goede keuze maakt – met vooral je eigen gezondheid als prioriteit. De voordelen van gezonde snacks gaan erg ver. Hieronder lees je enkele van de belangrijkste!
1. Gezonde snacks stillen je honger
Op de eerste plaats zullen gezonde snacks ervoor zorgen dat je een grotere honger kunt vermijden. Als je bijvoorbeeld al 4 uur niets gegeten hebt, dan is misschien een goed idee om een kleine snack te eten (zoals een handvol noten of een stuk fruit). Op die manier heb je voldoende energie om het vol te houden tot de volgende maaltijd, waardoor je je beter kunt concentreren en werken!
2. Gezonde snacks kan je gemakkelijk meenemen
Daarbij zijn gezonde snacks perfect voor onderweg, juist doordat ze zo klein zijn. Een stuk fruit, zoals een banaan of appel, hoef je zelfs niet in te pakken. Als je een drukke dag hebt op het werk of de hele dag in de auto moet zitten, dan is een gezonde snack voor onderweg perfect!
3. Gezonde snacks helpen je afvallen
Nog een belangrijk voordeel van gezonde snacks? Ze helpen je afvallen! Hoewel je misschien denkt dat je juist zult bijkomen in lichaamsvet als je meer eet, kan een snack wel degelijk helpen om af te vallen. Dit komt doordat een gezonde snack heel wat water, vezels en voedingsstoffen bevat. Ook is het risico dat je naar ongezonde snacks grijpt zo een stuk kleiner!
4. Gezonde snacks maken is eenvoudig
Als je weinig tijd hebt en toch een gezond voedingspatroon wilt volgen, dan is een gezonde snack de perfecte oplossing. Zoals reeds gezegd heb je voor de meeste gezonde snacks helemaal geen voorbereidingstijd nodig, tenzij je natuurlijk graag taartjes of andere lekkere dingen bakt. Zelfs op je drukste werkdag is het dus gemakkelijk om op het werk je honger te stillen met een gezonde snack!
5. Gezonde snacks kan je écht overal krijgen
Wil je gezonde snacks kopen, maar heb je geen idee waar je ze moet zoeken? Geen paniek! Tegenwoordig kan je gezonde snacks zowat overal kopen, bijvoorbeeld in supermarkten als AH, Jumbo en Lidl. Op die manier heb je heel wat flexibiliteit en is er eigenlijk geen reden om chips of andere ongezonde dingen als snack tussendoor te kiezen!
6. Gezonde snacks komen in oneindig veel soorten
Ten slotte is een gezonde snack de ideale oplossing als je honger hebt tussendoor, aangezien er eigenlijk geen grenzen zijn aan de mogelijkheden. Van een handvol noten tot een stuk fruit, een heus fruitslaatje of een zelfgebakken muffin met natuurlijke ingrediënten, alles kan. Jouw gezonde snack hoeft dus helemaal niet saai of onsmakelijk te zijn!
Ben je al overtuigd van de vele voordelen van gezonde snacks, en wil je zelf gezonde snacks maken voor tussendoor of onderweg? Laat je dan helpen door de informatie in het volgende deel van deze blog!
Gezonde snacks maken: hoe doe je dat?
Gezonde snacks kopen in de supermarkt is gemakkelijk, dat wel, maar waarom zou je je gezonde snacks niet gewoon zelf maken? Hieronder alvast een lijstje met goede redenen om het te doen!
- Je kan de ingrediënten zelf kiezen
Als je écht meer controle wilt hebben over de inhoud van je gezonde snacks, dan is het beter om deze zelf te maken. Het vergt inderdaad wat extra tijd en energie, maar je kan in elk geval zeker zijn dat er niets in je gezonde snack zit dat je niet wilt of graag eet!
- Je kan gezonde snacks in grote hoeveelheden bereiden
Daarbij heb je ook de mogelijkheid om jouw gezonde snacks te maken in grote hoeveelheden, bijvoorbeeld in het weekend. Op die manier beschik je over gezonde snacks voor tussendoor, voor de hele week. En dat is natuurlijk maar zo gemakkelijk!
- Je kan gezonde snacks maken voor én met je kind
Hebben jij en je kind behoefte aan een momentje samen, en sta je graag in de keuken? Maak er dan een gezamenlijke activiteit van! Samen gezonde snacks maken met je kind leert hem of haar het belang van gezonde voeding, en daarbij wakkert het ook de creativiteit aan (van je kind én van jezelf). Niets beter om de band tussen ouder en kind te versterken! Bekijk ook onze review over het leuke kookboek Fitchef Family.
Nu duidelijk is dat zelf je gezonde snacks maken niets dan voordelen biedt, is het natuurlijk nog een kwestie van de beste gezonde snacks recepten te vinden. Zoals gezegd bestaan er oneindig veel mogelijkheden, maar hieronder vind je toch al enkele lekkere gezonde snacks recepten:
1. Fruitslaatje voor tussendoor
Een gezonde snack maken kan zo eenvoudig zijn als een gewoon fruitslaatje! Welke fruitsoorten je combineert hangt helemaal af van je eigen voorkeur, maar bepaalde gaan toch wel erg goed samen. Hieronder enkele leuke recepten:
- Banaan, kiwi in partjes en blauwe bessen
- Verschillende soorten meloen gemengd (Galia meloen, Charentain meloen en watermeloen)
- Aardbeien, frambozen en braambessen
Een fruitslaatje maken is zowat het eenvoudigste wat er is. Fruitsoorten als banaan, kiwi, meloen en aardbeien zijn aangenamer om te eten als je ze in stukjes of partjes snijdt. Alle soorten bessen kan je gewoon in z’n geheel toevoegen. De voorbereidingstijd van een fruitslaatje is meestal niet meer dan 5 minuten, tenzij je natuurlijk een hele grote hoeveelheid maakt.
Als je fruit kiest als gezonde snack, zorg er dan zeker voor dat het rijp is en dat je het zo vers mogelijk klaarmaakt. Hoe langer gesneden fruit bewaard wordt, hoe minder vitamines het immers zal bevatten!
2. Geroosterde notenmix
Ben je niet zo’n fruit eter en hou je meer van snacks met wat meer bite? Dan kan je ook een geroosterde notenmix voorbereiden als gezonde snack voor tussendoor! Ook daarvoor zijn er heel wat mogelijkheden – hieronder een leuk receptje voor een geroosterde notenmix:
- Leg stukjes paranoten, pindanoten, amandelen en andere soorten op bakpapier in de oven en verwarm deze tot 180°C.
- Giet er een klein beetje kokosolie over, zodat de noten straks goed kunnen roosteren.
- Houd de notenmix goed in de gaten: zodra er zich een licht, bruin laagje op de bovenkant gaat vormen, zet je de oven af.
- Doe de notenmix in een klein potje en neem mee naar het werk als gezonde snack!
Natuurlijk kan je ook altijd andere lekkere ingrediënten toevoegen aan je notenmix, bijvoorbeeld rozijnen of stukjes dadel en abrikozen. Op die manier krijgt je gezonde snack een zoete smaak, en dat maakt het natuurlijk zoveel lekkerder!
3. Een (vegan) chocolade cake
Als je graag gebak eet als tussendoortje, dan is de neiging misschien groot om naar de bakker te gaan en daar je favoriete taartje of muffin te kopen. Jammer genoeg bevatten de meeste van dat soort gebak doorgaans heel wat suiker en vet, waardoor je (gezonde) snack meteen een stuk minder gezond is. Gelukkig kan je ook zelf een gebakje maken thuis. Dat vraagt misschien iets meer werk en tijd, maar het is wel veel gezonder!
Hieronder een leuk cake receptje:
Benodigdheden:
- 250 gram bloem
- 1 eetlepeltje bakpoeder
- Een snufje zout
- 250 ml sojamelk
- 50 gram kokosbloemsuiker
- 100 gram cacaopoeder
- 120 ml zonnebloemolie
- 1 klein lepeltje vanille extract
De bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 180° C
- Vermeng het zout en het bakpoeder met de bloem
- Mix het geheel in een kom met de kokosbloemsuiker, zonnebloemolie, cacaopoeder, vanille extract en (soja)melk.
- Voeg de bloem toe en meng het geheel
- Vet een cakevorm goed in met olie of (soja)boter
- Voeg het deeg toe aan de cakevorm. Laat het geheel 45 tot 50 minuten in de oven tot de binnenkant goed gebakken is.
Zoals je kunt zien is het mogelijk om deze cake met gewone melk en boter of een plantaardig alternatief te bereiden. Ook voor vegans bestaan er dus opties! Zodra je cake gebakken is, snijd je deze in stukjes en kan je een portie meenemen naar het werk of op weg. Het is ook altijd mogelijk om de cake een beetje opnieuw op te warmen als je deze in de koelkast hebt bewaard!
Dit zijn natuurlijk slechts enkele voorbeelden van gezonde snacks die je zelf kunt maken. Experimenteer gerust zelf met verschillende ingrediënten en hoeveelheden – en wie weet heb je binnen de kortste keren een heerlijke, gezonde snack om onderweg van de smullen!
Handige tips in verband met gezonde snacks
Gezonde snacks maken of kopen is gemakkelijk, snel en daarbij doet het je lichaam natuurlijk alleen maar goed. Of je nu wil afvallen, weinig tijd hebt of gewoon zin hebt in iets lekkers dat ook gezond is, gezonde snacks zijn de oplossing.
Maar net zoals dat bij je gewone maaltijden het geval is, kan het handig zijn om precies te weten wanneer je je gezonde snacks het beste kan eten, hoe je ze het beste eet en wat je kan doen om ervoor te zorgen dat jouw lichaam zoveel mogelijk uit die snacks kan halen. Hieronder vind je enkele interessante tips!
1. Eet gezonde snacks een paar uur na een maaltijd
Als je gedurende de hele dag energie wilt hebben, dan is het een goed idee om je maaltijden én je gezonde snacks zoveel mogelijk te spreiden. Na een middagmaal is de verleiding misschien groot om meteen naar een lekker stukje gebak te grijpen – maar het is eigenlijk beter dat je daar even mee wacht. Hoe meer je eet, hoe harder je vertering moet werken, en dat betekent dat je minder energie over hebt om te werken of je te concentreren. Eet je bijvoorbeeld om 12 u ’s middags je lunch, wacht dan zeker tot 3 uur voor je een gezonde snack eet. Op die manier heb je weer een beetje een natuurlijke honger én zal je dus ook veel meer van je snack genieten!
2. Eet gezonde, lichte snacks in de avond
Het menselijke lichaam is afhankelijk van het zogenaamde dag-nachtritme, en dat betekent dat ook je vertering anders gaat werken, afhankelijk van het moment van de dag. ’s Middags verloopt de vertering van voeding bijvoorbeeld een stuk beter, waardoor je een grotere maaltijd kunt eten. Naar de avond toe verteer je voeding doorgaans een stuk trager en moeilijker – maar dat is nu net het moment van de dag waarop je misschien zin hebt in iets lekkers.
Op zich is daar niets mis mee, zolang je je gezonde snacks in de avond niet al te groot of zwaar maakt. Denk bijvoorbeeld aan een handjevol druiven, de enige fruitsoort die ’s avonds snel verteerd wordt. Als je vroeg je avondmaal hebt gegeten, dan kan je een paar uur later natuurlijk ook altijd een handjevol noten eten, of bijvoorbeeld een glas melk drinken. Hoe lichter je snack, hoe minder je lichaam moet werken om het te verteren.
3. Pas op met gezonde snacks voor de TV
Het is belangrijk om snacks te eten met gezonde ingrediënten, maar wist je dat de manier waarop je die eet ook een rol speelt? Gezonde snacks voor TV eten is verleidelijk, want het is het ultieme moment voor ontspanning. Als al je aandacht naar de televisie gaat, dan is het risico echter groot dat je je snack zomaar naar binnen schrokt zonder er écht van te genieten of goed te kauwen.
Probeer dus even een momentje te nemen voor jezelf, zodat je zo veel mogelijk van je gezonde snack in de avond kunt genieten. Het voordeel hiervan is dat je het beter zult verteren én dat je psychologisch sneller voldaan zult zijn. Waardoor je dan weer minder calorieën binnen hebt en gemakkelijker op gewicht blijft of afvalt!
4. Hanteer duidelijke porties
Hoe gezond snacks als fruit of noten ook mogen zijn, het is nog altijd mogelijk om er te véél van te eten! Als je 300 calorieën aan fruit eet, is je lichaam natuurlijk nog veel beter af dan met 300 calorieën aan chips, maar probeer je gezonde snacks toch wat kleiner te houden. Het is niet de bedoeling dat je overvol zit na een lichte snack. Niet alleen zal dit ervoor zorgen dat je een paar uur later misschien niet meer kunt (avond)eten, ook maakt het het een stuk moeilijker om op gewicht te blijven.
Experimenteer met verschillende porties om uit te vinden hoeveel je nodig hebt om verzadigd te zijn, zonder dat je ontploft. Op die manier blijft je energie gedurende de dag stabiel, en voel je je ook veel beter en energieker!
5. Ga voor snacks met wat eiwitten, koolhydraten en vetten
Afhankelijk van je voorkeur kan het een goed idee zijn om gezonde snacks te maken of te kopen die een goede balans bevatten tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Zo bevatten de meeste energierepen die je in de winkel vindt heel wat koolhydraten, maar er zijn ook verschillende opties die een gezonde hoeveelheid eiwitten en vetten leveren.
Koolhydraten zijn ideaal als je aan het werk bent en genoeg energie nodig hebt om je te concentreren of fysieke arbeid te verrichten. Eiwitten dragen dan weer bij aan de opbouw of het behouden van je spiermassa. Een kleine hoeveelheid vetten zorgt er ten slotte voor dat je je verzadigde voelt, zodat je zelfs met een kleine snack al voldoende hebt. Raadpleeg de labels op producten in de winkel en houdt ook rekening met de samenstelling als je zelf gezonde snacks maakt!
Gezonde snacks maken of kopen: dé manier om gezonder te gaan leven!
Vaak denken mensen dat de snacks die ze eten niet zo’n grote invloed hebben op hun gezondheid, gewicht en geluk. Het tegendeel is echter waar. Ook al gaat het om een kleine snack tussendoor, als je een verkeerde keuze maakt en te véél eet, kan een snack er toch voor zorgen dat je bijkomt of minder energie hebt.
Hopelijk heeft deze blog je geholpen om de juiste keuzes te maken op het vlak van voeding, en om in te zien dat ook gezonde snacks (hoe klein ook) kunnen bijdragen tot je gezondheid. Of je nu wilt afvallen, je energieker wilt voelen of gewoon graag lekkere snacks eet!
Gezonde Snacks voor Onderweg
Gezonde snacks voor onderweg is voor veel mensen nogal een vraagteken, want wat neem je nou mee als je lang in de auto zit?
Het grootste risico onderweg word gevormd door de vele tankstations met hun gehaktstaven en verpakte broodjes.
Dat je daar met een grote boog omheen moet weet je als geen ander, maar wat zijn gezonde alternatieven die makkelijk mee te nemen zijn?
Gezonde snacks om mee te nemen
Na de gezonde avondsnack is het nu tijd voor de gezonde snack voor onderweg want wat neem je nou voor snacks mee als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, je lang in de auto zit voor je werk en daarbij ook nog eens geregeld in de file staat?
Zoals ik net al zei zou je kunnen denken, ik ga even langs een tankstation en koop daar wat. Maar als jij een gezonde lifestyle hanteert dan weet je wel beter.
Dat het eten bij tankstations iets verbeterd is door de vers belegde broodjes die je tegenwoordig kunt krijgen is één maar of het echt gezond is, is twee.
En wat dacht je van de producten die al verpakt zitten, die zitten vaak vol suikers en andere onnodige toevoegingen.
Dus wil jij je slechte gewoontes onderweg drastisch omgooien en ben je op zoek naar gezonde snacks voor onderweg, kijk dan snel hieronder.
Heb ik wel altijd trek?!
Begin je het volgende af te vragen; heb ik eigenlijk wel zin in iets tijdens het rijden of bijvoorbeeld een treinreis? Vaak is het een gewoonte om een zakje drop of andere snoep in je auto te hebben.
Maar is het een ramp als je dat niet hebt? Nee eigenlijk niet. Als je dat namelijk niet hebt, wen je het je vanzelf af. Want zeg nou zelf, hoe lang doe jij met een zakje snoep dat in de auto ligt?
De ervaring leert dat die er niet lang ligt. Ook tijdens een treinreis is het zo lekker om nog even langs de AH to go te gaan. En daar kan je maar beter een streep door zetten. Tenzij je gaat voor de gezonde snacks dan.
Probeer bijvoorbeeld eens een bakje tomaatjes of komkommertjes mee te nemen in plaats van een zak snoep.
Bij de Albert Heijn kan je tegenwoordig heel veel groenten en fruit in handige meeneem bakjes kopen. Dit kan je handig in je auto zetten.
Mocht het dan wel op zijn als je op je plaats van bestemming bent, hoef je je niet zo schuldig te voelen dan wanneer je een zak snoep hebt leeg gegeten.
Houdt er rekening mee
Houdt rekening met je gezonde snacks voor onderweg, ga je boodschappen doen? Neem dan meteen je gezonde snacks mee.
Dit kan je dan meteen in de auto laten staan. Hoe handig is dat? Het helpt overigens ook om voordat je aan een lange reis begint, te tanken. Hierdoor kom je niet in de verleiding en houdt je het gewoon bij je gezonde snacks.
Want zeg nou zelf, het ziet er toch allemaal wel verleidelijk uit die lekkere broodjes, vette snacks en repen chocolade bij die tankstations.
Wat ook erg handig is om mee te nemen is een flesje water, vaak denk je dat je trek in iets hebt maar als je wat water drinkt zul je merken dat je hongerige gevoel verdwenen is.
Een flesje water is overigens niet alleen goed om minder te snoepen. Ten alle tijde wanneer je lange reizen maakt zou je iets te drinken bij je moeten hebben. Als je lang niets drink kan dat resulteren in hoofdpijn.
Water is eigenlijk het beste om te drinken tijdens autoritten. Drink koffie met mate en ga vooraal geen frisdrank drinken. Naast dat water gezond is draagt het ook bij aan de afvoer van afvalstoffen.
Het is vaak automatisme om wat te eten in de auto. Snoepjes, pepermunt of ander zoets is vaak in elke auto wel te vinden. Haal het gewoon uit je auto.
Wil je nou helemaal gezond leven, vermijd dan alle suikers, maar goed dat is weer een ander verhaal.
Snacks voor onderweg? Probeer dit!
Maar wat kun je dan eten in plaats van zoetigheid en fastfood?
Een bakje tomaatjes of komkommertjes had ik al aangegeven. Maar, je hebt natuurlijk nog veel meer!!
#1: Fruit
Zo kan je bijvoorbeeld appels of ander fruit meenemen, fruit geeft een verzadigd gevoel en je het is handig om mee te nemen.
Kijk trouwen in de zomer wel uit dat je fruit niet te lang in een auto laat liggen, neem desnoods een kleine koelbox mee.
#2: Wortels
Bij de meeste supermarkten heb je ook wortels die geschrapt en gewassen zijn. Ze zijn klein van stuk en zou je kunnen gebruiken bij het diner maar kunnen ook prima als tussendoortje meegenomen worden. Kan gewoon uit het zakje gegeten worden dus lekker makkelijk!
#3: Gedroogd fruit
Je zou ook kunnen gaan voor gedroogd fruit. Gedroogd fruit zit boordevol voedingsstoffen daarnaast geeft het je vier keer meer energie dan wanneer je vers fruit eet. Ook is het makkelijker verteerbaar en verzadigend daarom hoef je veel minder gedroogd fruit je eten dan vers om je vol te voelen.
De populairste soorten onder het gedroogde fruit zijn gedroogde vijgen, pruimen en cranberry’s. In gedroogde rozijnen zit weer meer suiker dus die zou ik even links laten liggen.
#4: Een bakje noten
Onderweg doet een bakje noten het ook altijd goed. Wel ongezouten en ongebrand uiteraard. Zo blijft de noot de voedingsstoffen behouden. Ga voor een gemengd bakje noten zoals amandelen, cashewnoten, macadamia’s, hazelnoten of pecannoten.
De gezonde vetten uit de noten helpen je meteen om af te vallen. Dit omdat je bloedsuikerspiegel dan stabiel blijft en geen insuline aan hoeft te maken. Zo kan je lichaam het lichaamsvet gaan verbranden.
#5: Rauwkost
Rauwkost kan je ook makkelijk onderweg eten maar vergt wel wat meer inspanning voor de tijd. Het moet namelijk allemaal even julienne gesneden worden. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je er allemaal in wilt hebben.
Je kan gaan voor wortel, paprika en komkommertjes. Combineer dit met hummusdip en je hebt een heerlijke rauwkost.
#6: Popcorn
Hoe denk je trouwens over popcorn. Dit is ten slotte gemaakt van een groente (mais). Maar uiteraard hebben we het hier dan wel over naturel popcorn en niet de gezoete of gezouten. Mais kan je voor de tijd ook zelf bereiden, is goedkoop en bovendien heel erg lekker.
Ook raak je er best gevuld van wat ook weer een fijn bijkomend feitje is toch?
#7: Gekookt ei
Kook voor de tijd een paar eitjes. Je zult deze dan waarschijnlijk opeten als ze koud zijn maar daar zijn ze echt niet minder lekker om. Een ei zit boordevol eiwit en onverzadigd vet. Het eiwit zorgt er voor dat je lekker vol zit en dit helpt weer om snoepjes of iets dergelijks te laten liggen.
#8: Wraps
En mocht je dan toch eenmaal in de keuken staan, bereid dan ook even een paar wraps voor. Wikkel ze in folie en hup mee in de tas.
Wraps zijn heerlijk, gezond (mits je ze goed belegd) en kan door voor een lunchgerecht. Dit scheelt je alweer een lunch te kopen bij een tankstation.
Besmeer je volkoren wrap met hummus, wat groenten naar keuze erop en daarover zou je wat kiemen kunnen doen. Dit vult lekker en zit boordevol vitaminen en mineralen.
Je kunt een wrap overigens zo gek maken als je zelf wilt. Kip of zalm doen het ook goed in combinatie met een wrap. En zelfs biefstukreepjes zou je er tussen kunnen doen. Zolang je ook maar blijft werken met groente en sla. Dit zorgt dan weer meer voor de vulling en vitaminen.
Dus om het even allemaal voor jezelf op een rijtje te hebben volgen hieronder nu de gezonde snacks voor onderweg die ik genoemd heb.
- Bakje tomaten
- Bakje komkommers
- Appels
- Wortels
- Gedroogd fruit
- Noten
- Rauwkost
- Popcorn
- Gekookt ei
- Wraps
Gezonde snacks voor onderweg hoeft niet moeilijk of vies te zijn. Zolang je zelf de goede keuzes maakt en kiest uit producten die je lekker vind. Dat is het belangrijkste.
En dat half uurtje voorbereiding in de keuken dat past meestal ook nog prima in de planning en je krijgt er een hoop voor terug.
Gezonde Avondsnack | #7 Beste en Verantwoorde Avondsnacks!
Een gezonde levensstijl is enorm belangrijk. Gezond en gevarieerd eten, voldoende bewegen en weinig stress. Toch vinden veel mensen het moeilijk om gezond te eten. Vooral ’s avonds is het maar moeilijk om de verleiding te weerstaan. Het liefst pak je een bakje chips terwijl je zit te kijken naar je favoriete film. Hartstikke lekker natuurlijk maar gezond is het niet.
Wat is nou een gezonde avondsnack dat nog lekker is ook? In dit artikel vind je mijn #7 favoriete avondsnacks die niet alleen lekker zijn maar ook nog eens gezond.
Avondsnack ongezond?
Voordat ik mijn #7 lekkerste avondsnacks met je ga delen wil ik eerst wat uit de wereld hebben. Er gaan namelijk veel verhalen in het rond over het feit dat een avondsnack niet goed voor je zou zijn.
Veel goeroe’s beweren dat je stofwisseling ’s avonds trager wordt en dat je daarom maar beter niets meer kan eten na bijvoorbeeld 20:00 uur in de avond, dat is echt complete onzin.
Je stofwisseling functioneert in de avond normaal. Het is dus absoluut een sprookje dat je na je avondeten de rest van de avond op een houtje moet bijten. Je kan hier natuurlijk wel voor kiezen als je bijvoorbeeld aan Intermittent Fasting doet.
Wel moet je natuurlijk uitkijken wat je eet, een zak chips of een kaasplankje kan je dan maar beter links laten liggen. Maar dit klinkt natuurlijk niet heel gek, als je ’s middags een tussendoortje neemt kun je ook beter kiezen voor een appel dan een koek.
Calorieën vs vetverbranding
Met al die dieet hypes wordt het ons al moeilijk zat gemaakt, wanneer doe je het nou goed? Ik gebruik altijd een vrij simpele stelregel: Het aantal verbrande calorieën moet meer zijn dan het aantal calorieën die ik heb genuttigd, dan zit je goed.
Eet je meer calorieën dan je verbrand, ja, dan kom je aan. Daarnaast let ik natuurlijk ook altijd goed op wat ik eet. Kies voor gezonde producten die passen binnen jouw levensstijl. Sport je bijvoorbeeld veel? Dan kan je ervoor kiezen om eiwitrijke producten te nemen.
Mensen die gecompliceerde dieetboeken gebruiken en uren in de keuken staan houden het vaak niet lang vol. Het gaat erom dat je een levensstijl aanneemt die makkelijk vol te houden is.
Je kan er beter voor kiezen om soms de touwtjes wat te laten vieren maar het wel vol te houden, dan dat je het jezelf enorm moeilijk maakt en je het maar een paar weken volhoudt. Dan krijg je het welbekende jojo-effect.
Samenvattend gaat het er dus om hoeveel calorieën je binnenkrijgt gedurende de dag, het maakt daarbij in de basis helemaal niets uit op welke tijdstippen je deze calorieën binnen krijgt.
- Dat je ’s avonds niet meer moet gaan eten is absolute onzin.
- Je stofwisseling werkt ook ’s avonds gewoon door en wordt niet trager.
- Het gaat om het totaal aantal calorieën dat je binnenkrijgt ten opzichte van het aantal verbrande calorieën en het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft.
Ongezonde avondsnack
Veel mensen gaan ’s avonds de mist in en kiezen voor een ongezonde avondsnack, achteraf hebben ze vaak spijt, maar dan is het natuurlijk al te laat. Het gevaar van een ongezonde avondsnack zoals chips, kaasstengels of worst is dat je er vaak ook nog eens veel teveel van eet. Je eet dus naast de verkeerde dingen ook nog eens teveel van deze ongezonde snacks.
Mensen hebben vaak een verkeerd beeld bij een gezonde avondsnack, ze denken al snel aan het kauwen op een stuk paprika of het eten van een stuk fruit. Gelukkig zijn er nog veel meer gezonde avondsnacks.
Beste Gezonde Avondsnacks
Dat een handje snoeptomaatjes een gezonde avondsnack is wist je natuurlijk al wel, maar wat zijn nog meer gezonde avondsnacks en waar moet een gezond avondsnack aan voldoen?
Een gezonde avondsnack moet je een verzadigd gevoel geven en niet een enorm hoog aantal calorieën bevatten. Ongezonde avondsnacks zoals chips zitten namelijk boordevol calorieën en de kans dat je door het dak schiet qua totaal aantal calorieën is erg groot.
Maar wat is dan mijn top #7 van de lekkerste en daarnaast ook nog eens de beste gezonde avondsnacks? Hieronder heb ik ze voor je op een rijtje gezet.
1. Pistachenoten
Hier ben ik echt dol op. Pistachenoten zijn niet alleen erg lekker maar bevatten ook nog eens heel veel gezonde vetten waardoor ze erg verzadigend zijn. Waar je wel op moet letten is het aantal calorieën, in pistachenoten zitten vrij veel calorieën waardoor je er niet teveel van mag eten.
2. Volkoren wraps
Ook mijn nummer twee is erg lekker. Volkoren wraps kan je combineren met verschillende lekkere dingen. Zelf ga ik altijd voor de variant met een beetje 30+ kaas, komkommer en wat snoeptomaatjes. Je kan er daarnaast ook nog voor kiezen om er wat creme fraiche op te doen.
3. Magere kwark
Deze gezonde avondsnack is razend populair onder sporters, dat is natuurlijk niet voor niets. Kwark zit boordevol eiwitten welke super goed zijn voor het herstellen van je spieren. Heb je gesport kan ik je deze avondsnack aanraden. Voor de smaak kun je er nog wat fruit aan toevoegen.
4. Pure chocolade
Ook een erg lekkere en gezonde avondsnack. Veel mensen zullen denken ‘Huh, chocolade!?’ Ja inderdaad chocolade! Ga natuurlijk wel voor de pure variant en eet het met mate. Pure chocolade bevat daarnaast antioxidanten wat goed is voor je lichaam.
5. Cracker met hummus
Een cracker met hummus is niet alleen erg voedzaam, het is nog gezond ook. Let er wel op dat je gaat voor volkoren crackers en smeer niet teveel hummus op je cracker. Daarnaast kan je ervoor kiezen om groente te dippen in je hummus. Denk bijvoorbeeld aan paprika.
6. Gezonde smoothie
Deze gezonde avondsnack vereist iets meer werk, toch is een smoothie erg lekker en voedzaam. Je kunt je smoothie mixen met verschillende soorten fruit. Mijn favoriet is de aardbeien met halfvolle melk smoothie, dit lijkt net een aardbeienmilkshake. Je kan ook kiezen voor één van deze heerlijke groentesappen.
7. Rijstwafel met pindakaas
Ook deze 7e gezonde avondsnack bevat weer de criteria van gezond, lekker en voedzaam. Ga wel voorzichtig om met de laag pindakaas, die hoeft niet zo dik te zijn als de rijstwafel zelf. Je kan er ook nog banaan en kanaal op doen om het feestje compleet te maken.
Bonussnack: Popcorn
Heb je geen zin om met een cracker of een smoothie op de bank te gaan zitten? Dan biedt deze gezonde avondsnack uitkomst. Popcorn is namelijk een gezonde variant van chips. Het is daarnaast ook nog eens erg makkelijk, je trekt de zak open en je kunt beginnen te smullen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat popcorn ook nog eens vol zit met ontstekingsremmende polyfenen.
Lekkere avondsnacks kunnen ook gezond zijn
Zoals je kan zien zijn het niet alleen wortels of een bakje rauwkost. Er zijn genoeg lekkere en gezonde avondsnacks waardoor je niet met een vervelend honger gevoel naar bed gaat. Naast deze gezonde avondsnacks zijn er nog veel meer gezonde avondsnacks. Probeer er een beetje variatie in te houden, zo wordt het niet eentonig en verklein je het risico op ‘zondigen’.
Wil je nog meer gezonde avondsnacks? Kijk dan gewoon eens rond en kies jouw lekkerste avondsnacks uit en maak je eigen top tien. Wat is jouw favoriete gezonde avondsnack? Laat even een reactie achter onder dit artikel!
Meer over voeding voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.
De laatste jaren heb ik me enorm veel in voeding verdiept door de beste boeken over voeding te lezen en de beste documentaires over voeding te bekijken. Zo ontdekte ik hoe ik voeding als medicijn kan inzetten en wat het grote verschil is tussen voedingstoffen eten en daadwerkelijk voedingsstoffen opnemen.
Met het boek FitChef Family leer je wat gezonde snacks zijn die je als tussendoortje kan nuttigen en maak je de heerlijkste gerechten klaar voor het gehele gezin!
Wil je meer weten over al deze voedingstips? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!
Meest gestelde vragen over gezonde snacks
De gezondste snacks zijn fruit, groenten, noten, zaden en volkorenproducten.
Gezonde snacks variëren in calorieën. Fruit bevat bijvoorbeeld minder calorieën dan noten en zaden, die veel calorieën bevatten.
Snacks rijk aan vezels zijn volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten.
Dit is subjectief en afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Veel mensen vinden gezonde snacks, zoals fruit en noten, lekker.
Het aanbevolen aantal gezonde snacks per dag hangt af van je caloriebehoefte en verwachte activiteit. Over het algemeen wordt aangeraden om twee tot drie snacks per dag te eten.
Gezonde alternatieven voor ongezonde snacks zijn fruit, groenten, noten, zaden en volkorenproducten.
Dit is afhankelijk van waar en hoe je je snacks koopt. Sommige gezonde snacks, zoals noten en zaden, kunnen duurder zijn dan ongezonde snacks, terwijl andere, zoals fruit en groenten, goedkoper kunnen zijn.
Gezonde snacks kun je bewaar in kleine, herbruikbare containers of zakjes. Houd ze bijvoorbeeld in je tas of rugzak.
De hoeveelheid suiker in gezonde snacks varieert. Fruit bevat bijvoorbeeld natuurlijke suikers, terwijl noten en zaden geen suiker bevatten.
Je kunt zelf gezonde snacks maken door bijvoorbeeld fruit en groenten te snijden en samen te voegen, noten en zaden te roosteren of een volkoren cracker te maken.
Geen reacties on Gezonde Snacks Maken (2023) | Afvallen met Gezonde Snack Recepten!