arrow_drop_up arrow_drop_down
Gezonde gewoontes voor een gezonde relatie
20 februari 2021 
in Mindset

Gezonde gewoontes voor een gezonde relatie

Als je een relatie hebt en die wilt doen slagen, dan moet je daar ongetwijfeld voor werken. En als je wilt dat zowel jij als je partner gelukkig zijn, dan zijn een goede communicatie en gezonde gewoontes erg belangrijk. Maar hoe weet je nu precies of de gewoontes in je relatie effectief, gezond en constructief zijn? Veel mensen hebben hier nogal wat onduidelijkheid over, en staren in het duister.

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

In dit artikel vind je 6 gewoontes die op het eerste gezicht misschien giftig en destructief lijken, maar eigenlijk bijdragen tot de basis van een gezonde relatie. Veel van deze karakteristieken en gewoontes vallen misschien niet samen met het traditionele beeld van een succesvolle relatie – maar zijn in feite essentieel voor een gelukkige relatie!

6 gezonde relatie gewoontes die giftig lijken:

1. Sommige conflicten hebben geen oplossing nodig

Vaak worden transparante communicatie en de mogelijkheid en bereidheid om conflicten op te lossen gezien als dé basis van een goede relatie. Hoewel het natuurlijk belangrijk is dat beide partijen naar elkaar luisteren en elkaar proberen te begrijpen, zegt John Gottman, een gerenommeerd onderzoeker op het gebied van relaties, dat élk conflict willen oplossen niet alleen onmogelijk is – maar ook helemaal niet nodig is.

Talloze studies, waarbij duizenden gelukkig getrouwde koppels betrokken waren, wijzen uit dat de meeste koppels die een succesvolle relatie hebben wel degelijk onopgeloste conflicten hebben. Vaak gaat het zelfs om ruzies of discussies die al tientallen jaren aanslepen! Aan de andere kant zijn er koppels die altijd maar proberen om elke mogelijke onenigheid op te lossen, waardoor ze uiteindelijk geen plezier meer uit de relatie halen en zelfs minder goed af zijn dan partners die sommige dingen onopgelost laten. Succesvolle koppels aanvaarden en begrijpen dat er soms onenigheid is, en forceren hiervoor geen oplossing. Ze beseffen dat er altijd dingen zullen zijn waarover ze het niet eens zijn, of dat ze bepaalde eigenschappen van hun partner niet leuk zullen vinden. Het is immers niet de bedoeling om je partner te veranderen, maar om die hoe dan ook met liefde te zien!

In sommige gevallen kan het proberen oplossen van een conflict zelfs zorgen voor méér conflict. Soms is het niet de moeite waard om over iets te blijven vechten, zelfs al is het met de liefde van je leven. En heel soms is de beste oplossing: leven en laten leven.

Gezonde Relaties 6 Gezonde Gewoontes die Giftig Lijken!

2. Soms moet je de ander eens durven kwetsen

Heel veel mensen trappen in de val van: altijd je partner tevreden houden. Maar dat is zelden de beste oplossing, zeker als je eerlijkheid belangrijk vindt. Er zijn heel wat situaties waarin een man of vrouw zich misschien geneigd voelt om niet de waarheid te zeggen, met als doel zijn of haar partner niet te kwetsen. Een leugentje voor bestwil, noemen we zoiets. Eerlijkheid zou echter veel belangrijker moeten zijn dan je partner op elk moment van de dag tevreden stellen. Als je met iemand je leven deelt, dan wil je jezelf toch niet moeten censureren? Enkel en alleen om die persoon koste wat het kost tevreden te houden? Het hoeft niet gezegd te worden dat zo'n aanpak tot meer problemen dan oplossingen leidt.

Soms is het nodig om je partner eens te kwetsen, zolang je het niet met slechte bedoelingen doet. Als je geluk hebt, ben je samen of getrouwd met iemand die die eerlijkheid kan waarderen. En dat wil niet zeggen dat er nooit spanning of conflict zal zijn, en dat er niet een keer een scheldwoord zal vallen. Het betekent dat beide partners weten dat ze de ander kunnen vertrouwen – en dat is de basis van een goede relatie!

Als onze voornaamste prioriteit is om ons altijd goed te voelen, of de ander altijd goed te doen voelen, dan voelen beide partijen zich hoogstwaarschijnlijk helemaal niet goed. En dat zorgt er vaak voor dat de relatie afbrokkelt, zelfs zonder dat beide partners het door hebben. Vertrouwen is kortom érg belangrijk in een relatie, en dat houdt in dat je de ander hoe dan ook eens zal kwetsen met je eerlijkheid.

Ultieme Powernap Formule - In Slechts 5 Minuten - 2 uur Energie Tanken!

3. Bereid zijn om er een eind aan te maken

Jezelf opofferen voor je partner is voor veel mensen (en jammer genoeg ook voor onze cultuur) zowat de gouden standaard als het gaat om relaties. Elke film en elk boek dat over liefde gaat, heeft als kern een wanhopig personage dat er alles aan zou doen om door de ander geliefd te worden. Zelfs als dat betekent dat ze hun eigenwaarde volledig aan de kant schuiven.

Veel mensen hebben hierdoor echter een verkeerd beeld van een gezonde relatie en zien het als een constante strijd om, ondanks alle tegenslagen en moeilijkheden, toch maar te blijven doorgaan. Op zich is daar niets mis mee, maar in bepaalde gevallen is het wel degelijk nodig om de relatie te beëindigen. Een goed voorbeeld is het verhaal van Romeo en Juliet, dat wel erg ver gaat in de clichés over jeugdige liefde en vaak wordt gezien als hét romantische verhaal van deze tijd. Dat heeft veel mensen ertoe geleid om hoe dan ook bij hun partner te blijven, zelfs al worden ze als vuil behandeld.

Het is echter belangrijk om te weten wanneer een relatie geen vruchten meer afwerpt, of wanneer het niet langer de moeite waard is om te blijven proberen. De bereidheid om op het juiste moment die beslissing te maken, hoe moeilijk dat ook mag zijn, is op zich een goede gewoonte. Als we onze relatie belangrijker achten dan onszelf, onze waarden of onze behoeften, dan creëren we een destructieve dynamiek die gewoon tot niets leidt.

4. Je aangetrokken voelen tot andere mensen

Vaak wordt het al bedrog of verraad beschouwd als iemand in een relatie zich tot een ander aangetrokken voelt. Tegenwoordig zijn zoveel mensen bang om verlaten te worden door hun partner, dat zelfs een minimale aantrekkingskracht naar iemand buiten de relatie beschouwd wordt als bedrog van de hoogste plank. Hoe zeer we echter ook overtuigd mogen zijn van de partner die we in ons leven hebben, er is nog altijd iets als biologie. En die zegt dat we, eenmaal we voorbij de wittebroodsweken zijn in een relatie, onze natuurlijke productie van het hormoon oxytocine kan afnemen. En jammer genoeg is de link tussen seksualiteit en het creëren van nieuwe ervaringen wel erg sterk. Het is echter belangrijk om te beseffen dat het niet enkel mogelijk is om een andere man of vrouw aantrekkelijk te vinden – maar ook dat het gewoon onvermijdelijk is.

Waar we wél controle over hebben, is hoe we in zo'n situatie handelen of reageren. De meeste mensen kiezen er meestal voor om op die aantrekkingskracht van buitenaf niet in te gaan. Bij heel wat mensen zorgt echter enkel dat gevoel van aantrekking naar andere mensen al voor heel wat schuldgevoel en jaloezie. De cultuur waarin we opgroeien, geeft ons namelijk mee dat we geen interesse meer zouden mogen hebben in andere potentiële partners als we eenmaal keuze hebben gemaakt. Dat brengt ook het geloof met zich mee dat als we flirten met een andere man of vrouw en daar plezier aan beleven, er wel degelijk iets mis is met onze relatie. Maar dat is gewoon niet waar!

In feite is het zelfs gezonder om jezelf deze gevoelens te laten voelen, om ze vervolgens los te laten. Als je dat gevoel van aantrekking naar een ander persoon onderdrukt, dan geef je die persoon macht over jou. En raad eens? Mensen die dat doen, zullen sneller geneigd zijn om aan dat nieuwe verlangen toe te geven, en vreemd te gaan. Vaak zijn het ook deze mensen die zelf jaloers zijn als hun partner aangetrokken is tot iemand anders!

Kortom, het is oké om je aangetrokken te voelen tot een andere man of vrouw. Ontken dat, en je ontkent eigenlijk een stukje van je biologische zelf. En dat zal waarschijnlijk een grotere negatieve impact hebben op je relatie. Probeer het echter bij zo'n gedachten te houden, en neem de verantwoordelijkheid op om desondanks die aantrekking de juiste keuzes te maken. Want uiteindelijk zijn het je acties die tellen.

Gezonde Relaties 6 Gezonde Gewoontes die Giftig Lijken!

5. Tijd doorbrengen zonder elkaar

We hebben allemaal wel zo'n vriend of vriendin die, van zodra hij of zij een nieuwe relatie heeft, lijkt te verdwijnen. Veel mensen hebben de neiging om geen moment van hun partners zijde te wijken – en hoe romantisch dat ook mag lijken, het is niet altijd constructief. De reden hiervoor is eenvoudig: als we verliefd worden, ontwikkelen we in feite irrationele verwachtingen en verlangens. Eén daarvan is de wens om de rest van ons leven, elke dag opnieuw, met onze partner door te brengen. We worden als het ware door de nieuwe liefde geconsumeerd. Op zich voelt dat initieel fantastisch; we zijn bijna letterlijk gedrogeerd door onze nieuwe partner. Het probleem is dat veel mensen hun identiteit laten bepalen door hun nieuwe liefde, waardoor er een negatieve spiraal ontstaat: hoe méér je je laat innemen door de ander, hoe minder je de persoon wordt waar de andere persoon in de eerste plaats op verliefd is geworden!

Het is dus belangrijk om af en toe wat afstand te nemen van je partner om je zelfstandigheid te bevestigen, je hobby's te onderhouden en tijd door te brengen met vrienden. Ga eens alleen op reis; besteed tijd aan je passie of je beste vriend(in). Probeer te onthouden wat jou als individu uniek maakt. Als er geen ademruimte is tussen jou en je partner, dan zal het vuur van de liefde immers snel doven!

Gratis Workshop Superslapen - Slaap Expert Floris Wouterson

6. De gebreken van je partner aanvaarden

Ten slotte is het erg belangrijk dat je de gebreken en imperfecties van je partner leert aanvaarden. Milan Kundera, de schrijver van The Unbearable Lightness of Being, beweert dat er twee soorten mannen zijn:

 • Mannen die de perfecte vrouw zoeken, maar deze niet kunnen vinden.
 • Mannen die denken dat elke vrouw die ze ontmoeten, perfect is.

In feite heeft dit betrekking op iedereen, en het legt een beetje bloot hoe disfunctionele relaties werken. Ofwel proberen we onze partner perfect te maken door ze te veranderen, ofwel overtuigen we onszelf ervan dat onze partner al perfect is.

De realiteit is echter dat:

 • Iedereen gebreken heeft
 • Je niemand kan veranderen
 • En je daarom samen zou moeten zijn met iemand die gebreken heeft waarmee je kan leven, of die je zelfs kan waarderen!

Als je wilt weten of je samen bent met de juiste persoon, moet je jezelf de volgende vraag stellen: hoe voel je je bij de gebreken die je partner heeft? Als je ze kan aanvaarden en zelfs graag ziet (van een extreme netheid tot vreemde sociale gewoontes), en je partner ook jouw gebreken of typische trekjes kan waarderen – dan is er waarschijnlijk sprake van échte liefde.

Een mooi voorbeeld van dit concept wordt beschreven in Symposium, een werk van Plato, die stelde dat we als mens ooit compleet en heel waren. Er was geen gevoel van tekort of gebrek, en iedereen voelde zich krachtig en sterk. De Goden werden hierdoor echter jaloers, en ze spleten de mens in twee. Vanaf dat moment zou elke persoon, man of vrouw, op zoek zijn naar zijn of haar passende tweede helft om weer compleet te worden. Het uitgangspunt hierbij is echter dat géén van beide helften op zich al perfect is – en dat ze elkaar allebei aanvullen. Op zoek gaan naar iemand die perfect is, is dus eigenlijk waanzin. Wél is het mogelijk om die andere persoon te zien als een aanvulling op jezelf, inclusief imperfecties. En dat maakt de relatie nog zoveel waardevoller.

Gezonde Relaties 6 Gezonde Gewoontes die Giftig Lijken!

Ervaar écht geluk en liefde in je relatie, met gezonde relatie gewoontes

Hoe giftig en destructief bovenstaande gewoontes ook mogen lijken, in veel gevallen dragen ze juist bij tot een gezonde dynamiek tussen partners. Weinig dingen zijn wat ze lijken, en in die zin kunnen zelfs de schijnbaar gevaarlijkste gewoontes toch erg belangrijk zijn om je in je relatie goed te voelen.

Natuurlijk is niet elk van deze gewoontes toepasbaar op elke relatie, maar het kan nooit kwaad om er meer over te leren en er zelfstandig over na te denken. Op die manier krijg je een beter beeld van het soort relatie dat je wilt, en haal je daar ook meer geluk en voldoening uit!

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met Gezonde Relaties? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd persoonlijk reageren 🙂

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess. Hij heeft passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Martijn neemt jullie mee in zijn verhaal aan de hand van inzichten die hij heeft verkregen door het luisteren van podcasts, het bekijken van documentaires, het lezen van boeken en het volgen van seminars.
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Zet je graag de volgende stap in je Persoonlijke Ontwikkeling?


Wil jij:

 • Meer energie?
 • Regelmatiger bewegen?
 • Uitgeruster wakker worden?
 • Bewuster worden van je mindset?
 • De voordelen van meditatie ervaren?
 • Meer geluk ervaren?

Download dan nu het  GRATIS E-book  "De volgende stap in jouw persoonlijke groei".

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
DOWNLOAD GRATIS
50 praktische groei tips download