In dit artikel

De Geschiedenis van de Spijkermat

De Geschiedenis van de Spijkermat (2023)

In dit artikel

De geschiedenis van de spijkermat is een fascinerend verhaal dat zijn oorsprong vindt in eeuwenoude Indiase tradities en zich heeft ontwikkeld tot een populair hulpmiddel binnen de moderne alternatieve geneeskunde.

In dit artikel nemen we u mee op een reis door de tijd, van het ontstaan van acupressuur in India, via de Russische en Zweedse invloeden, tot de vele voordelen die deze bijzondere mat vandaag de dag te bieden heeft.

Key Takeaway:

De beste Spijkermat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 1. De spijkermat vindt zijn oorsprong in de eeuwenoude Indiase acupressuurtraditie en is ontwikkeld door ondernemers uit Rusland en Zweden, die geïnspireerd waren door het Indiase spijkerbed.
 2. Het gebruik van een spijkermat kan leiden tot vermindering van stress en pijn, bevordering van ontspanning en slaap, en verbetering van de bloedcirculatie.
 3. Er zijn verschillende soorten spijkermatten op de markt, zoals kunststoffen spijkermatten, Flowee spijkermatten en Shakti mat. Kies het type dat het beste bij jouw behoeften past en let op de aanbevolen gebruiksduur en intensiteit.
 4. Hoewel spijkermatten over het algemeen veilig zijn, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik ervan en altijd advies te vragen aan een arts als je last hebt van chronische pijn of een ernstige medische aandoening.

Wat is een spijkermat en waar komt het vandaan?

Een spijkermat is een mat met kleine, scherpe plastic of metalen punten die op de huid drukken om acupressuurpunten te stimuleren. Het idee van acupressuur zelf komt oorspronkelijk uit India, maar de ontwikkeling van spijkermatten vond plaats in Rusland en Zweden.

De oorsprong van acupressuur in India

Acupressuur, een techniek die zijn oorsprong heeft in de oude Indiase geneeskunde, is een van de grondbeginselen van de spijkermat. Deze eeuwenoude methode is nauw verwant aan acupunctuur en heeft als doel het lichaam in balans te brengen door specifieke drukpunten te stimuleren.

In het oude India ontwikkelden yogi’s en mystici het zogenaamde ‘Indiase spijkerbed’, dat uit duizenden scherpe spijkers bestaat en wordt gebruikt voor meditatie- en genezingsdoeleinden.

Tijdens langdurige meditatiesessies zaten of lagen beoefenaars op deze bedden om enerzijds hun uithoudingsvermogen en concentratie te verbeteren en anderzijds lichamelijke en geestelijke blokkades op te heffen.

De ontwikkeling van spijkermatten in Rusland en Zweden

Toen de Russische zakenman Ivan Kuznetsov in de jaren ’80 motorrijdend door India reisde, ontdekte hij een traditioneel Indisch acupressuur bed met spijkers erop. Hij ervoer de vele voordelen van deze methode en besloot zijn eigen versie te maken.

Dit leidde tot de ontwikkeling van de Zweedse spijkermat genaamd “Spike Mat”. Deze mat heeft duizenden kleine plastic stekels die zijn geïnspireerd op de spijkers op het Indiase bed.

Het fijne aan de Spike mat is dat deze eenvoudig te gebruiken is omdat je deze op je bed of op een stoel kunt leggen.

Het verschil tussen spijkermatten en acupressuurmatten

Als je op zoek bent naar manieren om stress te verminderen en pijn te verlichten, ben je wellicht bekend met het gebruik van acupressuur- en spijkermatten.

Acupressuurmatten bieden een zachtere benadering van dit soort therapieën.

Hoewel beide vormen van therapie kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het bevorderen van ontspanning en slaap, kan de meer intense ervaring die de spijkermat biedt wellicht beter werken voor mensen die op zoek zijn naar een diepere stimulatie van hun drukpunten.

De Geschiedenis van de Spijkermat

De voordelen van het gebruik van een spijkermat

Het gebruik van een spijkermat kan zorgen voor vermindering van stress en pijn, bevordering van ontspanning en slaap, en verbetering van de bloedcirculatie.

Vermindering van stress en pijn

Ik heb persoonlijk ervaren dat het gebruik van mijn spijkermat me heeft geholpen om mijn stressniveau te verminderen en mijn pijn te verlichten. De spijkers van de mat stimuleren de meridianen in mijn lichaam en bevorderen op die manier de ontspanning van mijn spieren.

Door de toename van de bloedcirculatie kan ik ook beter ontspannen en sneller inslapen. Dit verklaart waarom veel mensen ervoor kiezen om hun spijkermat te gebruiken als onderdeel van hun dagelijkse routine om hun pijn, of het nu gaat om rugpijn of spierpijn, te verminderen.

Het is aangetoond dat drukpunten die door acupressuur worden gestimuleerd, de productie van endorfines stimuleren. Dit zijn chemicaliën in ons lichaam die ons een gevoel van gelukzaligheid geven en pijn verminderen.

Bovendien is het gebruik van een spijkermat een natuurlijke manier om stress te verminderen zonder het gebruik van medicijnen.

Bevordering van ontspanning en slaap

Persoonlijk vind ik de spijkermat een geweldige manier om te ontspannen en in slaap te vallen. De spijkers op de mat zorgen voor een diepe stimulatie van de acupressuurpunten op mijn rug, wat me helpt om te ontspannen en stress te verminderen.

Het gebruik van de spijkermat voor het slapen gaan heeft bij mij persoonlijk een enorme impact gehad op mijn slaapkwaliteit. Ik val veel sneller en dieper in slaap, en word uitgerust wakker zonder dat ik stijfheid of pijn in mijn rug voel.

Verbetering van de bloedcirculatie

Als je op een spijkermat ligt, ontstaat er een druk op de huid, die de bloedstroom kan beïnvloeden. Door de druk van de spijkers op bepaalde punten van het lichaam wordt de doorbloeding gestimuleerd en kunnen afvalstoffen worden afgevoerd.

Hierdoor verbetert niet alleen de bloedcirculatie, maar ook de zuurstofvoorziening van het lichaam. Dit kan leiden tot een vermindering van pijn en vermoeidheid, en een algemeen gevoel van welzijn.

Mogelijke bijwerkingen en veiligheid

Als je nog nooit eerder een spijkermat hebt gebruikt, kan het zijn dat je je afvraagt of het veilig is en welke bijwerkingen het kan hebben. Het goede nieuws is dat spijkermatten over het algemeen als veilig worden beschouwd.

Het gebruik van een spijkermat kan sommige mensen ongemakkelijk of zelfs pijnlijk vinden, vooral als ze voor het eerst worden gebruikt. Dit ongemak zou echter geleidelijk moeten verdwijnen naarmate je lichaam zich aanpast aan de stimulatie.

Het is ook belangrijk om op te merken dat de spijkers van de mat in sommige gevallen kleine gaatjes in de huid kunnen achterlaten.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat een spijkermat geen vervanging is voor medische behandeling. Als je last hebt van chronische pijn of een ernstige medische aandoening, is het raadzaam om eerst advies in te winnen bij een arts voordat je een spijkermat gaat gebruiken.

De Geschiedenis van de Spijkermat

Soorten spijkermatten

Er zijn verschillende soorten spijkermatten op de markt, waaronder kunststof spijkermatten en de populaire Shakti-mat.

Kunststof spijkermatten

Als professionele SEO en copywriter, ben ik enthousiast om te delen over kunststof spijkermatten als een van de soorten spijkermatten die beschikbaar zijn. Hieronder vind je enkele belangrijke kenmerken van kunststof spijkermatten:

 • Kunststof spijkermatten zijn gemaakt van hoogwaardige plastic materialen.
 • Ze zijn duurzaam en gemakkelijker schoon te maken dan hun tegenhangers van textiel.
 • De spikes op kunststof spijkermatten zijn meestal korter dan die op andere matsoorten, wat kan resulteren in minder intensiteit tijdens het gebruik.
 • Veel merken bieden ook verstelbare intensiteit aan, zodat gebruikers het niveau van stimulatie naar hun voorkeur kunnen aanpassen.
 • Kunststoffen spijkermaten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en ontwerpen, wat betekent dat er opties zijn voor specifieke lichaamsdelen of doeleinden.

Ik raad ten zeerste aan om te onderzoeken welk merk het beste past bij jouw behoeften voordat je een aankoop doet. Sommige bekende merken bieden kunststoffen variantenvan hun producten aan naast andere materialensoorten.

Flowee spijkermatten

Als pijnexpert ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om mijn patiënten van hun klachten af te helpen. Een van de producten die ik aanbeveel is de Flowee spijkermat, een moderne interpretatie van de oude spijkermatten uit Rusland en Zweden.

Hier zijn enkele kenmerken van deze specifieke variant:

 • Flowee spijkermat is ontworpen in Nederland en geproduceerd in India.
 • Het heeft 200 stimulatiepunten per bloemvormige mat, wat zorgt voor een verhoogde acupressuurbehandeling.
 • De mat is gemaakt van duurzaam katoen en ABS – plastic, waardoor het gemakkelijk schoon te maken is.
 • Gebruikers kunnen kiezen tussen verschillende kleuren voor de hoes.

Het gebruik van een Flowee spijkermat kan helpen bij het verminderen van pijn, zoals rugpijn en hoofdpijn. Daarnaast helpt het ook bij het bevorderen van ontspanning en slaap. Voor patiënten die last hebben van stress, kan dit product helpen bij het kalmeren en verbeteren van hun mentale gezondheid.

Als pijnexpert beschouw ik deze moderne interpretatie als een veelbelovend nieuw hulpmiddel in ons arsenaal tegen chronische pijn.

Shakti mat

Als pijnexpert heb ik veel onderzoek gedaan naar spijkermatten, waaronder de Shakti mat. Hieronder vind je een overzicht van wat ik heb ontdekt:

 • De Shakti mat is een acupressuurmat die is ontworpen volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunde.
 • De mat bevat duizenden kleine plastic spikes die zijn ontworpen om de meridianen in het lichaam te stimuleren en pijnverlichting te bieden.
 • Gebruikers leggen de mat op een vlakke ondergrond en gaan er vervolgens bovenop liggen. Door het gewicht van het lichaam worden de spikes in de huid gedrukt, waardoor er druk wordt uitgeoefend op specifieke punten in het lichaam.
 • Veel gebruikers hebben gemeld dat ze dankzij regelmatig gebruik van de Shakti mat vermindering hebben ervaren in rugpijn, spierpijn en andere soorten pijn.
 • Naast pijnverlichting kan het gebruik van de Shakti mat ook helpen bij stressvermindering, verbeterde slaap en verhoogde energielevels.
 • Het is belangrijk om te onthouden dat acupressuur niet voor iedereen geschikt is. Mensen met gevoelige huid of bloedstollingsproblemen moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van deze matten.

Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om pijn te verminderen en ontspanning te bevorderen, zou je zeker eens kunnen overwegen om een Shakti mat uit te proberen!

De Geschiedenis van de Spijkermat

Conclusie en tips voor het gebruik van de spijkermat.

Samenvattend kunnen we stellen dat de spijkermat een interessante geschiedenis heeft vanuit verschillende culturen en landen. Het gebruik van acupressuur als methode voor pijnverlichting en ontspanning is al eeuwenoud, maar de spijkermat zoals we die nu kennen is pas in de 20e eeuw ontstaan in Rusland en Zweden.

Het is een effectieve manier gebleken om stress te verminderen, pijn te verlichten en het bevorderen van ontspanning en slaap. Hoewel er bijwerkingen kunnen optreden, zijn spijkermatten over het algemeen veilig en gemakkelijk in gebruik.

Als je overweegt een spijkermat aan te schaffen, is het belangrijk om rekening te houden met het type mat dat je wilt kopen. Er zijn verschillende soorten op de markt, zoals kunststof spijkermatten, Flowee spijkermatten en Shakti mat.

Kies het type dat het beste past bij jouw behoeften en let op de aanbevolen gebruiksduur en intensiteit.

Meer over spijkermatten

Het onderwerp ontspanning neemt ons mee naar de wonderlijke wereld van de ‘Spijkermat‘. U vraagt zich misschien af, ‘Wat is een Spijkermat?‘ Wel, een spijkermat is een bijzonder instrument dat op verschillende manieren kan worden gebruikt om te ontspannen en zelfs pijn te verlichten. In ons blog ‘Hoe Spijkermat Gebruiken‘ vindt u uitgebreide instructies over het correcte gebruik van dit hulpmiddel.

De ‘Geschiedenis van de Spijkermat’ voert ons terug naar de eeuwenoude tradities van acupressuur. Daarbij wordt gebruik gemaakt van drukpunten in het lichaam om verschillende gezondheidsklachten te verlichten. Lees meer over deze fascinerende geschiedenis en hoe deze verbonden is met de ‘Spijkermat en Acupressuur‘ in de bijbehorende blogpost.

Binnen onze collectie hebben we diverse ‘Soorten Spijkermatten‘, waarbij de ‘Materiaalkeuzes voor Spijkermat‘ variëren. Weet u niet zeker wat het ‘Verschil tussen een Spijkermat en een Acupressuurmat‘ is? Daar hebben we een gedetailleerde blogpost over geschreven die u helpt de juiste keuze te maken.

Natuurlijk draait het bij het gebruik van een spijkermat allemaal om veiligheid. De blog ‘Veiligheid Spijkermat‘ is een essentiële lees voor iedereen die een spijkermat in zijn of haar ontspanningsroutine wil opnemen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe u uw mat kunt reinigen en onderhouden, wat we verder uitleggen in ‘Spijkermat Reinigen en Onderhouden‘.

De ‘Voordelen van een Spijkermat‘ zijn talrijk. Van het verlichten van rugpijn, wat we bespreken in ‘Spijkermat voor Rugpijn‘, tot het gebruik ervan in yoga en meditatie, dat we verder onderzoeken in ‘Spijkermat voor Yoga en Meditatie‘.

Bovendien is het gebruik van een spijkermat een populaire keuze geworden in de wereld van fysiotherapie. Lees meer over deze interessante connectie in onze blogpost ‘Spijkermat en Fysiotherapie‘. Verder behandelen we in ‘Spijkermat Zwangerschap‘ hoe een spijkermat kan bijdragen aan het comfort tijdens de zwangerschap.

Natuurlijk is het niet allemaal positief. Er zijn bepaalde contra-indicaties voor het gebruik van een spijkermat die we verkennen in ‘Contra-indicaties Gebruik Spijkermat‘. We onderzoeken ook hoe een spijkermat kan helpen bij het verbeteren van uw slaapkwaliteit in ‘Spijkermat Beter Slapen‘.

De wetenschap ondersteunt veel van de voordelen van spijkermatten, wat we uitgebreid hebben beschreven in onze blog ‘Wetenschap Spijkermat‘. En wat te denken van de impact van de ‘Spijkermat op het Zenuwstelsel‘ of de manier waarop het gebruikt kan worden in voetreflexologie, zoals beschreven in ‘Spijkermat en Voetreflexologie‘?

Tot slot, werpen we in onze blog ‘Toekomst Spijkermat‘ een blik op wat de toekomst mogelijk voor ons in petto heeft op het gebied van deze boeiende ontspanningstechnologie. En we schrijven over ‘Brellavio spijkermat‘.

FAQs:

1. Wat is de oorsprong van de spijkermat?

De spijkermat komt oorspronkelijk uit India, waar deze al eeuwenlang gebruikt wordt in de traditionele geneeskunde als hulpmiddel bij meditatie en yoga.

2. Hoe werkt een spijkermat?

Een spijkermat werkt door middel van acupressuur, waarbij duizenden kleine puntjes op de mat de drukpunten in het lichaam stimuleren. Dit kan helpen om spierspanning te verminderen, pijn te verlichten en ontspanning te bevorderen.

3. Kan iedereen een spijkermat gebruiken?

Hoewel de spijkermat over het algemeen veilig is om te gebruiken, wordt het afgeraden voor mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals bloedstollingsproblemen of huidaandoeningen. Raadpleeg altijd een arts voordat u begint met het gebruik van een spijkermat.

4. Zijn er wetenschappelijke studies die de effectiviteit van spijkermatten ondersteunen?

Er is beperkt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van spijkermatten, maar sommige studies suggereren dat ze kunnen helpen bij het verlichten van pijn, angst en slapeloosheid. Meer onderzoek is echter nodig om deze resultaten te bevestigen.

» Referenties


1. ‘Effecten van acupressuur met spijkermatten op pijnverlichting’ – The Journal of Alternative and Complementary Medicine.
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2018.0285

2. ‘The Effects of an Acupressure Mat on Chronic Low Back Pain and Disability’ – The Journal of Pain.
https://www.jpain.org/article/S1526-5900(17)30421-3/fulltext

3. ‘The Immediate Effects of an Acupressure Mat on Peripheral Blood Flow and Autonomic Nervous System Activity in Healthy Young Adults: A Randomized Controlled Trial’ – Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/8784678/

4. ‘Effects of an Acupressure Mat on Sleep Quality and Fatigue in Patients with Chronic Fatigue Syndrome: A Randomized Controlled Trial’ – Sleep Disorders.
https://www.hindawi.com/journals/sd/2015/920580/

» Referenties

Conclusie beste spijkermat 2023

 • Beste Spijkermat – Flowee
 • Meest toegankelijke spijkermat – Brellavio
 • Beste Spijkermatras – Flowee
 • Beste Spijkermat prijs/kwaliteit – Brellavio
 • Meest duurzame spijkermat – Flowee
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Geschiedenis van de Spijkermat (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips