In dit artikel

Gember Thee | Gezonde Gember Thee Maken voor Afvallen!

Gember Thee | Gezonde Gember Thee Maken voor Afvallen!

In dit artikel

Gember is één van die specerijen die de laatste jaren alleen maar bekender en populairder is geworden, en dat is natuurlijk niet zomaar! Steeds meer mensen gebruiken deze wortel als voedingsmiddel, zoals bijvoorbeeld in gember thee, maar ook als toevoeging aan warme gerechten. Heel wat mensen vragen zich echter nog altijd af wat nu precies de gezondheidsvoordelen zijn van gember en gember thee.

Als je op zoek bent naar manieren om je gezondheid een boost te geven, dan is een goed voedingspatroon essentieel. Naast natuurlijk veel groenten, fruit, sapjes en andere onbewerkte voedingsmiddelen kan het geen kwaad om ook krachtige specerijen te gebruiken – zoals gember!

Wat maakt gember thee nu precies zo de moeite waard, hoe maak je het en welke voordelen heeft het op het vlak van gezondheid? Dit zijn slechts enkele van de vragen die in deze blog voor je worden beantwoord!

Beste fytonutriënten van 2023: Mijn selectie 

  1. Beste Ashwagandha – Nutribites Ashwagandha
  2. Beste kurkuma – Nutribites Kurkuma C3
  3. Beste cranberry – Flinndal Cranberry (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
  4. Beste spirulina – Vitals Spirulina (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
  5. Beste saffraan – Vitals Saffraan LCS (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat is Gember?

Gember is eigenlijk een specerij dat getrokken wordt uit de wortel van de zogenaamde gemberplant. Men gebruikt het in bepaalde landen al heel lang om dranken en gerechten op smaak te brengen, bijvoorbeeld in de Middeleeuwen en tijdens de oude Chinese dynastieën. Volgens de Chinezen heeft gember tal van positieve effecten op de spijsvertering, en dat is mede te danken aan de hoge voedingswaarde van de wortel: naast vitamines, mineralen en antioxidanten zitten er immers ook heel wat gezonde oliën in.

Gember thee is ongetwijfeld één van de meest populaire toepassingen van gember in de Westerse wereld, en dat komt vooral doordat het relatief toegankelijk is. Gember thee maken geeft je de mogelijkheid om in slechts enkele minuten tijd van de vele gezondheidsvoordelen van gember te genieten – en dat is natuurlijk super gemakkelijk!

Daarbij zijn er méér dan voldoende wetenschappelijke studies beschikbaar om aan te tonen dat gember thee drinken heel wat positieve effecten heeft op specifiek de darmen en de maag. Gember thee zou op die manier helpen tegen tal van onaangename symptomen, zoals misselijkheid en braken. De wortel heeft een kalmerende invloed op het hele maagdarmstelsel, waardoor het ook ochtendmisselijkheid, reisziekte en zelfs de griep kan verbeteren!

Wil je meer weten over de gember thee voordelen en waar gember thee zoal goed voor is? Lees dan snel verder!

Waar is gember thee goed voor?

De heilzame effecten van gember op de spijsvertering zijn tegenwoordig welbekend. Er zijn echter nog méér redenen om dagelijks een kop gember thee te maken. Hieronder krijg je een duidelijk overzicht waar gember goed voor is:

1. Gember thee tegen infecties en verkoudheid

Als je de symptomen van een typische verkoudheid voelt opkomen, dan kan een kop gember thee wonderen doen. Niet alleen helpt gember om infecties en inflammatie tegen te gaan, ook kan het de symptomen van elke kleine verkoudheid drastisch verbeteren. En daardoor voel je je gegarandeerd snel beter!

2. Gember thee maken tegen stress

Daarbij zou gember ook een positieve invloed hebben op je stressniveau, en dan vooral als je het als extract in een warme kop gember thee drinkt. Dit zorgt er op indirecte wijze dan weer voor dat je minder snel ziek zult worden – want niet minder dan 90% van alle ziektes tegenwoordig worden veroorzaakt door stress, direct of indirect.

3. Gember thee helpt je beter slapen

Doordat gember thee stress wegneemt, is het ook een goed ontspanningsmiddel. Een kop gember thee voor het slapen gaan is vaak alles wat je nodig hebt om je lichaam en geest helemaal tot rust te brengen. En dat heeft dan weer een positief effect op je slaapkwaliteit, waardoor je je overdag beter voelt!

4. Gember thee: boordevol vitamines en mineralen

Nog een goede reden om aan te nemen dat gember thee gezond is? Het zit vol vitamines en mineralen. Van polyfenolen tot antioxidanten die de vrije radicalen in je lichaam ontwapenen en belangrijke mineralen voor een goede werking van het immuunsysteem, gember bevat echt alles.

5. Gember thee tegen spierpijn

Als je regelmatig sport en dat graag intensief doet, dan kan een kop gember thee je als geen ander helpen om sneller te herstellen. Gember gaat immers het melkzuur dat in je spieren opgeslagen wordt na de inspanning, sneller afvoeren. Hierdoor ben je dus veel minder lang stijf. Daarbij gaat gember thee ook ontstekingen tegen, waardoor je minder last zult hebben van gewrichts- en spierpijn tijdens het sporten!

6. Bestrijd pijn met gember thee

Verse gemberthee kan je ten slotte ook helpen om verschillende soorten pijn te verlichten: van hoofdpijn tot een regelrechte migraine, keelpijn, buikpijn of menstruatiesymptomen, er is niets wat je met gember thee niet kunt bestrijden. Het grote voordeel? Het gaat om een volledig natuurlijke pijnstiller, die dus geen nare bijeffecten heeft of je verdooft!

Gember thee maken heeft duidelijk heel wat te bieden op het vlak van gezondheid. Heel wat mensen ervaren dankzij een eenvoudig kopje gember thee hoe gezond gember wel niet is, en raden dan ook aan om gember thee te drinken.

Als het gaat om gezondheid, denken veel mensen echter eerst en vooral aan afvallen. En laat dat nu ook iets zijn waar gember thee drinken bij kan helpen – zoals in het volgende stukje duidelijk zal worden!

Gember thee en afvallen: hoe werkt dat?

Gember is een van de meest heilzame specerijen die er zijn – en dat kan zijn duizenden jaren lange reputatie bewijzen. Tegenwoordig ligt de focus op het vlak van gezondheid echter méér dan ooit op afvallen en gewicht verliezen. En veel mensen grijpen dan ook naar allerhande hulpmiddeltjes om overtollig vet te verbranden.

Ook gember of gember thee kan hierbij helpen, en dan wel nog op compleet natuurlijke wijze. Zoals reeds vermeld geeft gember de spijsvertering een boost, waardoor koolhydraten en vetten in het lichaam ook sneller worden verbrand. Dit effect op het metabolisme zorgt ervoor dat je uiteindelijk méér energie verbrandt tijdens het sporten én door de gehele dag.

Nog een voordeel van gember om af te vallen? Een kopje gember thee zorgt ervoor dat je je snel verzadigd voelt, en dat verkleint natuurlijk het risico op de drang naar zoetigheid en ongezonde snacks. Het resultaat? Je verliest veel gemakkelijker lichaamsvet! Dit is ideaal tijdens het volgen van een sappenkuur of detox kuur. Alternatieven om te detoxen zijn detox smoothies, groente smoothies, detox pleisters, detox thee en crystal detox.

Ten slotte beïnvloedt gember ook de bloedsuikerspiegel in je lichaam. Hoe stabieler de hoeveelheid glucose in je bloed, hoe minder je last zult hebben van zogenaamde ‘suiker-dipjes’ op de dag. Een suiker-dip zorgt er al gauw voor dat je naar ongezonde voeding grijpt om weer snel energie te krijgen – maar dat is natuurlijk funest voor je gezondheid én je gewicht. Gember maakt het een stuk gemakkelijker om je energie gebalanceerd te houden, waardoor die drang kleiner is. Dankzij gember wordt afvallen kortom een stuk gemakkelijker én aangenamer!

Gember thee past ook heel erg goed bij dit gratis weekmenu om af te vallen inclusief lekker recepten en boodschappenlijstje. Zitten erg lekkere recepten tussen!

Verse gember thee maken, hoe doe je dat?

Het grootste voordeel van gember thee maken is waarschijnlijk dat het echt heel gemakkelijk is om te maken. Of je nu gember thee voor het slapengaan wilt drinken tegen de stress, met gember thee wilt afvallen of gember thee tegen keelpijn wilt drinken, het maken van een kopje gember thee duurt slechts enkele minuten!

Hieronder vind je een leuk basisrecept:

Stap 1: Breng een voldoende hoeveelheid water aan de kook.

Stap 2: Snijd de gemberwortel in dunne schijfjes. Verwijder eventueel de schil en bepaal hoeveel schijfjes je wilt. Hoe méér, hoe sterker je gember thee zal smaken.

Stap 3: Voeg de gember toe aan het water. Als het water begint te koken, kan je de schijfjes toevoegen. Laat het water nog even verder koken zodat de gember de kans krijgt om zijn aroma en voedingsstoffen af te geven.

Stap 4: Wacht een aantal minuutjes en haal dan de pan of pot van het vuur. Geef de gember dan nog even de tijd om verder in te trekken.

Stap 5: Schenk de gember thee in een kop en geniet van je eerste, zelfgemaakte kop gember thee!

Eenvoudig, toch? Het leuke aan gember thee maken is dat je helemaal zelf kiest hoe je je thee nog lekkerder maakt. Zo kan je aan je kopje thee een schijfje citroen toevoegen, waardoor het geheel een iets frissere smaak krijgt.

Ook andere specerijen, zoals kaneel, zijn een goede mogelijkheid, aangezien deze de anti-oxidatieve werking én de smaak van gember nog versterken. Zowel gember thee met citroen en honing als gember thee met kurkuma zijn erg populaire opties vanwege de nog sterkere gezondheidseffecten en de unieke, opwekkende smaak die erdoor teweeg wordt gebracht. Eigenlijk zijn er écht geen grenzen aan de mogelijkheden om je gember thee nog lekkerder en gezonder te maken. Experimenteer zelf met nieuwe ingrediënten of zoek inspiratie bij andere bronnen in boeken of het internet. Op die manier creëer je zelf het perfecte kopje gember thee!

Een laatste voordeel van een kop gember thee is dat je het zowel tijdens de zomer als in de winter kunt drinken. ’s Zomers kan de combinatie van gember en bijvoorbeeld citroen je een verfrissend gevoel geven, terwijl een kop gember thee met kurkuma en kaneel je op koude winteravonden je dan weer heerlijk verwarmt.

Hoe dan ook is duidelijk dat het zetten van een kopje gember thee helemaal niet zo moeilijk is, en dat maakt het dan ook een stuk eenvoudiger om het elke dag te doen. Wil je je gezondheid een boost geven, zonder je daarvoor blauw te betalen aan onnatuurlijke supplementen? Dan is verse gember thee de oplossing!

Doe jij dingen fout als je wilt afslanken? Doe deze quiz en test je kennis over het afslankproces. Ik ben benieuwd welke score jij haalt!

Begin je dag sterk, met een kop verse gember thee!

Als je nog gemakkelijker gember thee wilt kunnen zetten, dan is gember thee kopen natuurlijk ook een goede oplossing. De beste gember thee vinden is echter niet altijd gemakkelijk, en het is dan ook vooral een kwestie van op onderzoek gaan en uitvinden welke thee jij het lekkerst vindt.

Als je ervoor kiest om gember thee te kopen, vertrouw dan altijd op het aanbod van een vooraanstaand merk. Op die manier ben je niet enkel zeker van kwalitatief hoogwaardige ingrediënten, ook kan je rekenen op een lekkere smaak!

Gember thee die je vers hebt gemaakt is echter nog altijd de beste optie, juist doordat de concentratie gember een stuk sterker zal zijn. Ook kan je helemaal zelf kiezen welke toevoegingen je doet, zodat je thee nog lekkerder smaakt. Een win-winsituatie dus, en méér dan genoeg reden om elke dag opnieuw met een heerlijk kopje gember thee te beginnen!

Meest gestelde vragen over gember thee

Wat is gemberthee precies?

Gemberthee is een drankje dat wordt gemaakt van gemberwortel, water en soms suiker of honing. De gemberwortel wordt geschild, in stukjes gesneden en vervolgens gekookt in water om een ​​infusie te maken.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van gemberthee?

Gemberthee kan helpen bij het verminderen van misselijkheid, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de spijsvertering. Het kan ook helpen bij het verminderen van hoofdpijn en het verbeteren van de bloedcirculatie.

Hoe maak je gemberthee?

Om gemberthee te maken, heb je gemberwortel, water en eventueel suiker of honing nodig. Schil de gemberwortel en snijd deze in plakjes of kleine stukjes. Breng een pan met water aan de kook en voeg de gember toe. Laat het water met de gember 10-15 minuten zachtjes koken. Giet het water door een zeef en voeg eventueel suiker of honing naar smaak toe. Serveer de warme gemberthee.

Kan ik gemberthee drinken als ik zwanger ben?

Er zijn beperkte studies naar de effecten van gemberthee tijdens de zwangerschap, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn. Sommige mensen denken dat gemberthee misselijkheid kan verminderen, wat voor sommige zwangere vrouwen nuttig kan zijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat te veel gember tijdens de zwangerschap mogelijk niet veilig is. Als je zwanger bent en gemberthee wilt drinken, is het raadzaam om het met je arts te bespreken voordat je begint.

Kan ik gemberthee drinken als ik medicijnen gebruik?

Gember kan interageren met sommige medicijnen, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn als je medicijnen gebruikt en gemberthee wilt drinken. Het is aan te raden om het met je arts of apotheker te bespreken voordat je gemberthee gaat drinken als je medicijnen gebruikt.

Beste fytonutriënten van 2023: Mijn selectie 

  1. Beste Ashwagandha – Nutribites Ashwagandha
  2. Beste kurkuma – Nutribites Kurkuma C3
  3. Beste cranberry – Flinndal Cranberry (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
  4. Beste spirulina – Vitals Spirulina (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
  5. Beste saffraan – Vitals Saffraan LCS (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Gember Thee | Gezonde Gember Thee Maken voor Afvallen!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips