Gelukkig zijn, we willen het allemaal! De meesten van ons beseffen echter maar al te goed dat het onmogelijk is om op elk moment van de dag gelukkig te zijn. Dat wil echter niet zeggen dat je zelf geen invloed kunt hebben op hoe je je voelt!
Voldoening halen uit je leven, daar zijn goede en gezonde gewoontes voor nodig. Aan de andere kant is je gelukkig voelen ook gewoon een kwestie van hormonen en neurotransmitters, en komt er dus ook een wetenschappelijk aspect bij kijken. Als je je elke dag goed wilt voelen, dan is het belangrijk dat je méér weet over gelukshormonen.
Wat zijn gelukshormonen precies, wat doen ze en hoe zorgen ze ervoor dat jij je goed voelt? Allemaal vragen die een duidelijk antwoord verdienen – en die vind je in deze blog!
Wat zijn gelukshormonen?
Een gelukshormoon is kortweg een stofje dat het lichaam aanmaakt als reactie op bepaalde handelingen, omstandigheden of gevoelens. Deze hormonen worden ook wel neurotransmitters genoemd, en zijn verantwoordelijk voor het reguleren van verschillende lichaamsprocessen.
Zo kunnen bepaalde hormonen ervoor zorgen dat je je blij voelt of verdrietig, maar ook kwaad, somber of onrustig. De verzamelnaam voor al deze hormonen is: gelukshormonen.
Hoewel er veel hormonen en neurotransmitters zijn die onze gemoedstoestand en energieniveau reguleren, kunnen er toch vier heel belangrijke opgesomd worden:
1. Serotonine
2. Dopamine
3. Endorfine
4. Oxytocine
Alle vier hebben ze op hun eigen manier een invloed op je gevoel en gemoed. Het goede nieuws? Je kan voor een groot deel zelf bepalen hoeveel je van deze neurotransmitters produceert – en dus ook hoe je je voelt. Maar om dat te doen, is het belangrijk dat je weet hoe gelukshormonen werken én wat ze doen!
Hoe werken gelukshormonen?
De naam ‘gelukshormoon’ maakt al meteen duidelijk dat het gaat om hormonen die ons goed doen voelen. Natuurlijk is er wel iets voor nodig om deze neurotransmitters te doen ‘werken’. Hoe maak je een gelukshormoon aan, wat zijn de verschillende gelukshormonen en wat doen ze? Lees snel verder als je daar meer over wilt weten!
1. Endorfine
Endorfine wordt vaak gezien als hét gelukshormoon, hoewel het natuurlijk maar één van de vele neurotransmitters is die bijdraagt aan onze gemoedstoestand. Endorfine is het hormoon dat vooral pijnstillende effecten heeft. Zo zullen onze hersenen tijdens zware inspanning, fysiek of mentaal, endorfine uitscheiden via de hypothalamus. Dit zorgt ervoor dat een groot deel van die pijn als het ware wordt ‘gecamoufleerd’.
Eigenlijk kan de werking van dit gelukshormoon teruggeleid worden naar de oertijd, waarin we als jager-verzamelaars vooral efficiënt moesten kunnen jagen. Endorfine zorgde ervoor dat we erg lang konden blijven lopen, aangezien de spierpijn die daar het gevolg van was ons niet zoveel deed. Hoewel we tegenwoordig natuurlijk niet meer in het wild op luipaarden moeten jagen, kunnen bepaalde andere activiteiten de productie van dit gelukshormoon wel nog boosten:
- Sporten
- Seks
- Lachen
- Yoga
- Mediteren
Dit gelukshormoon aanmaken is dus gewoon een kwestie van een levensstijl aannemen waarbij deze activiteiten regelmatig beoefend worden. We weten allemaal dat gezond zijn op mentaal en lichamelijk vlak begint bij de juiste gewoontes. Probeer van bovenstaande activiteiten gewoontes te maken en de productie van endorfine in je lichaam krijgt meteen een boost!
2. Dopamine
Nu we het dan toch hebben over ons goed voelen: dopamine is hét geluksstofje dat ervoor zorgt dat we blijdschap kunnen ervaren! Dopamine is het gelukshormoon dat vooral vrijkomt bij gebeurtenissen of ervaringen die ons blij maken: van lekker eten tot het behalen van een persoonlijk doel, seks of zelfs het afmaken van een eenvoudig to-do lijstje!
Er is echter één addertje onder het gras als het gaat om dopamine: dat heerlijke gevoel dat je krijgt, ebt ook snel weer weg. En het natuurlijke gevolg daarvan is dat we al snel op zoek gaan naar andere manieren om dit gelukshormoon aan te maken – of méér van hetzelfde. Op zich zou je dus kunnen zeggen dat het gelukshormoon dopamine verslavend werkt, en dat kan voor veel mensen een uitdaging zijn. Want hoe zorg je ervoor dat je genoeg dopamine aanmaakt, zonder dat je er écht afhankelijk van bent?
Een van de beste manieren om dit gelukshormoon op natuurlijke wijze te blijven produceren, is door een gezonde levensstijl aan te nemen. Zo kan je goed eten (vooral natuurlijke voeding), regelmatig bewegen en doelen opstellen. Een andere goede tip is om je doelen of taken op te delen in kleine stukjes. Zodra je één deeltje hebt afgewerkt, krijg je van nature een dopamine-boost – waardoor je dus ook gemotiveerd bent om gewoon verder te blijven doen!
3. Serotonine
Vervolgens is er serotonine, een gelukshormoon dat op veel verschillende vlakken ons lichaam beïnvloedt. Hieronder een kort overzichtje van enkele van de belangrijkste functies van dit gelukshormoon stofje:
- Vitale lichaamsfuncties reguleren, waaronder het immuunsysteem, het hart, de bloedvaten, de nieren en de spijsvertering.
- Het humeur reguleren; serotonine heeft een sterke invloed op onze gemoedstoestand.
- Ons zelfvertrouwen. Hoe meer serotonine er zich in ons lichaam bevindt, hoe minder we geraakt worden door de negatieve kritiek en meningen van anderen.
Dit laatste puntje verklaart meteen waarom serotonine vaak gezien wordt als het hormoon dat ons lichaam aanmaakt als we respect krijgen of een bepaalde status hebben verworven. En die status zorgt er dan weer voor dat we nog méér serotonine aanmaken!
Wat goed helpt om jouw serotonine niveau te verhogen is om gebruik te maken van een SeroBooster.
De voordelen van een serotonine booster zijn:
- Goed voor stemming en humeur
- Helpt bij verminderen van vermoeidheid
- Bouwstenen voor gelukshormoon serotonine
- Geheel natuurlijk en niet verslavend
Klik hier voor de beste natuurlijke serotonine booster.
4. Oxytocine
Ten slotte is er oxytocine, een van de bekendste en meest bestudeerde gelukshormonen. Het gaat om een neurotransmitter die wordt aangemaakt bij sociale interactie, en oxytocine wordt daarom ook wel het knuffelhormoon genoemd. Deze neurotransmitter geeft ons de drang om sociaal actief te zijn en geeft ons de mogelijkheid om gevoelens als vriendschappelijkheid, liefde en vertrouwen in andere mensen te ervaren.
Het spreekt dan ook voor zich dat we dit gelukshormoon aanmaken als we bij vrienden of familie zijn, of bijvoorbeeld knuffelen met onze partner. Alweer kan de oorsprong van dit hormoon teruggebracht worden naar de oertijd, aangezien dit hormoon ons motiveerde om in groep samen te leven. En dat maakte de kans op overleven natuurlijk een stuk groter!
Hoewel we tegenwoordig in theorie ook op onszelf kunnen overleven, speelt oxytocine toch nog een belangrijke rol in de samenleving: sociaal contact is nog altijd één van de belangrijkste pijlers van de gezondheid van de mens, en het is dan ook belangrijk dat we dagelijks sociale activiteiten ondernemen.
Vaak wordt gedacht dat ook sociaal contact via de computer of social media apps kunnen zorgen voor een gevoel van verbondenheid. Op zich is dat wel waar, maar dit soort contact is lang niet écht genoeg om de productie van oxytocine te boosten. Een intiem gesprek, de liefde bedrijven met een partner of het tonen van je diepste emoties aan een naaste, dát zijn goede manieren om oxytocine te boosten!
Hoe werken gelukshormonen?
Als je je hormonale balans wilt verbeteren en méér gelukt wilt ervaren in het leven, dan is het dus zeker de moeite waard om wat meer te weten te komen over gelukshormonen. Misschien vraag je je wel af hoe gelukshormonen werken? Op zich is het antwoord op die vraag eenvoudig: gelukshormonen worden geproduceerd als reactie op externe invloeden en gebeurtenissen, maar ook je eigen gevoel kan gelukshormonen aanmaken.
Op biochemisch vlak is het natuurlijk iets complexer. Deze neurotransmitters worden in de hersenen aangemaakt en vervolgens in het lichaam verspreid. Het gaat dus om een meetbaar, biochemisch fenomeen dat aan de andere kant wel degelijk een invloed heeft op je emotionele, lichamelijke en psychologische welzijn! De cursus geluk van Merijn ruis kan je ook gelukkiger maken!
Wat is een gelukshormoon tekort?
Ook al is het mogelijk om voldoende gelukshormoon aan te maken dankzij een gezonde levensstijl, toch bestaat het risico op een gelukshormoon tekort. Voor je echter de eerste de beste gelukshormoon pillen gaat nemen, kan het misschien geen kwaad om onderzoek te doen naar de oorzaken van een tekort aan gelukshormoon. Hieronder vind je er enkele op een rijtje:
- Te weinig sociaal contact (oxytocine)
- Te weinig beweging (endorfine)
- Geen doel in het leven (dopamine)
- Geen ontspanning/teveel stress (serotonine)
Het lijstje gaat natuurlijk nog veel verder, maar al meteen is duidelijk dat een tekort aan gelukshormonen vaak het gevolg is van een levensstijl waarin de meest basisbehoeftes van de mens niet vervuld worden. Wil je meer gelukshormoon aanmaken en dat op een gezonde, natuurlijke manier? Dan is een gezonde levensstijl dus ook essentieel!
Extra tips voor méér gelukshormonen!
Je gelukkig voelen begint bij een dagelijkse routine, gebaseerd op productieve en gezonde gewoontes. Er zijn echter nog een aantal andere zaken die je kan doen om de aanmaak van deze gelukshormonen een boost te geven:
Eet een stukje chocola!
We hebben al gezien dat lekker eten de aanmaak van gelukshormoon kan bevorderen, dus waarom verwen je jezelf niet eens op een lekker stukje chocolade? Veel mensen zullen argumenteren dat dat niet meteen de gezondste gewoonte is, maar als zo’n klein stukje ervoor zorgt dat je je gelukkig en ontspannen voelt (en je er niet verslaafd aan raakt), dan is het zeker een goede tip! Of varieer eens met een chocolade smoothie 🙂
Neem het leven niet té serieus
Een andere goede tip om je gelukkiger te voelen? Lach meer! Van een goede komedie tot een dwaze grap of video’s van kleine katjes die aan het spelen zijn, het zijn allemaal goede manieren om de aanmaak van gelukshormoon in je lichaam te boosten.
Meditatie voor een hormonale balans
Er is al heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van meditatie voor de gezondheid, en de resultaten zijn eenduidig: mediteren maakt je mentaal rustiger, het geeft je lichaam de kans om sneller te herstellen en het draagt ook bij tot je mentale gezondheid. Tijdens meditatie worden onder andere gelukshormonen geproduceerd, waardoor je je goed en ontspannen voelt!
Haal méér uit je leven, met een gezonde dosis gelukshormonen
Wat je ook doet, wie je ook bent en wat je passies ook mogen zijn – je wilt je ongetwijfeld gelukkig voelen. En het liefst van al wil je dat op een gezonde, natuurlijke manier voor elkaar krijgen. Gelukshormonen vormen zowat de basis van een leven waar je voldoening uit haalt, op alle mogelijke vlakken.
Van sporten tot seks, intieme sociale relaties, lekker eten en meer, allemaal zijn het gewoontes die je zullen helpen om de aanmaak van gelukshormonen te boosten. Voor je het weet kom je zo in een positieve spiraal terecht waardoor je meer geluk, een uitstekende gezondheid en een leven vol voldoening kunt ervaren!
Meer info over hormonen voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.
Er zijn heel erg veel soorten hormonen. Over het algemeen kan je hormonen verdelen over 2 groepen:
- Eiwithormonen, zoals adrenaline en thyroxine;
- Steroïdhormonen, zoals cortisol en testosteron.
Als we vervolgens verder kijken kunnen we hormonen weer verder verdelen in bepaalde functiegroepen:
- Geslachtshormonen zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en DHEA;
- Groeihormonen;
- Schildklierhormonen zoals thyroïden;
- Bloedsuikerspiegelhormonen zoals insuline;
- Spijsverteringshormonen zoals gastrine en cholecystokinine.
Andere bekende gelukshormonen zijn endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine. Veel mannen hebben tegenwoordig te weinig testosteron en daar is zeker wat aan te doen. Een veel voorkomende klacht is een laag libido of last van man boobs. Lees het Testoplan maar eens voor meer info.
De hongerhormonen ghreline en leptine kunnen ervoor zorgen dat het afvallen haast onmogelijk wordt. Dit kan ook weer invloed hebben op jouw biologisch klok en dan komt het hormoon melatonine ook om de hoek kijken.
Wil je meer weten over al deze hormonen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!
Meest gestelde vragen over gelukshormonen
De belangrijkste gelukshormonen in ons lichaam zijn dopamine, serotonine, oxytocine en endorfine.
Gelukshormonen worden aangemaakt en vrijgegeven in ons lichaam door verschillende fysiologische processen, zoals bijvoorbeeld lichaamsbeweging, positieve sociale interacties, voeding en seksualiteit.
Gelukshormonen spelen een belangrijke rol in ons emotionele welzijn, omdat ze bijdragen aan het reguleren van onze stemmingen en gevoelens van welbevinden.
Een tekort aan gelukshormonen kan leiden tot emotionele problemen, zoals depressie, angst en vermoeidheid.
Enkele manieren om de aanmaak van gelukshormonen te stimuleren zijn: regelmatig bewegen, voldoende slapen, positieve sociale interacties hebben, mediteren en een gezonde voeding eten.
Stress en angst kunnen de aanmaak van gelukshormonen beïnvloeden door de productie van stresshormonen te verhogen, zoals cortisol, die de aanmaak van gelukshormonen kan remmen.
Mindfulness-oefeningen kunnen bijdragen aan de aanmaak van gelukshormonen door te helpen bij het verminderen van stress en angst, waardoor de productie van gelukshormonen kan worden gestimuleerd.
Voedingsmiddelen die stoffen bevatten die de aanmaak van gelukshormonen kunnen stimuleren, zijn bijvoorbeeld vis, noten, avocado’s, eieren, yoghurt en groene groenten.
Regelmatige lichaamsbeweging kan de aanmaak van gelukshormonen stimuleren door de productie van endorfine te verhogen, die een gevoel van welbevinden en geluk kan veroorzaken. Bovendien kan regelmatige lichaamsbeweging ook bijdragen aan het verminderen van stress en angst, waardoor de productie van andere gelukshormonen zoals dopamine en serotonine kan worden gestimuleerd.
Seksualiteit kan bijdragen aan de aanmaak van gelukshormonen door de productie van oxytocine te verhogen, een hormoon dat gekoppeld is aan gevoelens van verbondenheid en intieme relaties. Bovendien kan seksualiteit ook bijdragen aan het verminderen van stress en angst, waardoor de productie van andere gelukshormonen zoals dopamine en endorfine kan worden gestimuleerd.
Geen reacties on Gelukshormoon Tekort (2023) | 4 Hormonen voor een Gelukkiger Leven!