In dit artikel

De Geneeskrachtige Werking van Geelwortel

De Geneeskrachtige Werking van Geelwortel (2023)

In dit artikel

Heb je ooit gehoord over de wonderbaarlijke geneeskrachtige eigenschappen van geelwortel, maar weet je niet precies hoe het in je voordeel kan werken? Maak je geen zorgen, ik zat in dezelfde boot tot ik besloot om de wereld van deze specerij binnen te duiken.

Na grondig onderzoek ontdekte ik dat geelwortel, of kurkuma, veel meer is dan een smakelijke toevoeging aan curry’s – het heeft verbluffende gezondheidsvoordelen, zoals ontstekingsremmende eigenschappen en potentieel kankerbestrijdende effecten.

Laten we deze fascinerende wereld samen verkennen!

Key Takeaway

De beste kurkuma van 2023 is Nutribites Kurkuma C3. Dit merk biedt een zuiver supplement aan in een hoge, maar toch veilige dagdosering kurkuma extracten. Dit supplement helpt het lichaam te ontgiften.

Samenvatting

 • Geelwortel, ook bekend als kurkuma, is een specerij afkomstig uit Zuidoost – Azië met geneeskrachtige eigenschappen.
 • Het actieve bestanddeel in geelwortel, curcumine, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan onder andere helpen bij spijsvertering, vetverbranding en leverontgifting.
 • Geelwortel kan gunstig zijn voor mensen met aandoeningen zoals artritis, diabetes en mogelijk Alzheimer.
 • Gebruik geelwortel in gerechten en overweeg ook kurkuma supplementen en thee als manieren om de voordelen van geelwortel te ervaren.

Wat is geelwortel (kurkuma)?

Geelwortel, ook bekend als kurkuma, is een specerij afkomstig uit Zuidoost-Azië die al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Oorsprong en gebruik

Geelwortel komt uit India. Mensen daar gebruiken het al duizenden jaren. Niet alleen bij het koken, maar ook als medicijn. Het zit in curry’s en geeft de gele kleur aan mosterd. Ook in de Westerse wereld groeit de liefde voor geelwortel.

Je vindt het in veel keukens en bij de drogist. Vaak in pilvorm. Maar let wel op, meer is niet altijd beter! Te veel geelwortel kan zorgen voor klachten. Daarom is het goed om te weten hoeveel je kan nemen.

Curcumine als werkzame stof

Curcumine is de belangrijkste werkzame stof in geelwortel. Het is verantwoordelijk voor de geneeskrachtige eigenschappen van deze specerij. Curcumine heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij de spijsvertering, vetverbranding en leverontgifting.

Het kan ook mogelijk effect hebben op kanker, Alzheimer en andere aandoeningen. Het is belangrijk om te weten dat curcumine slechts een klein deel van geelwortel uitmaakt, dus het consumeren van voldoende hoeveelheden is belangrijk om de gewenste effecten te bereiken.

Let echter op dat overdosering bijwerkingen kan veroorzaken en dat kurkuma niet voor iedereen geschikt is, vooral voor mensen die bepaalde medicijnen gebruiken of bepaalde gezondheidsproblemen hebben.

Geneeskrachtige werking van geelwortel

Geelwortel heeft verschillende geneeskrachtige eigenschappen, waaronder ontstekingsremmende eigenschappen, ondersteuning van de spijsvertering, bevordering van vetverbranding en stimulatie van leverontgifting.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Kurkuma heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Het actieve bestanddeel, curcumine, heeft een sterke antioxidantwerking en kan ontstekingen in het lichaam verminderen. Dit kan gunstig zijn voor mensen met aandoeningen zoals artritis, waarbij ontstekingen gewrichtspijn veroorzaken.

Door kurkuma aan je dieet toe te voegen, kun je mogelijk ontstekingen verminderen en zo je algehele gezondheid verbeteren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat kurkuma geen wondermiddel is en niet voor iedereen geschikt kan zijn.

Raadpleeg altijd een arts voordat je grote hoeveelheden kurkuma gaat gebruiken.

Ondersteuning van de spijsvertering

Het consumeren van kurkuma kan de spijsvertering ondersteunen. Kurkuma heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het spijsverteringsstelsel.

Het kan ook de productie van gal stimuleren, wat de spijsvertering en vetverbranding kan bevorderen. Bovendien kan kurkuma helpen bij het verminderen van maagklachten en het verlichten van gas en opgeblazen gevoel.

Het is echter belangrijk om niet te veel kurkuma te consumeren, omdat dit bij sommige mensen maagklachten kan veroorzaken. Het is altijd aangeraden om een arts te raadplegen voordat je grote hoeveelheden kurkuma gaat consumeren.

Vetverbranding bevorderen

Kurkuma kan helpen bij het bevorderen van vetverbranding. Dit komt omdat kurkuma de stofwisseling kan stimuleren, waardoor het lichaam meer calorieën verbrandt. Daarnaast kan kurkuma ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat gunstig is voor gewichtsverlies.

Het is belangrijk om te benadrukken dat kurkuma geen wondermiddel is en dat een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging ook essentieel zijn voor het bereiken van gewichtsverliesdoelen.

Het toevoegen van kurkuma aan je dieet kan echter een natuurlijke en gezonde manier zijn om je vetverbranding te ondersteunen.

Leverontgifting stimuleren

Geelwortel kan ook helpen bij het stimuleren van de leverontgifting. De antioxidanten in kurkuma kunnen de lever helpen bij het afbreken en verwijderen van schadelijke stoffen uit ons lichaam.

Dit kan de leverfunctie verbeteren en het immuunsysteem ondersteunen. Het is echter belangrijk om niet te overdoseren en de juiste dosering te volgen, aangezien overmatig gebruik van kurkuma bijwerkingen kan veroorzaken.

Raadpleeg altijd een arts of voedingsdeskundige voordat je grote hoeveelheden kurkuma gaat consumeren.

Geelwortel en gezondheid

Geelwortel heeft vele voordelen voor de gezondheid, waaronder mogelijke preventie van kanker en ondersteuning bij diabetes en Alzheimer. Ontdek hoe geelwortel jouw gezondheid kan verbeteren!

Geelwortel en kanker

Kurkuma, ook bekend als geelwortel, kan mogelijk helpen bij de preventie en behandeling van kanker. Het actieve bestanddeel in kurkuma, curcumine, heeft anti-inflammatoire eigenschappen en kan de groei van kankercellen remmen.

Het kan ook helpen bij het verminderen van de bijwerkingen van chemotherapie en bestraling. Er is echter meer onderzoek nodig om de exacte effecten van kurkuma op kanker volledig te begrijpen.

Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van kurkuma als aanvullende behandeling voor kanker, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken.

Geelwortel en (pre-)diabetes

Ik heb ontdekt dat geelwortel, ook wel bekend als kurkuma, gunstige effecten kan hebben bij (pre-)diabetes. Onderzoek heeft aangetoond dat curcumine, het actieve bestanddeel in geelwortel, kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van insulineresistentie.

Dit kan de controle van diabetes vergemakkelijken en het risico op het ontwikkelen van deze aandoening verminderen. Daarnaast heeft geelwortel ontstekingsremmende eigenschappen, wat ook gunstig kan zijn voor mensen met diabetes, omdat ontsteking vaak een rol speelt bij de ontwikkeling van deze ziekte.

Het toevoegen van geelwortel aan je dieet kan dus een eenvoudige en natuurlijke manier zijn om je gezondheid te ondersteunen als je (pre-)diabetes hebt.

Mogelijk effect op Alzheimer

Er is onderzoek gedaan naar het mogelijke effect van geelwortel op Alzheimer. Uit sommige studies blijkt dat de curcumine in geelwortel kan helpen bij het voorkomen van de opbouw van schadelijke eiwitten in de hersenen die geassocieerd worden met Alzheimer.

Dit kan mogelijk leiden tot een vermindering van de symptomen en het vertragen van de progressie van de ziekte. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om dit effect definitief vast te stellen, zijn deze bevindingen veelbelovend.

Het regelmatig consumeren van geelwortel kan dus mogelijk een positieve invloed hebben op het voorkomen of vertragen van de ontwikkeling van Alzheimer. Het is echter altijd belangrijk om advies in te winnen bij een deskundige voordat je grote hoeveelheden geelwortel gaat consumeren voor dit specifieke doeleinde.

Andere aandoeningen waarbij geelwortel kan helpen

Geelwortel, ook bekend als kurkuma, heeft niet alleen geneeskrachtige werking bij ontstekingsremming en spijsvertering, maar kan ook helpen bij andere aandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat geelwortel mogelijk kan helpen bij het verminderen van symptomen van Alzheimer.

Het heeft ook antioxidante eigenschappen die de leverontgifting stimuleren en het immuunsysteem ondersteunen. Bovendien kan geelwortel helpen bij gewrichtspijn en kan het preventief werken tegen bepaalde ziekten, zoals (pre-)diabetes.

Het is belangrijk om te onthouden dat geelwortel niet voor iedereen geschikt is en dat het altijd goed is om advies in te winnen bij een arts voordat je geelwortel als geneesmiddel gaat gebruiken.

Geelwortel in de keuken en andere toepassingen

Gebruik geelwortel als specerij in diverse gerechten, maak kurkuma supplementen en thee, en houd rekening met mogelijke waarschuwingen en bijwerkingen.

Gebruik van geelwortel in recepten

Ik gebruik geelwortel graag in mijn recepten. Het geeft een mooie gele kleur aan mijn gerechten en voegt een subtiele smaak toe. Hier zijn enkele manieren waarop ik geelwortel in mijn keuken gebruik:

 • Ik voeg geelwortelpoeder toe aan curry’s en stoofschotels voor extra smaak en kleur.
 • Geelwortel kan ook worden gebruikt als marinade – ingredient voor vlees, vis of groenten.
 • Ik maak soms zelfgemaakte gele rijst door kurkuma toe te voegen aan het kookwater.
 • Geelwortelpasta kan worden gebruikt als basis voor sauzen en soepen.
 • Ik meng geelwortelpoeder door yoghurt of dressings om een gezonde twist te geven aan mijn salades.

Kurkuma supplementen en thee

Kurkuma supplementen en thee zijn populaire manieren om de geneeskrachtige werking van geelwortel te ervaren. Hier zijn enkele belangrijke feiten over deze vormen van kurkuma:

 • Kurkuma supplementen zijn verkrijgbaar in capsulevorm en worden vaak gebruikt als aanvulling op het dieet. Ze bevatten geconcentreerde hoeveelheden curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma.
 • Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kurkumasupplementen afkomstig zijn van betrouwbare bronnen en veilig zijn om te consumeren. Raadpleeg altijd een arts of voedingsdeskundige voordat je start met het nemen van supplementen.
 • Kurkumapoeder kan ook worden gebruikt om thee te maken, wat een aangename en rustgevende manier kan zijn om de geneeskrachtige eigenschappen van kurkuma te benutten.
 • Om kurkumathee te maken, kun je eenvoudig een theelepel kurkumapoeder toevoegen aan een kopje heet water en eventueel honing of citroensap toevoegen voor extra smaak.
 • Kurkumapoeder kan ook worden gebruikt in smoothies, soepen of andere gerechten om de gezondheidsvoordelen te benutten.

Waarschuwingen en bijwerkingen

Ik wil je erop wijzen dat kurkuma bij sommige mensen bijwerkingen kan veroorzaken, vooral bij hoge doseringen. Deze bijwerkingen kunnen onder andere misselijkheid, duizeligheid en maagklachten omvatten.

Als je merkt dat je last krijgt van deze symptomen na het consumeren van kurkuma, is het belangrijk om de inname te verminderen of te stoppen met het gebruik ervan.

Daarnaast is het ook belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van kurkuma als je bepaalde medicijnen gebruikt, met name bloedverdunners en maagzuurremmers. Kurkuma kan de werking van deze medicijnen beïnvloeden.

Het is altijd verstandig om dit met je arts te bespreken voordat je kurkuma als geneesmiddel gaat gebruiken.

Ten slotte moet ik benadrukken dat kurkuma geen wondermiddel is en niet alle gezondheidsproblemen kan oplossen. Het is een waardevolle toevoeging aan een gezond dieet, maar het is geen vervanging voor medische behandelingen of medicatie.

Advies voor het gebruik van geelwortel als geneesmiddel

Als je geelwortel als geneesmiddel wilt gebruiken, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en enkele adviezen in acht te nemen. Ten eerste is het raadzaam om de aanbevolen dosering niet te overschrijden, omdat overmatig gebruik bijwerkingen kan veroorzaken.

Daarnaast is het verstandig om met een arts of voedingsdeskundige te praten voordat je grote hoeveelheden kurkuma gaat consumeren, vooral als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Het is ook goed om te weten dat kurkuma de werking van geneesmiddelen kan beïnvloeden, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je andere medicijnen gebruikt. Kortom, geelwortel kan een waardevolle toevoeging zijn aan een gezond dieet, maar zorg ervoor dat je verantwoordelijk en met mate gebruik maakt van deze natuurlijke geneeskunde.

Meer over ‘Kurkuma’

Ah, kurkuma, het heldergele kruid dat niet alleen je gerechten levendig kleurt maar ook barst van de gezondheidsvoordelen. Je kunt je vast wel een geurige curry voorstellen waarin kurkuma kruiden de hoofdrol spelen. Maar wist je dat dit wonderlijke specerij ook bekend staat als geelwortel?

Als je nog niet zeker weet wat is kurkuma, dan is het tijd om je kennis uit te breiden. Het wordt niet alleen gebruikt in de keuken; de voordelen ervan strekken veel verder uit. Zo wordt kurkuma thee bijvoorbeeld gezien als een gezonde drank om je immuunsysteem een boost te geven.

Is kurkuma gezond? Jazeker, maar net zoals alles heeft ook dit kruid zijn kurkuma bijwerkingen. Desalniettemin worden de gezondheidsvoordelen vaak als sterker beschouwd. Denk aan het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de spijsvertering.

Je kunt kurkuma kopen in verschillende vormen, zoals kurkuma poeder of kurkuma wortel. Als je van tuinieren houdt, kun je zelfs kurkuma planten om een constante voorraad aan verse wortels te hebben.

Voor degenen die een druk leven leiden, zijn er eenvoudigere opties zoals een kurkuma shot voor een snelle gezondheidsboost. Of wat dacht je van een verwarmende kurkuma latte om je dag te beginnen?

Als je nog steeds sceptisch bent en je afvraagt of het allemaal kurkuma zin of onzin is, dan nodigen we je uit om verder te lezen en zelf te oordelen. In ieder geval, het is onbetwistbaar dat kurkuma goed voor tal van toepassingen is, variërend van culinair gebruik tot medicinale doeleinden. Verken de mogelijkheden met kurkuma capsule als een eenvoudige manier om dit kruid aan je dagelijkse routine toe te voegen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de geneeskrachtige werking van geelwortel?

Geelwortel is een specerij en kruid met medicinale eigenschappen. Het helpt bij pijnbestrijding en werkt als een ontstekingsremmer.

2. Hoe kan geelwortel helpen bij kankerpreventie?

De curcuminoïden in geelwortel hebben een remmende werking. Ze bieden preventieve werking tegen kanker.

3. Hoe wordt geelwortel traditioneel gebruikt?

Traditioneel wordt geelwortel gebruikt als een natuurlijk medicijn. Het wordt ook gebruikt in currygerechten voor zijn gezonde kruiden.

4. Wat zijn de ontdekkingen over de antiinflammatoire eigenschappen van geelwortel?

Er zijn studies die laten zien dat geelwortel sterke antiinflammatoire eigenschappen heeft. Dit maakt het een sterke natuurlijke ontstekingsremmer.

» Referenties


1. Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

2. Aggarwal B.B., Kumar A., Bharti A.C. Anticancer potential of curcumin: Preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 2003;23:363–398.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12680238/

3. Aggarwal B.B., Harikumar K.B. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int. J. Biochem. Cell Biol. 2009;41:40–59.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18662800/

4. Kuptniratsaikul V., Dajpratham P., Taechaarpornkul W., Buntragulpoontawee M., Lukkanapichonchut P., Chootip C., Saengsuwan J., Tantayakom K., Laongpech S. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: A multicenter study. Clin. Interv. Aging. 2014;9:451–458.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672232/

5. https://www.kanker.be/voedingssupplementen/kurkuma

» Referenties

Conclusie beste Kurkuma 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Geneeskrachtige Werking van Geelwortel (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips