In dit artikel

Hoe Zeg Je ‘Gapen’ in het Engels? Een Taalkundige Uitleg (2023)

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd hoe je ‘gapen’ in het Engels zegt? Die vraag hield me ook bezig. Ik ben erachter gekomen dat ‘gapen’ ‘to yawn’ betekent in het Engels, een fascinerende ontdekking! In dit artikel help ik je door deze taalkundige puzzel heen, met voorbeelden en context om de vertaling helder te krijgen.

Klaar om je taalvaardigheid te verbeteren?.

Key Takeaway:

Het beste Slaapmiddel 2023 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust. Overmatig gapen is verleden tijd!

Samenvatting

 • Gapen wordt in het Engels vertaald als “to yawn“.
 • Andere mogelijke vertalingen zijn “to gape” en “to open wide“.
 • Mensen gapen meestal als ze moe zijn.
 • “Gapend gat” is een uitdrukking die gebruikt wordt om een grote leegte of afwezigheid aan te duiden.

Vertaling van “gapen” in het Engels

De vertaling van “gapen” in het Engels is “to yawn”.

“to yawn”

Gapen, het woord dat we in het Nederlands gebruiken om de reflex van wijd openen en sluiten van onze mond bij vermoeidheid of verveling te beschrijven, vertaalt zich in het Engels als “to yawn”.

Dit zeer menselijk gedrag kan soms een mysterieuze link hebben met hoe we ons voelen. We grijpen het moment waarop iemand gaapt vaak aan om te zeggen: “Je moet moe zijn” of “Saai hè?”.

Interessant genoeg kunnen apen ook gapen als ze slaap hebben. Een persoon die zijn mond dicht kan houden tijdens het gapen, heeft misschien een goed masker om te verbergen hoe saai hij of zij zich voelt! Door taal te bestuderen, hebben we geleerd dat “gapen” een regelmatig werkwoord is in de Nederlandse taal en dat onregelmatige vormen individueel moeten worden geleerd.

Wat is de kans dat je het woord “gapen” zult onthouden na het lezen van deze alinea? Vrij groot, zou ik zeggen!

Andere mogelijke vertalingen

Contextuele voorbeelden van “gapen” in het Engels

– Mensen gapen meestal als ze moe zijn.

– Hij gaapte luidruchtig tijdens de saaie presentatie.

– De baby gaapte uitgebreid voordat hij in slaap viel.

– Ze hield haar hand voor haar mond om haar geeuw te verbergen.

– De hond gaapte breeduit en toonde zijn scherpe tanden.

Zinnen met “to yawn”

 • Ik gaapde toen ik wakker werd.
 • Hij geeuwde luidruchtig tijdens de saaie presentatie.
 • We konden zien dat ze moe was omdat ze constant gaapte.
 • Ze onderdrukte een geeuw terwijl ze naar de saaie film keek.
 • Mijn hond begon te gapen nadat hij lang in de zon had gelegen.

Uitdrukkingen met “gapend gat”

Gapend gat is een uitdrukking die wordt gebruikt om een grote leegte of afwezigheid van iets aan te duiden. Een gapend gat kan verwijzen naar een fysiek gat, zoals een gat in de grond of in een muur. Het kan ook figuurlijk worden gebruikt om te beschrijven dat er iets ontbreekt of mist. Hier zijn enkele voorbeelden van uitdrukkingen met “gapend gat”:

 1. Haar afwezigheid liet een gapend gat achter in mijn hart.
 2. Het verlies van zijn baan creëerde een gapend gat in zijn financiën.
 3. De breuk tussen hen heeft een gapend gat in hun vriendschap geslagen.
 4. Na de aardbeving was er alleen nog maar een gapend gat waar het gebouw had gestaan.
 5. De verdwijning van het geld laat een gapend gat zien in de boekhouding.

Oorsprong en etymologie van het woord “gapen”

De oorsprong van het woord “gapen” ligt in het Oudnederlands, waar het woord “gapan” werd gebruikt.

Oudste vindplaatsen van het woord

De oudste vindplaatsen van het woord “gapen” dateren uit de Middeleeuwen. In oude geschriften en literatuur uit die tijd wordt het woord regelmatig gebruikt om het openen van de mond wijd uit te drukken, vaak in verband met vermoeidheid of verveling.

Het woord heeft dus al eeuwenlang een specifieke betekenis en staat symbool voor het reflexmatig openen van de mond om diep adem te halen.

Verband met het Fries

Het woord “gapen” heeft een interessant verband met het Fries. In het Fries wordt “gapen” namelijk vertaald als “giele”. Dit laat zien dat de Nederlandse en Friese taal verwant zijn en overeenkomsten hebben.

Het is fascinerend om te ontdekken hoe talen evolueren en hoe ze invloeden van andere talen overnemen. Het verband tussen het Nederlands en het Fries toont aan dat taal een levende entiteit is die constant verandert en zich aanpast aan de behoeften van de sprekers.

Conclusie

Gapen wordt in het Engels vertaald als “to yawn”. Dit is de meest gebruikelijke vertaling voor het woord “gapen” en wordt veel gebruikt in dagelijkse gesprekken. Er zijn ook andere mogelijke vertalingen, maar “to yawn” is de meest gangbare.

Meer over gapen

Gapen is een fascinerend fenomeen dat veel meer betekent dan alleen vermoeidheid. Heb je je ooit afgevraagd waarom je gapen tijdens sporten ervaart? Of wat de relatie is tussen veel gapen en hartproblemen? Gapen komt voor in verschillende contexten en kan variëren van simpelweg ontspanning tot een symptoom van een ernstige ziekte.

Als je ooit hebt opgemerkt dat je begint te gapen tijdens een gesprek, lees dan onze blog over gapen tijdens gesprek. In de Engelstalige wereld wordt gapen ‘yawning’ genoemd, ontdek meer over gapen in het Engels.

Is er een link tussen gapen en zuurstoftekort? Of is het iets dat te maken heeft met stress? Je kunt zelfs veel gapen en tegelijkertijd boeren of misselijk zijn.

Gapen is zelfs een fenomeen dat we bij dieren zien. Een hond die gaapt met geluid of een gapende kat kan ook interessante observaties bieden. En ja, gapen kan besmettelijk zijn. Lees meer over waarom gapen aanstekelijk is.

Er zijn ook wat ongewone aspecten van gapen, zoals gapen dat pijn doet in de keel, of zelfs mensen die niet kunnen gapen. Sommigen ervaren gapen na het eten, of het kan gelinkt zijn aan de hersenen of zelfs aan de maag.

Om het fenomeen gapen te begrijpen, is het essentieel om de verschillende contexten en betekenissen van geeuwen te verkennen, evenals de vermoeidheid die vaak samengaat met veel gapen.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe zeg je ‘gapen’ in het Engels?

In het Engels zeg je ‘gapen’ als “to yawn”.

2. Kan ik ‘gapen’ op een andere manier uitdrukken in het Engels?

Ja, naast “to yawn” kun je ook het woord “to gape” gebruiken om ‘gapen’ uit te drukken in het Engels.

3. Wat is de betekenis van ‘gapen’ in het Engels?

De betekenis van ‘gapen’ in het Engels is het openen van de mond wijd en inhaleert diep vanwege vermoeidheid of verveling.

4. Hoe gebruik je ‘to yawn’ of ‘to gape’ in een zin?

Bijvoorbeeld, “Hij gaapte luid tijdens de saaie presentatie” of “Ze keek naar de prachtige zonsondergang met haar mond open gaapte”.

» Referenties

1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Zeg Je ‘Gapen’ in het Engels? Een Taalkundige Uitleg (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips