In dit artikel

Het verschil tussen een fixed mindset en growth mindset

Het verschil tussen een fixed mindset en growth mindset

In dit artikel

Veel mensen denken dat onze intelligentie en talenten vastliggen bij de geboorte. Dit is een groot misverstand. Onderzoek, geleid door Carol Dweck, toont aan dat onze hersenen kunnen groeien en veranderen door inspanning en uitdaging.

Deze inzichten openen nieuwe mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en succes.

Mijn ervaring als onderwijzer heeft mij direct in contact gebracht met de krachtige effecten van mindset op leerlingen hun prestaties. Ik heb gezien hoe een verandering in denkwijze studenten kan transformeren.

Dit artikel belicht het belang van mindset en geeft praktische tips voor iedereen die wil groeien. Ontdek het verschil tussen een fixed en een growth mindset.

Key Takeaway

Mijn beste mindset boek is Master Your Mindset. Dit Nederlandse boek van Michael Pilarczyk bevat ontzettend veel wijsheid en stelt je de vragen die zorgen voor effectieve verandering.

Samenvatting

 • Mensen met een fixed mindset geloven dat hun intelligentie en vaardigheden vastliggen en niet kunnen veranderen. Ze zijn bang om fouten te maken en geven snel op bij tegenslag.
 • Iemand met een growth mindset denkt juist dat hij of zij kan groeien door hard te werken, strategieën uit te proberen, en feedback te gebruiken. Deze personen zien uitdagingen als kansen om te leren en ze geven niet op als iets moeilijk is.
 • Het hebben van een growth mindset heeft een positieve impact op verschillende gebieden in het leven, zoals academische prestaties, sport, en persoonlijke financiën. Het moedigt mensen aan om te blijven leren en zichzelf te verbeteren.
 • Je kunt je mindset veranderen door bewust te werken aan hoe je denkt over uitdagingen, fouten, en kritiek. Dit kan door dankbaarheid te oefenen, doelen te stellen, zelfreflectie te doen, positief tegen jezelf te praten, mindfulness-oefeningen uit te voeren, inspirerende verhalen te lezen, en feedback te vragen.
 • Er bestaan boeken, artikelen, apps, video tutorials, spellen, en netwerkgroepen die je kunnen helpen om een growth mindset te ontwikkelen. Deze hulpmiddelen bieden inzichten en praktische oefeningen om je denkwijze actief te veranderen.

Wat is een fixed mindset?

Een persoon met een fixed mindset gelooft dat zijn vaardigheden vastliggen. Ze denken vaak dat je geboren wordt met een bepaalde hoeveelheid intelligentie en talent, en dat dit niet verandert.

YouTube video

Verkenning van de fixed mindset

Mensen met een vaste denkwijze geloven dat hun talenten en vaardigheden al bepaald zijn. Ze denken dat ze niet veel kunnen doen om deze te verbeteren. Dit heeft grote gevolgen voor hoe ze leren en groeien.

Ze vermijden vaak uitdagingen omdat ze bang zijn om te falen. Het idee van falen staat voor hen gelijk aan het bewijs dat hun capaciteiten beperkt zijn. Dit zag ik zelf terug toen ik begon met hardlopen.

Ik dacht dat ik nooit sneller of langer zou kunnen rennen omdat ik me vasthield aan de overtuiging dat mijn fysieke conditie vastlag.

Falende momenten zijn geen bewijs van onvermogen, maar kansen om te leren en te groeien.

Ik merkte ook dat mensen met een vaste denkwijze snel opgeven bij tegenslag. Ze zien kritiek als persoonlijke aanvallen in plaats van mogelijkheden om te verbeteren. Toen ik feedback kreeg op mijn loopvorm, was mijn eerste reactie defensief.

Maar deze houding hield mij alleen maar tegen. Het moment dat ik besloot deze feedback als iets positiefs te zien, begon ik verbeteringen in mijn prestaties te merken. Dit toont aan dat de manier waarop we denken over onze capaciteiten grote invloed heeft op ons vermogen om ons verder te ontwikkelen.

Wat is een growth mindset?

Een growth mindset is de overtuiging dat je jouw capaciteiten kunt ontwikkelen door hard te werken, strategieën uit te proberen, en feedback te gebruiken. Ontdek hoe deze mindset je helpt te groeien in verschillende aspecten van het leven.

YouTube video

De basisprincipes van een growth mindset

Ik focus me op het omarmen van uitdagingen, omdat ik weet dat dit kansen zijn om te leren en groeien. Mislukkingen zie ik niet als het einde, maar als belangrijke leermomenten. Hierdoor blijf ik volhouden, zelfs als het moeilijk wordt.

Mijn overtuiging is dat mijn capaciteiten en intelligentie niet vaststaan, maar zich kunnen ontwikkelen door hard werken en doorzettingsvermogen.

Feedback is voor mij geen kritiek, maar een geschenk. Ik gebruik het om mijn vaardigheden en kennis te verbeteren. Het succes van anderen inspireert mij; ik leer ervan in plaats van jaloers te zijn.

Dit alles draagt bij aan mijn zelfvertrouwen en veerkracht, waardoor ik steeds beter presteer in verschillende aspecten van mijn leven.

Het verschil tussen fixed en growth mindset

Een fixed mindset houdt in dat iemand gelooft dat zijn capaciteiten vast staan. Mensen met een growth mindset zien fouten als kansen om te leren en te groeien.

YouTube video

De impact van mindset op oersoonlijke groei

Mijn mindset beïnvloedt sterk hoe ik groei en leer. Als ik denk dat mijn capaciteiten vast staan, beperk ik mijn kansen om nieuwe dingen te leren. Dit is wat men noemt een fixed mindset.

Mensen met deze instelling zien fouten als mislukkingen. Zij geloven dat talent iets is wat je hebt of niet hebt. Hun ontwikkeling staat stil omdat ze denken dat inspanning zinloos is als je iets niet meteen kunt.

Aan de andere kant, als ik geloof in het vermogen om te groeien door hard werk en toewijding, heb ik een growth mindset. Dit perspectief moedigt me aan om uitdagingen aan te gaan, te leren van mijn fouten, en mijn vaardigheden te verbeteren.

Ik zie inspanning als de weg naar meesterschap. Mijn hersencellen maken nieuwe verbindingen elke keer dat ik iets nieuws probeer en doorzet, zelfs als het moeilijk is. Hierdoor blijf ik groeien en ontwikkelen, zowel in mijn academische prestaties als op andere gebieden van het leven.

Gratis Kennismaken met Coach Vortex Flow

Het belang van een growth mindset in verschillende aspecten van het leven

Een growth mindset helpt mensen om te blijven leren en groeien in alle gebieden van hun leven. Het laat ons zien dat door inspanning en toewijding, verbetering altijd mogelijk is.

Growth mindset in de klas

Ik heb gezien dat leerlingen met een groeimentaliteit het echt beter doen op school. Ze zien fouten als kansen om te leren, niet als mislukkingen. Dit maakt een groot verschil in hun academische prestaties.

Het is fascinerend om te observeren hoe deze houding hen helpt om door uitdagingen te navigeren en hun capaciteiten te ontwikkelen. Met gerichte inspanning en oefening, zoals bewust oefenen, groeien hun vaardigheden en kennis opvallend.

Leerkrachten spelen een cruciale rol in dit proces door een omgeving te creëren die nieuwsgierigheid stimuleert en het stellen van vragen aanmoedigt. Door de juiste steun en begeleiding voelen leerlingen zich comfortabel bij het verkennen van nieuwe ideeën en het aangaan van uitdagende taken.

Zo bouwen ze niet alleen kennis op, maar ontwikkelen ze ook een veerkracht die hen ver zal brengen in zowel hun academische als persoonlijke leven.

Groei begint wanneer we uit onze comfortzone stappen.

Growth mindset en sport

Net zoals een growth mindset kan helpen in de klas, speelt het ook een cruciale rol in sport. Omarmen van uitdagingen op het sportveld leert ons dat hard werken en vastberadenheid tot verbetering en succes leiden.

Deze mindset moedigt ons aan om onze capaciteiten te ontwikkelen door middel van doelbewuste oefening, wat essentieel is voor elke atleet die zijn of haar prestaties wil verbeteren.

Persoonlijk heb ik ervaren hoe een growth mindset mijn prestaties in surfen heeft veranderd. Vroeger dacht ik dat ik gewoon niet goed genoeg was als ik faalde. Maar toen ik begon te geloven dat ik kon leren en groeien van elke golf die ik miste, begon ik sneller te verbeteren.

Dit liet me zien dat het zien van uitdagingen als kansen essentieel is, niet alleen in sport maar in elk aspect van het leven. Het cultiveren van deze mindset heeft me niet alleen geholpen op de golven, maar ook in hoe ik doelen stel en bereik buiten het water.

De rol van mindset in persoonlijke financiën

Net zoals een growth mindset mij heeft geholpen op sportgebied, zo heeft het ook mijn benadering van persoonlijke financiën veranderd. Ik heb ontdekt dat mindset niet alleen bepaalt hoe ik train, maar ook hoe ik mijn geld beheer.

Met een growth mindset kijk ik nu anders naar geld. Het is niet langer iets waar ik bang voor ben of wat mij beperkt, maar een hulpmiddel om mijn capaciteiten te ontwikkelen en doelen te bereiken.

Ik heb geleerd dat geldbeheer begint met de juiste instelling. Door te geloven dat ik mijn financiële situatie kan verbeteren, sta ik open voor het leren over budgetteren, sparen en investeren.

Dit was een belangrijke stap in het ontwikkelen van gezonde financiële gewoontes. En net zoals deliberate practice belangrijk is voor sportprestaties, is bewust bezig zijn met mijn financiën cruciaal.

Het gaat niet alleen om het maken van meer geld, maar om slimmer omgaan met wat ik heb.

Hoe kun je je mindset veranderen?

Je mindset veranderen begint met het erkennen van je huidige manier van denken. Vervolgens zet je stappen om meer open en flexibel te worden in hoe je naar uitdagingen en kansen kijkt.

Praktische oefeningen voor een positieve mindset

Om een positieve mindset te ontwikkelen, zet ik een aantal oefeningen in mijn dagelijkse routine. Deze helpen mij om uitdagingen als kansen te zien en mijn capaciteiten te ontwikkelen. Hier zijn enkele van de oefeningen die ik gebruik:

 1. Dankbaarheidsdagboek: Elke avond schrijf ik drie dingen op waarvoor ik dankbaar ben. Dit kan iets kleins zijn, zoals een lekker kopje koffie in de ochtend of iets groters zoals steun van vrienden.
 2. Doelen stellen: Ik stel realistische doelen voor mezelf op basis van mijn capaciteiten en wat ik wil verbeteren. Dan breek ik deze doelen op in kleinere stappen die haalbaar zijn.
 3. Zelfreflectie: Elke week neem ik tijd om terug te kijken op mijn successen en uitdagingen. Ik vraag mezelf af wat goed ging en wat beter kan.
 4. Omgang met falen: Als iets niet gaat zoals gehoopt, leer ik ervan in plaats van mezelf erom te bekritiseren. Ik zie het als een kans om te groeien.
 5. Positief spreken: Ik let op mijn woorden, zowel tegen anderen als tegen mezelf. Negatieve zelfpraat vervang ik door bemoedigende woorden.
 6. Mindfulness-oefeningen: Door ademhalingsoefeningen of meditatie blijf ik in het hier en nu. Dit helpt mij om niet overweldigd te worden door zorgen over de toekomst of spijt van het verleden.
 7. Lees inspirerende verhalen: Ik lees boeken of artikelen over mensen die hun mindset hebben veranderd en succes hebben bereikt. Dit motiveert mij om ook aan mijn eigen mindset te werken.
 8. Vraag feedback: Ik vraag regelmatig feedback aan vrienden, familie of collega’s over hoe zij denken dat ik me gedraag of presteer op bepaalde gebieden.

Deze praktijken hebben geleid tot significante verbeteringen in verschillende aspecten van mijn leven, waaronder academic performance en persoonlijke financiën, waarbij elke stap me dichter bij het vormgeven van een groeigerichte benadering brengt in plaats van vastgeroest te blijven in oude patronen.

Boeken en hulpmiddelen voor het ontwikkelen van een growth mindset

Ik lees graag over manieren om te groeien en succesvoller te worden. Boeken en hulpmiddelen zijn daarbij onmisbaar. Ze geven inzicht in hoe je je denkwijze kunt veranderen van een fixed mindset naar een growth mindset, wat essentieel is voor persoonlijke ontwikkeling.

 1. “Groeimindset, is dat wel iets voor mij?” – Dit boek geeft een diepgaand begrip van wat een growth mindset precies inhoudt. Het laat zien hoe deze mindset impact heeft op onze capaciteiten en prestaties.
 2. Artikelenreeks over de nieuwe psychologie van succes – Dit verzamelt de meest recente bevindingen over het belang van een growth mindset. De reeks helpt je begrijpen hoe jouw denkwijze invloed heeft op je succes.
 3. Digitaal dagboek – Begin met het bijhouden van je voortgang en reflecteer op jouw leerproces. Een digitaal dagboek maakt dit makkelijk door overal toegankelijk te zijn.
 4. Apps voor positieve bekrachtiging – Deze apps sturen dagelijks positieve berichten en herinneringen die helpen om door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt.
 5. Video tutorials – Vind online lessen die de principes van een growth mindset uitleggen via praktische oefeningen en voorbeelden uit het echte leven.
 6. Hippocampus stimulerende spellen – Speel spellen die ontworpen zijn om het geheugencentrum in je hersenen te trainen, wat kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en kennis.
 7. Netwerk groepen en forums – Sluit je aan bij online communities waar mensen delen hoe zij hun mindset hebben veranderd en wat hen heeft geholpen te groeien.

De juiste hulpmiddelen kunnen echt een verschil maken in hoe we denken en handelen. Elk boek, elke app of gereedschap brengt unieke ideeën en methodes waarmee wij ons kunnen ontwikkelen tot onze beste versie.

Conclusie

We hebben het verschil tussen een vaste denkwijze en een groeiende denkwijze verkend. Dit onderscheid toont ons hoe we naar onze capaciteiten kijken. Personen met een groeiende denkwijze zien fouten als kansen om te leren.

Zij geloven dat inspanning en doorzettingsvermogen intelligentie kunnen verbeteren. Denk nu eens na, hoe past dit in jouw leven? Kun je stappen zetten om jouw denkwijze te verschuiven? Jouw potentieel is oneindig, dus blijf altijd op zoek naar groei.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent een fixed mindset?

Een fixed mindset is de overtuiging dat capaciteiten vastliggen en niet ontwikkeld kunnen worden. Mensen met een fixed mindset denken vaak dat talent aangeboren is en dat inspanning om te verbeteren niet veel zin heeft.

2. Hoe verschilt een growth mindset van een fixed mindset?

In tegenstelling tot een fixed mindset, geloven mensen met een growth mindset dat ze hun capaciteiten kunnen ontwikkelen door hard te werken, strategieën toe te passen en hulp te vragen. Ze zien uitdagingen als kansen om te groeien.

3. Kan iemand van een fixed mindset naar een growth mindset veranderen?

Ja, het is mogelijk om van een fixed mindset naar een growth mindset te verschuiven. Dit vereist bewustwording van je eigen mindset en de bereidheid om te leren van fouten, uitdagingen aan te gaan en doorzettingsvermogen te tonen.

4. Waarom is een growth mindset belangrijk voor succes?

Een growth mindset bevordert levenslang leren en persoonlijke ontwikkeling. Het moedigt individuen aan om hun capaciteiten te ontwikkelen, wat essentieel is voor succes in zowel persoonlijke als professionele contexten.

Picture of Anouk van Gangelen (Empathisch Lifecoach)

Anouk van Gangelen (Empathisch Lifecoach)

Anouk van Gangelen (1992) is een empathische lifecoach en oprichtster van Vortex Flow, gewijd aan persoonlijke en emotionele ontwikkeling. Ze is de partner van Martijn en een liefhebbende moeder van Tess en Luka. Haar expertise omvat persoonlijke ontwikkeling, het bevorderen van innerlijke vrede en helpen creëren van meer Flow. Lees haar waardevolle inzichten en levenslessen op haar website. Volg Anouk ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor vragen of suggesties, mail anouk@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips