In dit artikel

Gezond ouder worden | 5 tips om fit te blijven op latere leeftijd!

Gezond ouder worden | 5 tips om fit te blijven op latere leeftijd!

In dit artikel

Gezond en fit blijven is niet alleen belangrijk op latere leeftijd, maar geldt voor alle leeftijdsgroepen. Echter is het extra goed om hier mee bezig te blijven wanneer je wat ouder wordt, want je wil natuurlijk zo lang mogelijk fit blijven en optimaal van het leven kunnen genieten. Bovendien komt het steeds vaker voor dat oudere langer thuis blijven wonen en daarom is het van belang om zo mobiel, energiek en zelfstandig mogelijk te zijn en te blijven. Alleen ouder worden komt ook met gebreken en hierdoor kunnen sommige wel een extra steuntje in de rug gebruiken. In dit artikel geven wij je vijf tips om een gezonde levensstijl te blijven stimuleren. 

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Tip 1: Gezonde voeding eten

Er wordt ook wel eens gezegd: je bent wat je eet. Daarom begint een fit lichaam met het eten van gezonde voeding. Iedereen kan aan ‘gezonde voeding’ zijn eigen invulling geven, maar het draait voornamelijk om voldoende, groente, fruit, vis en vaak minder vlees. Het is vooral belangrijk om gevarieerd te eten. Vaak kan dit moeilijk zijn omdat soms de ‘inspiratie’ opraakt, maar blijf hier goed op letten. Door gezond te eten ga je niet alleen overgewicht tegen, maar zorg je ook dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt. Op latere leeftijd heeft je lichaam hier meer dan ooit behoefte aan. Houdt dit daarom goed op pijl en bij voorkeur door middel van voeding, geen voedingssupplementen. Waar veel mensen de mist in gaan is de start van de dag, namelijk een goed ontbijt. Dit kan bijvoorbeeld een broodje zijn, maar ook pap of muesli. Een goede bodem is belangrijk voor de rest  van je dag. Dit zorgt voor energie, maar ook dat je minder snel grijpt naar ongezonde tussendoortjes. 

Tip 2: Voldoende water drinken

Naast gezonde voeding en regelmatig eten is het ook erg belangrijk om elke dag voldoende vocht binnen te krijgen. Wist je dat je elke dag minimaal twee liter water dient te drinken? De meeste mensen halen dit niet per dag. Wanneer je ouder wordt heb je vaak een verminderd dorstgevoel en kun je al snel te kort komen aan voldoende water. Om je dagelijkse hoeveelheid water toch binnen te krijgen is het goed om vaste momenten op te dag te hebben. Denk bijvoorbeeld bij de ontbijt een kop thee, bij de lunch een glas sap en water en bij het avondeten ook wat te drinken. Daarnaast loont het ook om een waterfles altijd bij je te hebben, ook als je ergens naar toe gaat. Op deze manier is de kans groter dat je een slokje water tussendoor neemt. Ook kan je hierdoor beter bij houden hoeveel je al hebt gedronken op een dag.

Tip 3: Blijf bewegen 

Voldoende beweging is niet alleen voor ouderen, maar voor iedereen de beste manier om fit te blijven. Hiervoor hoef je niet direct aan de gewichten te hangen in de sportschool, maar het kan ook al een simpele wandeling buiten zijn. Als je gaat wandelen hou de tempo er wel in, want alleen dan hoort het onder ‘matige inspanning’. Denk aan een snelheid tussen de 5 en 6 kilometer per uur. Tuurlijk kun je ook oefeningen thuis doen met kleine gewichten of een stuk gaan fietsen. Maar denk ook bijvoorbeeld aan online yoga. Wanneer je merkt dat je hartslag omhoog gaat en je sneller gaat ademen zit je goed. Je kan dit goed bijhouden met bijvoorbeeld een Whoop of Oura ring.

Gezond ouder worden 5 tips om fit te blijven op latere leeftijd!

Tip 4: Onderhoud sociale contacten 

Niet alleen fysieke fitheid, maar ook geestelijke fitheid is erg belangrijk voor de mens en daarom goed om te blijven onderhouden. Op latere leeftijd kan het op een gegeven moment zijn dat steeds meer contacten wegvallen en het lastig is om nieuwe mensen te vinden. Juist hierom is het belangrijk om de mensen op te zoeken. Natuurlijk is dit door de huidige maatregelen van het coronavirus lastig. Wist je dat er contact websites voor ouderen bestaan waarop je kennissen terug kan vinden? Ook is het mogelijk om hier nieuwe sociale contacten op te doen en nieuwe vriendschappen te sluiten. Verzamel mensen om je heen waar je vrolijk en gelukkig van wordt, want ook lachen maakt je fit en blijf je jong van! 

Tip 5: Een veilige woonomgeving 

Op latere leeftijd zijn mensen vaak bang om te vallen. Hierdoor worden vaak ook activiteiten, zoals voldoende beweging, vermeden. Om meer zekerheid en vertrouwen te geven is het een goed idee om de huidige woonsituatie veilig te maken. Dit houdt in door bijvoorbeeld de gang en de trappen vrij te maken van spullen en kleden waar over gestruikeld kan worden. Daarnaast loont het ook om beugels te plaatsen in het toilet en de douche. Dit zorgt voor meer steun en gecontroleerde bewegingen. De kans op blessures kunnen hierdoor worden verminderd. Als je minder mobiel bent, maar je woont in een woning met meerdere verdiepingen kan je een traplift huren of kopen. Dit zorgt voor dat de kans op vallen wordt verkleint, maar tegelijk ook de beweeg vrijheid in huis blijft. In sommige gevallen hebben ouderen ook recht op een subsidie voor een traplift, bekijk daarom goed te mogelijkheden. 

Naast deze vijf tips zijn er natuurlijk ook nog andere activiteiten die je kan ondernemen om fit te blijven op latere leeftijd. Wanneer een goede basis is gezet kan je altijd door naar de voldoende stap.

 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Gezond ouder worden | 5 tips om fit te blijven op latere leeftijd!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips