In dit artikel

Eten Voor het Slapen | Eet dit Niet Voor het Slapen + Tips!

Eten Voor het Slapen (2023) | Eet dit Niet Voor het Slapen + Tips!

In dit artikel

Eten voor het slapen, het is een hot item en veel deskundigen vechten elkaar de tent uit. Volgens de één is het absoluut niet verstandig om te gaan eten voor het slapengaan terwijl een ander het tegenovergestelde suggereert.

Tussen de strijd door, of het nou wel of niet goed is, lijkt het mij veel verstandiger om er met een nuchtere blik naar te kijken. In dit artikel ga ik je precies laten zien hoe je lichaam werkt en wat de eventuele consequenties kunnen zijn als je gaat eten voor het slapengaan.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Eten voor het slapen – de juiste voeding voor een goede nachtrust

Wat je eet en drinkt voor je gaat slapen kan erg van invloed zijn op hoe jij jouw nachtrust ervaart. Er zijn bepaalde soorten voedsel en drank die er aan kunnen bijdragen dat je goed in slaap valt. Tegelijkertijd kunnen andere soorten eten en drinken er juist voor zorgen dat je wakker blijft. Het kan zijn dat jouw gewicht toeneemt als je eet voordat je jouw bed in gaat om te slapen.

Dit hoeft echter niet voor iedereen waar te zijn. Je moet er dan ook zelf achter zien te komen wat voor snack of eten je kan hebben voor het slapengaan en hoe jouw lichaam daar vervolgens weer op reageert.

Eten voor het slapen: ongezond?

De vraag of eten voor het slapen daadwerkelijk ongezond voor je kan zijn, is een thema dat voedseldeskundigen over de hele wereld nog steeds bezig blijft houden. Veel deskundigen beargumenteren dat eten vlak voordat je gaat slapen slecht voor je is. Dit komt namelijk omdat de stofwisseling van jouw lichaam langzamer werkt als je in slaap bent.

Dit zorgt ervoor dat het eten dat je vlak voordat je in slaap bent gevallen hebt gegeten, er langer over doet om verteerd te worden en vervolgens niet goed word opgenomen in jouw lichaam.

Uiteindelijk kan je daardoor aankomen wat op de lange termijn natuurlijk niet goed voor je is.

Toch is dit een theorie waar niet iedereen het mee eens is. Het is namelijk zo dat zelfs wanneer je in slaapt bent gevallen jouw lichaam alsnog energie blijft verbruiken en er daarom ook meer van nodig blijft hebben.

Daarnaast blijft je stofwisseling over het geheel nog steeds op dezelfde manier werken. Het lijkt dan ook niet logisch dat er tijdens jouw diepe slaap plots meer vet wordt opgeslagen. Het is dus een onderwerp waar nog steeds geen concessie over bereikt is.

Eten Voor het Slapen Eet dit Niet Voor het Slapen + Tips!

Wat kan je eten voor het slapen?

Er zijn bepaalde stoffen die je wakker houden als je ze eet of drinkt vlak voordat je wilt gaan slapen. De belangrijkste oorzaken die je uit jouw slaap kunnen houden zijn alcohol en cafeïne. Beiden bevatten stoffen die jouw nachtrust kunnen verstoren. Met name cafeïne zorgt ervoor dat jouw vermoeidheid verdreven wordt. Zo wordt het lastiger om in slaap te komen. Van alcohol kun je gaan zweten en hoofdpijn krijgen, fysieke ongemakken die je wakker kunnen houden en het moeilijk maken om vervolgens weer goed in slaap te kunnen vallen.

Andere dingen die je het beste kan vermijden om te eten voordat je gaat slapen zijn bijvoorbeeld fastfood producten zoals hamburgers en hotdogs. Ook chips, ijs en taart zijn vettige dingen die je beter kan laten liggen als je net naar bed wilt gaan.

Juist goed voor je kan iets met veel koolhydraten zijn. Fruit en volkoren producten bevatten veel koolhydraten en geven jouw lichaam energie gedurende de nachtrust. Door het te combineren met iets dat eiwitten bevat of een klein beetje vet in zich heeft. Dit houdt namelijk ook nog eens jouw bloedsuikerspiegel op peil. Een voorbeeld hiervan kan volkoren crackers zijn in combinatie met pindakaas. Ook een appel, druiven of kaas kan eraan bijdragen om jouw een betere nachtrust te geven.

Daarnaast helpen voedselwaren die de stof tryptofaan bevatten je om beter in slaap te laten komen. Tryptofaan kan je bijvoorbeeld vinden in kalkoen of in volkoren brood. Ook honing is een goede voedingsstof die je kan helpen om beter te slapen.

Fruit eten voor het slapen

Ook het eten van fruit vlak voordat je begint aan jouw nachtrust kan een positieve bijdrage leveren aan jouw lichaam terwijl je slaapt. Appels en druiven zijn goed voor je en kersen zijn bijvoorbeeld nog eens één van de weinig voedselsoorten die van nature de stof melatonine bevatten. Deze stof is essentieel voor het bevorderen van slaap. Fruit kan dan ook helpen bij het oplossen van slaapproblemen. Houdt het echter wel beperkt.

Probeer niet te veel fruit te eten, omdat dit mogelijk jouw een extra boost van insuline kan geven. Hierdoor raak je weer wakker en heb je meer moeite om vervolgens weer in slaap te kunnen komen. Het is dan ook goed om hier op te letten. Fruit kan je helpen om beter in slaap te kunnen komen, maar te veel van iets is haast nooit goed, dus neem het met mate en zorg er zo voor dat jouw nachtrust niet verstoord raakt.

Eten Voor het Slapen Eet dit Niet Voor het Slapen + Tips!

Brood eten voor het slapen

Niet elke soort brood is geschikt om te eten zo vlak voordat je probeert te gaan slapen. Brood bevat veel koolhydraten, maar is ook erg vullend, waardoor het juist moeilijker kan zijn om in slaap te vallen. Te veel koolhydraten in jouw lijf kunnen er op hun beurt ook weer voor zorgen dat jouw lichaam sneller weer honger heeft en je dus vervolgens wakker wordt omdat je weer trek begint te krijgen.

Het is dus niet goed voor je om te veel koolhydraten binnen te krijgen vlak voordat je wilt gaan slapen, omdat het je uiteindelijk wakker kan houden en het je belemmert om vervolgens aan voldoende nachtrust te komen.

Wat een goede vervanging hiervoor kan zijn, zijn bijvoorbeeld producten gebaseerd op lijnzaad te nemen voordat je gaat slapen. Lijnzaad zit namelijk vol met gezonde omega 3 vetzuren die kunnen helpen om slaap te bevorderen. Daarnaast heeft lijnzaad ook vezels die jouw cholesterol in jouw lijf kunnen verlagen. Het is dus ook nog eens een gezonde stof voor je. Je kan er ook brood en muffins van bakken, dus op die manier heb je een goede snack die je ‘s nachts kunt eten.

Je moet dus uitkijken met het eten van brood voordat je begint aan jouw nachtrust. Koolhydraten kunnen jouw lichaam namelijk aan energie helpen, maar te veel ervan kan er juist weer voor zorgen dat je wakker wordt en moeilijk terug in slaap kunt komen.

Andere stoffen die niet goed zijn voordat je gaat slapen

Er zijn ook een aantal andere stoffen die je beter niet tot je kunt nemen als je wilt gaan slapen. Zo kan bijvoorbeeld nicotine ook een opwekkend effect op jouw lijf hebben. Het stofje is een stimulans voor jouw hersenen. Daarom kan het roken van een sigaret op de lange termijn ervoor zorgen dat je er langer over doet om in te kunnen slapen.

Daarnaast slaap je ook nog eens minder diep en blijf je ook langer wakker. Eén sigaret voor het slapen gaan kan misschien helpen om jouw hoofd iets meer tot rust te laten komen, maar te veel nicotine voordat je aan jouw nachtrust wilt beginnen kan juist een averechts effect op je hebben. Het is dan ook goed om jouw inname van nicotine te matigen voordat je naar bed wilt gaan.

Ook is het niet goed voor je om te veel te eten voor je gaat slapen of juist veel pikant eten op te hebben. Bij te veel eten krijg je last van een opgeblazen gevoel dat je maar moeilijk kunt kwijtraken. Vooral vette etenswaren kunnen er voor zorgen dat jij je vol voelt en daardoor niet goed in slaap kan komen. Van pikant voedsel kan jouw maag van streek raken waardoor je wakker kan worden en vervolgens ook moeilijker kan slapen. Ken je de nieuwste white noise technieken al?

Het tijdstip van het eten voor het slapen

Het kan ook helpen om op het juiste tijdstip te eten voor je gaat slapen. Dit kan namelijk het verschil maken in hoe jou lichaam het kan verteren. Alles wat jij nog laat op de avond eet, kan minder goed verteerd worden, waardoor het half verteerd in jouw maag achterblijft. Dit geeft je geen goed gevoel en kan zelfs jouw nachtrust verstoren.

Het beste is dan ook om niet te zwaar te eten voor het diner en er daarna voor te zorgen dat er minstens drie uur tussen zit voor je naar bed gaat en probeert te slapen. Op deze manier geef je jouw lichaam genoeg tijd om het voedsel goed te kunnen verteren en kan je er geen last van krijgen terwijl je slaapt.

Ook een te lege maag hebben voordat je gaat slapen is niet erg goed voor je nachtrust. Op een lege maag heeft jouw lichaam namelijk sneller weer honger en kan je daardoor midden in de nacht gewekt worden omdat je trek hebt. Een lichte snack voor het slapengaan hoeft dan ook niet per se erg te zijn, maar maak het niet te zwaar voor jezelf. Op deze manier geef jij jouw lijf alsnog een meer vullend gevoel terwijl je niet te vol zit en rustig aan jouw slaap kunt beginnen.

Eten voor het slapengaan kan dus wel, maar je moet er gewoon goed op letten dat het niet te veel en te vettig is. Kijk naar de voedingsstoffen die je kunnen helpen om goed in slaap te komen en ook nog eens op hun beurt goed voor jouw lichaam zijn. Ontdek wat je kan helpen om jouw nachtrust rustig te laten verlopen en dat je niet wakker wordt midden in de nacht.

Lees ook mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Eten Voor het Slapen (2023) | Eet dit Niet Voor het Slapen + Tips!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips