In dit artikel

De Beste Voedingsmiddelen Tijdens Intermitterend Vasten (2023)

In dit artikel

Intermitterend vasten is een populaire manier om gewicht te verliezen en de gezondheid te verbeteren. Het concept houdt in dat je bepaalde periodes van de dag niets eet en daarnaast tijden hebt waarin je wel eet. Maar om het meeste uit je intermitterend vasten te halen, is het belangrijk om op de juiste manier te eten. Als voedingsspecialist bekijk ik in deze blog de beste en slechtste voedingsmiddelen tijdens intermitterend vasten.

Voedingsmiddelen aanbevolen tijdens intermitterend vasten

Als het gaat om intermitterend vasten, is het belangrijk om te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en energie. Hieronder vindt u een lijst met de beste voedingsmiddelen om te eten tijdens intermitterend vasten:

Proteïnen

Proteïnen zijn belangrijk om spieropbouw te bevorderen en hongergevoel te onderdrukken. Goede proteïnebronnen zijn onder meer vlees, vis, eieren en plantaardige bronnen zoals tofu, tempeh en bonen. Probeer te kiezen voor magere proteïnebronnen en vermijd verzadigd vet.

Vezels

Vezels helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Groenten, fruit en volkoren producten zijn goede vezelbronnen. Probeer te kiezen voor veelzijdige groenten en varieer tussen verschillende soorten fruit.

Gezonde vetten

Gezonde vetten helpen bij het reguleren van hormonen en het verbeteren van de gezondheid van het hart. Goede vetten zijn onder meer te vinden in noten, avocado’s en olijfolie. Probeer te kiezen voor onverzadigde vetten en vermijd verzadigde vetten.

Complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten helpen bij het geven van energie en het verbeteren van de spijsvertering. Bonen, aardappelen en volkoren pasta zijn goede bronnen van complexe koolhydraten. Probeer te kiezen voor volkoren producten en vermijd geraffineerde koolhydraten.

Voedingsmiddelen om te vermijden tijdens intermitterend vasten

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je moet vermijden tijdens intermitterend vasten. Hieronder vindt u een lijst met voedingsmiddelen die niet aanbevolen worden tijdens intermitterend vasten:

Geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers kunnen bijdragen aan verhoogde insulinepieken en gewichtstoename. Vermijd suikerrijke dranken, zoals frisdrank, en suikerrijke snacks zoals koekjes en gebak. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke zoetstoffen, zoals honing of stevia.

Verzadigd vet

Verzadigd vet kan bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte en het risico op hartziekten. Vermijd verzadigd vet uit producten zoals vette vleeswaren, boter en roomkaas. Kies in plaats daarvan voor magere proteïnebronnen en gezonde vetten.

Geraffineerde koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten kunnen bijdragen aan verhoogde insulinepieken en gewichtstoename. Vermijd geraffineerde koolhydraten uit producten zoals wit brood, witte rijst en suikerrijke snacks. Kies in plaats daarvan voor volkoren producten en complexe koolhydraten.

Conclusie

Intermitterend vasten kan een effectieve manier zijn om gewicht te verliezen en de gezondheid te verbeteren. Door de juiste voedingsmiddelen te kiezen, kun je het meeste uit je intermitterend vasten halen. Proteïnen, vezels, gezonde vetten en complexe koolhydraten zijn voedingsmiddelen die aanbevolen worden tijdens intermitterend vasten. Vermijd geraffineerde suikers, verzadigd vet en geraffineerde koolhydraten om het meeste resultaat te behalen. Als je hulp nodig hebt bij het opstellen van een gezonde voedingsplan tijdens intermitterend vasten, overweeg dan om hulp te zoeken bij een voedingsspecialist.

Meer over vasten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast het vasten ook op voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Zelf pas ik intermittent fasting al jaren toe in mijn dagelijkse leven. Het begon met een beetje afvallen met intermittent fasting door het volgen van een intermittent fasting schema. Ik varieer nog wel eens tussen intermittent fasting 16/8, intermittent fasting 20/4, intermittent fasting 5/2, om de dag vasten, het OMAD dieet en verlengd vasten. Minder fan ben ik van sportvasten en het keto dieet. Ketose kan je namelijk ook bereiken met eerder genoemde vormen van intermittent fasting.

De geschiedenis van vasten gaat enorm ver terug. De jagers en verzamelaars zagen toen al de vele voordelen van vasten. Door de jaren heen is er steeds meer onderzoek gedaan naar intermittent fasting VS vasten, vasten en suiker, vasten en snelle koolhydraten en intermittent fasting en diabetes type 2.

Om je vasten te verbreken zijn er verschillende gezondheidsadviezen die we hebben onderzocht en we keken ook naar wat je kan eten tijdens intermittent fasting.

Wil je meer weten over al deze vormen van vasten? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over eten tijden intermittent fasting

Wat zijn de beste voedingsmiddelen tijdens intermitterend vasten?

Proteïnen, vezels, gezonde vetten en complexe koolhydraten zijn de beste voedingsmiddelen tijdens intermitterend vasten.

Moet ik calorieën tellen tijdens intermitterend vasten?

Het is niet noodzakelijk om calorieën te tellen tijdens intermitterend vasten, maar het is wel belangrijk om gezonde en evenwichtige maaltijden te eten.

Kan ik koffie drinken tijdens intermitterend vasten?

Ja, koffie zonder suiker en melk is toegestaan tijdens intermitterend vasten.

Wat is de beste manier om tijdens het vasten te hydrateren?

Het drinken van water, groene thee en koffie zonder suiker en melk zijn goede manieren om tijdens het vasten te hydrateren.

Kan ik supplementen nemen tijdens intermitterend vasten?

Ja, sommige supplementen, zoals multivitamines en omega-3 vetzuren, kunnen nuttig zijn tijdens intermitterend vasten. Raadpleeg een arts voordat je supplementen begint te nemen.

Hoe lang moet ik vasten tijdens intermitterend vasten?

De lengte van het vasten varieert, maar meestal duurt het tussen de 14 en 18 uur per dag.

Kan ik sporten tijdens intermitterend vasten?

Ja, sporten tijdens intermitterend vasten is mogelijk, maar het is belangrijk om voldoende te hydrateren en gezonde maaltijden te eten tijdens niet-vastende periodes.

Is intermitterend vasten geschikt voor iedereen?

Intermitterend vasten is niet geschikt voor iedereen, vooral niet voor zwangere vrouwen, kinderen, mensen met medische aandoeningen en ouderen. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met intermitterend vasten.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van intermitterend vasten?

Mogelijke bijwerkingen van intermitterend vasten kunnen onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, uitdroging en verstoorde slaap zijn.

Hoe kan ik beginnen met intermitterend vasten?

Om te beginnen met intermitterend vasten, is het belangrijk om gezonde en evenwichtige maaltijden te eten en voldoende te hydrateren tijdens de niet-vastende periodes. Het is ook aan te raden om je vastenlengte geleidelijk te verhogen en het vasten te plannen rond je dagelijkse activiteiten en verplichtingen. Het is belangrijk om altijd een arts te raadplegen voordat je begint met intermitterend vasten.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Beste Voedingsmiddelen Tijdens Intermitterend Vasten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips