In dit artikel

Comfort op het Werk: Ergonomisch Zitkussen voor de Bureaustoel (2023)

In dit artikel

Heb je last van rugpijn na een lange werkdag? Dit is een probleem dat ik ook heb ervaren – het blijkt dat een slechte bureaustoel bijdraagt aan vermoeidheid, slechte bloedcirculatie, en nog veel meer.

Maar maak je geen zorgen, ik heb veel onderzoek gedaan en ontdekt dat een ergonomisch zitkussen de oplossing kan zijn voor ons probleem. Deze blogpost zal je begeleiden bij het kiezen van het juiste zitkussen voor comfort op het werk.

Laten we beginnen!

Key Takeaway

Het beste ergonomische kussen van 2023 is Best Life Hoofdkussen Guna. Dit kussen is ergonomisch gevormd, is het ideale kussen als je een zijslaper bent en je mag het 28 dagen testen. Je kunt kiezen uit 3 hardheden, zodat het kussen echt goed bij je wensen past.

Samenvatting

 • Een slechte bureaustoel kan leiden tot lichaamsvet, slechte bloedcirculatie, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen en verminderde concentratie.
 • Een ergonomisch zitkussen kan helpen bij het verlichten van deze problemen en het verbeteren van comfort en productiviteit op het werk.
 • Door uw bureaustoel ergonomisch in te stellen en een ergonomisch zitkussen te gebruiken, kunt u pijn verminderen, een goede houding behouden en de algehele gezondheid en productiviteit verbeteren.

De consequenties van zitten op een slechte stoel

Zitten op een slechte stoel kan leiden tot toename van lichaamsvet, slechte bloedcirculatie, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen en verminderde concentratie.

Toename van lichaamsvet

Zitten op een slechte stoel kan zorgen voor meer vet in het lichaam. Dit komt doordat we minder bewegen. Zitten maakt ons lui en we verbranden minder vet. Een ergonomisch zitkussen kan helpen.

Dit kussen is zo gemaakt dat je lichaam zich fijn voelt. Zo zit je minder stil en verbrand je meer vet.

Slechte bloedcirculatie

Als je een slechte stoel hebt, kan dit leiden tot slechte bloedcirculatie. Dit komt omdat een slechte stoel je lichaam in een oncomfortabele positie kan dwingen, waardoor de bloedvaten worden samengedrukt.

Hierdoor kan het bloed niet goed stromen en kunnen er problemen ontstaan zoals gevoelloosheid, tintelingen en zwelling. Een ergonomisch zitkussen kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie doordat het de druk op je spieren verlicht en ervoor zorgt dat het bloed vrij kan stromen.

Zo kun je comfortabel en productief blijven tijdens het werk.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem wanneer we langdurig zitten op een slechte stoel. Door een gebrek aan comfort en ondersteuning kan onze energie afnemen en kunnen we ons vermoeid voelen.

Gelukkig kan een ergonomisch zitkussen deze vermoeidheid helpen verminderen. Het zitkussen zorgt voor extra comfort en ondersteuning, waardoor we ons minder snel vermoeid voelen tijdens het werk.

Met een ergonomisch zitkussen kunnen we onze energie behouden en langer productief blijven.

Spijsverteringsproblemen

Spijsverteringsproblemen kunnen optreden wanneer we langdurig zitten op een slechte stoel. Een ergonomisch zitkussen kan helpen bij het verminderen van deze problemen. Door de juiste ondersteuning te bieden aan onze rug en heupen, kan het zitkussen de spijsvertering verbeteren.

Dit vermindert ongemak en pijn tijdens het zitten en helpt ons ons beter te voelen en meer comfort te ervaren tijdens het werk. Met een ergonomisch zitkussen kunnen we onze gezondheid en productiviteit op lange termijn verbeteren.

Verminderde concentratie

Tijdens het werken op een slechte stoel kan je concentratie verminderen. Dit komt doordat je lichaam niet comfortabel is en je mogelijk afgeleid wordt door pijn of ongemak. Een ergonomisch zitkussen kan helpen om dit probleem op te lossen.

Het zitkussen zorgt voor een goede ondersteuning van je lichaam, waardoor je comfortabeler kunt zitten en je beter kunt focussen op je werk. Met een betere concentratie kun je productiever zijn en je taken efficiënter voltooien.

Het ergonomisch zitkussen kan dus een positief effect hebben op je werkprestaties.

Het belang van een comfortabele stoel tijdens het werk

Een comfortabele stoel tijdens het werk kan zorgen voor verhoogd comfort, verbeterde productiviteit en pijnverlichting en houdingsverbetering.

Verhoogd comfort

Een ergonomisch zitkussen kan het comfort op het werk aanzienlijk verhogen. Het kussen is gemaakt van ademend traagschuim en is ontworpen om druk en pijn te verminderen. Dankzij de U-vormige uitsparing wordt de druk op de heupzenuw verlicht.

Dit kan helpen bij het verminderen van pijn in het lichaam tijdens het zitten. Het gewicht wordt gelijkmatig verdeeld, waardoor u zich comfortabeler voelt tijdens lange werkdagen. Met dit zitkussen kunt u genieten van een betere werkhouding en vermindering van rugklachten.

Verbeterde productiviteit

Een comfortabele bureaustoel kan de productiviteit verbeteren. Wanneer je comfortabel zit, kun je je beter concentreren en langer gefocust blijven op je werk. Met een ergonomisch zitkussen kun je pijn en ongemak verminderen, waardoor je efficiënter kunt werken.

Het zitkussen zorgt voor de juiste ondersteuning van je rug en helpt om een goede houding te behouden. Dit vermindert niet alleen fysieke klachten, maar helpt ook om vermoeidheid te voorkomen.

Door te investeren in een ergonomische stoel en zitkussen kun je dus niet alleen comfortabeler zitten, maar ook je productiviteit verhogen.

Pijnverlichting en houdingsverbetering

Een ergonomisch zitkussen kan helpen bij pijnverlichting en het verbeteren van je houding tijdens het werk. Het kussen is ontworpen om drukpunten te verlichten en het gewicht gelijkmatig te verdelen, waardoor pijn in het lichaam wordt verminderd.

Het helpt ook om de juiste zithouding te behouden en ondersteuning te bieden aan de rug en nek, wat kan helpen bij het voorkomen van rugklachten. Met een ergonomisch zitkussen kun je comfortabel en pijnvrij werken, waardoor je productiever kunt zijn en minder last hebt van fysieke ongemakken.

Hoe stel ik mijn bureaustoel ergonomisch in?

Om uw bureaustoel ergonomisch in te stellen, moet u uw houding verbeteren, de stoel goed instellen, letten op de plaatsing van uw toetsenbord en bureau, de hoogte van uw monitor controleren, kiezen voor rugondersteuning en gebruik maken van een ergonomisch zitkussen.

Verbeter uw houding

Om uw houding te verbeteren, kunt u de volgende stappen volgen:

 • Houd uw rug recht en trek uw schouders naar achteren.
 • Zorg ervoor dat uw voeten plat op de grond staan en dat uw knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn.
 • Plaats uw toetsenbord en muis binnen handbereik. zodat u geen onnatuurlijke bewegingen hoeft te maken.
 • Zorg ervoor dat het beeldscherm van uw computer op ooghoogte staat. zodat u niet naar beneden of omhoog hoeft te kijken.
 • Gebruik een ergonomisch zitkussen.om de druk op uw heupzenuw te verlichten en uw lichaamsgewicht gelijkmatig te verdelen.

Stel uw stoel goed in

Ik raad aan om uw stoel op de juiste manier in te stellen voor een goede werkhouding. Hier zijn enkele belangrijke stappen die u kunt volgen:

 • Zorg ervoor dat uw voeten plat op de grond staan en uw knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn.
 • Pas de hoogte van uw stoel aan, zodat uw heupen iets hoger zijn dan uw knieën.
 • Stel de rugleuning van uw stoel zo in dat deze de natuurlijke kromming van uw rug ondersteunt.
 • Zorg ervoor dat u voldoende lendensteun heeft om uw onderrug te ondersteunen.
 • Controleer of uw armleuningen op dezelfde hoogte als uw bureau zijn ingesteld, zodat u comfortabel kunt typen zonder uw schouders te belasten.
 • Let erop dat het toetsenbord en de muis binnen handbereik liggen, zodat u geen spanning op uw armen en schouders ervaart tijdens het typen.
 • Pas indien nodig de hoogte van uw monitor aan, zodat deze zich op ooghoogte bevindt om nekbelasting te verminderen.

Let op de plaatsing van uw toetsenbord en bureau

Let op de plaatsing van uw toetsenbord en bureau. Zorg ervoor dat uw toetsenbord zich op een comfortabele afstand bevindt, zodat u uw armen ontspannen kunt laten rusten op het bureau. Plaats het toetsenbord recht voor u, zodat u niet hoeft te reiken of te strekken om het te gebruiken. Houd uw polsen recht en in lijn met uw onderarmen tijdens het typen. Zorg er ook voor dat uw monitor op ooghoogte staat, zodat u geen nek- of rugklachten krijgt van het constant naar beneden kijken. Door deze kleine aanpassingen kunt u een gezonde werkhouding behouden en ongemak tijdens het werken verminderen.

Controleer de hoogte van uw monitor

Ik controleer altijd de hoogte van mijn monitor om ervoor te zorgen dat ik een goede werkhouding behoud. Dit helpt mij om nek- en rugklachten te voorkomen. Hier zijn een paar tips om de hoogte van uw monitor correct in te stellen:

 • Plaats uw monitor op ooghoogte, zodat u recht naar voren kunt kijken zonder uw hoofd te hoeven buigen.
 • Zorg ervoor dat het scherm zich op een comfortabele afstand bevindt, ongeveer op armlengte.
 • Gebruik indien nodig een monitorstandaard of verstelbare arm om de hoogte aan te passen.
 • Pas de helderheid en contrast van het scherm aan om vermoeide ogen te voorkomen.

Kies voor rugondersteuning

Kies een bureaustoel met een goede rugleuning.

Gebruik een ergonomisch zitkussen

Ik gebruik een ergonomisch zitkussen tijdens het werken om extra comfort te bieden. Het zitkussen is gemaakt van ademend traagschuim en heeft een U-vormige uitsparing die de druk op mijn heupzenuw verlicht.

Hierdoor kan ik pijn in mijn lichaam verminderen tijdens het zitten. Het gewicht wordt gelijkmatig verdeeld, waardoor druk en pijn verminderd worden. Het zitkussen is ideaal voor dagen waarop ik 8 uur of langer achter mijn bureau zit.

Het stimuleert een goede werkhouding en biedt de gewenste ondersteuning aan mijn nek en rug. Het Leitz Ergo Cosy Stoelkussen dat ik gebruik, is stijlvol en ergonomisch ontworpen voor maximaal comfort.

Conclusie

Een ergonomisch zitkussen voor op de bureaustoel kan het comfort tijdens het werken aanzienlijk verbeteren. Het biedt pijnverlichting, ondersteunt een goede houding en bevordert een gezonde bloedsomloop.

Met het Leitz Ergo Cosy Stoelkussen kun je comfortabel werken en productiever zijn. Probeer het zelf en geef je werkplek een upgrade!

Meer over ‘Ergonomische kussens’

Ergonomische kussens zijn ontworpen om comfort en ondersteuning te bieden voor verschillende doeleinden. Of je nu op zoek bent naar een ergonomisch kussen van IKEA of een specifiek ergonomisch kniekussen, er zijn tal van opties beschikbaar. Voor zijslapers zijn er specifieke ergonomische kussens voor zijslapers, terwijl er ook varianten zijn zoals het ergonomisch kussen van Action. Er zijn ook kussens ontworpen voor specifieke lichaamsdelen, zoals benen of rug. En voor degenen die veel tijd aan hun bureau doorbrengen, is het ergonomisch zitkussen voor bureaustoelen een must. Vergeet ook niet de kussensloop voor ergonomische kussens. Andere opties zijn het ergonomisch zitkussen van Kruidvat, het kussen voor buikslapers, het ergonomisch zitkussen van Lidl, het ergonomisch kussen voor baby’s, het ergonomisch kussen voor in de auto, het ergonomisch kussen van Jysk en het ergonomisch kussen voor stoelen. Er is voor ieder wat wils!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een ergonomisch zitkussen voor de bureaustoel?

Een ergonomisch zitkussen voor de bureaustoel is een speciaal kussen dat ontworpen is om comfortabel te zitten, de bloedsomloop te verbeteren en druk op je rug te verlichten tijdens het werken.

2. Hoe helpt dit kussen bij het thuiswerken?

Tijdens het thuiswerken helpt een ergonomisch zitkussen je om een gezonde houding aan te nemen. Het zorgt ook voor nekondersteuning en verbetert het zitcomfort.

3. Welke soorten ergonomische kussens zijn er?

Er zijn verschillende soorten ergonomische kussens, zoals het orthopedisch zitkussen, wigkussen en stuitkussen. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen om werkplekcomfort te bieden.

4. Wat is een zitkussen met ademend traagschuim?

Een zitkussen met ademend traagschuim is een kussen dat zich aanpast aan de vorm van je lichaam. Het zorgt voor zachtere zitting en heeft een wasbare kussenhoes.

5. Hoe past een ergonomisch stoelkussen in een ergonomisch bureau opstelling?

Een ergonomisch stoelkussen past goed bij een ergonomisch bureau met verstelbare armleuningen. Samen verbeteren ze het comfort op het werk door je houding te ondersteunen en je comfortabeler te laten voelen.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste ergonomische kussen 2023

 • Beste ergonomisch kussen – Guna
 • Beste ergonomisch hoofdkussen – Perfect Pillow
 • Beste ergo kussen – Guna
 • Beste ergonomisch kussen zijslaper – Arteni
 • Beste ergonomisch kussen nekklachten – Guna 
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Comfort op het Werk: Ergonomisch Zitkussen voor de Bureaustoel (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips