In dit artikel

Ergonomisch Toetsenbord Kussen: Is het Noodzakelijk? (2023)

In dit artikel

Ervaar je na een lange dag typen pijn in je polsen? Dan ben je niet de enige, dit is een probleem waar ik ook last van had. Na nauwgezet onderzoek ontdekte ik dat een ergonomisch toetsenbord kussen kan helpen deze klachten te verminderen.

In deze blogpost leg ik uit hoe zo’n kussen werkt, waarom het nuttig kan zijn en wat de alternatieve oplossingen zijn. Lees verder om van die polspijn af te komen!

Key Takeaway

Het beste ergonomische kussen van 2023 is Best Life Hoofdkussen Guna. Dit kussen is ergonomisch gevormd, is het ideale kussen als je een zijslaper bent en je mag het 28 dagen testen. Je kunt kiezen uit 3 hardheden, zodat het kussen echt goed bij je wensen past.

Samenvatting

 • Een ergonomisch toetsenbordkussen is een accessoire dat ontworpen is om comfort en ondersteuning te bieden tijdens het typen op een toetsenbord. Het kan helpen om polsklachten zoals RSI te verminderen of voorkomen.
 • Voordelen van een ergonomisch toetsenbordkussen zijn onder andere het bieden van ondersteuning voor de polsen, het bevorderen van een betere houding, het verminderen van spierspanning, het verminderen van druk op gewrichten en zenuwen, en het verbeteren van de ergonomie van de werkplek.
 • Naast het gebruik van een ergonomisch toetsenbordkussen zijn er ook andere oplossingen voor polsklachten, zoals een ergonomische werkomgeving met een goede stoel en bureauhoogte, het gebruik van ergonomische toetsenborden en muizen, regelmatige pauzes en stretchoefeningen voor de handen en polsen, en het versterken van de spieren in de handen en polsen.

Wat is een Ergonomisch Toetsenbord Kussen?

Een ergonomisch toetsenbord kussen is een accessoire dat is ontworpen om comfort en ondersteuning te bieden tijdens het typen op een toetsenbord.

Definitie en functie

Een ergonomisch toetsenbord kussen is een soort hulpmiddel. Het doel is om de polsen te steunen bij het typen. Hierdoor blijft de hand in een natuurlijke stand. Dit zorgt voor comfort tijdens het typen.

Dit soort kussens helpen ook tegen RSI klachten. RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Het is een pijn die zich kan voordoen bij het maken van dezelfde beweging over en over weer, zoals typen.

Een voorbeeld is de Perixx Peripro-511. Deze heeft een gel kussen dat koel blijft. Het glijdt ook niet weg door zijn anti-slip functie. Het past op zowel kleine als grote toetsenborden.

Ergonomisch werken kan leuker zijn met dit soort kussens!

Voordelen van een ergonomisch toetsenbord kussen

Een ergonomisch toetsenbord kussen heeft verschillende voordelen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. Het biedt ondersteuning voor je polsen tijdens het typen, waardoor polsklachten zoals RSI kunnen worden verminderd of voorkomen.
 2. Het zorgt voor een betere houding van je handen, polsen en armen, waardoor spierspanning wordt verminderd.
 3. Het helpt bij het behouden van een comfortabele positie tijdens het typen, wat kan leiden tot minder vermoeidheid.
 4. Het kan de druk op de gewrichten en zenuwen in je polsen verminderen, waardoor klachten zoals carpaal tunnel syndroom worden voorkomen.
 5. Het kan helpen om de ergonomie van je werkplek te verbeteren en het risico op blessures te verminderen.

Is een Ergonomisch Toetsenbord Kussen noodzakelijk?

Een ergonomisch toetsenbord kussen kan polsklachten verminderen bij langdurig typen.

Oorzaken van polsklachten bij langdurig typen

Langdurig typen kan leiden tot polsklachten. Dit komt doordat de handen en polsen voortdurend in een gebogen positie zijn tijdens het typen. Deze houding kan spanning en stress op de pezen en spieren in de polsen veroorzaken.

Bovendien kan herhaalde beweging van de vingers en handen over het toetsenbord leiden tot overbelasting van deze spieren en pezen, wat kan resulteren in pijn en ongemak. Het ontbreken van goede ondersteuning voor de polsen tijdens het typen kan ook bijdragen aan deze klachten, omdat het de belasting op de polsen verhoogt.

Hoe kan een ergonomisch toetsenbord kussen deze klachten verminderen?

Een ergonomisch toetsenbordkussen kan helpen om klachten aan de pols te verminderen. Hier zijn een aantal manieren waarop het dit kan doen:

 1. Het biedt ondersteuning: Een ergonomisch toetsenbordkussen heeft een speciale vorm die de pols en onderarm ondersteunt tijdens het typen. Dit helpt om de belasting op de pols en spieren te verminderen.
 2. Het bevordert een neutrale houding: Door de pols in een neutrale positie te houden, voorkomt het toetsenbordkussen dat er onnatuurlijke druk of spanning op de pols ontstaat. Dit vermindert het risico op blessures of pijn.
 3. Het vermindert drukpunten: Een ergonomisch toetsenbordkussen is vaak voorzien van een gelkussen dat zich aanpast aan de vorm van de hand en pols. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht en voorkomt drukpunten die ongemak kunnen veroorzaken.
 4. Het verbetert de bloedcirculatie: Door te zorgen voor goede ondersteuning en het verminderen van drukpunten, kan een ergonomisch toetsenbordkussen helpen om de bloedcirculatie in de hand en pols te verbeteren. Dit helpt bij het verminderen van stijfheid en pijn.
 5. Het bevordert comfort: Een ergonomisch toetsenbordkussen is ontworpen met comfort in gedachten. Het biedt zachte ondersteuning en is vaak voorzien van een anti-slip functie om te voorkomen dat het wegglijdt tijdens het typen. Dit zorgt ervoor dat je langer kunt werken zonder ongemak.

Alternatieve oplossingen voor polsklachten

– Zorg voor een ergonomische werkomgeving met een goede stoel en bureauhoogte.

– Gebruik een ergonomisch toetsenbord en muis die de pols in een neutrale positie houden.

– Neem regelmatig pauzes en stretch de handen en polsen.

– Doe oefeningen om de spieren in de handen en polsen te versterken.

– Overweeg het gebruik van spraakherkenning software als alternatief voor typen.

Het belang van een ergonomische werkomgeving

Een ergonomische werkomgeving is erg belangrijk voor mijn gezondheid en comfort tijdens het werken. Het zorgt ervoor dat ik in een goede lichaamshouding kan blijven, waardoor ik polsklachten en andere problemen kan voorkomen.

Het gebruik van een ergonomisch toetsenbord kussen is een van de vele manieren om een ergonomische werkomgeving te creëren. Door de ondersteuning die het kussen biedt aan mijn polsen en onderarmen, kan ik langdurig typen zonder pijn en ongemak te ervaren.

Een ergonomische werkomgeving helpt dus om mijn werkplezier en productiviteit te vergroten.

Het gebruik van ergonomische toetsenborden en muizen

Ergonomische toetsenborden en muizen zijn ontworpen om een betere houding en comfort te bieden tijdens het typen en muizen. Ze helpen bij het voorkomen van polsklachten en andere problemen met de hand, pols en arm. Enkele belangrijke voordelen van ergonomische toetsenborden en muizen zijn:

 1. Ze bevorderen een natuurlijke positie van de hand, pols en arm, waardoor overmatige spanning en belasting worden verminderd.
 2. Ze hebben vaak een verstelbaar ontwerp, zodat je ze kunt aanpassen aan jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren.
 3. Ze hebben functies zoals polssteunen, die extra comfort en ondersteuning bieden tijdens het typen.
 4. Sommige ergonomische toetsenborden hebben rechte of gesplitste toetsenborden, waardoor je handen in een meer ontspannen positie kunnen rusten.
 5. Ergonomische muizen hebben vaak vormgeving die past bij de natuurlijke contouren van je hand, waardoor er minder druk wordt uitgeoefend op je pols.

Conclusie: Het belang van een Ergonomisch Toetsenbord Kussen

Een ergonomisch toetsenbordkussen kan helpen om polsklachten te verminderen en een betere werkhouding te bevorderen. Hoewel het niet absoluut noodzakelijk is, kan het gebruik van een ergonomisch toetsenbordkussen bijdragen aan het voorkomen van RSI-klachten en het verbeteren van comfort tijdens het typen.

Het is belangrijk om te zorgen voor een ergonomische werkomgeving en eventueel gebruik te maken van andere ergonomische oplossingen, zoals een ergonomisch toetsenbord en muis.

Meer over ‘Ergonomische kussens’

Ben je geïnteresseerd in de vele vormen en types van ergonomische kussens? Ontdek dan meer over het ergonomisch toetsenbord kussen voor een comfortabele typervaring. Als je op zoek bent naar een betere nachtrust, kan het ergonomisch hoofdkussen een goede optie zijn. Wist je dat er zelfs een aldi ergonomisch kussen is? Voor degene die zich afvragen wat een ergonomisch kussen precies is, we hebben het antwoord. Kwaliteit en comfort komen samen in het m line ergonomisch kussen. Ouders opgelet: het bo jungle ergonomisch kussen is ideaal voor je kleintje. Voor diegenen die de voorkeur geven aan memory foam is er het ergonomisch memory foam kussen, terwijl anderen wellicht meer comfort vinden in een ergonomisch traagschuim kussen. Geloof het of niet, er is zelfs een ergonomisch kussen van IKEA. Voor degenen die extra ondersteuning nodig hebben, overweeg dan een ergonomisch kniekussen. Slapers op hun zij kunnen het ergonomisch kussen voor zijslapers overwegen, terwijl je voor betaalbare opties kunt kijken naar het ergonomisch kussen van Action. Tot slot, voor die momenten waarop je gewoon je benen wilt laten rusten, is er het ergonomisch kussen voor benen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een ergonomisch toetsenbord kussen?

Een ergonomisch toetsenbord kussen is een hulpmiddel om je polsen te ondersteunen tijdens het typen. Het kan helpen te voorkomen dat je last krijgt van RSI, dat is een blessure door herhaalde bewegingen.

2. Is een ergonomisch toetsenbord kussen noodzakelijk?

Of een ergonomisch toetsenbord kussen noodzakelijk is, hangt af van jouw situatie. Als je veel typt, kan het helpen om pijn en vermoeidheid in je armen en handen te verminderen.

3. Welke soorten ergonomische toetsenborden zijn er?

Er zijn verschillende modellen ergonomische toetsenborden. Er zijn bedrade en draadloze mogelijkheden. Sommige hebben rechte toetsenborden, andere zijn gebogen. Ook zijn er toetsenborden met numerieke pads en anti-slip materialen.

4. Is er garantie op ergonomische toetsenborden?

Ja, de meeste bedrijven die deze toetsenborden verkopen bieden garantie aan. De lengte van de garantie kan variëren, dus het is belangrijk dat te checken voordat je een aankoop doet.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste ergonomische kussen 2023

 • Beste ergonomisch kussen – Guna
 • Beste ergonomisch hoofdkussen – Perfect Pillow
 • Beste ergo kussen – Guna
 • Beste ergonomisch kussen zijslaper – Arteni
 • Beste ergonomisch kussen nekklachten – Guna 
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Ergonomisch Toetsenbord Kussen: Is het Noodzakelijk? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips