In dit artikel

Energieniveau | Verhoog je Energieniveau op Natuurlijke Wijze!

Energieniveau (2023) | Verhoog je Energie Level op Natuurlijke Wijze!

In dit artikel

Heel wat mensen kampen tegenwoordig met een laag energieniveau en zijn op zoek naar manieren om het te verhogen. Dat is begrijpelijk: een hoger energieniveau zorgt er niet enkel voor dat je beter kunt functioneren overdag, het maakt het dagelijkse leven ook gewoon een stuk aangenamer. Daarbij zullen de meeste maatregelen die je energieniveau verhogen, ook zorgen voor een betere gezondheid. Maar waardoor word je energieniveau nu precies beïnvloed en wat kan je doen om meer energie te hebben? Deze vragen worden hieronder uitvoerig beantwoord!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat is het ‘energieniveau’?

Eigenlijk spreekt de term energieniveau voor zich: het gaat om de energie die je lichaam ter beschikking heeft en die gebruikt kan worden om dingen te doen. Natuurlijk gaat het een stuk verder dan dat, maar op zich is het begrip eenvoudig: hoe meer energie je hebt, hoe gemakkelijker je dagdagelijkse activiteiten kunt uitvoeren en hoe weerbaarder je bent op lichamelijk (en ook mentaal) vlak.

Het energieniveau van ons lichaam en onze geest worden door heel wat verschillende factoren bepaald. Hieronder belangrijke zaken die deel uitmaken van een goede energieniveau schema:

  1. Voeding

Voeding is één van de belangrijkste bronnen van energie voor het menselijke lichaam, en in zekere zin ook voor de geest. Dagelijks gezonde voeding eten en aanvullen met supplementen is van essentieel belang om je lichamelijke, mentale en psychologische energieniveau te verhogen.

  1. Beweging

Vervolgens kan ook regelmatig bewegen ervoor zorgen dat je meer energie hebt. Het lichaam past zich immers aan aan de weerstand die erop wordt gelegd en daardoor wordt het sterker. Hoe fitter je dus bent, hoe meer energie je zult hebben!

  1. Stress

Stress is een echte energie-killer, omdat het zowel het lichaam als de geest uitput. Acute stress (bijvoorbeeld als je in een ongeval terecht komt of ruzie hebt met een partner) valt door het lichaam nog te compenseren, maar chronische stress is een échte dooddoener.

  1. Slaap

Ten slotte is er slaap, een van de belangrijkste (al niet de belangrijkste) factor bij het verkrijgen van meer energie. Voldoende slaap zorgt voor een goed herstel van alle lichaamsweefsels, maar het geeft ook de hersenen en alle cellen de kans om zich te vernieuwen of te ‘resetten’, en optimaal te presteren. Deze punten komen ook terug in het gezondheidsvirus van Richard de Leth.

Het spreekt voor zich dat het energieniveau van ons lichaam en onze geest door nog ontelbaar veel andere factoren worden beïnvloed. De mens is een complex wezen dat als geheel moet worden benaderd – dus één van deze factoren geïsoleerd bestuderen en aanpakken heeft geen zin. Het belangrijkste is dat er balans bestaan tussen energie opbouwen en energie uitgeven, en dat het lichaam altijd voldoende energie ter beschikking heeft om optimaal te functioneren. Maar hoe doe je dat nu precies?

Bronnen van ‘valse’ energie

Iedereen zou wel zijn of haar energieniveau willen verhogen, en dan nog het liefst van al op natuurlijke wijze. Hoewel heel wat mensen op zoek gaan naar minder gezonde en minder natuurlijke hulpmiddelen om meer energie te hebben, is het op de lange termijn nog altijd belangrijk om voor op een gezonde manier je energieniveau te verhogen.

Voor daar meer info over kan worden gegeven, is het belangrijk om te weten welke bronnen van zogenaamde ‘energie’ eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn. Hoewel deze hulpmiddelen je voor een korte tijd meer energie zullen geven, is het beter om er zo veel mogelijk van weg te blijven.

  • Koffie kan je bijvoorbeeld tijdelijk een energieboost geven, uiteindelijk put het je nieren uit en zorgt het juist voor een algemeen lager energieniveau. Af en toe een kopje koffie kan geen kwaad, maar te véél schaad je energieniveau én je gezondheid!
  • Ook suiker is een bron van energie die op korte termijn goed werkt, maar eigenlijk je lichaam juist verzwakt en energie wegneemt. Houd er rekening mee dat het hier vooral gaat om toegevoegde suikers (dus lege, voedingsloze calorieën), en niet de natuurlijke suikers die je in fruit vindt.

De reden dat men deze bronnen van energie ‘vals’ kan noemen is omdat ze je tijdelijk meer energie geven, maar naderhand een zogenaamde ‘crash’ veroorzaken. Dit komt doordat voedingsmiddelen als koffie en suiker zorgen voor een energie-schuld, die vroeg of laat moet worden terugbetaald. Wil je je energieniveau op natuurlijke wijze verhogen, dan is het dus eerst en vooral belangrijk dat je niet van deze middelen afhankelijk bent!

Energieniveau

Hoe kan je je energieniveau op natuurlijke wijze verhogen?

Natuurlijk blijft nu nog de vraag: hoe kan je je energie met natuurlijke hulpmiddelen verhogen, zodat je van meer levenskwaliteit geniet? Er bestaan heel wat verschillende antwoorden op die vraag en wat meer daarover is dan ook erg belangrijk.

Het energieniveau van de mens is bedoeld om in balans te zijn. Dat wil zeggen, voor energie die wordt uitgegeven moet ook weer gerust worden. Op die manier wordt de homeostase of balans behouden, en dat zorgt voor een goede gezondheid. Als je wilt weten hoe het met je energieniveau gesteld is, dan moet je eigenlijk vooral luisteren naar je eigen lichaam en geest. Ervaar je mentale rust en ben je fysiek sterk? Word je vaak ziek, of juist niet? En heb je het gevoel vaak onder stress te staan, of doe je er alles aan om je stressniveau minimaal te houden? Dergelijke vragen beantwoorden is belangrijk voor het ‘meten’ van je energieniveau.

Een laag energieniveau kan, zoals we gezien hebben, door heel wat factoren worden veroorzaakt. In dat geval is het belangrijk om een duidelijk plan te volgen, of een energieniveau schema, dat je helpt met tips op het vlak van levensstijl. Hieronder vind je enkele van de beste manieren om je energieniveau te verhogen op een natuurlijke manier!

  1. Doe aan sport

Sport is gewoonweg onmisbaar als je op natuurlijke wijze meer energie wilt hebben. Door je lichaam bloot te stellen aan deze milde vorm van ‘stress’ (want uiteindelijk is dat precies wat sport is), word het er ook beter tegen bestand. Het belangrijke is dat die ‘stress’ kortdurend is, waardoor het lichaam tijd en ruimte heeft om zich aan te passen. Het gevolg is dat het dan ook weerbaarder wordt en dat je basale energieniveau hoger komt te liggen.

  1. Eet zo natuurlijk mogelijk

Ook de juiste voeding is letterlijk van levensbelang als het doel is om meer energie te krijgen. Natuurlijke, onbewerkte voeding in de vorm van verse groenten, fruit, noten, zaden en andere voedingsmiddelen zijn een stuk gemakkelijker te verteren voor het lichaam, waardoor er dan weer energie overblijft voor andere zaken (zoals dagdagelijkse activiteiten en bijvoorbeeld sport). Ook brengt gezonde voeding alle nodige mineralen, vitaminen en eiwitten, vetten en koolhydraten aan om het lichaam in optimale gezondheid te houden. Lees hier meer over in de blog over het Paleo dieet.

  1. Neem tijd om te ontspannen

Vervolgens is het belangrijk dat er een goede balans wordt gevonden tussen activiteit en rust. Ideaal zou zijn dat naar het lichaam wordt geluisterd en rust te nemen als het dat vraagt. Hoewel dat natuurlijk niet altijd mogelijk is in de huidige maatschappij, waar meer en beter presteren vaak voorrang krijgt, is het wel essentieel om je energieniveau op peil te houden. Een luie zondag, een rustig uitje met vrienden, het zijn slechts enkele voorbeelden van dingen die je kan doen om je energiereserves weer aan te vullen na een drukke werkweek of een periode van stress.

  1. Slaap zeker voldoende

Daarbij mag het belang van voldoende nachtrust ook niet onderschat worden! Tijdens onze slaap heeft het lichaam de kans om weefsel te herstellen, wonden te helen, cellen te vernieuwen – kortom, om er alles aan te doen zodat we gezond blijven. Ook de hersenen en het zenuwstelsel krijgen tijdens slaap broodnodige rust, waardoor je overdag meer focus hebt en mentale weerbaarheid ervaart. Over het algemeen wordt gezegd dat tot 8 uur slaap optimaal is, maar dit kan natuurlijk verschillen van persoon tot persoon. Zoals altijd: luister naar je lichaam, end het wijst het zichzelf wel uit!

Overweeg supplementen

Ten slotte kan het geen kwaad om bepaalde supplementen te overwegen, zoals bijvoorbeeld vitaminecomplexen of bepaalde mineralen. Ijzer, de B-vitamines, calcium, kurkuma, ashwagandha en nog vele andere dragen allemaal op hun eigen manier bij tot het energieniveau van je lichaam en zijn dan ook onmisbaar. Daar heel wat voedingsmiddelen tegenwoordig niet altijd evenveel van deze voedingsstoffen bevatten (door bewerking en vervuiling) is het misschien geen slecht idee om je te verdiepen in supplementen. Je wordt elke dag vitaler als je dagelijks deze voedingssupplementen neemt.

Energieniveau

Neem het heft in eigen handen!

Een heel precies energieniveau schema bestaat eigenlijk niet, aangezien de vereisten en situatie voor iedereen anders zijn. Toch is het mogelijk om op basis van bovenstaande tips meer energie te krijgen, en dat op natuurlijke wijze. Het menselijk lichaam is bedoeld om meer dan genoeg energie te hebben om zich goed te voelen en optimaal te kunnen functioneren. Het is in elk geval een geruststellende gedachte dat we, als mens, zelf de juiste keuzes kunnen maken om daarvoor te zorgen!

Ik weet als geen ander hoe het is om je dagelijks moe, futloos en leeggezogen te voelen. Jarenlang struggelde ik met vermoeidheid en snapte niet waarom anderen wel altijd de energie hadden om van alles te doen. Totdat ik een coach in handen nam, een opleiding volgde tot voedingsdeskundige en als cadeau een burn-out kreeg. Al mijn kennis en ervaring zorgt er nu voor dat ik dagelijks bruis van de energie en ik gun jou dat ook!

“Alles is energie” 

Tijd om er even bewust van te worden dat energie niet alleen uit voeding komt, en dat we niet alleen energie krijgen van slapen. We hebben allemaal een standaard tank en een reservetank. Dagelijks doen wij dingen die ons energie geven, zoals bijvoorbeeld gezonde voeding, maar we doen ook dingen die energie wegnemen zoals werken. Sommige dingen kosten energie en sommige dingen geven energie.

Als je dit even voor je probeert te zien, zie je dus dat jouw energiemeter gedurende de dag omhoog en omlaag gaat. De kunst is dus er dagelijks bewust van te zijn wat er voor nodig is om deze energietank te laten groeien of in balans te houden.

Ik leer jullie vandaag vijf stappen om je energieniveau te verhogen:

  1. Wie en wat geeft jou energie en wie en wat neemt jouw energie weg? Een hele simpele oefening die jou bewust kan maken hoe jij de controle gaat hebben over je energieniveau. Dingen kosten energie, dat is het leven. Zoals onze kinderen bijvoorbeeld; zij geven energie maar kunnen ook je energie wegnemen, toch? Of wat dacht je van voeding? Gezonde voeding geeft energie, maar een keer lekker genieten van minder voedzaam eten in een grote hoeveelheid, kost je lichaam heel veel energie om te verteren. Maak een lijst, ga starten met bewuster nadenken hoe je dit dagelijks meer in balans kunt brengen. Dus doe je iets wat jou energie kost, dan staat er iets wat je veel energie geeft tegenover!
  2. Drink twee liter water per dag. Ons lichaam is voor meer dan 70% opgebouwd uit water en onze trillende cellen zijn onze energie. Bewegen is energie. Door water te drinken voed je je cellen, houd je ze in beweging en zorg je dat gifstoffen je lichaam kunnen verlaten.
  3. Start jouw ochtend met 10 minuten bewegen. Van jumping jacks tot yoga tot dansen op je favoriete muziek. Bewegen is energie en jouw hormonen komen direct in actie voor een extra boost energie na beweging!
  4. Douche elke dag koud af. Het zorgt ervoor dat je immuunsysteem, ontgiftingssysteem en je hormonen een boost krijgen! Voor de koukleumen onder ons; jij gaat een warmer persoon worden. ?
  5. Zorg voor een voedzaam ontbijt. De tijd van dit ontbijt maakt niet uit. Breakfast staat voor break-fast. ?

Herhaal dit elke week weer opnieuw en geloof mij; jouw energieniveau gaat heel snel stijgen en blijft ook lekker in balans!

Met dit heerlijke recept start je dag voedzaam met deze “overnight oats”:

Een warm kommetje appeltaart

Benodigdheden: steelpan, aardappelmesje, kommetje

Wat heb je nodig:
(voor 1 persoon)

  • 50 gram havermout
  • 200 ml havermelk (dit kun je vervangen door amandel-, soja- of cashewmelk)
  • 1 appel naar keuze
  • 1 el rozijnen
  • 1/2 el kaneel
  • 5 walnootjes
  • 1 el honing
  1. Zet het steelpannetje op het vuur en doe hier de havermout en melk in. Breng al roerend aan de kook en laat even pruttelen. Hoe langer, hoe beter jouw lichaam het kan opnemen. Is de 100 milliliter melk niet genoeg? Voeg dan af en toe een scheutje eraan toe.
  2. Was de appel goed en snijd in kleine blokjes. Hak de walnoten fijn.
  3. Voeg de kaneel toe aan de havermout en roer goed door. Je kunt de honing nu toevoegen of aan het einde, wat je zelf lekker vindt. Schenk de havermout in een kommetje.
  4. Leg op dit havermout mengsel de stukjes appel, rozijnen, walnoten, een snufje kaneel en eventueel de honing.

Eet smakelijk en een mooie dag!

Energie | 5 Praktische Tips van Jeffrey voor meer Energie

Deze berichten vliegen ons bijna dagelijks om de oren: ‘Een op de 6 werknemers heeft last van stress -en burn-out klachten’. ‘Bijna de helft van de Nederlandse bevolking leidt aan een chronische ziekte’. ‘Ruim één miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva’. ‘En één op de drie mensen wereldwijd lijdt aan overgewicht’.

We leven in een tijdperk waarin we onszelf massaal opbranden. Op fysiek, mentaal-emotioneel en spiritueel gebied is ons energieniveau flink uit balans. En dat verklaar ik mede, op basis van wat ik zie, doordat veel mensen vaak onbewust geneigd zijn om ongezonde keuzes te maken.

En dat raakt me. Ik vind dat iedereen het waard is om lekker in z’n vel te zitten. Om mentaal helder en rustig te zijn. En in staat te zijn om met enthousiasme de dingen te doen, die ze te doen hebben. Als het gaat over hoe we voor onszelf zorgen, dan kan het écht anders. Daar ben ik heilig van overtuigd!

We mogen het onszelf gunnen om vaker voor gezonde voeding te kiezen. We mogen echt meer tijd vrijmaken om elke dag 10.000 stappen te zetten. En we mogen onze telefoon ’s avonds in de hoek van de kamer gooien en op andere manieren, werkelijk tot rust komen.

Als ‘ervaringsdeskundige’ heb ik de afgelopen zeven jaar met horten en stoten het pad naar meer energie en gezondheid bewandeld. En dat is nog steeds elke dag een proces. Vanuit mijn persoonlijke ervaringen en in mijn rol als coach ben ik een visie gaan vormen van wat er nodig is. En nee, dat is niet altijd makkelijk. Kennis opdoen over wat goed voor je kan zijn is in principe niet moeilijk, want die informatie ligt overal voor het oprapen. De uitdaging ligt in het realiseren van een daadwerkelijke (gedrags)verandering. Daar komt een flink stuk bewustzijn en persoonlijk leiderschap bij kijken.

Tip 1: ‘Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’ (Hippocrates)

Als ik één ding wel geleerd en zelf ondervonden heb de afgelopen jaren, is dat de impact van voeding op je energieniveau en gezondheid (erg) groot is. Met de hulp van boeken, documentaires en persoonlijk advies van voedingsexperts, ben ik stap voor stap het ‘voedingsexperiment’ aangegaan. Met vallen en opstaan ben ik in een jaar of vijf gestopt met vlees, vis, zuivel, alcohol, cafeïne en voor 95% met toegevoegde suikers. Zoals gezegd, geen makkelijke weg, maar ik kan je verklappen uit eigen ervaring: Daar word je uiteindelijk echt gezonder, blijer en energieker van! ? Ontdek ook de beste documentaires over voeding.

Tip 2: Zoek de natuur op en wandel!

Ik ben opgegroeid in de Randstad. Natuur was mij nogal vreemd en van huis uit zochten we die nauwelijks op. Mijn beweging haalde ik uit fanatiek voetballen en tennissen. En als ik dat niet deed, moest ik joggen of fitnessen van mezelf. Want ik moest natuurlijk wel aan m’n conditie blijven werken hé. Totdat mijn coach op een dag gekscherend zei: misschien moet je is gaan wandelen. Wandelen? Wat schiet ik daar mee op? Later kreeg ik een vriendin, die juist graag in de natuur kwam. Lang verhaal kort, een dag niet in de natuur zijn, is een dag niet geleefd zou ik nu bijna willen zeggen. Als ik ergens oplaad en tot rust kom is dat wel in het bos. We zijn zelfs verhuisd om dichter bij de natuur te wonen..

Tip 3: Verandering is een proces

Het proces van een gezonde en bewuste leefstijl heeft mij jaren gekost, en daar ben ik nog steeds dagelijks mee bezig. Wel vis, geen vis? Wel kaas, geen kaas? Wel suiker, geen suiker? Wel koffie, geen koffie? Voor de tv hangen of een boek lezen? Wel mediteren, niet mediteren? Elke verandering is een proces, dus geef jezelf de tijd om jouw weg te vinden. Geduld. Iets wat ik zelf overigens nog weleens een uitdaging vind ?

Tip 4: Ken je triggers

Ik raakte ooit geïnspireerd door deze uitspraak: ‘Bewust zijn is niet moeilijk als het goed met je gaat. De echte uitdaging komt als het ‘slecht’ met je gaat.’ Zo waar als wat als het aan mij ligt. Het afgelopen jaar heb ik ook een periode gehad waarin het relatief minder ging. Ik werd flink getriggerd op enkele persoonlijke thema’s, die ik niet fijn vond, waardoor ik het op bepaalde momenten echt lastig vond om bewust keuzes te blijven maken. Dit vraagt om een bepaalde mate van zelfinzicht in de triggers die jou uit balans kunnen brengen. En op een gezonde manier om kunnen gaan met de daarbij horende emoties. En dat is soms dus echt een uitdaging!

Tip 5: De kracht van mindfulness/meditatie

En hoe ga ik dan met die emoties om, denk je misschien wel. Meditatie en mindfulness worden gelukkig steeds meer geaccepteerd en omarmd. En dat is maar goed ook, want het kan je veel brengen. Het heeft mij in de loop der jaren in ieder geval veel gebracht. Voornamelijk meer rust. En nee, ik heb er niet altijd zin in. Soms vind ik het saai of loopt het voor geen meter. Maar meditatie in je routine krijgen is goud waard. Het laat je energie uit jezelf halen in plaats van uit externe dingen. Voel je je minder in je vel of moe? Kijk dan eens wat een minuut of 10 mediteren met je doet.

Meer informatie en gezondheid tips

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals green juice.

Ook is er veel winst te behalen om meer met ontspanning bezig te zijn en hieronder valt zeker ook slaap. Meer bewegen zorgt voor een gezond lichaam en geest, hoeveel stappen zet jij per dag? Ook voeding en de rol van hormonen kan heel veel waarde toevoegen aan een optimale gezondheid.

Er is een verschil tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is een belangrijke graadmeter voor een goede gezondheid. Hieronder vallen ademhaling, hartritmevariabiliteit, cellulair geheugen en hartslag. Het parasympatische zenuwstelsel richt zich meer op acties die in gang gezet worden. Dus daarmee kun je invloed hebben op energieniveau verhogen en metabolisme verhogen bijvoorbeeld.

Er bestaan mogelijkheden tot biohacking om tot meer inzicht te komen in je eigen gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lumen metabolisme tracker, Whoop of Oura ring. Andere tools als, BMI berekenen, vetpercentage berekenen en caloriebehoefte berekenen kunnen helpend zijn om jouw lifestyle aan te passen. Calorieën tellen kan erg prettig zijn om inzicht te krijgen in hoeveel koolhydraten per dag je mag eten. Een andere optie is om een EMB test, gezondheidstest, bloedtest, vitamine test, speekseltest, urinetest of DNA test af te laten nemen om jouw patronen bij te kunnen stellen waar nodig.

Wellicht helpt een boek over voeding hierbij om patronen te doorbreken. Over suikervrij eten of hoeveel water per dag te drinken is al heel erg helpend. Het kan ook zijn dat je biologische klok tikt en je die dikke buik bij overgang wil aanpakken of de overgangsklachten wil verminderen.

Om meer aan je immuunsysteem te werken en bijvoorbeeld hooikoorts of andere ziekteverschijnselen te voorkomen kun je ook denken aan een ijsbad of koud douchen.

In diverse programma’s wordt hier ook meer over gesproken en uitleg gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Richard de Leth oersterk, My Shredded Lifestyle of lees het boek Brain Balance. Het kan ook zomaar zijn dat jij baat hebt bij een weekmenu planner van Puur Figuur.

Wil je meer weten over gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je producten bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke tools jij in huis gaat halen!

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Energieniveau (2023) | Verhoog je Energie Level op Natuurlijke Wijze!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips