Endorfine | 6 Tips om meer aan te maken van dit Gelukshormoon!
10 april 2021 

Endorfine | 6 Tips om meer aan te maken van dit Gelukshormoon!

Zit je graag lekker in je vel? Een endorfine tekort maakt dat jij je snel down voelt. Vaak ga je op zoek naar allerlei manieren om je snel weer beter te voelen, maar dit pakt niet altijd handig uit. Chips, teveel alcohol en zoetigheid zijn slechts prettig voor de korte termijn.

Wat is endorfine en welke duurzame methodes pas je toe om je endorfine productie een boost te geven en hoe zorg je ervoor dat de hoeveelheid endorfine op peil blijft?

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Wat is endorfine?

Endorfine is een neurotransmitter en wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Een neurotransmitter is een boodschapper die een signaal afgeeft naar je hersenen. Endorfine werkt dusdanig dat je minder gevoelig bent voor pijn en dit is natuurlijk uitermate prettig. Hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt, hoe minder gevoelig je bent voor stress.

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

Lees onze uitgebreide review over Vitaily supplementen

Endorfine is een natuurlijke ‘feel good drug' en wordt geproduceerd bij pijn en stress. Dit gaat bijvoorbeeld op als je minimaal 12 minuten intensief sport. Een fysieke inspanning wordt door je lijf gezien als pijn en daarom merk je in eerste instantie vooral weerstand. Na een tijdje neemt de pijn af, want het wordt verdoofd of onderdrukt door de endorfine die wordt aangemaakt. Het bereikt zelfs een hoogtepunt als je bereid bent langer door te zetten. Dit is ongetwijfeld herkenbaar voor veel hardlopers!

Wat gebeurt er bij een endorfine tekort?

Maken je hersenen gedurende een langere tijd geen endorfine aan, dan merk je dit op verschillende manieren:

 • Je voelt je sneller down en je krijgt trek in zoet of zout eten.
 • Je hebt last van een slecht humeur of je voelt je sneller angstig.
 • Je komt lastiger in slaap.
 • In het ergste geval krijg je last van depressieve gevoelens, stemmingswisselingen of je belandt in een burn-out omdat je de aanmaak van endorfine op een onjuiste manier stimuleert.

Endorfine herstelplan – Hoe pak je dat aan?

Er is van alles dat je zelf kunt doen om de endorfineproductie op gang te brengen. Dit doe je middels het zogenaamde endorfine herstelplan en uiteraard op een gezonde manier:

 • Minimaal 12 minuten sporten is goed voor de aanmaak van endorfine. Hardlopen, fietsen, zwemmen en fitness zijn perfecte sporten om te beoefenen voor de endorfineproductie.
 • Daglicht of uv-straling heeft eveneens een positieve uitwerking op de hoeveelheid endorfine. Ga daarom elke dag naar buiten. Dit is tevens goed voor je vitamine D, een belangrijke vitamine voor je immuunsysteem en stevige spieren.
 • Lachen en huilen zijn ook goed voor de endorfineproductie. Kijk daarom gerust eens een tranentrekker of houd je tranen vooral niet in bij pijn of een andere heftige situatie.
 • Meditatie werkt heilzaam voor je lichaam, maar is ook goed om een endorfine tekort aan te vullen. Dit geldt ook voor een bezoek aan de sauna of het ondergaan van acupunctuur.
 • Gezonde voeding is een uitstekende lange termijn oplossing. Eet daarom voldoende eiwitten en probeer een teveel aan suiker en zout te vermijden.
 • Seks maakt je gelukkiger in het leven. De aanmaak van endorfine start al bij een kus, maar wordt vooral euforisch bij een orgasme.

Wil jij gelukkiger in het leven staan? Zorg dat je hersenen voldoende endorfine aanmaken en kies voor een gezonde, gebalanceerde en vreugdevolle levensstijl.

De Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je Kortingscode Korting

Lees onze uitgebreide review over de sapjes van Sap.je

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie wat jij doet om je Endorfine niveau onder controle te houden? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd persoonlijk reageren 🙂

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Over de schrijver
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


 • Meer energie?
 • Regelmatiger bewegen?
 • Uitgeruster wakker worden?
 • Bewuster worden van je mindset?
 • De voordelen van meditatie ervaren?
 • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download