Zich gelukkig voelen – wie wil dat niet? Geluk is ongetwijfeld één van de belangrijkste redenen waarom mensen met persoonlijke groei bezig zijn. Nieuwe gewoontes die je gezondheid verbeteren, de juiste mindset, beweging, goede voeding en nog veel meer factoren dragen allemaal bij aan een grotere mate van geluk. Dat weten we allemaal.
Wat veel mensen echter niet weten, is dat hoe we ons voelen voor een groot deel wordt bepaald door onze hormonen. Hormonen beïnvloeden ons gedrag, ons gemoed, onze manier van denken en dus eigenlijk zowat heel ons leven.
Eén van de belangrijkste gelukshormonen die er zijn, is endorfine. Dit gelukshormoon geeft ons een goed gevoel, en dat is natuurlijk belangrijk om gelukkig en gezond te zijn. Wat is endorfine nu, hoe kan je op een natuurlijke wijze meer van dit gelukshormoon aanmaken en wat zijn de symptomen van een tekort aan endorfine? In deze blog lees je alles wat je moet weten over dit gelukshormoon!
Wat is endorfine, en wat doet het precies?
Voor je echter méér endorfine kunt aanmaken, is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat dit gelukshormoon precies is en hoe het werkt. Kort gezegd is endorfine een neurotransmitter, die tot de gelukshormonen behoort. Vaak wordt endorfine gezien als hét belangrijkste gelukshormoon, aangezien het een sterke invloed heeft op je gemoedstoestand.
Als neurotransmitter zorgt endorfine ervoor dat je hersenen bepaalde signalen ontvangen. Enkele van de belangrijkste kenmerken van het endorfine gelukshormoon is dat het:
- Pijnstillend werkt
- Een prettig, gelukzalig gevoel teweegbrengt
- Stress tegengaat
Het spreekt voor zich dat hoe méér endorfine je aanmaakt, hoe kalmer en gelukkiger je je voelt. Eigenlijk kan dit gelukshormoon dus beschouwd worden als een soort van ‘feel good’ drug, maar dan wel een natuurlijke. Vooral sporten kan de productie van endorfine boosten, zoals je wat verder in deze blog zult zien!
Een tekort aan endorfine is tegenwoordig geen uitzondering meer, en dat heeft verschillende oorzaken. Veel mensen lijden aan endorfine tekort symptomen omdat ze niet gezond leven of weinig bewegen. Als je denkt een endorfine tekort te hebben, dan kan een overzicht met symptomen je zeker helpen. En dat vind je hieronder!
Wat zijn de belangrijkste endorfine tekort symptomen?
Endorfine aanmaken, daarvoor zijn bepaalde zaken nodig. Zo is het belangrijk dat je gezond eet en veel beweegt, om de productie van alle hormonen (niet enkel endorfine) te boosten.
Als je dan toch een endorfine tekort hebt, kunnen zich bepaalde symptomen voordoen. Hieronder enkele van de belangrijkste:
1. Je voelt je neerslachtig of down
Een van de belangrijkste symptomen van een endorfine tekort is dat je je minder goed voelt, dat is logisch. Doordat de aanmaak van endorfine lager is, zal je je door onaangename situaties en omstandigheden sneller neerslachtig of teleurgesteld voelen.
2. Je ervaart meer angst en nervositeit
Een van de effecten van endorfine op het lichaam is dat het de spieren én het zenuwstelsel helpt ontspannen. Is de aanmaak van endorfine in je lichaam te laag, dan zal je dus sneller gestresst of nerveus zijn. Veel mensen die een tekort aan endorfine hebben, hebben ook last van angstaanvallen of chronische opgejaagdheid.
3. Je slaapt minder goed
Doordat een lage aanmaak van endorfine ervoor zorgt dat je zenuwstelsel altijd actiever is, zal je hierdoor ook minder goed slapen. Het endorfine gelukshormoon is als feel-good hormoon erg belangrijk om je lichaam en geest tot rust te brengen. Maak je er minder van aan, dan voel je je minder ontspannen en zal zowel de duur van je slaap als je slaapkwaliteit ook minder goed zijn!
4. Je krijgt een burn-out
In bepaalde extreme gevallen is het mogelijk dat je niet genoeg endorfine meer kan aanmaken om normaal te functioneren. Vaak gaat het dan zo ver dat men in een burn-out terechtkomt. Dit is soms het gevolg van een tekort aan endorfine, maar ook van het op onnatuurlijke wijze stimuleren van endorfine (zoals met zoute, ongezonde voeding).
Kortom, een tekort aan endorfine brengt allerlei onaangename en zelfs ongezonde tekort symptomen met zich mee. Het is dus erg belangrijk dat je meer van dit gelukshormoon endorfine aanmaakt. Maar hoe kan je meer endorfine aanmaken op een natuurlijke manier, zodat de resultaten blijvend zijn?
Hoe kan je meer endorfine aanmaken?
Endorfine aanmaken is een automatisch proces, zoals dat bij de aanmaak van andere hormonen in je lichaam ook het geval is. Toch kan je heel wat doen om je lichaam te helpen méér endorfine aan te maken. Hoewel ongezonde manier om dit gelukshormoon aan te maken gemakkelijk lijken, zijn ze niet de beste oplossing als je meer écht geluk wilt ervaren.
Een gezonde levensstijl, gebaseerd op enkele goede gewoontes, zal al goed helpen om de aanpak van endorfine te boosten. Op die manier voorkom je een endorfine tekort, of kun je het zelfs verhelpen.
Heb je dankzij de hulp en het advies van een specialist kunnen achterhalen dat je een endorfine tekort hebt? Volg dan een doelgericht endorfine herstelplan, gebaseerd op de volgende tips om meer endorfine aan te maken!
1. Regelmatig sporten is de sleutel
Onderzoek heeft uitgewezen dat slechts 12 minuten sporten voldoende is om de aanmaak van endorfine sterk te boosten. Of je nu kiest voor hardlopen, fietsen, fitness of zwemmen – elke vorm van beweging aan een gemiddelde intensiteit volstaat om meer endorfine aan te maken. Geen tijd hebben om te sporten is dus niet langer een goed excuus!
2. Stel jezelf bloot aan daglicht
Nog een goede manier om meer endorfine aan te maken is door meer zonlicht te krijgen. Daglicht of UV-straling heeft een heel positieve uitwerking op de productie van endorfines in het lichaam. Zorg dat je elke dag minstens een halfuurtje buiten bent, zodat je lichaam er voldoende kan aanmaken. Daarbij zorgt direct zonlicht ook voor de productie van vitamine D, wat je immuunsysteem, je spieren en botten ondersteunt! Je zou ook eens kunnen kijken naar een daglichtlamp.
3. Lach (en huil!) meer
Het is niet verwonderlijk dat je lichaam tijdens het lachen meer van dit gelukshormoon aanmaakt, dus creëer situaties waarin je moet lachen of je gelukkig voelt. Daarbij kan ook huilen ervoor zorgen dat je lichaam meer endorfine aanmaakt, aangezien dit een manier is om stress en spanning los te laten. Vecht dus niet tegen spontaan lachen of huilen, want beide dragen bij aan je gezondheid op zoveel vlakken!
4. Mediteer regelmatig voor meer endorfine
Meditatie is een essentieel hulpmiddel als je bewuster wilt gaan leven, dat is geen geheim meer. Maar wist je dat je er ook meer endorfine door kunt aanmaken? Eigenlijk is elke vorm van ontspanning van je lichaam of brein heilzaam voor de gezondheid. Feel-good hormonen als endorfine krijgen tijdens rustgevende meditatie een sterke boost, waardoor je de effecten van dit gelukshormoon zelfs uren daarna nog voelt!
5. Zorg voor lichamelijk contact en heb meer seks
Vervolgens kan ook seks of andere vormen van intiem contact een heilzaam effect hebben op je lichaam, dankzij een hogere productie van endorfine. Zowel aanrakingen door een geliefde als een knuffel en seks zorgen ervoor dat je lichaam meer van dit gelukshormoon aanmaakt. Niet alleen voel je je hierdoor verbonden met de persoon in kwestie (een effect dat ook aan de productie van oxytocine, een ander belangrijk hormoon, toegeschreven kan worden). Ook zal je je zelfs daarna veel meer ontspannen en gelukkig voelen!
6. Eet gezond en gevarieerd
Ten slotte is het erg belangrijk dat je gezond en voldoende eet om de aanmaak van endorfine te boosten. Bepaalde voedingsmiddelen zorgen voor een sterke boost van de productie van endorfine in je lichaam. Om dit effect te versterken, is het belangrijk dat je je richt op natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen die boordevol onmisbare voedingsstoffen zitten. Enkele van de beste voedingsmiddelen om de productie van endorfine te boosten, zijn chocolade en bijvoorbeeld rode pepers. Eet je echter gewoon gezond en gevarieerd, dan maak je vanzelf al voldoende endorfine aan.
Zonder gezonde, gebalanceerde levensstijl is het zo goed als onmogelijk om voldoende endorfine aan te maken. Als je bovenstaande tips, die onderdeel vormen van een endorfine herstelplan, volgt, dan zal je binnen de kortste keren de positieve effecten van een grotere aanmaak van endorfine ervaren. Als man zou je eens naar het Testoplan kunnen kijken om je testosteron te verhogen.
Wat meer over endorfine en sporten
Endorfine is tegenwoordig één van de bekendste neurotransmitter die er zijn, en wordt vooral in verband gebracht met sporten. Aangezien dit verband erg sterk is, is het de moeite waard om daar wat meer over te weten.
De wetenschap heeft de connectie tussen sporten en endorfine al meermaals onderzocht, en altijd is die duidelijk: wie meer sport, maakt meer endorfine aan en voelt zich gelukkiger. Het mechanisme achter de productie van endorfine tijdens het sporten verdient echter wat meer uitleg.
Als je net begint met sporten, vindt er op hormonaal vlak nog niet zoveel plaats in je lichaam. Veel wetenschappers hebben echter al uitgewezen dat slechts 10 of 12 minuten sporten voldoende kan zijn om cardiovasculaire voordelen te halen uit regelmatig bewegen. En dit heeft eveneens te maken met de productie van het gelukshormoon, endorfine.
Tijdens de eerste tien minuten dat je sport, ervaart je lichaam deze plotse verandering eigenlijk als een soort stress. De intensiteit daarvan hangt natuurlijk af van verschillende zaken, zoals je huidige conditie, je gewicht en nog veel meer. Hoe dan ook kan intensieve sport gezien worden als een stressfactor, die je lichaam dwingt zich aan te passen. En dat is waar de aanmaak van endorfine belangrijk is.
Als je lichaam zich in stress bevindt, zal het er alles aan doen om dat tegen te gaan. Eén van de hulpmiddelen hierbij is de aanmaak van hormonen en neurotransmitters die de stress en lichamelijke pijn ‘verdoven’. En zoals we reeds hebben gezien: endorfine is een sterke pijnstiller. Het effect van dit gelukshormoon wordt voelbaar na ongeveer 10 of 12 minuten sporten – en dat brengt eveneens een feel-good ‘rush’ met zich mee!
Het gevolg? Je lichaam ervaart het sporten niet langer als een stressfactor, en verdooft de pijn die ermee gepaard gaat. Dit effect wordt nog sterker als je lang blijft sporten. Dat effect is ongetwijfeld voor veel hardlopers niet onbekend, maar zowat elk soort sporter kan er de voordelen van ervaren!
Wat is endorfine resistentie?
Als je lichaam moeite heeft met de aanmaak van endorfine, zelfs als je gezond eet en veel sport, kan het zijn dat je aan endorfine residentie lijdt. Dit is een situatie waarin je zogenaamde endorfine-systeem niet goed meer functioneert. Het gevolg? Je lichaam ontvangt de signalen voor de productie van dit gelukshormoon niet langer, waardoor je je dus vaker neerslachtig of angstig voelt.
De belangrijkste gevolgen van endorfine resistentie zijn:
- Een afname van de productie van andere neurotransmitters (zoals dopamine en serotonine)
- Minder gevoeligheid aan insuline
- Minder weerstand tegen ontstekingen en pijn
- Eetstoornissen en overgewicht
Als je beseft dat endorfine meer dan 500 eiwitten activeert die te maken hebben met geluk, energie, focus, motivatie, enzovoort, dan wordt duidelijk dat een endorfine tekort door endorfine resistentie wel degelijk ernstig is. Doordat endorfine de activatie van andere neurotransmitters bepaalt, zorgt endorfine resistentie in veel gevallen voor een kettingreactie van tekorten in het lichaam.
Ten slotte kan endorfine residentie er ook voor zorgen dat cellen in het lichaam zich minder goed en snel herstellen. Hierdoor is het risico op een tekort aan hersencellen en zelfs auto-immuunaandoeningen een stuk groter.
Als je denkt dat je aan endorfine resistentie lijft, is het belangrijk dat je een dokter of andere specialist contacteert. Deze kan je helpen om op verschillende manieren je endorfinesysteem te verbeteren. Ook de tips die in deze blog vermeld zijn zullen je daar goed bij helpen!
Het belang van een betrouwbaar endorfine herstelplan
Endorfine speelt duidelijk een essentiële rol bij het boosten van je geluk en energie, elke dag opnieuw. Endorfine aanmaken begint bij een gezonde levensstijl waarbij je voldoening, geluk, balans en verbondenheid met anderen centraal stelt.
Pas de bovenstaande tips toe, maak er een gewoonte van om elke dag te werken aan jezelf én je geluk en voor je het weet geniet je van de vele voordelen die een gezonde productie van endorfine met zich meebrengt.
Meer info over hormonen voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.
Er zijn heel erg veel soorten hormonen. Over het algemeen kan je hormonen verdelen over 2 groepen:
- Eiwithormonen, zoals adrenaline en thyroxine;
- Steroïdhormonen, zoals cortisol en testosteron.
Als we vervolgens verder kijken kunnen we hormonen weer verder verdelen in bepaalde functiegroepen:
- Geslachtshormonen zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en DHEA;
- Groeihormonen;
- Schildklierhormonen zoals thyroïden;
- Bloedsuikerspiegelhormonen zoals insuline;
- Spijsverteringshormonen zoals gastrine en cholecystokinine.
Andere bekende gelukshormonen zijn endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine. Veel mannen hebben tegenwoordig te weinig testosteron en daar is zeker wat aan te doen. Een veel voorkomende klacht is een laag libido of last van man boobs. Lees het Testoplan maar eens voor meer info.
De hongerhormonen ghreline en leptine kunnen ervoor zorgen dat het afvallen haast onmogelijk wordt. Dit kan ook weer invloed hebben op jouw biologisch klok en dan komt het hormoon melatonine ook om de hoek kijken.
Wil je meer weten over al deze hormonen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!
Meest gestelde vragen over endorfine
Endorfine is een groep van stoffen die worden aangemaakt door het lichaam en die een pijnstillende en kalmerende werking hebben.
Endorfine worden aangemaakt door het lichaam in reactie op pijn, stress, inspanning en bepaalde stimuli, zoals eten, seks en drugsgebruik.
Endorfine heeft een pijnstillende en kalmerende functie, en kan ook bijdragen aan een gevoel van welbevinden en euforie.
Er zijn verschillende soorten endorfine, waaronder endorfine, dopaminerge en serotoninerge endorfine.
Endorfine niveau kan worden verhoogd door middel van oefening, massage, sauna, yoga, meditatie, lachen, seks, eten, en het gebruik van bepaalde drugs zoals opioïden.
Endorfine wordt vaak geassocieerd met een gevoel van welbevinden en euforie, dus een tekort aan endorfine kan bijdragen aan depressie.
Endorfine kan worden gebruikt als pijnstiller in medische situaties, bijvoorbeeld in de vorm van morfine of fentanyl.
Endorfine zijn stoffen die worden aangemaakt door het lichaam, terwijl opioïden stoffen zijn die van buitenaf worden toegediend, vaak als pijnstiller.
Sommige mensen geloven dat endorfine kan helpen bij afvallen door het bevorderen van een gevoel van welbevinden en vermindering van stress, waardoor minder eetgedrag ontstaat.
Endorfine kan een positief effect hebben op de hersenen door het verminderen van pijn, verhogen van het gevoel van welbevinden en het verminderen van stress.
Geen reacties on Endorfine (2023) | De Betekenis en Tips voor Endorfines Aanmaken!