In dit artikel

Eiwitten

Eiwitten (2023) | De Bouwstenen voor een Gezond Lichaam!

In dit artikel

Eiwitten zijn zo goed als onmisbaar voor een gezond voedingspatroon dat bijdraagt tot jouw persoonlijke groei, maar veel mensen weten eigenlijk nog niet zo goed hoe dat komt. Je hoort van alle kanten dat je voldoende eiwitten moet eten om je lichaam sterk en fit te houden – maar wat doen die eiwitten nu eigenlijk precies?

Wil je meer weten over eiwitten, waar eiwitten in zitten, wat de functies van eiwitten zijn en hoe je ze het beste in je voedingspatroon kunt verwerken? Dan is dit artikel iets voor jou!

Beste eiwitten 2023; Mijn selectie 

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd, en zijn eigenlijk verbindingen van zogenaamde aminozuren. Eiwitten zijn een macronutriënt (net als koolhydraten en vetten) met een calorie-waarde van 4 kcal per gram. Voldoende eiwitten eten is belangrijk voor de gezondheid, en hieronder lees je waarom:

1.  Eiwitten dragen bij tot de aanmaak van lichaamsweefsels

Een van de belangrijkste functies van eiwitten in voeding is de opbouw van alle soorten weefsels in het lichaam. Denk maar aan de huid en botten, maar ook natuurlijk spiermassa. Zonder voldoende eiwitten zou ons lichaam dus niet over de nodige bouwstenen beschikken om echt gezond te zijn!

2. Eiwitten zijn belangrijk voor de productie van enzymen

Ook spelen eiwitten een grote rol bij de aanmaak van enzymen in het lichaam. Enzymen zij stofjes die helpen bij de vertering en opname van voedingsstoffen, en mogen dus niet ontbreken in het lichaam.

3. Eiwitten zijn nodig voor het transport van zuurstof en voedingsstoffen

Ten slotte heeft ons lichaam eiwitten nodig om zuurstof naar de cellen te brengen, zodat deze goed functioneren. Daarbij dragen ze ook bij tot een vlot transport van voedingsstoffen doorheen het lichaam, via het bloed!

Waar zitten eiwitten in? De beste bronnen van eiwitten!

Eiwitten eten is dus een belangrijk onderdeel van je dagelijkse routine als je écht gezond en fit wilt zijn. De eerste vraag die dan opkomt is waarschijnlijk: waar zitten eiwitten in? 

Eiwitten zitten in de meeste dierlijke producten, maar er zijn ook heel wat plantaardige eiwitten. Hieronder een overzicht van de belangrijkste bronnen van eiwitten:

 • Vlees en vis
 • Zuivelproducten (melk, kaas,..)
 • Eieren
 • Noten
 • Zaden
 • Granen (zoals haver, rijst en tarwe)
 • Peulvruchten

Het grote verschil tussen plantaardige eiwitten (of vegan eiwitten) en dierlijke eiwitten is dat deze laatste doorgaans een compleet aminozuur-profiel hebben. Dit wil zeggen dat ze over alle aminozuren beschikken om meteen gebruikt te worden als bouwstenen voor de aanmaak van weefsel in het lichaam. 

Het is echter ook mogelijk om zo’n compleet eiwitten te verkrijgen als je bepaalde plantaardige producten met elkaar combineert (zoals bijvoorbeeld rijst en kikkererwten)! Een koolhydraatarm dieet of keto schema is ook zeer eiwitrijk. Vaak eet je ook meer eiwitten tijdens een Intermittent Fasting schema om de honger tegen te gaan.

Hoe haal je het beste uit eiwitten in je voeding?

Voldoende eiwitten eten is een kwestie van de juiste keuzes maken op het vlak van voeding. Daarbij kunnen enkele tips echter handig zijn om eiwitten zo goed mogelijk uit je voeding op te nemen:

 • Eet voldoende eiwitten na het sporten, bijvoorbeeld in de vorm van een eiwitshake of maaltijd.
 • Verdeel je dagelijkse hoeveelheid eiwitten over verschillende maaltijden (minstens 15 gram per maaltijd) voor een goede opname.
 • Ga voor eiwitten uit natuurlijke voeding en producten, aangezien deze veel beter worden geabsorbeerd.
 • Probeer eens een detox voor maximale opname.
 • Ten slotte kan het de moeite waard zijn om je dagelijkse behoefte aan eiwitten te berekenen door middel van een calculator. Op die manier weet je precies hoeveel eiwitten je nodig hebt om af te vallen of in spiermassa bij te komen!

Meer over eiwitten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van l-lysine en plantaardige eiwitten zoals vegan proteïne of vegan eiwitpoeder. Ik koop dit bijvoorbeeld bij Orangefit net als een krachtige protein bar, eiwitreep, proteïne reep en ook een aanvullende eiwit shake van eiwitpoeder of een proteïne shake van proteïne poeder. Daarnaast hebben aminozuren en BCAA’s ook een bewezen positief effect op je gezondheid net als creatine en whey protein.

Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen is het aan te raden om eiwitrijk voedsel te eten binnen een gevarieerd voedingsdieet.

Door de jaren heen heeft collageen (poeder) zoals bijvoorbeeld de Luminous Beauty Shake of Daily Nectar ook veel meer bekendheid verkregen. Wellicht is dit interessant voor jou.

Wil je nog meer de diepte ingaan qua eiwitten kijk dan zeker eens bij Vitals voor eiwitten zoals; PABA, l-carnitine, l-carnosine, 5-HTP, acetyl-l-carnitine, chondroitine, SAMe, taurine, MSM en lactoferrine.

Voedingssupplementen gaan vandaag de dag nog een stapje verder. Denk namelijk ook eens aan l-arginine, l-theanine, l-tyrosine, l-glutamine, tryptofaan, en n-acetyl-l-cysteïne.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over eiwitten

Wat is eiwit en waarom is het belangrijk voor ons lichaam?

Eiwit is een macronutriënt die ons lichaam nodig heeft voor groei, herstel en onderhoud van spieren, huid, haar en organen. Het helpt ook bij het produceren van hormonen en enzymen. (1)

Hoeveel eiwit hebben we per dag nodig?

Er is geen vast aantal dat voor iedereen geldt, maar de aanbevolen hoeveelheid eiwit varieert tussen 0,8 tot 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Waar kun je eiwitten vinden?

Eiwitten komen voor in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, melkproducten, noten, zaden en erwten.

Wat is het verschil tussen complete en incomplete eiwitten?

Complete eiwitten zijn eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten die ons lichaam nodig heeft, terwijl incomplete eiwitten dat niet doen. Voorbeelden van complete eiwitten zijn vlees, vis, eieren en melkproducten, terwijl incomplete eiwitten voornamelijk worden gevonden in plantaardige voedingsmiddelen zoals granen, noten en zaden.

Kan te veel eiwit schadelijk zijn voor de gezondheid?

Te veel eiwit kan leiden tot nier- en leverproblemen. Het is daarom belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid eiwit te volgen.

Wat gebeurt er als je te weinig eiwit binnenkrijgt?

Te weinig eiwit kan leiden tot spierverlies, verminderde groei en herstel, en een slechte immuunfunctie.

Kan eiwitpoeder worden gebruikt als aanvulling op een dieet?

Eiwitpoeder kan een handige aanvulling zijn voor mensen die moeite hebben om voldoende eiwit via voeding binnen te krijgen, zoals vegetariërs of veganisten, of voor mensen die hun spiermassa willen verhogen.

Wat is het verschil tussen whey-eiwit en caseïne-eiwit?

Whey-eiwit is een snel opneembare eiwitbron die wordt afgeleid van melk, terwijl caseïne-eiwit een langzame opneembare eiwitbron is. Whey-eiwit is populair onder sporters omdat het snel de spieren kan helpen herstellen na een training, terwijl caseïne-eiwit gebruikt kan worden voor een langdurige afgifte van eiwitten tijdens de nacht of tijdens langere periodes zonder eten.

Kan eiwitpoeder worden gebruikt als vervanging van een maaltijd?

Eiwitpoeders zijn geen vervanging van een maaltijd, omdat ze vaak ontbreken van andere voedingsstoffen die een maaltijd biedt, zoals vezels, vitamines en mineralen. Het is beter om eiwitpoeder te gebruiken als aanvulling op een uitgebalanceerd dieet.

Kan eiwitpoeder worden gebruikt door kinderen?

Eiwitpoeder is geschikt voor kinderen als aanvulling op een gezonde voeding. Het is echter belangrijk om advies te vragen aan een arts of voedingsdeskundige voordat u eiwitpoeder aan een kind geeft, aangezien de eiwitbehoefte van kinderen anders is dan die van volwassenen en de dosering moet worden aangepast.

Conclusie beste eiwitten 2023

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Eiwitten (2023) | De Bouwstenen voor een Gezond Lichaam!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips