In dit artikel

Eiwitshakes: Welke Zijn Het Beste?

Eiwitshakes: Welke Zijn Het Beste? (2023)

In dit artikel

Het selecteren van de juiste eiwitshake kan een uitdagende taak zijn, met zoveel opties en verschillende prijzen. Ik begrijp je verwarring, ik heb het ook doorgemaakt, en om je te helpen heb ik talloze shakes getest en zorgvuldig onderzoek gedaan naar hun voedingswaarde en kwaliteit.

In dit artikel zal ik je door het landschap van eiwitshakes gidsen en mijn topaanbevelingen delen voor de beste keuzes van 2023. Lees verder om erachter te komen welke eiwitshake het beste bij jouw fitnessdoelen past!

Samenvatting

 • Er zijn verschillende soorten eiwitshakes, zoals whey eiwitshakes, eiwitrepen, creatine, BCAA en EAA aminozuren, pré workout en testosteron verhogende supplementen.
 • Enkele populaire merken van eiwitshakes zijn Perfect Whey Protein van XXL Nutrition, Whey Temptation van Power Supplements, Whey Perfection van Body & Fit, Whey Delicious van XXL Nutrition en Gold Standard Whey van Optimum Nutrition.
 • Eiwitshakes kunnen helpen bij het opbouwen van spieren en gewichtsverlies. Ze zijn handig en gemakkelijk te consumeren, maar een evenwichtig dieet en matig gebruik zijn ook belangrijk.
 • Nadelen van het gebruik van eiwitshakes zijn onder andere mogelijk nadelige effecten op de lever en nieren bij overmatig gebruik, mogelijke toevoeging van ongewenste stoffen en hoge kosten.
Een verscheidenheid aan proteïneshakes en supplementen netjes gerangschikt op een witte achtergrond.

Verschillende soorten eiwitshakes

Er zijn verschillende soorten eiwitshakes zoals whey eiwitshakes, eiwitrepen, creatine, BCAA en EAA aminozuren, pré workout en testosteron verhogende supplementen.

Whey eiwitshakes en eiwitrepen

Whey eiwitshakes en eiwitrepen zijn top voor trainingsdagen. Ze zitten vol met whey, dat is een super snelle bron van eiwit. Je lichaam haalt dit eiwit snel in. Dat is goed voor je spieren na het sporten.

Whey eiwitshakes zijn goed voor de ochtend of na het sporten. Whey repen zijn handig om mee te nemen. Ze geven je een flinke boost van eiwit als je het nodig hebt. Je hebt twee soorten whey: concentraat en isolaat.

Concentraat kost minder en isolaat heeft meer eiwit. Isolaat heeft ook minder vet en lactose dan concentraat. Dat maakt het fijner voor je buik.

Creatine

Creatine is een belangrijk ingrediënt in veel eiwitshakes. Het helpt je spieren na het sporten sneller herstellen. Creatine kan ook helpen om meer vetvrije spiermassa op te bouwen.

Je kan het combineren met verschillende soorten eiwitshakes voor het beste resultaat. Er zijn verschillende soorten creatine te koop. Het is goed om te weten welke soort het beste voor jou werkt.

De prijs van creatine en eiwitpoeder is de afgelopen tijd omhoog gegaan. Maar het is nog steeds mogelijk om spiermassa op te bouwen met alleen plantaardige eiwitten. Sommige mensen vragen zich af of dit net zo goed werkt als dierlijke eiwitten.

BCAA en EAA aminozuren

BCAA en EAA aminozuren zijn types eiwitten. BCAA staat voor Branched Chain Amino Acids. Dat betekent vertakte aminozuren. Ze zijn gemaakt van drie soorten stoffen. Dit zijn leucine, isoleucine en valine.

EAA heet ook Essential Amino Acids. Het heeft een andere samenstelling dan BCAA. Je kunt eiwitshakes drinken die BCAA of EAA of beide hebben.

Je kunt deze aminozuren ook als losse pillen slikken. Je bouwt sterke spieren op door dit soort stoffen te gebruiken. Het gebruik van deze aminozuren helpt om sneller te herstellen na het sporten.

Het is gezond voor je lichaam en bevordert de opbouw van spieren.

Pré workout

Pré workout is een supplement dat je helpt om beter te presteren tijdens het sporten. Het kan je energieniveau verhogen, je focus verbeteren en je uithoudingsvermogen vergroten tijdens je training.

Pré workout bevat vaak ingrediënten zoals cafeïne, beta-alanine en creatine, die allemaal kunnen bijdragen aan verbeterde fysieke prestaties. Dit supplement wordt vooral aanbevolen voor intensieve trainingen, zoals krachttraining of intensieve cardio-oefeningen.

Het effect van Pré workout kan verschillen per persoon, afhankelijk van factoren zoals tolerantie, lichaamsgewicht en gevoeligheid voor de ingrediënten.

Testosteron verhogende supplementen (Zink, Magnesium, Vitamine D3, Creatine, DHEA, Turkesterone)

Testosteron verhogende supplementen bevatten zink, magnesium, vitamine D3, creatine, DHEA en turkesterone. Deze supplementen kunnen helpen bij het verhogen van de testosteronniveaus in het lichaam.

Ze worden vaak gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals ashwagandha, tribulus terrestris en ginseng. Turkesterone is bijvoorbeeld een populair supplement dat in capsules wordt verkocht.

Andere supplementen die kunnen bijdragen aan het verhogen van testosteron zijn onder andere D-asparaginezuur, vitamine D, zink en magnesium. Het is belangrijk om te onthouden dat deze supplementen mogelijk niet voor iedereen werken en dat het altijd raadzaam is om advies in te winnen bij een medisch professional voordat je ze gaat gebruiken.

Een verscheidenheid aan kleurrijke proteïne shake flessen op een aanrecht.

Beste eiwitshakes in 2023

Ik heb een lijst samengesteld met de beste eiwitshakes die je in 2023 kunt vinden.

Perfect Whey Protein – XXL Nutrition

Perfect Whey Protein – XXL Nutrition is de beste eiwitshake van 2023. Deze eiwitshake bevat hoogwaardige eiwitten zonder toegevoegde vulstoffen, waardoor het de beste kwaliteit biedt.

Het is een populaire keuze onder sporters vanwege het hoge eiwitgehalte en de hoge kwaliteit. XXL Nutrition staat bekend als een van de beste merken voor eiwitshakes en eiwitpoeders in Nederland.

Een andere populaire keuze van XXL Nutrition is de Whey Isolate Zero, die ook bekend staat om zijn hoge kwaliteit. Als je op zoek bent naar een eiwitshake van topkwaliteit, dan is Perfect Whey Protein – XXL Nutrition zeker de beste keuze.

Whey Temptation – Power Supplements

Whey Temptation van Power Supplements is gekozen als de beste eiwitshake van 2023 door InfoFitness. Het kwam als beste uit een test van 59 eiwitshakes. Je kunt het kopen in een grote verpakking van 4500 gram voor €69,90.

Whey Temptation heeft heerlijke smaken en biedt een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Whey Perfection – Body & Fit

Whey Perfection van Body & Fit is op dit moment de beste eiwitshake. Het heeft een hoog eiwitgehalte en is erg populair bij sporters. Elke shake bevat 20-23 gram eiwitten, weinig suiker en vet, en ongeveer 100-103 calorieën.

Whey Perfection is perfect om na een training te gebruiken of als tussendoortje. Daarnaast is het ook geschikt voor mensen die willen afvallen.

Een gezonde, atletische vrouw geniet van een proteïneshake in een moderne keuken.

Whey Delicious – XXL Nutrition

Whey Delicious van XXL Nutrition is een van de beste eiwitshakes in Nederland. Het is populair vanwege het hoge gehalte aan whey isolaat, een hoogwaardige vorm van eiwit. Deze eiwitshake is verkrijgbaar in maar liefst 19 verschillende smaken en bevat geen aspartaam, wat het ideaal maakt voor mensen die dit willen vermijden.

Daarnaast heeft het een hoog eiwitgehalte, wat essentieel is voor spierherstel en -groei. Geen wonder dat XXL Nutrition Whey Delicious een veel verkocht eiwitsupplement is in Nederland.

Gold Standard Whey – Optimum Nutrition

Gold Standard Whey van Optimum Nutrition is een van de beste eiwitshakes in 2023. Het bevat 24,2 gram hoogwaardige eiwitten en slechts 110 calorieën per portie. Elke shake bevat ook 4 gram BCAA’s, wat bijdraagt aan de spieropbouw.

Gold Standard Whey is wereldwijd een van de meest verkochte eiwitshakes dankzij de lage hoeveelheid suikers en vetten en de hoge concentratie eiwitten.

Voordelen en nadelen van eiwitshakes

Eiwitshakes hebben verschillende voordelen en nadelen voor ons lichaam.

Voordelen eiwitshakes

Eiwitshakes hebben verschillende voordelen. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 1. Eiwitshakes kunnen helpen bij het opbouwen van spieren. Ze leveren de bouwstenen (aminozuren) die nodig zijn voor spiergroei en -herstel.
 2. Eiwitshakes kunnen ook helpen bij gewichtsverlies. Ze geven een gevoel van verzadiging, waardoor je minder geneigd bent om te veel te eten.
 3. Ze zijn handig en gemakkelijk te consumeren, vooral voor mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten uit voedselbronnen te halen.
 4. Eiwitshakes bevatten meestal een hoog eiwitgehalte en zijn daarom populair bij sporters die hun eiwitinname willen verhogen.
 5. Met eiwitshakes kun je ook de timing van je eiwitinname beter beheersen, wat belangrijk kan zijn voor optimaal spierherstel.

Nadelen eiwitshakes

Er zijn ook nadelen aan het gebruik van eiwitshakes. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

 1. Overdosis: Het consumeren van te veel eiwitten kan belastend zijn voor de lever en de nieren. Het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten niet te overschrijden.
 2. Leverproblemen: Te veel eiwitten kunnen leiden tot problemen met de lever. Het is belangrijk om een evenwichtige eiwitinname te behouden en niet te veel afhankelijk te zijn van shakes.
 3. Nierproblemen: Een overmatige inname van eiwitten kan ook nierproblemen veroorzaken, vooral bij mensen die al bestaande nieraandoeningen hebben. Raadpleeg altijd een arts als u zich zorgen maakt over uw niergezondheid.
 4. Toegevoegde stoffen: Sommige eiwitshakes bevatten toegevoegde stoffen zoals suikers, kunstmatige kleurstoffen en smaakstoffen. Dit kan voor sommige mensen ongewenst zijn, vooral als ze proberen gezonder te eten.
 5. Kosten: Eiwitshakes kunnen duur zijn, vooral als je regelmatig sport en vaak eiwitshakes gebruikt als supplement. Het is belangrijk om je budget in gedachten te houden bij het beslissen of je deze shakes wilt kopen.
Een gezonde, atletische vrouw geniet van een proteïneshake in een moderne keuken.

Veelgestelde Vragen

1. Welke eiwitshakes zijn het beste?

De beste eiwitshakes verschillen per persoon en hun doelen, maar enkele populaire merken zijn Whey Protein, Caseïne Protein en Vegan Protein.

2. Hoe vaak moet ik een eiwitshake nemen?

De frequentie van eiwitshake consumptie varieert afhankelijk van individuele behoeften, maar meestal wordt aangeraden om dagelijks één of twee shakes te nemen, bij voorkeur direct na het sporten.

3. Kan ik afvallen door eiwitshakes te gebruiken?

Eiwitshakes kunnen helpen bij gewichtsverlies omdat ze kunnen helpen bij het verminderen van hongergevoelens en het bevorderen van spieropbouw, maar ze moeten worden aangevuld met een gezond dieet en lichaamsbeweging.

4. Zijn eiwitshakes veilig voor iedereen?

Over het algemeen zijn eiwitshakes veilig voor de meeste mensen, maar het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en eventuele allergieën of intoleranties voor specifieke eiwitten te controleren.

5. Zijn eiwitshakes alleen bedoeld voor sporters?

Nee, eiwitshakes kunnen ook nuttig zijn voor mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten uit hun reguliere voeding te halen, zoals vegetariërs of mensen met bepaalde voedingsbeperkingen.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Eiwitshakes: Welke Zijn Het Beste? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips