In dit artikel

De Geheimen achter Eiwithormonen (2023)

In dit artikel

Eiwit-hormonen spelen een cruciale rol in ons lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor veel van onze lichamelijke processen, zoals groei en ontwikkeling, stofwisseling en immuunfunctie. Helaas wordt het belang van eiwit-hormonen vaak overschaduwd door de aandacht die gesteld wordt aan andere hormonen, zoals schildklierhormonen en bijnierschorshormonen. In deze blog zullen we dieper ingaan op de geheimen achter eiwit-hormonen, waaronder wat ze zijn, hoe ze werken en wat de gezondheidsvoordelen en risico’s zijn van een verstoorde eiwit-hormonenbalans.

Wat zijn eiwithormonen?

Eiwit-hormonen, ook wel peptidehormonen genoemd, zijn kleinere eiwitten die in ons lichaam worden geproduceerd. Ze zijn anders dan steroïdehormonen, die worden gemaakt uit cholesterol. Eiwit-hormonen worden vaak geproduceerd in endocriene klieren, zoals de hypofyse en de hypotalamus. Er zijn veel verschillende soorten eiwit-hormonen, elk met hun eigen unieke functie. Enkele van de belangrijkste eiwit-hormonen zijn:

 • Insuline: Helpt glucose (suiker) uit het bloed te vervoeren naar de cellen, waar het wordt gebruikt als energie.
 • Ghreline: Verhoogt de honger en vermindert de verzadiging.
 • Leptine: Reguleert de energiebalans en helpt bij het behouden van een gezond gewicht.
 • Ocytocine: Verantwoordelijk voor bevalling, borstvoeding en sociale interactie.
 • Melatonine: Reguleert onze slaap-waak cyclus.

Hoe werken eiwithormonen?

Eiwit-hormonen worden geproduceerd en geactiveerd in specifieke delen van ons lichaam. Bijvoorbeeld, insuline wordt geproduceerd in de alvleesklier en wordt geactiveerd wanneer bloedsuikerspiegels stijgen. Ghreline wordt geproduceerd in de maag en wordt geactiveerd wanneer we honger hebben.

Eiwit-hormonen interageren vervolgens met specifieke receptoren in ons lichaam. Deze receptoren zijn eiwitmoleculen die zich op de oppervlakte van celmembranen bevinden. Wanneer een eiwit-hormoon zich aan een receptor bindt, activeert dit specifieke signalen in de cel die vervolgens specifieke acties uitvoeren.

Eiwit-hormonen spelen ook een belangrijke rol in de regulatie van onze hormonen. Ze kunnen andere hormonen activeren of remmen, afhankelijk van de situatie. Bijvoorbeeld, insuline kan de productie van andere hormonen, zoals glucagon, remmen wanneer bloedsuikerspiegels stijgen. Dit helpt bij het behouden van een gezonde bloedsuikerspiegel.

Gezondheidsvoordelen van eiwithormonen

Eiwit-hormonen hebben tal van gezondheidsvoordelen, waaronder:

 • Voordelen voor groei en ontwikkeling: Eiwit-hormonen, zoals groeihormoon, spelen een belangrijke rol in groei en ontwikkeling. Ze helpen bij het opbouwen van spieren en botten en ondersteunen de groei van weefsels en organen.
 • Voordelen voor de stofwisseling: Eiwit-hormonen, zoals insuline, helpen bij de regulatie van bloedsuikerspiegels en ondersteunen een gezonde stofwisseling.
 • Voordelen voor het immuunsysteem: Eiwit-hormonen, zoals interferonen, helpen bij het bestrijden van infecties en ziekteverwekkers.

Risico’s van een verstoorde eiwithormonenbalans

Een verstoorde eiwit-hormonenbalans kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

 • Diabetes: Wanneer de productie of activatie van insuline verstoord is, kan dit leiden tot diabetes.
 • Obesitas: Wanneer de productie of activatie van hormonen zoals ghreline en leptine verstoord is, kan dit leiden tot een ongezonde eetlust en gewichtstoename.
 • Hormonale onbalans: Wanneer eiwit-hormonen niet correct functioneren, kan dit leiden tot een onbalans van andere hormonen in het lichaam, wat kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid en gewichtstoename.

Behandelingen voor een verstoorde eiwithormonenbalans

Afhankelijk van de oorzaak van een verstoorde eiwit-hormonenbalans, kunnen er verschillende behandelingsopties beschikbaar zijn. Soms kan een gezonde levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet, helpen om een verstoorde balans te herstellen. In andere gevallen kan medicatie of zelfs medicatie zoals insuline-injecties of medicijnen die de eetlust onderdrukken nodig zijn. Bij sommige aandoeningen, zoals diabetes type 1, is medicatie onmisbaar om de symptomen te verminderen en de complicaties te voorkomen.

In ernstige gevallen kan het nodig zijn om een endocrien chirurg te raadplegen voor een operatie om de productie van een specifiek hormoon te verminderen of te verwijderen.

Conclusie over eiwithormonen

Eiwit-hormonen spelen een cruciale rol in ons lichaam en hebben veel gezondheidsvoordelen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe ze werken en hoe een verstoorde balans kan leiden tot gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er behandelingsopties beschikbaar om een verstoorde eiwit-hormonenbalans te herstellen. Het is aan te raden om een hormoonspecialist te raadplegen als u symptomen ervaart die kunnen wijzen op een verstoorde eiwit-hormonenbalans.

Meer info over hormonen voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

Er zijn heel erg veel soorten hormonen. Over het algemeen kan je hormonen verdelen over 2 groepen:

Als we vervolgens verder kijken kunnen we hormonen weer verder verdelen in bepaalde functiegroepen:

Andere bekende gelukshormonen zijn endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine. Veel mannen hebben tegenwoordig te weinig testosteron en daar is zeker wat aan te doen. Een veel voorkomende klacht is een laag libido of last van man boobs. Lees het Testoplan maar eens voor meer info.

De hongerhormonen ghreline en leptine kunnen ervoor zorgen dat het afvallen haast onmogelijk wordt. Dit kan ook weer invloed hebben op jouw biologisch klok en dan komt het hormoon melatonine ook om de hoek kijken.

Wil je meer weten over al deze hormonen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over eiwithormonen

Wat zijn eiwit-hormonen?

Eiwit-hormonen, ook wel peptidehormonen genoemd, zijn kleine eiwitten die worden geproduceerd in ons lichaam en verantwoordelijk zijn voor veel van onze lichamelijke processen, zoals groei en ontwikkeling, stofwisseling en immuunfunctie.

Hoe werken eiwit-hormonen?

Eiwit-hormonen worden geproduceerd en geactiveerd in specifieke delen van ons lichaam. Ze interageren vervolgens met specifieke receptoren in ons lichaam, waarmee ze specifieke signalen in de cel activeren die vervolgens specifieke acties uitvoeren. Eiwit-hormonen spelen ook een belangrijke rol in de regulatie van onze hormonen.

Wat zijn de belangrijkste eiwit-hormonen?

De belangrijkste eiwit-hormonen zijn insuline, ghreline, leptine, oxytocine en melatonine. Insuline helpt glucose (suiker) uit het bloed te vervoeren naar de cellen, ghreline verhoogt de honger, leptine reguleert de energiebalans, oxytocine is verantwoordelijk voor bevalling, borstvoeding en sociale interactie, en melatonine reguleert onze slaap-waak cyclus.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van eiwit-hormonen?

Eiwit-hormonen hebben tal van gezondheidsvoordelen, waaronder voordelen voor groei en ontwikkeling, stofwisseling en het immuunsysteem.

Wat zijn de risico’s van een verstoorde eiwit-hormonenbalans?

Een verstoorde eiwit-hormonenbalans kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes, obesitas en hormonale onbalans.

Hoe kan een verstoorde eiwit-hormonenbalans behandeld worden?

Afhankelijk van de oorzaak van een verstoorde eiwit-hormonenbalans, kunnen er verschillende behandelingsopties beschikbaar zijn, zoals een gezonde levensstijl, medicatie, of een endocrien chirurgie.

Wat is insuline?

Insuline is een eiwit-hormoon dat helpt glucose (suiker) uit het bloed te vervoeren naar de cellen, waar het wordt gebruikt als energie.

Wat is ghreline?

Ghreline is een eiwit-hormoon dat verhoogt de honger en vermindert de verzadiging.

Wat is leptine?

Leptine is een eiwit-hormoon dat reguleert de energiebalans en helpt bij het behouden van een gezond gewicht.

Wat is oxytocine?

Ocytocine is een eiwit-hormoon dat verantwoordelijk is voor bevalling, borstvoeding en sociale interactie. Het speelt ook een rol in het versterken van sociale banden en het verminderen van angst en stress.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Geheimen achter Eiwithormonen (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips