In dit artikel

De voordelen van eczeem probiotica: wat u moet weten

In dit artikel

Een persoon brengt probiotische crème aan op de huid in een rustige buitenomgeving.

Heb je last van eczeem en zoek je naar nieuwe manieren om je huidklachten te verlichten? Je bent niet alleen; ik heb zelf deze frustrerende zoektocht meegemaakt. In dit artikel onthul ik hoe probiotica verrassend nuttig kunnen zijn bij het aanpakken van eczeem – een feit dat steeds meer ondersteund wordt door de wetenschap.

Ontdek de voordelen van deze kleine krachtpatsers en geef je huid de zorg die het verdient!

Samenvatting

 • Probiotica, zoals lactobacillus acidophilus en bifidobacterium, kunnen helpen bij het verminderen van eczeemklachten door de darmflora in balans te brengen en de huidbarrière te versterken.
 • Het slikken van probiotica of het gebruiken van probiotische crèmes kan het immuunsysteem ondersteunen en zo ontstekingen die eczeem veroorzaken verminderen en de huidkwaliteit verbeteren.
 • Regelmatige inname van specifieke probiotische stammen zoals lactobacillus rhamnosus GG kan de symptomen van eczeem verzachten en de behoefte aan dure medicijnen verlagen.
 • Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen het darmmicrobioom en huidaandoeningen als eczeem, waarbij probiotica potentieel nieuwe behandelingsmethodes kunnen bieden met minder bijwerkingen.
 • De keuze tussen het smeren of innemen van probiotica hangt af van persoonlijke voorkeur, levensstijl en specifieke vorm van eczeem, maar een combinatie van beide methodes kan ook effectief zijn.

Wat zijn probiotica?

Een vrouw geniet van een gezond ontbijt met yoghurt en fruit in een lichte, open keuken.

Na het bespreken van de inleiding is het nu tijd om dieper in te gaan op wat probiotica precies zijn. Probiotica zijn levende micro-organismen, vaak bacteriën of schimmels, die bekend staan om hun positieve effecten op onze gezondheid wanneer ze in de juiste hoeveelheden worden ingenomen.

Ze bevinden zich in verschillende voedingsproducten, zoals yoghurt en andere gefermenteerde lekkernijen, maar zijn ook verkrijgbaar als supplementen.

Deze micro-organismen werken door het evenwicht in onze darmflora te herstellen of te onderhouden. Wat betekent dat? Nou, ons lichaam is thuis voor biljoenen bacteriën – de zogenaamde ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën.

Probiotica behoren tot de goede soort en spelen een cruciale rol: ze houden niet alleen onze darmen gezond, maar kunnen ook ons immuunsysteem versterken en helpen bij het bestrijden van ontstekingen.

Om deze redenen zijn ze steeds populairder geworden voor mensen die hun algehele welzijn willen verbeteren, inclusief die met huidaandoeningen zoals eczeem.

De rol van probiotica bij huidproblemen

Een persoon brengt probiotische huidverzorging aan in een weelderig bos.

Probiotica zijn bekend om hun positieve effecten op onze darmgezondheid, maar steeds meer onderzoek wijst uit dat ze ook een sleutelrol kunnen spelen bij het aanpakken van huidproblemen, zoals eczeem.

Dit fascinerende inzicht kan een doorbraak betekenen voor de behandeling van deze vaak hardnekkige aandoening.

Minder eczeemklachten door probiotica

Ik heb gemerkt dat sinds ik bepaalde probiotica gebruik, mijn huid rustiger aanvoelt en de rode, jeukende plekken minder worden. Dit lijkt te komen doordat de goede bacteriën in probiotica invloed hebben op mijn darmflora, wat dan weer effect heeft op mijn huidbarrière.

Onderzoek toont aan dat een verstoorde balans in het darmmicrobioom kan bijdragen aan het ontwikkelen van atopisch eczeem. Door dit in balans te brengen, kan de huid rustiger worden.

Een systematische review uit 2015 ondersteunt dit: probiotica zouden het voorkomen van eczeem kunnen verminderen. Dat is veelbelovend, vooral voor ouders die borstvoeding geven; het zou namelijk de kans op eczeem bij baby’s kunnen verkleinen.

Met deze kennis kies ik bewust voor supplementen met stammen als lactobacillus acidophilus en bifidobacteriën, om zo mijn afweersysteem te versterken en mijn eczeemklachten te verminderen.

En ik moet zeggen, tot nu toe ben ik erg tevreden over het resultaat.

Effect probiotica slikken op eczeem

Nu we hebben gezien dat probiotica de klachten van eczeem kunnen verminderen, vraag je je misschien af wat het slikken van probiotica precies doet voor jouw huid. Het is interessant om te ontdekken dat bepaalde probiotische bacteriën, zoals lactobacillus en bifidobacterium, een veelbelovende werking kunnen hebben.

Deze levende bacteriën helpen bij het herstellen van de balans in onze darmflora, wat weer een directe link lijkt te hebben met de gezondheid van onze huid.

Door het innemen van probiotica kun je mogelijk het immuunsysteem ondersteunen, waardoor ontstekingen die eczeem veroorzaken afnemen. Ook werken deze goede bacteriën tegelijkertijd tegen schadelijke micro-organismen als Staphylococcus aureus, die vaak in grotere getallen aanwezig zijn op de huid van eczeempatiënten.

Het regelmatig slikken van probiotica zou dus niet alleen helpen bij het verminderen van huidirritatie, maar ook bij het behouden van een sterkere en gezondere huidbarrière.

Het verband tussen het darmmicrobioom en eczeem

Mijn huid voelt vaak als een barometer voor wat er in mijn lichaam gebeurt, en dat is geen toeval. Wetenschappers hebben ontdekt dat het darmmicrobioom, de gemeenschap van bacteriën in onze darmen, een essentiële rol speelt bij de gezondheid van onze huid.

Bij eczeem lijkt er een directe link te zijn; verstoringen in het microbioom kunnen leiden tot ontsteking en allergische reacties die de huid aantasten. Die miljoenen micro-organismen sturen signalen naar het immuunsysteem en wanneer de balans verstoord raakt, kunnen problemen zoals eczeem opflakkeren.

Het is fascinerend om te bedenken dat kleine organismen in mijn darmen invloed hebben op mijn huidconditie. Studies tonen aan dat een ongezond darmmicrobioom samen kan hangen met de ernst van eczeemklachten.

Een mogelijkheid is dat de ‘gut-skin axis‘, de communicatielijn tussen darmen en huid, informatie uitwisselt die kan resulteren in huidirritatie of juist het kalmeren daarvan. Verandering in dieet of het toevoegen van probiotica kan soms verbetering brengen, doordat gunstige bacteriën zoals lactobacilli en bifidobacteria een positief effect kunnen hebben op deze as.

Dit biedt hoop voor mensen zoals ik, die op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun huid gezond te houden.

Voordelen van probiotica bij eczeembehandeling

Ontdek de verrassende voordelen die probiotica kunnen bieden bij het behandelen van eczeem, en hoe deze kleine krachtpatsers mogelijk jouw huid kunnen transformeren.

Verbetering van de huidkwaliteit

Voor mij is het een openbaring dat probiotica niet alleen mijn darmgezondheid ten goede komen, maar ook wonderen doen voor mijn huid. Ze verbeteren de huidkwaliteit door vochtopslag te verhogen en zo droge plekken te verminderen.

De juiste balans van huidbacteriën wordt hersteld, wat resulteert in een stralendere, soepelere huid. Het voelt geweldig om te weten dat ik op een natuurlijke wijze mijn eczeemklachten kan verminderen.

Het gebruik van crèmes met probiotica is een makkelijke stap in mijn dagelijkse routine. Deze producten bevatten goedaardige micro-organismen zoals lactobacillus die de strijd aangaan met schadelijke bacteriën zoals S.

aureus, bekend om zijn rol bij eczeem. Na deze positieve veranderingen in mijn huidconditie ben ik nieuwsgierig geworden naar de andere aspecten van eczeembehandeling met probiotica, zoals de potentiële kostenbesparing.

Potentiële kostenbesparing

Probiotica kunnen een slimme investering zijn, want op de lange termijn bespaar je mogelijk flink op gezondheidszorg. De behoefte aan dure medicijnen kan afnemen als je darmbacteriën weer in balans zijn door probiotica.

Minder eczeemklachten betekent ook dat je wellicht minder vaak naar de dokter hoeft en er zo minder ziektekosten ontstaan. Het is niet alleen goed voor mijn huid, maar ook voor mijn portemonnee.

Door het aanvullen van essentiële vetzuren en probiotica, zoals die van melkzuurbacteriën en vitreoscilla filiformis, verminderen eczeemklachten en daarmee indirect de behandelkosten.

Dit maakt het gebruik van probiotica niet alleen aantrekkelijk voor mijn huidconditie, maar ook voor mijn financiële situatie. Nu we deze potentiële besparingen hebben verkend, laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop je probiotica kunt toepassen: smeren of innemen?.

Toepassen van probiotica: smeren of innemen?

Het gebruik van probiotica voor mijn huid heeft me echt aan het denken gezet. Er lijken twee hoofdmanieren te zijn: smeren of innemen.

 • Smeren betekent dat ik probiotische crèmes rechtstreeks op de getroffen plekken aanbreng. Dit zorgt ervoor dat de goede bacteriën direct in contact komen met mijn huid.
 • Innemen via supplementen of probiotisch – rijke voedingsmiddelen, zoals yoghurt, brengt de goede bacteriën in mijn darmen. Daar versterken ze het immuunsysteem en dragen bij tot een gezondere huid van binnenuit.
 • Samensmelting van beide methodes kan ook een optie zijn, waarbij ik soms smeersels gebruik en andere keer kies voor capsules of voedsel.
 • Ik merk op dat dermatologen nog discussiëren over welke methode effectiever is. Het hangt misschien ook af van het type eczeem dat ik heb.
 • Specifieke stammen zoals staphylococcus epidermidis en streptococcus thermophilus worden genoemd als positief voor mijn huidconditie wanneer topisch toegepast.
 • Deskundigen zoals Dr. Jetske Ultee benadrukken de rol van prebiotica, die als ‘voedsel’ dienen voor de nuttige bacteriën op mijn huid en in mijn darmen.
 • De keuze kan ook afhangen van persoonlijke factoren zoals gemak, kosten, en zelfs de houdbaarheid van producten met levende culturen.

Het effect van probiotica op de huid

Mijn huid voelt soms als een slagveld, vooral als eczeem weer opvlamt. Maar sinds ik probiotica ben gaan gebruiken, lijkt het alsof er meer vrede is. Die kleine vriendelijke bacteriën doen echt hun werk! Ze nemen niet alleen de slechte bacteriën onder handen, maar helpen ook mijn huid sterker en gezonder te maken.

Het is alsof ze een klein leger vormen dat mijn huid beschermt.

Voor mij was de grootste verandering te merken in de vochtbalans van mijn huid. Probiotica helpen mijn huid fris en soepel te houden, waardoor scheurtjes en droogheid veel minder kans krijgen.

En het mooiste? Mijn huid straalt nu meer dan ooit. Het is geweldig hoe iets kleins als een probioticum zo’n groot verschil kan maken voor iets groots als onze huidgezondheid.

Voorbeelden van goede probiotica supplementen en hun gebruik bij eczeem

Nu we het effect van probiotica op de huid hebben besproken, is het tijd om enkele concrete voorbeelden te geven. Goede probiotica supplementen kunnen een wereld van verschil maken voor mensen met eczeem. Hier zijn enkele topkeuzes:

 • Lactobacillus rhamnosus GG: Dit stam staat bekend om zijn positieve invloed op constitutioneel eczeem. Regelmatige inname kan de huidsymptomen verzachten.
 • Bifidobacterium longum: Gebruikers merken vaak dat dit type probioticum helpt de ontstekingsreacties die gepaard gaan met seborroïsch eczeem te verminderen.
 • Saccharomyces boulardii: Deze gistsoort werkt anders dan bacteriële stammen, maar kan toch bijdragen aan een betere huidconditie bij eczeem.
 • Combinatie supplementen: Producten die meerdere stammen combineren, zoals Lactobacillus acidophilus samen met Bifidobacterium bifidum, kunnen synergetisch werken voor nog betere resultaten.
 • Probiotische crèmes: Naast innemen kun je ook probiotica direct op de huid smeren; sommige crèmes bevatten stammen zoals Propionibacterium acnes die specifiek gericht zijn tegen huidaandoeningen.

De toekomst van probiotica in huidbehandeling: Onderzoek en ontwikkelingen

Probiotica zijn veelbelovend voor de toekomst van huidbehandelingen. Wetenschappers ontdekken steeds meer over hoe deze goede bacteriën onze huid kunnen beïnvloeden. Ze bestuderen bijvoorbeeld hoe probiotica helpen tegen huidontstekingen en het versterken van de natuurlijke barrière van de huid.

Dit kan een doorbraak betekenen voor mensen met eczeem. Onderzoeken wijzen uit dat probiotica niet alleen eczeemklachten kunnen verminderen, maar mogelijk ook nieuwe behandelingsmethoden kunnen bieden die minder bijwerkingen hebben dan traditionele medicijnen.

De wetenschappelijke gemeenschap is druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe probiotische formules specifiek voor huidaandoeningen. Laboratoria over de hele wereld testen verschillende stammen van bacteriën om te zien welke het meest effectief zijn.

Ook kijken ze naar de beste manieren om deze probiotica toe te dienen, zoals crèmes, sprays of orale supplementen. Met deze vooruitgang zetten onderzoekers grote stappen richting een gezondere huid voor iedereen.

Conclusie

We hebben gezien dat probiotica echt een verschil kunnen maken voor mensen met eczeem. De balans in je darmen herstellen leidt tot minder huidklachten, en dat is geweldig nieuws. Denk je eens in hoe jouw leven zou kunnen veranderen als je eczeemklachten verminderen.

Een gezondere huid en een sterker immuunsysteem liggen binnen handbereik met deze kleine helpers. Heb je al nagedacht over welke probiotica jij gaat proberen? Ik raad je aan verder te kijken dan deze tekst en zelf de voordelen te ontdekken.

Zet vandaag nog die stap naar een comfortabeler leven!

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de voordelen van probiotica voor eczeem?

Probiotica kunnen helpen de symptomen van eczeem te verminderen en de huidgezondheid te verbeteren.

2. Kunnen probiotica eczeem genezen?

Probiotica kunnen eczeem niet genezen, maar ze kunnen wel ondersteuning bieden in het beheersen van de symptomen.

3. Hoe gebruik ik probiotica voor mijn eczeem?

Gebruik probiotica volgens de instructies op het product of het advies van een gezondheidsprofessional om uw eczeem te beheersen.

4. Zijn probiotica veilig voor iedereen met eczeem?

Probiotica zijn over het algemeen veilig, maar het is altijd slim om eerst met een arts te overleggen, vooral als je een gevoelige huid hebt.

5. Hoe snel kan ik verbetering van mijn eczeem zien na het starten met probiotica?

Verbeteringen in eczeem door probiotica kunnen variëren per persoon; sommigen zien snel resultaat, terwijl het bij anderen langer kan duren.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De voordelen van eczeem probiotica: wat u moet weten

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips