In dit artikel

Droge Mond tijdens het Slapen | Dit zijn de Oorzaken + Tips!

Droge Mond tijdens het Slapen | Dit zijn de Oorzaken + Tips!

In dit artikel

We hebben het bijna allemaal wel eens gehad, een droge mond tijdens het slapen. En dat is best vervelend, zeker wanneer je er wakker van wordt en je nog wel wat slaap kan gebruiken.

Maar hoe krijg je nu eigenlijk een droge mond tijden het slapen? Veel mensen denken dat je tijdens je slaap geen speeksel meer aanmaakt omdat je bijvoorbeeld met je mond open slaapt, maar dat is niet echt een bevredigende conclusie. Andere processen in je lijf gaan toch ook gewoon door? En wie is er als ze wakker zijn bewust bezig met speeksel aanmaken?

Wat is er aan de hand met een fenomeen waar ontzettend veel mensen last van hebben? En nog belangrijker, hoe kom je er vanaf?

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Helft van de mensen heeft droge mond tijdens het slapen

Je wordt ’s morgensvroeg wakker, nog voor de zon op is en je moet je tong eerst een paar keer bewegen voordat je überhaupt voelt dat die er nog zit. Snel maar even naar de badkamer, een glaasje water te drinken om je mond te bevochtigen en om die vieze slaapsmaak uit je mond te krijgen. Je kijkt op de klok en ziet dat je eigenlijk pas over twee uur hoeft op te staan. Balen.

Herken jij jezelf enigszins in het bovenstaande verhaal? Een droge mond voelt erg onprettig aan, je krijgt er een vieze smaak van in je mond en het kost je soms zelfs broodnodige slaap.

Misschien biedt het je enigszins troost als je weet dat je niet de enige bent. Bij lange na niet. Een onderzoek in de Verenigde staat uit 2000 toont aan dat 14 tot 43% van de ondervraagden regelmatig last hebben van een droge mond tijdens het slapen. In twee Nederlandse onderzoeken uit 2001 en 2003 worden zelfs percentages van 43% tot 52% genoemd. Hierbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat het hebben van een droge mond toeneemt bij oudere mensen. Bijna de helft van de ondervraagde mensen dus. Maar wat is het dan precies?

Droge Mond tijdens het Slapen | Dit zijn de Oorzaken + Tips!

Oorzaken droge mond tijdens slaap

Het hebben van een droge mond is te wijten aan twee oorzaken, Xerostomie en hyposalivatie. Xerostomie wordt uitgelegd als het subjectieve gevoel van een droge mond. Oftewel hoe je zelf het droge gevoel in je mond ervaart.

Hyposalivatie is daarentegen wel objectief aantoonbaar. Er wordt simpelweg minder speeksel aangemaakt. Dit wordt gemeten met een zogenoemde speekselvloedtest. Dit laatste komt overigens wel veel minder vaak voor dan Xerostomie, ongeveer 6-8% van de bevolking heeft last van een verminderde speekselproductie. Ook hiervoor geldt dat dit vooral voorkomt bij ouderen.

Dus bij het gros van de mensen die een droge mond tijdens het slapen heeft zit het tussen de oren? Nou, ja en nee. Er zijn verschillende oorzaken buiten hyposalivatie te noemen die voor een droge mond zorgen en sommige hiervan zijn inderdaad van psychische aard. Toch zijn er ook verschillende fysieke redenen waarom je ’s morgens wakker wordt met dat vervelende, droge gevoel in je mond.

Mentale oorzaken van een droge mond

Er wordt steeds meer psychologisch onderzoek gedaan en daar blijkt vooral uit dat er nog een heleboel is dat we nog niet weten over wat er in ons eigen hoofd omgaat.

Wat we wel weten is dat psychologische processen van grote invloed op ons fysieke gestel kunnen zijn. Het meest bekende voorbeeld is misschien wel de burn-out. Hierbij ervaren mensen vaak (hevige) fysieke klachten waaronder lichamelijke pijn, verminderde eetlust, een minder goed werkend immuunsysteem en algehele fysieke uitputting.

Zo zijn er ook psychische oorzaken voor het hebben van een droge mond. Angst, depressie en stress zijn in dit geval de boosdoeners. We leven in een maatschappij waar alles draait om steeds meer. Meer van wat? Dat maakt vaak niet zoveel uit, gewoon meer. Dat betekent dat mensen vaak lange dagen maken, in onzekerheid zitten over een baan en te weinig slapen. En juist dat laatste is zo belangrijk wanneer je veel aan je hoofd hebt.

Tijdens het slapen krijgen je hersenen de kans om de ervaringen en de stress van de dag te verwerken, maar vaak slaap je juist slecht als je veel aan je hoofd hebt. Combineer dat met een droge mond en je hebt een neerwaartse spiraal die zichzelf in stand houdt.

Droge Mond tijdens het Slapen | Dit zijn de Oorzaken + Tips!

Fysieke oorzaken van een droge mond

Stress, angst en depressie zijn belangrijke indicatoren, maar laten we niet vergeten dat er nog veel meer fysieke factoren zijn die zorgen voor een droge mond tijdens het slapen. De belangrijkste daarvan zijn:

  • Roken, vitamine- of vochttekort
  • Snurken of met open mond slapen
  • Hormonale schommelingen
  • Medicijngebruik

En dit zijn alleen nog maar de tijdelijke oorzaken waardoor je een droge mond krijgt. Langdurige oorzaken omvatten:

  • Ouder worden
  • Bepaalde chronische ziekten
  • Astma
  • Epilepsie
  • Hart- en vaatziekten
  • Bestralingen bij kankertherapie

Je merkt dat een droge mond behoorlijk veel verschillende oorzaken kan hebben. Weet jij al wat de oorzaak is van jouw droge mond? Gelukkig is er bij veel van deze oorzaken ook een oplossing waardoor je straks weer geniet van een welverdiende nachtrust.

Wat doe je tegen een droge mond tijdens de slaap?

Sommige van deze oorzaken kun je zelf aanpakken. Stop met roken, zorg voor voldoende vitamines in je dieet door bijvoorbeeld supplementen en drink voldoende water. Als je van jezelf weet dat je snurkt kan een speciale snurkbeugel uitkomst bieden. Bij andere oorzaken is het vinden van een oplossing lastiger.

Zo zorgen hormonale schommelingen bij mensen met diabetes en schildklierproblemen of bij vrouwen die zwanger zijn vaak voor een droge mond. En dit wordt ook nog eens verergert omdat ze vaak medicijnen krijgen die als bijeffect, jawel, een droge mond veroorzaken. Is hier iets aan te doen?

In veel gevallen waarbij de droge mond veroorzaakt wordt door medicijngebruik kun je via de huisarts een vervangend middel krijgen dat dit bijeffect niet heeft.

Bij andere, hoofdzakelijk langdurige oorzaken, is een droge mond vaak het gevolg van een behandeling. Daar is op dat moment niets aan te doen, maar bij de meeste mensen trekt het droge gevoel weg wanneer de behandeling is afgerond of stopgezet wordt.

En dan zijn er nog een aantal dingen die je kunt proberen om een droge mond tijdens het slapen te verlichten. Je neemt dan de oorzaak niet weg, maar het slaapt wel een stuk prettiger.

Probeer dit eens

Door te kauwen stimuleer je de aanmaak van speeksel. Veel mensen doen dit door een snoepje of kauwgum te nemen. Zorg er dan wel voor dat je een suikervrije variant kiest zodat het je tanden niet aantast.

Een andere manier om de symptomen te bestrijden is door je lippen in te smeren met vaseline. Dat neemt je droge mond niet weg, maar omdat je lippen zo niet uitdrogen is de ervaring van een droge mond wel een stuk minder.

Als derde middel kun je vlak voordat je gaat slapen een stuk geschilde komkommer met een beetje olijfolie proberen. De olie zorgt ervoor dat je mond minder snel uitdroogt en het is goed voor je gebit. Als al het andere niet lukt is er nog kunstspeeksel of mondgel.

De ervaringen hierover zijn wisselend. Sommige mensen zien het als uitkomst terwijl andere het maar ongemakkelijk vinden. Ga in ieder geval op tijd naar je huisarts als je merkt dat je langere tijd last hebt van een droge mond. Gewoon voor de zekerheid.

Lees ook mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Droge Mond tijdens het Slapen | Dit zijn de Oorzaken + Tips!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips