Gelukkig zijn: het is iets waar we allemaal op onze eigen manier naar streven, niet? Als het aan elk van ons lag, zouden we er elke dag opnieuw voor kiezen om ons gelukzalig en ontspannen te voelen! Hoewel dat misschien geen realistisch beeld mag lijken, is het wel degelijk mogelijk om jouw geluksgevoel een boost te geven. En als we het hebben over geluk, dan komt daar ook het woordje dopamine bij kijken.
Dopamine is een belangrijke neurotransmitter, die een grote rol speelt bij het teweegbrengen van een geluksgevoel. Het is deze stof die ervoor zorgt dat je je goed voelt op een warme zomerdag op het strand, maar ook bijvoorbeeld als je een lekker stukje chocolade eet of net een uurtje hebt gesport.
Een levensstijl die de aanmaak van dopamine bevordert, is dan ook iets dat op jouw lijstje met prioriteiten voor persoonlijke groei zou moeten staan!
Wat doet dopamine precies?
Steeds meer mensen ervaren een dopamine tekort en dat heeft voor een groot deel te maken met een ongezonde levensstijl. Als je een dopamine tekort wilt voorkomen of oplossen, of de mogelijkheid van je lichaam om dopamine aan te maken, wilt verhogen, dan is het eerst belangrijk dat je precies weet wat de functie van deze neurotransmitter is. De cursus geluk van Merijn ruis kan je ook gelukkiger maken!
Dopamine is een van nature voorkomend geluksstofje dat er kortom voor zorgt dat je je goed voelt. Als neurotransmitter heeft het als voornaamste functie het overdragen van zenuwprikkels (externe emotionele prikkels, net zoals serotonine, een andere bekende neurotransmitter reageert. Deze laatste heeft echter eerder een kalmerend effect op het lichaam en de geest, terwijl dopamine je juist opgewekt en goed doet voelen. Meer dopamine aangemaakt door:
- Sporten
- Lekker eten
- Verliefdheid
- Seks
Stuk voor stuk leuke activiteiten, niet? Als je een dopamine boost door je lichaam krijgt, dan is dat een gevoel dat je zo lang mogelijk wilt aanhouden. Hoewel het natuurlijk moeilijk is om je altijd goed te voelen, kan je je levensstijl wel op die manier veranderen dat je méér dopamine produceert!
Dopamine gaat op die manier je motivatie stimuleren, het geeft je zin om dingen te ondernemen en om de liefde te bedrijven. Daarbij maakt het het doorhakken van knopen ook een stuk gemakkelijker. Met andere woorden, dopamine is dé neurotransmitter voor een leven vol motivatie, inspiratie en doelgerichte actie!
Wat is een dopamine tekort? De belangrijkste dopamine tekort symptomen lees je hier!
Nu de werking en functie van dopamine duidelijk zijn, is het ook de moeite waard om wat meer te weten te komen over de bekendste dopamine tekort symptomen. Steeds meer mensen lijden aan een chronisch dopamine tekort door ongezonde voeding, te weinig beweging of gewoon te weinig uitdagingen in het leven.
Als je wilt weten of je aan een dopamine tekort lijdt, is het goed om enkele van de meest voorkomende dopamine tekort symptomen bij de hand te hebben:
Vermoeidheid en futloosheid
Als je lichaam niet voldoende dopamine kan aanmaken, dan voel je je moe, futloos en ongemotiveerd. Dit kan eveneens hand in hand gaan met depressieve gevoelens.
Besluiteloosheid en traagheid
Een ander symptoom van een dopamine tekort is besluiteloosheid en traagheid. Denk ook aan prestatieverlies, concentratieproblemen, geheugenverlies en andere vervelende kwalen. Je hebt moeite met in beweging komen, lichamelijk maar ook mentaal! De meest gehoorde klachten zijn afnemende concentratie, verminderd geheugen, vervelende gevoelens en ongecontroleerde bewegingen. Bepaalde prikkels geven dan onbelangrijke gevoelens die gezonde mensen niet zullen ervaren.
Problemen met je libido
Je libido is een duidelijke marker voor je drang naar seks en intimiteit. Hoe lager de aanmaak van dopamine in je lichaam, hoe minder zin je hebt in seks en zelfs sociaal contact! Lees ook alles over testosteron in deze blog.
Een intense drang naar zoet eten
Ten slotte kan een dopamine tekort ook gekenmerkt worden door een grote drang naar zoetigheid. Dit omdat het lichaam door middel van lekkere voeding alsnog probeert om meer dopamine aan te maken.
Hoe kan je je dopamine verhogen?
Als je aan één van bovenstaande symptomen lijdt, dan zou het goed kunnen dat je lichaam te weinig dopamine aanmaakt. Dan is de vraag natuurlijk: hoe kan je je dopamine afgifte verhogen op natuurlijke wijze verhogen? Gelukkig bestaan er heel wat manieren om dat te doen. Hieronder alvast enkele goede tips om je dopamine te verhogen!
1. Het belang van antioxidanten
Een van de beste manieren om je dopamineproductie te boosten, is door dagelijks voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Heel wat voedingsmiddelen bevatten dergelijke stofjes, waaronder broccoli, bieten, paprika en wortels. Ook de meeste fruitsoorten, zaden en noten en allerhande superfoods zoals gojibessen bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten.
2. Regelmatig bewegen
Ook dagelijks sporten is een goede manier om een dopamine tekort te bestrijden. De stof wordt immers tijdens activiteit aangemaakt en kan je de rest van de dag een gelukzalig gevoel geven. Eigenlijk is er zelfs niet veel voor nodig om je dopamine productie te boosten; een halfuurtje matig intensief bewegen doet al wonderen!
3. Slaap, slaap, slaap,…
Wil je je dopamine gedurende de dag hoog houden? Zorg er dan voor dat je genoeg slaapt. Tijdens de zogenaamde diepe slaap worden eigenlijk alle neurotransmitters geproduceerd, waaronder ook dopamine en serotonine, dus een tekort aan slaap leidt ook tot een tekort aan deze belangrijke stoffen om optimaal te kunnen functioneren!
4. Indirecte, natuurlijke bronnen van dopamine
Ten slotte kan je ook bepaalde voedingsmiddelen aan je eetpatroon toevoegen die de aanmaak van dopamine onrechtstreeks beïnvloeden. Dopamine wordt immers opgebouwd uit andere stoffen, waaronder het aminozuur tyrosine en aminozuur fenylalanine. Avocado, tofu, zuivelproducten, noten en bananen zijn slechts enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die deze stoffen bevatten.
De hoeveelheid dopamine in je lichaam boosten begint bij een gezonde levensstijl, dat is duidelijk. Enkel als je je lichaam en geest afstemt op het creëren van een leven vol geluk en voldoening, krijg je er ook iets voor in de plaats: een gezonde dosis dopamine, die je elke dag opnieuw een gevoel van voldoening en geluk geeft!
De rol van dopamine bij neurodegeneratieve aandoeningen
Dopamine is een van de meest onderzochte neurotransmitters in de neurowetenschap, en er zijn dan ook tal van studies die aantonen dat dit stofje méér invloed heeft dan men op het eerste gezicht zou denken. Zo zou het verband tussen dopamine en bepaalde neurodegeneratieve ziektes erg sterk zijn.
Dopamine is in eerste instantie een neurotransmitter die je goed kan doen voelen – maar aan de andere kant draagt het ook bij tot een goede werking van de hersenen en autonome zenuwstelsel. Een dopamine tekort kan daarom specifieke, brein-gerelateerde aandoeningen met zich meebrengen:
- Parkinson
- Alzheimer
- Depressieve gevoelens
- Angstaanvallen
De werking van dopamine in relatie tot deze aandoeningen is nog niet volledig begrepen, maar wel is geweten dat een dopamine tekort ernstige gevolgen met zich kan meebrengen. De waarde van voldoende dopamine uit voeding of een dopamine supplement halen, wordt dan ook meteen duidelijk.
Een tekort aan dopamine kan je gezondheid op alle vlakken drastisch beïnvloeden. Maar wat als je het gewend bent om altijd een grote hoeveelheid dopamine in je lichaam te hebben – en dat dan ineens stopt? Dit staat bekend als een dopamine detox, en in het volgende stukje kan je daar meer over lezen.(1)
Wat is een dopamine detox?
De productie van dopamine kan geboost worden door gezond te eten (verzadigde vetten), regelmatig te bewegen en doelen te stellen. Er zijn echter nog andere factoren die kunnen bijdragen tot de productie van deze neurotransmitter, zoals het veelvuldig gebruik van televisie en zelfs langdurig kijken naar een smartphone scherm!
Het gevolg van een maatschappij waarin iedereen een groot deel van de dag over zijn of haar scherm gebogen zit, is dat de productie van dopamine nog nooit eerder geziene proporties bereikt. Op zich klinkt dat misschien geen probleem – want hoe meer dopamine je produceert, hoe beter je je voelt, toch? Niet helemaal. Want net zoals dat bij veel neurotransmitters het geval is, kan dopamine verslavend werken. En als het zover komt, is een dopamine detox de oplossing.
Een dopamine detox is eigenlijk een soort van ontgiftingskuur voor de hersenen en heeft betrekking op het gestructureerd verwijderen van ongezonde bronnen van dopamine. Zoals bijvoorbeeld veelvuldig schermgebruik, het overmatig eten van zoete, gesuikerde voeding of zelfs een seks verslaving. Hoe meer iemand aan deze verleidingen blijft toegeven, hoe groter het risico op een dopamine-verslaving. En dat kan de levenskwaliteit van de persoon in kwestie op alle vlakken negatief beïnvloeden.
Een dopamine detox is een periode waarin men afstand probeert te doen van kunstmatige bronnen van dopamine, of overdreven stimulatie uit de weg gaat. Enkel op die manier is het mogelijk om de balans in het lichaam en de geest te herstellen – en weer van een gezond dopamine niveau te genieten!
Een dopamine supplement kopen: de moeite waard of niet?
Wil je er alles aan doen om een dopamine tekort te voorkomen of op te lossen? Dan kan een dopamine supplement handig zijn. Hoewel het altijd aangeraden is om de productie van dopamine vooral op natuurlijke wijze te stimuleren, kan een specifiek dopamine supplement (zoals dopamine pillen) in bepaalde gevallen een goed hulpmiddel zijn. Dit is vooral het geval bij mensen die van nature weinig dopamine aanmaken door een slechte opname van bepaalde voedingsstoffen of langdurige tekorten door een slecht voedingspatroon.
Dopamine supplementen bevatten doorgaans een combinatie van tyrosine en fenylalanine, de voorlopers van dopamine zelf, en komen in uiteenlopende hoeveelheden en concentraties. Het is hoe dan ook belangrijk dat je op zoek gaat naar een supplement van kwaliteit, én dat je advies vraagt bij een voedingsdeskundige of andere specialist voor je een dergelijk dopamine supplement neemt!
Haal méér voldoening uit je leven, met dopamine!
Als gezondheid voor jouw centraal staat, dan is dopamine een factor die niet over het hoofd mag worden gezien. Pas je de bovenstaande tips en kennis toe op je eigen leven, dan geniet je binnen de kortste keren van een gezonde stijging in jouw dopamine en andere neurotransmitters, zoals serotonine en oxytocine.
Het resultaat? Je voelt je beter, bent meer ontspannen en haalt nog méér voldoening uit je werk, relaties, zelfbeeld en jouw persoonlijke ontwikkeling. En dat allemaal dankzij één enkel stofje, dat je lichaam elke dag opnieuw helpt om de beste versie van zichzelf te worden en je leven op alle mogelijke vlakken een boost geef!
Meer info over hormonen voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.
Er zijn heel erg veel soorten hormonen. Over het algemeen kan je hormonen verdelen over 2 groepen:
- Eiwithormonen, zoals adrenaline en thyroxine;
- Steroïdhormonen, zoals cortisol en testosteron.
Als we vervolgens verder kijken kunnen we hormonen weer verder verdelen in bepaalde functiegroepen:
- Geslachtshormonen zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en DHEA;
- Groeihormonen;
- Schildklierhormonen zoals thyroïden;
- Bloedsuikerspiegelhormonen zoals insuline;
- Spijsverteringshormonen zoals gastrine en cholecystokinine.
Andere bekende gelukshormonen zijn endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine. Veel mannen hebben tegenwoordig te weinig testosteron en daar is zeker wat aan te doen. Een veel voorkomende klacht is een laag libido of last van man boobs. Lees het Testoplan maar eens voor meer info.
De hongerhormonen ghreline en leptine kunnen ervoor zorgen dat het afvallen haast onmogelijk wordt. Dit kan ook weer invloed hebben op jouw biologisch klok en dan komt het hormoon melatonine ook om de hoek kijken.
Wil je meer weten over al deze hormonen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!
Meest gestelde vragen over Dopamine Tekort
Heb je nog vragen over dopamine? Ben je bijvoorbeeld naar het effect ervan of hoe je zelf meer dopamine kunt aanmaken in je lichaam? Tussen de meest gestelde vragen hieronder vind je de antwoorden terug. Doe er je voordeel mee.
Dopamine is een neurotransmitter in het lichaam van mensen en dieren. Het komt op verschillende plekken in het lichaam voor en ontstaat vanuit de hersenen. Het is een gelukstofje of belonend stofje dat vrijkomt bij bepaalde handelingen, zoals gezond eten, sporten of seks. Ook kan het ontstaan in situaties waarbij drugs wordt gebruikt.
Je krijgt dopamine van verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld door gezond te eten, want zo krijg je antioxidanten binnen die je lichaam voeden. Een goed gevoed lichaam is een gelukkig lichaam. Maar ook door regelmatig te bewegen. Voldoende beweging, zoals wandelen, fietsen of het beoefenen van een sport, maakt gelukstoffen vrij in je lichaam. Dopamine is zo’n soort stofje. Bovendien kun je dopamine krijgen door een goede nachtrust, omdat je lichaam dat nu eenmaal nodig heeft om te functioneren.
Je lichaam maakt dopamine aan om jou te belonen voor ‘goed gedrag’. Dat betekent dat je lichaam het motiveert wanneer jij gezond eet, voldoende slaapt en regelmatig sport. Je voelt je daardoor fitter en vrolijker, deels door de aanmaak van dopamine. Wanneer er te weinig dopamine vrijkomt, dan is het effect tegengesteld en loop je meer kans op bijvoorbeeld een depressie of angststoornis.
Geen reacties on Dopamine Tekort (2023) | Symptomen + Geluksgevoel Verhogen!