In dit artikel

Dollar Cost Averaging (2022) DCA Stappenplan Beleggen!

Dollar Cost Averaging | | DCA Stappenplan Beleggen!

In dit artikel

DCA staat voor Dollar Cost Averaging. Deze vorm van periodiek beleggen of maandelijks beleggen, stelt beginners in staat om op een relatief veilige manier de wereld van beleggen in te stappen. Maar wat is Dollar Cost Averaging precies, wat zijn de voor- en nadelen en hoe kun je bijvoorbeeld met DCA crypto aan de slag? Dat ga ik je in dit artikel uitgebreid vertellen. Lees snel verder, want dan kun je vandaag nog met DCA starten! 

Beste Dollar Cost Averaging 2023: Mijn selectie

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)? 

Laten we beginnen met de Dollar Cost Averaging DCA uitleg. Want wat is Dollar Cost Averaging (afgekort DCA) precies? Het is de naam voor een strategie waarbij je met regelmaat hetzelfde bedrag belegt, ongeacht wat de prijs van een product is of welke andere invloeden er van toepassing zijn. Op deze manier beleg je structureel en kunnen posities worden opgebouwd. Je kunt ervoor kiezen om elke week, maand of elk jaar een gelijk bedrag in bijvoorbeeld aandelen te beleggen. Op deze manier ervaar je de voordelen van deze passieve beleggingsstrategie. Aandelen zijn overigens niet de enige optie, dit is ook mogelijk in de vorm van ETF’s, edelmetalen en crypto. Bij non fungible tokens ligt dit net weer even anders maar hier zijn gelukkig ook goede NFT cursussen voor.

Waarom zou je met Dollar Cost Averaging beginnen? Omdat je zo – ook wanneer de prijzen hoog zijn – als belegger toch op regelmatige basis blijft investeren. Er wordt namelijk elke periode (week/maand/jaar) een gelijk bedrag geïnvesteerd. Dalen de prijzen weer, dan kun je koop je automatisch meer aandelen voor dezelfde investering. De aandelenkoersen per interval variëren dus. DCA helpt beleggers om elke periode met een vast bedrag te beleggen en zo wat meer zekerheid in te bouwen in de hoogte van hun beleggingen. 

Dollar Cost Averaging (2022) DCA Stappenplan Beleggen!

Hoe werkt Dollar Cost Averaging?

Maar hoe werkt DCA in de praktijk? Dat is eigenlijk heel eenvoudig uit te leggen aan de hand van een Dollar Cost Averaging voorbeeld. 

Wanneer je elke maand een bepaald bedrag (bijvoorbeeld €100) belegt in een indexfonds, bijvoorbeeld via periodiek beleggen DEGIRO, dan heb je na een jaar (12x €100) €1.200 geïnvesteerd. Elke maand heb je een aantal aandelen gekocht. De ene maand wat meer dan de andere maand, omdat aandelen de ene maand wat duurder waren (bijvoorbeeld gemiddeld €13 per stuk) dan de andere maand (bijvoorbeeld gemiddeld €4 per stuk). 

Toch heb je zo na een jaar een mooie DCA portefeuille opgebouwd van bijvoorbeeld 181 aandelen. Stel dat de aandelenkoers er zo maandelijks uit zag in dat jaar: €8 + €6 + €9 + €12 + €13 + €8 + €6 + €4 + €8 + €8 + €10 + €9, dan is dat een gemiddelde prijs van €101/12 = €8,42 per aandeel. Jij hebt echter per aandeel €1.200 (totale investering)/181= €6,62 betaald. Daardoor heb je €2,20 winst gemaakt per aandeel en dus €2,10 x 181 = €380,10 totale winst gemaakt met DEGIRO periodiek beleggen. Zo werkt dollar cost averaging in jouw voordeel. Natuurlijk kan het ook anders uitpakken met de DCA strategie, waardoor je juist verlies maakt. Dat blijft het risico van beleggen. 

Dollar Cost Averaging (2022) DCA Stappenplan Beleggen!

Wat kan DCA je opleveren?

Dollar Cost Averaging DCA kan na een goede DCA uitleg – zoals in dit artikel – veel opleveren. Toch is het succes van Dollar Cost Averaging Bitcoin of andere DCA crypto nooit te voorspellen. Natuurlijk helpt het om je aan te sluiten bij een betrouwbare broker, zoals Dollar Cost Averaging op Coinmerce of DEGIRO. Maar het is belangrijk om te weten dat DCA altijd een risico blijft. Vind je het leuk om toch iets meer betrokken te zijn bij de resultaten van je DCA investeringen? Via een Dollar Cost Averaging app krijg je meer inzicht. En natuurlijk kun je altijd meer kennis opdoen over het onderwerp via DCA Wiki of DCA YouTube. 

Dollar Cost Averaging calculator

Wil je het gemiddelde van de DCA berekenen? Dan kun je daar de Dollar Cost Averaging calculator voor gebruiken. Dit is een online rekentool die laat zien wat het geïnvesteerde gemiddelde is per aandeel. Je hoeft alleen het aantal aandelen in te vullen en de totale kosten. De formule is dan als volgt: de som van de totale investering gedeeld door het totale aantal aandelen.  

De DCA berekenen via deze Dollar Cost Averaging calculator is handig op momenten dat de koers wijzigt. Wanneer jij een bepaald aantal aandelen koopt tegen een bepaalde prijs en de koers een maand later een stuk lager ligt, dan kun je opnieuw aandelen kopen tegen die lagere prijs. Zo verlaag je je gemiddelde DCA investering per aandeel. Een DCA calculator kun je er altijd bij pakken om tussentijds in te schatten hoe je beleggingen in DCA crypto of aandelen ervoor staan.  

Dollar Cost Averaging (2022) DCA Stappenplan Beleggen!

Waarom is DCA belangrijk?

Voor wie niet houdt van de risico’s van standaard beleggen, maar wie zijn of haar vermogen wel graag laat groeien, is DCA echt een uitkomst. Aankopen vinden namelijk automatisch plaats, ongeacht wat de koers doet. Je hoeft er niet veel mee bezig te zijn of over na te denken, want alles gaat vanzelf. Dit is een van de beste manieren om jezelf te beschermen tegen o.a. negatieve spaarrente en de inflatie. Op de lange termijn kan het bovengemiddelde rendementen opleveren wanneer je bijvoorbeeld aan Dollar Cost Averaging crypto doet.  

Het is bovendien mogelijk om tijdens een daling van de koers extra aandelen bij te kopen naast je periodieke belegging. Dit doen mensen met de verwachting dat die aandelen daarna weer in waarde gaan stijgen. Je hoeft dit overigens niet per se te doen om bovengemiddelde rendementen te kunnen behalen op DCA crypto, DCA ETF’s of DCA aandelen. Ook zonder op die dipjes in de koers in te spelen kun je door DCA kopen veel geld verdienen. 

Als je je afvraagt ‘waar moet ik in beleggen?’ of ‘waarop beleggen?’, dan is DCA in crypto of aandelen zeker aan goed antwoord. Bereken van tevoren via de Dollar Cost Averaging S&P 500 calculator hoeveel de gemiddelde kosten zijn en ga vooral met DCA FTX of DCA HODL aan de slag als je hier interesse in hebt.  

Tip: verdiep je ook eens in een DCA Exit strategy. Wellicht vind je dat ook interessant. 

Hoe begin je aan DCA?

Nu je de basiskennis over deze manier van beleggen hebt opgedaan, wordt het tijd om met DCA aan de slag te gaan. Je zou natuurlijk kunnen starten met een crypto cursus of cursus beleggen, om zeker te weten dat je helemaal klaargestoomd wordt voor de wereld van DCA. Hiervoor kan ik de Online Cursus Beleggen van The Happy Investors adviseren of de Happy Investors Mindset cursus ETF beleggen. Deze bieden veel waarde, vooral aan beginnende beleggers. Download ook het gratis e-book ‘ETF Starterskit Voor Succesvol Begin’. 


Klik hier voor de beste deal

Aan de hand van zo’n cursus kun je een gedegen DCA plan maken en weet je een antwoord op de vragen ‘waarop beleggen?’ of ’waar moet ik in beleggen?’ Daarna is het handig om te weten waar je je DCA crypto kunt bewaren. Een DCA order levert namelijk waarde op. Deze moet je veilig bewaren in een online wallet of crypto portefeuille, maar je kunt er ook een hardware wallet voor aanschaffen. Ik vind zelf de Legder Nano S of Ledger Nano X heel geschikt, omdat je via Bluetooth verbinding kunt maken met deze hardware wallet. Zo heb je altijd en overal beschikking over je crypto en aandelen. Echt een fijne DCA tool, als je het mij vraagt en daardoor onmisbaar in deze DCA review! 

Dollar Cost Averaging (2022) DCA Stappenplan Beleggen!

DCA-strategieën op een rij

Ondanks dat DCA vrij eenvoudig is, kun je verschillende DCA-strategieën aanhouden om mee te werken. Ik heb onderscheid gemaakt in DCA met een vast aantal ETF’s/indexfondsen/trackers, DCA in Crypto/Bitcoin/Ethereum (DCA Crypto), DCA in edelmetalen/goud/zilver en Dollar Cost Averaging DCA met een vast bedrag. Ik zal ze hieronder stuk voor stuk bespreken. 

1. Dollar Cost Averaging Crypto/Bitcoin/Ethereum

Met DCA crypto kun je maandelijks beleggen of periodiek beleggen, zonder te veel risico te lopen. De wereld van crypto is voor veel mensen heel interessant, maar tegelijkertijd te risicovol. Daarom durven zij er niet aan deel te nemen. Zonde, want er is veel winst te behalen. Dankzij mijn Dollar Cost Averaging uitleg weet je dat inmiddels. Wil jij graag op een minder stressvolle en risicovolle manier handelen in crypto, ga dan met DCA crypto kopen aan de slag.  Je kunt ook kiezen uit andere cryptomunten wanneer je met DCA wilt investeren. Zo kun je kiezen voor DCA Bitcoin of bijvoorbeeld voor DCA Ethereum.

Dollar Cost Averaging (2022) DCA Stappenplan Beleggen!

Heb je besloten welke DCA crypto het wordt? Dan heb je nog een Dollar Cost Averaging DCA tool nodig. Zo kun je je aanmelden bij Coinmerce en direct €10 gratis aan crypto ontvangen of je maakt een account aan op Bitvavo, waar je als welkomstbonus maar liefst €1.000 aan gratis handelskosten ontvangt. Dat houdt in dat je Dollar Cost Averaging kunt uitvoeren zonder dat je over de eerste €1.000 DCA handelskosten betaalt. 


Klik hier voor de beste Bitvavo deal

2. Dollar Cost Averaging edelmetalen/goud/zilver

Met een Dollar Cost Averaging plan kun je sparen voor de toekomst. Zo bouw je er bijvoorbeeld een extra pensioenrekening mee op, een spaarpot voor je gezin of kun je eindelijk een bepaalde droom verwezenlijken. Sparen via de bank was vroeger rendabel, maar tegenwoordig zijn de spaarrentes laag en is de inflatie hoog. Zet je je geld op de bank, dan wordt het uiteindelijk qua koopkracht zelfs minder waard. Heb je wel veel geld op je spaarrekening staan, dan moet je daar zelfs vermogensbelasting over betalen. Daardoor wordt het nog minder waard.  

De oplossing: een Dollar Cost Averaging portfolio opbouwen en bijvoorbeeld in edelmetalen beleggen. Deze verliezen namelijk vrijwel geen waarde, omdat het niet kan worden bijgedrukt zoals geld. Je verdient er dan misschien geen dividend over, maar de waarde blijft geleidelijk stijgen. Daardoor brengt een DCA portefeuille met zilver, goud en andere edelmetalen minder risico met zich mee. Bedrijven kunnen failliet gaan, waardoor aandelen minder waard worden. Bij zilver of goud is dat niet het geval: dat gaat niet failliet. 

Kies je dus voor DCA in edelmetalen, dan machtig je een beleggingsplatform zoals Goldrepublic om elke week/maand/jaar (regelmatige tussenpozen) zilver en/of goud voor je te kopen. Dit is een mooi voorbeeld van een passieve beleggingsstrategie. Dit zijn fysieke edelmetalen, dus ze worden veilig opgeslagen in een kluis. Wil je op een gegeven moment verkopen, dan wordt de opbrengst op je rekening gestort. 


Klik hier voor DCA edelmetalen

3. Dollar Cost Averaging met een vast aantal ETF’s/indexfondsen/trackers

Je kunt ook aan Dollar Cost Averaging doen terwijl je elke periode een vast aantal ETF’s koopt of een vast aantal indexfondsen of trackers. Het is wat anders dan DCA crypto, maar wel heel interessant. Je belegt zo niet met een vast bedrag per maand, maar je belegt in een vaste hoeveelheid. Daardoor kan het bedrag maandelijks verschillen, afhankelijk van de hoogte van de koers op dat moment. De prijs van een ETF verandert mee met de markt en daardoor verandert je inleg elke periode ook mee. Wat dacht je van Dollar Cost Averaging vanguard ETF of Dollar Cost Averaging S&P 500? Dollar Cost Averaging Warren Buffet is al lange tijd groot voorstander van DCA als beleggingsmethode. 

Dit is bijvoorbeeld mogelijk via het beleggingsplatform DEGIRO. Disclaimer van DEGIRO: ‘met beleggen kunt u uw inleg verliezen’. Je kunt hier de DEGIRO voorwaarden terugvinden. Een ander bekend platform te starten met een vast aantal ETF’s, indexfondsen of trackers is eToro.

4. Dollar Cost Averaging met een vast bedrag

Het handige aan Dollar Cost Averaging (DCA), is dat je belegt met een vast bedrag. Dat is bijvoorbeeld elke maand of elke andere gewenste periode legt de DCA bot geld in dat van jouw rekening komt. Zo gaan DCA en crypto hand in hand. De DCA crypto betekenis gaat namelijk over het periodiek kopen van cryptomunten tegen een vast bedrag. Dit kun je doen via DCA Bitvavo. Op dat platform is DCA Dollar Cost Average helemaal niet ingewikkeld. Je weet nu dat de aandelenkoersen per interval variëren. Wil je meer weten over DCA en trading via dit platform? Neem dan een kijkje op de website van dit Dollar Cost Averaging crypto platform. En onthoud dat je altijd de Dollar Cost Averaging Calculator kunt gebruiken om meer inzicht te krijgen in de gemiddelde kosten van DCA crypto trading. 


Klik hier voor de beste Bitvavo deal

Hoe zit het met de Dollar Cost Averaging kosten?

De gemiddelde Dollar Cost Averaging kosten bereken je via de Dollar Cost Averaging Calculator. Op momenten dat de koers hoog is, zullen de gemiddelde DCA kosten ook iets hoger zijn. Andersom zijn de kosten tijdens een daling van de koers lager.

Dollar Cost Averaging (2022) DCA Stappenplan Beleggen!

De voor- en nadelen van DCA

Je kent nu de DCA betekenis crypto, dus je weet wat het inhoudt. Maar ben je je ook bewust van de voor- en nadelen van DCA?

Dollar Cost Averaging voordelen

Wat zijn de DCA voordelen zoal? Die zal ik voor je opsommen: 

✅ Je voelt minder stress en paniek, omdat je niet continu de koers in de gaten hoeft te houden. Zo heb je als belegger minder snel de neiging om uit angst je aandelen te verkopen; 

✅ Wanneer je op de lange termijn met DCA aan de slag gaat, kun je profiteren van lagere prijzen; 

✅ DCA kost minder tijd dan de meeste vormen van beleggen, omdat je minder bezig hoeft te zijn met wat de koersen doen; 

✅ Omdat de koers gespreid wordt, loop je in het algemeen minder risico dan bij andere vormen van beleggen. Als de waarde van je aandelen daalt, dan wordt dat verlies weer opgevangen door de periodes waarin de waarde hoger is; 

✅ De kosten per aandeel zijn gemiddeld lager, want je koop meer aandelen op het moment dat de prijzen laag zijn en minder wanneer ze hoger zijn;

✅ Met een Dollar Cost Averaging calculator kun je berekenen wat de gemiddelde kosten zijn van aandelen; 

✅ Starten met beleggen kan al met een klein maandelijks bedrag als je dat fijner vindt dan in één keer een groot bedrag inleggen. 

Dollar Cost Averaging nadelen

En welke DCA nadelen kunnen we opnoemen? Die zijn namelijk ook belangrijk om te kennen: 

❌Volgens experts is het rendement lager bij DCA dan bij een eenmalige belegging, omdat je grote winst kan mislopen wanneer de koers heel laag is en later weer stijgt. Normaal gesproken zou je bij een lagere koers verkopen om meer winst over te houden; 

❌ Je moet transactiekosten betalen voor elke Dollar Cost Averaging crypto belegging. Op de lange termijn kunnen die kosten daardoor oplopen; 

❌ Het is lastig om bij te houden hoeveel winst of verlies je hebt gemaakt, tenzij je dit elke periode heel nauwkeurig noteert; 

❌ Beleggen in DCA of een andere vorm is nooit zonder risico, want je kunt altijd (een deel van) je inleg kwijtraken. 

Dollar Cost Averaging (2022) DCA Stappenplan Beleggen!

Wanneer gebruik je Dollar Cost Averaging?

Na deze uitgebreide Dollar Cost Averaging uitleg is het verstandig om na te denken of maandelijks beleggen met DCA iets voor jou is. Ben je een beginner in beleggen? Wil je graag op de lange termijn investeren en niet te veel bezig hoeven zijn met koersveranderingen? Dan is periodiek beleggen middels DCA (bijvoorbeeld periodiek beleggen ABN AMRO) interessant. DCA forex of DCA Coinbase zorgen bovendien voor minder risico dan standaard beleggingsvormen. En dankzij een DCA calculator wordt de wereld van DCA begrijpelijker en inzichtelijker. 

Wanneer gebruik je het juist niet?

Ben je allang geen beginner meer in beleggen, dan is DCA wellicht niet de juiste strategie voor jou. Het is dan simpelweg te gemakkelijk, aangezien DCA eigenlijk automatisch periodiek beleggen is. Je hoeft helemaal geen onderzoek te doen en je hoeft ook niet veel tijd te stoppen in je DCA strategie. Dat is voor meer ervaren beleggers vaak niet uitdagend genoeg meer en kan daardoor gaan vervelen. Vind je dat gemak juist fijn, dan kun je ook als meer ervaren belegger voor DCA kiezen. Het blijft jouw keuze, natuurlijk! 

DCA ervaringen en reviews van anderen

Ken je mensen die al aan DCA doen? Vraag dan eens naar hun Dollar Cost Averaging ervaringen. Je kunt vast veel leren van iemand die er al enige tijd mee bezig is. Bovendien geeft het een beter beeld van de mogelijkheden die er op dit gebied zijn. De gemiddelde DCA review liegt er niet om: het is een geschikte beleggingsmethode voor passieve beleggers die graag weten waar ze elke periode aan toe zijn. Nu wordt het tijd voor jou om te ontdekken of jij je hier in kunt vinden en of DCA ook iets voor jou is!

DCA: bescherm je portefeuille in een bear market 

Heb je weleens van een Dollar Cost Averaging bear market gehoord, ofwel een DCA berenmarkt? Dit is een periode waarin de koersen van aandelen lange tijd blijven dalen en men het niet zo positief meer inziet. Gaat het bijvoorbeeld heel slecht met de economie, dan kan een bear market ontstaan. Gaat het juist wel heel goed, dan noemen we het een bull market oftewel stierenmarkt. Je kunt hier meer over lezen op DCA Wikipedia. 

De DCA in een bear market moet beschermd worden, maar hoe? Hoe zorg je ervoor dat je DCA aandelen veilig zijn wanneer de situatie alsmaar slechter lijkt te worden? Door juist tijdens dips in de markt nieuwe aandelen te kopen. Vaak zijn de meeste beleggers dan te bang om dit te doen, maar je kunt juist veel profijt hebben van deze actie. Zodra de koers weer stijgt zullen jouw DCA aandelen namelijk veel meer waard worden. De DCA afkorting duidt vooral op het ‘gemiddelde’ (averaging) van de waarde van het aandeel. Het waarde gemiddelde haal je juist omlaag door tijdens slechtere tijden extra bij te kopen. 

Dollar Cost Averaging vs Lump Sum

Er bestaat naast DCA nog iets interessants: Lump Sum. Waar je bij DCA, zoals DCA Binance, per transactiekosten betaalt, kun je bij Lump Sum in één keer een bedrag naar keuze beleggen. Je betaalt daardoor maar één keer transactiekosten. Lump Sum is geschikt voor beleggers die graag meer onderzoek doen naar alles over crypto en beleggen en die er alles over te weten willen komen. Met de Lump Sum strategie kun je meer winst, maar mogelijk ook meer verlies maken. Daarom is het belangrijk dat je je er echt in wilt verdiepen als je met Lump Sum aan de slag gaat. 

Bij Lump Sum beleggen investeer je al je beschikbare dollars in één keer. Je hoeft niet te wachten zoals bij Dollar Cost Averaging forex, het gebeurt gelijk. Het grootste verschil tussen Dollar Cost Averaging en Lump Sum is dat je bij DCA periodiek geld belegt en bij Lump Sum in één keer een belegging doet. Toch kan het effect heel groot zijn. De ene persoon voelt zich fijner bij DCA vanwege het lagere risico, de andere persoon gaat liever met Lump Sum aan de slag vanwege de kans op hoger rendement. Welke strategie je ook kiest, het is in elk geval belangrijk om een betrouwbare, goede broker te kiezen.  

Verschillen tussen Dollar Cost Averaging en timing van de markt

Naast Dollar Cost Averaging en Lump Sum, kun je ook kiezen voor timing van de markt. Dollar Cost Averaging vs timing the market: wat is dat? Bij het timen van de markt probeer je eigenlijk de aandelenmarkt te slim af te zijn, door te voorspellen hoe deze zal bewegen. In tegenstelling tot DCA is het een hele actieve strategie voor de korte termijn. In de Dollar Cost Averaging uitleg las je hoe die methode juist passief is en gericht op de lange termijn. Timen van de markt is een strategie waarmee je veel rendement kunt behalen. Ten minste, wanneer jouw voorspelling goed is. Toch is het niet mogelijk om de markt zo nauwkeurig te voorspellen dat je hem echt ‘verslaat’. Bij DCA doe je aan periodiek beleggen of maandelijks beleggen waarbij je je geld telkens in hetzelfde fonds belegt. Bij het timen van de markt werkt dat dus anders. 

De risico’s van beleggen met Dollar Cost Averaging

Veel mensen stellen de vragen ‘waar moet ik in beleggen’ of ‘waarop beleggen is het beste?’ Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Zoals beleggen in elke vorm, is ook beleggen in Dollar Cost Averaging nooit zonder risico. Beleggen blijft een gok, ook bij Dollar Cost Averaging vs buying the dip (bij een lage koers extra kopen), alhoewel je wel actie kunt ondernemen om er verstandiger in te worden. Zoek vooral naar een DCA broker die betrouwbaar en transparant is, zoals DEGIRO.

Denk ook na over welk type belegger je eigenlijk bent, om te bepalen welke beleggingsstrategie bij je past. Wil je actief of passief beleggen? Hoeveel risico ben je bereid te lopen? Hoeveel tijd wil je met DCA beleggen bezig zijn? En hoeveel kennis heb je al over het onderwerp? Beleg bovendien nooit met geld dat je niet kunt missen, want dan kan je in de problemen komen. 

Meer over geldzaken voor jouw financiële gezondheid!

Heb je interesse in geldzaken en wil je alles weten over investeren, cashflow en online geld verdienen? Verdiep je dan eens in de wereld van aandelen, crypto, edelmetalen en vastgoed.

We hebben voor jou de beste vastgoed cursussen en beste cursus beleggen getest en vergeleken. Lees onze vergelijkende reviews en kies voor de cursus die het beste bij jou past als je wilt beginnen met crypto.

Voor wat betreft de beste crypto cursussen heb ik onderscheid gemaakt in Bitcoin cursussen en NFT cursussen. We hebben ook nog uitgebreide reviews geschreven over onze ervaringen met Madelon VosMoney MasteryAllesOverCryptoCryptonite AcademyDoopiecashCryptoCommunity en De Bitcoin Consultant. Super interessant om te lezen en met mooie kortingen!

Persoonlijk maak ik al jaren gebruik van de ‘dollar cost averaging‘ strategie waarmee ik maandelijks automatisch investeer in crypto, ETF’s en edelmetalen. Crypto kopen doe ik op deze beste crypto exchanges onder andere Bitocol met veel plezier. Al met al voldoende informatie om te werken aan jouw financiële gezondheid.

Heb je meer interesse in het handelen in aandelen dan is het Beurs Magazine interessant om te lezen. Al met al voldoende informatie om te werken aan jouw financiële gezondheid.

Meest gestelde vragen over Dollar Cost Averaging

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Ben je benieuwd naar DCA investing, wil je meer leren over het onderwerp en een goede strategie bepalen? Of vraag je jezelf af: ‘wat is DCA crypto met een DCA bot?’ Dan moet je nog even verder lezen. De meest gestelde vragen heb ik hieronder beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen, laat dan even een reactie achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug! 

Dollar Cost Averaging uitleg: wat is het? 

Wat is Dollar Cost Averaging? Dit hebben we in het artikel al uitgebreid besproken, maar hierbij nog even een Dollar Cost Averaging uitleg in het kort. Het is periodiek beleggen (bijvoorbeeld maandelijks beleggen) met een vast bedrag. Normaal gesproken zou je extra kopen wanneer de koers daalt en minder kopen wanneer hij stijgt, maar bij DCA koop je elke maand evenveel crypto of aandelen. Je werkt dus met intervallen. Hierdoor krijg je een betere gemiddelde DCA prijs en zijn de risico’s op de lange termijn minder groot. 

Werkt DCA echt?

Vind je DCA wellicht te mooi klinken om waar te zijn? Geen zorgen, want DCA werkt echt. Met Dollar Cost Averaging day trading kun je beleggen zonder te stressen en zonder je continu bezig te moeten houden met de bewegingen van de koers. Dit grote voordeel is de grootste reden voor mensen om Dollar Cost Averaging in crypto (zoals Dollar Cost Averaging Coinbase), DCA aandelen, Dollar Cost Averaging ETF of DCA edelmetalen te kopen. Met de handige Dollar Cost Averaging calculator of Dollar Cost Averaging calculator ETF bereken je hoe rendabel dit voor jou zal zijn. Kies je vervolgens een geschikt DCA platform, zoals Dollar Cost Averaging Kraken, dan kun je vandaag nog starten en zelf ontdekken dat het werkt. Madelon Vos heeft ook een interessant DCA case study om te volgen.

Wat is de beste DCA strategie?

Wanneer je nog steeds niet goed weet wat het antwoord is op de vraag ‘waar moet ik in beleggen?’ of ‘waarop beleggen?’, dan wordt het tijd om jezelf af te vragen wat voor belegger je bent. Je kunt hiervoor nadenken over de volgende vragen. Wil jij maandelijks investeren en maandelijks aandelen kopen? En hoeveel maandelijks beleggen? Je kunt dan een maandelijks vast bedrag beleggen via DCA. De winst die je daarmee behaalt kun je dan weer investeren met maandelijks rendement, waardoor je het rendement op rendement effect krijgt. Met DCA kun je maandelijks inleggen beleggen, maar ook periodiek beleggeen berekenen wanneer je minder vaak (jaarlijks) of juist vaker (wekelijks) wilt beleggen. 

Wat is de afkorting van Dollar Cost Averaging?

De DCA begrippen vliegen je om de oren: DCA trading, DCA trade, DCA methode, etc. De afkorting van Dollar Cost Averaging is DCA. Maar wat is DCA? DCA trading is periodiek beleggen met een vast bedrag. Crypto traders gebruiken over het algemeen de term crypto trading en hier leer je alles over in de Money Mastery.

Welke Dollar Cost Averaging DCA strategie past bij mij?

Een DCA strategie bepaal je door goed te kijken naar wie jij bent, wat je doel is en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Hoe leuk vind je het om je te verdiepen in DCA? Wil je met Dollar Cost Averaging Bitcoin aan de slag, omdat Bitcoin populair is? Of ga je liever periodiek beleggen DEGIRO / DEGIRO periodiek beleggen, waarbij je meerdere mogelijkheden hebt? 

De vraag ‘waar moet ik in beleggen en via welke DCA strategie’ is niet voor iedereen op dezelfde manier te beantwoorden. Toch kun je dankzij deze Dollar Cost Averaging review en de handige tool ‘Dollar Cost Averaging calculator’ het één en ander voor jezelf op een rijtje zetten, zoals waarop beleggen en op welke manier. Wordt het Dollar Cost Averaging crypto kopen of toch aandelen? En welke soort of welk bedrijf past het beste bij jouw aanpak? Het is jouw geld, dus jij bepaalt. Ik kan je alleen advies geven in dit artikel en ik hoop dat zo goed mogelijk te hebben gedaan. 

Hoe werkt rendement op rendement?

Hoe werkt rendement beleggen en hoe werkt rendement op rendement? Dat is eigenlijk heel eenvoudig, maar wel ontzettend belangrijk om te weten wanneer je aan de slag gaat met DCA. Wanneer je rendement (winst) behaalt met je beleggingen, kun je ervoor kiezen om dat uit te laten betalen en er iets van te kopen of het opzij te zetten voor een bepaald doel. Een andere mogelijkheid is rendement op rendement behalen, door het behaalde rendement opnieuw te beleggen. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect, wat je bij Dollar Cost Averaging YouTube en Dollar Cost Averaging Wiki vaak voorbij ziet komen. Het is dé manier om je vastgoed vermogen sneller te laten groeien en je geld voor je te laten werken. DCA komt ook aan bod in de meeste vastgoed cursussen.

Hoe kan ik periodiek beleggen vergelijken?

Wil je periodiek beleggen vergelijken bij verschillende partijen? Ik geef je graag enkele opties die je kunt overwegen. Denk hierbij aan periodiek beleggen Rabobank, periodiek beleggen Binck Bank, periodiek beleggen KBC of periodiek beleggen ING, wanneer je graag bij je eigen bank blijft. Maar je kunt ook periodiek beleggen ETF of overstappen naar een bank waar je nog geen klant bij bent. Zo kun je gemakkelijk periodiek beleggen Saxo, wanneer je eigenlijk klant bent bij Rabobank. Kies vooral de bank of crypto broker waarbij jij je goed voelt als belegger. (1)

Wat is een DCA bot?

Een DCA bot zorgt voor automatisering van je beleggingen. Het maakt DCA trading gemakkelijker wanneer je een DCA methode of DCA trade bot gebruikt. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel aanbieders van crypto bots te vinden, maar ze zijn lang niet allemaal even goed of betrouwbaar. Het uit handen geven van je API doe je het liefst alleen aan een partij waarvan je zeker weet dat deze betrouwbaar is. Een voorbeeld hiervan is 3Commas. Op dit platform kun je gedurende drie dagen gratis een pro-abonnement nemen en de DCA trading bot testen zonder daadwerkelijk geld in te leggen. Andere namen/systemen van een Dollar Cost Averaging bot die je voor kunt gebruiken zijn Zenbot, Gekko Bot, Margin, Cryptohopper, Money Mastery etc. 

Conclusie Dollar Cost Averaging

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Dollar Cost Averaging | | DCA Stappenplan Beleggen!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips