arrow_drop_up arrow_drop_down

De beste documentaires over voeding

Goede voeding draagt bij aan een gezonde levensstijl en daarom is het een thema dat jouw aandacht verdient.


Een overschot aan suiker en vet hebben een slechte invloed op je organen en gewicht.


Ontdek op deze pagina wat je kunt doen om jouw gezondheid en die van de wereld te verbeteren.


Eet bijvoorbeeld minder vlees, stap over op een vegetarische leefstijl of ontdek de kracht van veganistisch leven.

De beste documentaires over een gezonde levensstijl of een film over voeding bekijk je bijvoorbeeld op Netflix, YouTube of NPO.


Hier vind je een overzicht van de beste documentaires over voeding en documentaires over afvallen.

The Game Changers

Is vlees echt nodig voor eiwit, kracht en optimale gezondheid?


In de documentaire "The Game Changers" neemt James Wilks, trainer van elite-special forces en winnaar van The Ultimate Fighter, je mee op om deze vraag te beantwoorden.


Samen met topsporters, special forces-soldaten, wetenschappers en alledaagse helden ontdekt hij dat de relatie met voeding en zijn definitie van ware kracht veranderd.


Bekijk de documentaire op Netflix

Cowspiracy: The Sustainability Secret

Deze documentaire volgt de reis van een aspirant-milieuactivist die opzoek is naar de echte oplossingen voor de meest bedreigende milieuproblemen.


Je komt erachter dat de grootste milieuorganisaties van de wereld niet in staat zijn om daadwerkelijk aan te pakken wat onze planeet bedreigt!


Voornamelijk de bio-industrie heeft een groot aandeel in deze crisis maar wordt genegeerd door de vele milieuorganisaties. 


Bekijk de documentaire op Netflix

Fat, sick & nearly dead

De documentaire volgt Joe Cross om weer gezond te worden. Hij heeft 45 kg overgewicht, een lijf vol met steroïden en lijdt aan een slopende auto-immuunziekte.


Artsen en medicatie zijn niet in staat om Joe op de lange termijn te helpen. Er blijft nog maar één optie voor hem over: het lichaam de mogelijkheid geven om zichzelf te herstellen.


Hij ruilt junkfood in voor vers fruit en groentesappen. Met zijn sapcentrifuge onder de arm heeft hij de komende 3000 mijl één doel voor ogen: Joe wil niet meer afhankelijk zijn van pillen en een evenwichtige levensstijl bereiken.

Fat, sick & nearly dead 2

De hoofdrolspelers uit de eerste documentaire komen opnieuw in beeld. Lukt het ze om de gezondere levensstijl voort te zetten en het gewichtsverlies vast te houden?


Joe Cross geeft met de hulp van deskundigen adviezen voor levensstijlveranderingen die bijdragen aan een betere gezondheid.


Het lukt veel mensen om af te vallen, maar in de praktijk blijft het de uitdaging om het gewichtsverlies vast te houden.


Deze documentaire belicht ook de mentale kant van slechte eetgewoontes en bezoekt Jos Cross enkele lokale initiatieven op het gebied van gezonder eten.

Live and let live

Waarom worden sommige mensen veganistisch? In deze documentaire kom je achter de relatie tussen mens en dier.


Veel voorkomende redenen om veganistisch te worden zijn voedselschandalen, klimaatverandering, welvaartsziekten en ethische bezwaren.


In de documentaire vertellen mensen over hun persoonlijke reden en over de impact dat het heeft op hun leven. Bijvoorbeeld een voormalig slager die nu chef kok is van een veganistisch Italiaans restaurant.

Een melkveehouderij wordt omgebouwd tot een rust- en schuilplaats voor van de slacht geredde dieren en een professioneel baanwielrenner die traint voor de Olympische Spelen.


Verder komen er filosofen, voedseldeskundigen, psychologen en andere wetenschappers aan het woord over de ethische, gezondheids- en milieuperspectieven van veganisme.

Food Choices

De documentaire Food Choices onderzoekt eetpatronen wereldwijd en toont aan dat voedselkeuze en rol speelt bij gezondheidsproblemen en zelfs klimaatveranderingen.


28 experts gaan in op de verschillende misvattingen die er bestaan over voedsel en diëten. 


Bekijk de documentaire op YouTube

Food matters

De documentaire Food Matters laat voedingsdeskundigen, natuurgeneeskundigen, artsen en journalisten aan het woord over onderwerpen als organisch voedsel, voedselveiligheid, rauw voedsel en voedingswaarde theorie.


Er wordt onderzocht of het voedsel dat we eten de gezondheid van baten of schaden.


Specialisten geven aan dat chronische ziekten te behandelen zijn met de juiste soorten voeding, supplementen en ontgifting.

Forks over knives

De documentaire Forks over knives toont aan dat we zieker zijn dan ooit.

De helft van de mensen neemt dagelijks medicatie op voorschrift en medische ingrepen zijn normaal geworden.


De top 3 doodsoorzaken in de Verenigde Staten zijn hartziekten, kanker en beroertes. Jaarlijks worden hier miljoenen in geïnvesteerd om met de meest geavanceerde medische technologieën deze ziekten te bestrijden.


In deze documentaire wordt onderzocht of deze ziekten gecontroleerd of zelf genezen kunnen worden door een plantaardig dieet.


Bekijk de documentaire op Netflix

Forks over Knives Presents: The Engine 2 Kitchen Rescue

In deze documentaire neemt Rip Esselstyn als coach je mee naar twee gezinnen die gezonder willen leren eten.

Esselstyn is schrijver van The Engine 2 Diet.


Direct bij binnenkomt bekijkt hij de koelkast en de voorraadkast en gooit hij alle ongezonde producten weg.


Hij gaat samen met de gezinnen boodschappen doen en geeft adviezen hoe je de misleidende verpakkingen moet lezen.

Na de boodschappen leert hij de gezinnen hun favoriete gerechten te maken maar met de nadruk op groentes.


Bekijk de documentaire op YouTube

What the health

Documentaire maker Kip Andersen onthult in What the health de gevolgen op de persoonlijke gezondheid van het eten van bewerkte industriële dierlijke voedingsmiddelen.


Waarom blijven grote gezondheidsorganisatie de industrie promoten?


Kip Anderson kan er niet bij dat ondanks alle medische studies en onderzoeken die schadelijke effecten aantonen deze steun maar blijft doorgaan...


Bekijk de documentaire op Netflix

Cooked

In de documentaire Cooked laat Michael Pollan je zien hoe koken ons voedsel en de wereld heeft veranderd.


Bekijk de documentaire op Netflix

That sugar film

Artsen en wetenschappers volgen documentairemaker Damon Gameau op de voet als hij zich presenteert als proefkonijn voor een suiker onderzoek.


Het onderzoek laat de effecten van suiker zien in het lichaam. Damon zal een dieet volgen van 6 weken waarin voedsel zal eten met "verborgen" suikers. Het dieet staat gelijk aan 40 theelepels suiker per dag.


Bekijk de documentaire op YouTube

Dominion

De documentaire Dominion gebruikt drones en verborgen camera's om de donkere kant van de vee-industrie te laten zien.


Uit onderzoek blijkt dat er op grote schaal een imperium is gebouwd op basis van geheimhouding.


In de documentaire kom je erachter hoe minderwaardig er met vee wordt omgegaan in de voedsel-, onderzoek- en textielindustrie.


Bekijk de documentaire op YouTube

The magic pill 

Bestaat er een magic pill?

Uit de documentaire blijkt dat de symptomen van onze moderne ziektes veelal komen van hetzelfde probleem.


Artsen, patiënten, wetenschappers, chef-koks, boeren en journalisten uiten hun mening over het controversiële ketogene dieet dat in potentie de veelvoorkomende welvaartsziekten kan verbannen.

 

Met een ketogeen dieet gebruik je vet als belangrijkste brandstof en onderzoeken wijzen uit dat dit de gezondheid van mensen, dieren en planeet bevordert.


Bekijk de documentaire op Netflix

The C Word

Deze documentaire laat zien dat we patronen moeten doorbreken om kanker op te lossen.


Is een andere levensstijl en maatschappelijke veranderingen het medicijn? Uit onderzoek blijkt dat 70% van de sterfgevallen ten gevolgen van de ziekte vermeden had kunnen worden.


De documentaire laat het verhaal zien van de gevierde Franse neuroloog en kanker-revolutionair Dr. David Servan-Schreiber en het verhaal van regisseur Meghan L. O'Hare die zelf kanker overwon.


Bekijk de documentaire op Netflix

Feel rich

In de documentaire worden de voordelen van sporten, gezond eten en geestelijk welzijn besproken door atleten en muzikanten uit de hiphopgeneratie. 


In stedelijke gemeenschappen is er een ontluikende revolutie van eigenliefde in opkomst.


Iconische artiesten, producenten, stadsboeren en meditators worden door Quincy Jones III geïnterviewd over de veranderingen in hun leven door zichzelf open te stellen voor nieuwe ideeën. 


De documentaire maakt een reis onder leiding van Common, The Game, Crystal Wall, Paul Wall, Fat Joe, Russell Simmons, Stic.Man, Afya Ibomu, Jermaine Dupri, Slim Thug, Styles P en Quincy Jones.


Bekijk de documentaire op Netflix

Ontdek ook de beste documentaires over andere thema's