arrow_drop_up arrow_drop_down
Dikke Buik tijdens de Overgang | Oorzaak + Oplossing!
13 juni 2020 

Dikke Buik tijdens de Overgang | Oorzaak + Oplossing!

Een dikke buik tijdens de overgang, voor veel vrouwen klinkt het erg bekend. Gewichtstoename is één van de meest gehoorde overgangsklachten bij vrouwen. Maar wat kan je er tegen doen? Of moet je, je simpelweg bij je ‘overgangslot' neerleggen en hoort het nou eenmaal bij de fase van je leven?

Nee absoluut niet. Je hoeft je niet zomaar neer te leggen bij deze gewichtstoename. Met dit artikel laat ik je exact zien waarom je zo makkelijk aankomt en wat je moet doen om dit tegen te gaan.

Help! Ik word dikker!

Dat is wat veel vrouwen denken. Waarschijnlijk herken jij dat ook, anders was je tenslotte niet op deze pagina terecht gekomen.

Word jij dikker zonder dat je weet waarvan? Eet je niet meer dan dat je voorheen deed en is er niets veranderd aan je levensstijl?

Ben je die onverklaarbare gewichtstoename beu en wil je het definitief stoppen? Dan zal ik je in dit artikel wat geheimen verklappen waarmee je er vandaag al voor kunt zorgen dat je gewichtstoename stopt.

Vitaily Korting en Ervaringen - Alle supplementen in een - kortingscode

Veranderingen tijdens de overgang

Tijdens de overgang is je lichaam bezig om een transformatie te ondergaan, je hormonen slaan redelijk op hol en dat kan voor veel problemen zorgen. De meest voorkomende klachten tijdens de overgang zijn:

 • Opvliegers
 • Gewichtstoename
 • Onregelmatige menstruatie
 • Verlies van je libido
 • Vaginale droogheid
 • Stemmingswisselingen
 • Vermoeidheid
 • Haaruitval
 • Slaapstoornissen
 • Concentratieproblemen

Al deze problemen komen voort uit een hormonale onbalans. Helaas gaan veel vrouwen nooit op zoek naar een oplossing om deze klachten te verminderen of zelfs helemaal te doen verdwijnen.

In dit artikel gaan we ons dus focussen op de gewichtstoename tijdens de overgang, en met name op die vervelende dikke buik. Hoe krijg je jouw mooie figuur weer terug?

Dikke Buik tijdens de Overgang | Oorzaak + Oplossing!

Buikvet bij vrouwen in de overgang

Omdat je hormonen tijdens de overgang helemaal in de war zijn kunnen er rare dingen gebeuren. Waar sommige vrouwen enkele kilo's aankomen zijn er ook vrouwen die wel 10 kilo aankomen in een korte tijd, dat is niet echt een pretje. Je figuur verandert zichtbaar en je voelt je ongemakkelijk en minder zelfverzekerd, je krijgt het zogenaamde ‘appelfiguur'.

Het lijkt alsof het vet op je heupen en bovenbenen zich verplaatst naar je buik. Ik zal je een geheimpje vertellen, dat gebeurt ook.

Dit heeft natuurlijk te maken met je veranderde hormoonhuishouding, je komt niet alleen aan, je vet verplaatst zich ook naar andere plekken. Maar zijn het dan alleen de hormonen die zorgen voor een gewichtstoename tijdens de overgang? Of zijn er nog andere factoren die een rol spelen?

Geen dieet - Lekkere en gezonde koolhydraatarme afslankrecepten

De hormonen zijn wel de grootste boosdoeners en vooral bij het veranderen van je vetverdeling spelen zij de grootste rol, toch zijn het niet alleen je hormonen:

Voordat we dieper inzoomen op bovenstaande redenen gaan we eerst kijken naar de grootste boosdoener, je hormonen.

#1: Hormonale onbalans

Ik heb het al een paar keer gezegd, een hormonale onbalans zorgt voor gewichtstoename, maar hoe zit het dan precies? Wat gebeurt er in je lichaam?

Ten eerste neemt het hormoon progesteron af, hierdoor kan je schildklier trager gaan werken met als gevolg dat je sneller aankomt. De afname van het hormoon progesteron begint meestal al voor de overgang, rond je 40e levensjaar. Daarnaast zal het hormoon oestrogeen afnemen, dit gebeurt tijdens je overgang. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je vetverdeling anders wordt.

Dikke Buik tijdens de Overgang | Oorzaak + Oplossing!

Wat gebeurt er dan?

Door de afname van de twee hormonen oestrogeen en progesteron veranderen er verschillende dingen zoals:

 • Vetverdeling wordt anders (vet verplaatst zich van je heupen en bovenbenen naar je buik)
 • Vertraagde stofwisseling
 • Meer honger
 • Minder snel verzadigd

Een bijkomend feit is dat je spiermassa langzaam afneemt naarmate je ouder wordt. Hierdoor word je sneller dikker. Je kan dus wel degelijk stellen dat er van allerlei kanten risicofactoren zijn waardoor je dikker kan worden tijdens de overgang.

#2: Stress

Sommige vrouwen ervaren best veel stress van de overgang. Stress kan er weer voor zorgen dat je nog meer aankomt. Dit komt omdat het stresshormoon cortisol ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel erg gaat schommelen. Deze schommeling zorgt ervoor dat je veel trek krijgt in zoetigheid, de verkeerder koolhydraten wel te verstaan.

En vanwege de verandering van de vetverdeling tijdens de overgang zullen de extra kilo's zich ophopen op je buik.

#3: Stofwisseling is vertraagd

Door de dalende oestrogeen niveau's zal ook nog je stofwisseling worden vertraagd. Een vertraagde stofwisseling zorgt ervoor dat je minder calorieën verbruikt. Dit kan wel oplopen tot 200 calorieën per dag minder! En dan te bedenken dat een lagere oestrogeen spiegel ook nog eens zorgt voor meer hongergevoel en minder snelle verzadiging.

Als je dus hetzelfde blijft eten en je elke dag 200 calorieën minder verbruikt loopt dat snel op!

#4: Minder goed slapen

Tijdens de overgang kun je veelal last hebben van opvliegers en nachtelijk zweten, dit zorgt ervoor dat je nachtrust flink verstoord kan raken.

Ook deze verstoorde nachtrust kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Dit heeft te maken met het feit dat het hormoon leptine, wat verantwoordelijk is voor het verzadigingsgevoel afneemt en dat het hormoon ghreline, wat verantwoordelijk is voor je gevoel van honger toeneemt.

Dikke Buik tijdens de Overgang | Oorzaak + Oplossing!

#5: Trage schildklier

Alsof het allemaal nog niet genoeg is werkt ook je schildklier niet echt mee. Tijdens je overgang kan je schildklier namelijk trager gaan werken. Een trage schildklier zorgt, hoe kan het ook anders, voor gewichtstoename.

GRATIS Lekkere en gezonde koolhydraatarme afslankrecepten

Wat kan je doen tegen een dikke buik in de overgang?

De grote vraag blijft natuurlijk, wat kun je er tegen doen om te zorgen dat je niet nog meer aankomt? Eigenlijk houdt alles nauw verband met een gezonde levensstijl en vaste ritmes. Om je buikvet een halt toe te roepen is het belangrijk dat je:

 1. Accepteert dat je lichaam verandert is en dat je niet meer zo slank wordt als toen je 18 was.
 2. Let op je voeding. Eet vooral geen snelle koolhydraten.
 3. Zorg ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel word. Vermijd stress, eet geen suikers, matig koffie en eet veel groente en fruit.
 4. Vermijd zoveel mogelijk pakjes en zakjes en kies voor gezonde voeding. Eet niet minder dan 1500 calorieën per dag en niet meer dan 2000 calorieën.
 5. Drink voldoende water.
 6. Zorg voor ontspanning. Doe yoga of lees gewoon simpelweg een boek voordat je gaat slapen.

Ik kan een hele lange lijst maken maar eigenlijk is het beter samen te vatten tot het volgende: Hanteer een gezonde levensstijl die makkelijk vol te houden is.

Maak het jezelf niet te moeilijk want dat ga je het simpelweg niet volhouden. Als inspiratie heb ik hier wat koolhydraatarme recepten voor je, je zal verstelt staan hoe lekker het is:

Inspiratie nodig voor nog meer heerlijke en gezonde recepten? Bekijk dan het artikel “50 recepten in 30 minuten

 

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét platform voor zelfontwikkeling

Met de 360 graden benadering van Persoonlijke Ontwikkeling delen we inspiratie via Blogs, de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, leerzame Events, mooie Boeken én het Gratis E-book.

Op het platform vind je alles over Voeding, Beweging & SportSlaapMeditatieMindset en Geluk.

👉 TIP: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig en ontdek 's wereld beste Relax App.

Heel veel succes en plezier met de volgende stap in jouw persoonlijke groei!

 

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met een Dikke Buik tijdens de Overgang? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd persoonlijk reageren 🙂

Vitaily Korting en Ervaringen - Alle supplementen in een - kortingscode

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess. Hij heeft passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Martijn neemt jullie mee in zijn verhaal aan de hand van inzichten die hij heeft verkregen door het luisteren van podcasts, het bekijken van documentaires, het lezen van boeken en het volgen van seminars.
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Zet je graag de volgende stap in je Persoonlijke Ontwikkeling?


Wil jij:

 • Meer energie?
 • Regelmatiger bewegen?
 • Uitgeruster wakker worden?
 • Bewuster worden van je mindset?
 • De voordelen van meditatie ervaren?
 • Meer geluk ervaren?

Download dan nu het  GRATIS E-book  "De volgende stap in jouw persoonlijke groei".

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
DOWNLOAD GRATIS
50 praktische groei tips download