Een dikke buik tijdens de overgang, voor veel vrouwen klinkt het erg bekend. Gewichtstoename is één van de meest gehoorde overgangsklachten bij vrouwen. Maar wat kan je er tegen doen? Of moet je, je simpelweg bij je ‘overgangslot’ neerleggen en hoort het nou eenmaal bij de fase van je leven?
Nee absoluut niet. Je hoeft je niet zomaar neer te leggen bij deze gewichtstoename. Met dit artikel laat ik je exact zien waarom je zo makkelijk aankomt en wat je moet doen om dit tegen te gaan.
Key Takeaway:
Help! Ik word dikker en heb een opgeblazen gevoel!
Dat is wat veel vrouwen denken. Waarschijnlijk herken jij dat ook, anders was je tenslotte niet op deze pagina terecht gekomen.
Word jij dikker zonder dat je weet waarvan? Eet je niet meer dan dat je voorheen deed en is er niets veranderd aan je levensstijl?
Ben je die onverklaarbare gewichtstoename beu en wil je het definitief stoppen? Dan zal ik je in dit artikel wat geheimen verklappen waarmee je er vandaag al voor kunt zorgen dat je gewichtstoename stopt.
Veranderingen tijdens de overgang
Tijdens de overgang is je lichaam bezig om een transformatie te ondergaan, je hormonen slaan redelijk op hol en dat kan voor veel problemen zorgen. De meest voorkomende overgangsverschijnselen tijdens de overgang door de hormonale veranderingen zijn:
- Opvliegers
- Gewichtstoename
- Onregelmatige menstruatie
- Verlies van je libido
- Vaginale droogheid
- Opgezette buik overgang
- Stemmingswisselingen
- Vermoeidheid
- Winderigheid
- Misselijkheid
- Buikvet
- Verminderde galproductie
- Obstipatie
- Buikpijn
- Haaruitval
- Spieren verbranden i.p.v. koolhydraten en vet
- Opgeblazen gevoel
- Slaapstoornissen en slaapproblemen tijdens de overgang
- Concentratieproblemen
- Spijsverteringssappen aangemaakt
- Dat je vocht vasthoudt
Al deze problemen komen voort uit een hormonale onbalans en een aantal andere oorzaken. Helaas gaan veel vrouwen nooit op zoek naar een oplossing om deze klachten te verminderen of zelfs helemaal te doen verdwijnen.
In dit artikel gaan we ons dus focussen op de gewichtstoename tijdens de overgang, en met name op die vervelende opgezette buik. Hoe krijg je jouw mooie figuur weer terug?
Buikvet bij vrouwen in de overgang
Omdat je hormonen tijdens de overgang helemaal in de war zijn kunnen er rare dingen gebeuren. Waar sommige vrouwen enkele kilo’s aankomen zijn er ook vrouwen die wel 10 kilo aankomen in een korte tijd, dat is niet echt een pretje. Je figuur verandert zichtbaar en je voelt je ongemakkelijk en minder zelfverzekerd, je krijgt het zogenaamde ‘appelfiguur’.
Het lijkt alsof het vet op je heupen en bovenbenen zich verplaatst naar je buik. Ik zal je een geheimpje vertellen, dat gebeurt ook.
Dit heeft natuurlijk te maken met je veranderde hormoonhuishouding, je komt niet alleen aan, je vet verplaatst zich ook naar andere plekken. Maar zijn het dan alleen de hormonen die zorgen voor een gewichtstoename tijdens de overgang? In de overgang last van verschillende klachten komt veel voor. Of zijn er nog andere factoren die een rol spelen?
De hormonen zijn wel de grootste boosdoeners en vooral bij het veranderen van je vetverdeling spelen zij de grootste rol, toch zijn het niet alleen je hormonen:
- Tragere stofwisseling en spijsvertering.
- Minder sporten en bewegen.
- Stress tijdens de overgang.
- Slecht slapen overgang.
Voordat we dieper inzoomen op bovenstaande redenen gaan we eerst kijken naar de grootste boosdoener, je hormonen.
#1: Hormonale onbalans
Ik heb het al een paar keer gezegd, een hormonale onbalans zorgt voor gewichtstoename, maar hoe zit het dan precies? Wat gebeurt er in je lichaam?
Ten eerste neemt het hormoon progesteron af, hierdoor kan je schildklier trager gaan werken met als gevolg dat je sneller aankomt. De afname van het hormoon progesteron begint meestal al voor de overgang, rond je 40e levensjaar. Daarnaast zal het hormoon oestrogeen afnemen, dit gebeurt tijdens je overgang. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je vetverdeling anders wordt.
Wat gebeurt er dan?
Door de afname van de twee hormonen oestrogeen en progesteron veranderen er verschillende dingen zoals:
- Vetverdeling wordt anders (vet verplaatst zich van je heupen en bovenbenen naar je opgezette buik)
- Vertraagde stofwisseling (verteren voedingsstoffen)
- Meer honger
- Vocht vasthouden
- Opgeblazen gevoel
- Minder snel verzadigd
#1 Spieren verbranden bij de meeste vrouwen
Een bijkomend feit is dat je spiermassa langzaam afneemt naarmate je ouder wordt. Hierdoor word je sneller dikker. Je kan dus wel degelijk stellen dat er van allerlei kanten risicofactoren zijn waardoor je een opgezette buik en het overmatige gasvorming kan krijgen tijdens de overgang. De opgeblazen buik en het bijbehorende opgeblazen gevoel ontstaan vooral bij bepaalde voedingsmiddelen.
#2: Stress
Sommige vrouwen ervaren best veel stress van de overgang door bijvoorbeeld harder werken. Stress kan er weer voor zorgen dat je nog meer aankomt. Dit komt omdat het stresshormoon cortisol ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel erg gaat schommelen. Deze schommeling zorgt ervoor dat je veel trek krijgt in zoetigheid, de verkeerder koolhydraten wel te verstaan.
En vanwege de verandering van de vetverdeling tijdens de overgang zullen de extra kilo’s zich ophopen op je opgezette buik.
#3: Stofwisseling is vertraagd (opgeblazen buik)
Door de dalende oestrogeen niveaus zal ook nog je stofwisseling worden vertraagd. Een vertraagde stofwisseling zorgt ervoor dat je minder calorieën verbruikt. Dit kan wel oplopen tot 200 calorieën per dag minder! En dan te bedenken dat een lagere oestrogeen spiegel ook nog eens zorgt voor meer hongergevoel, minder snelle verzadiging een een opgeblazen gevoel.
Als je dus hetzelfde blijft eten en je elke dag 200 calorieën minder verbruikt loopt dat snel op!
#4: Minder goed slapen
Tijdens de overgang kun je veelal last hebben van opvliegers en nachtelijk zweten, dit zorgt ervoor dat je nachtrust flink verstoord kan raken.
Ook deze verstoorde nachtrust kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Dit heeft te maken met het feit dat het hormoon leptine, wat verantwoordelijk is voor het verzadigingsgevoel afneemt en dat het hormoon ghreline, wat verantwoordelijk is voor je gevoel van honger toeneemt.
#5: Trage schildklier (dikke buik overgang)
Alsof het allemaal nog niet genoeg is werkt ook je schildklier niet echt mee. Tijdens je overgang kan je schildklier namelijk trager gaan werken. Een trage schildklier zorgt, hoe kan het ook anders, voor gewichtstoename. (1)
Wat kan je doen tegen een opgezette buik overgang?
De grote vraag blijft natuurlijk, wat kun je er tegen doen om te zorgen dat je niet nog meer aankomt? Eigenlijk houdt alles nauw verband met een gezonde levensstijl en vaste ritmes. De overgang neemt een aantal dingen zoals spierweefsel van je af zodat gezond leven belangrijker wordt dan ooit te voren bij afvallen of een voedselallergie. Om je buikvet een halt toe te roepen is het belangrijk dat je:
- Accepteert dat je lichaam verandert is en dat je niet meer zo slank wordt als toen je 18 was.
- Let op je voeding. Eet vooral geen snelle koolhydraten.
- Beweging
- Zorg ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel word. Vermijd stress, eet geen suikers, matig koffie en eet veel groente en fruit.
- Vermijd zoveel mogelijk pakjes en zakjes en kies voor gezonde voeding. Eet niet minder dan 1500 calorieën per dag en niet meer dan 2000 calorieën. Bekijk het 20 dagen suikervrij boek eens voor meer inspiratie.
- Drink voldoende vocht. (voldoende water)
- Gezond eten. Eet voldoende vezels, eiwitten. (fruit en peulvruchten)
- Volg een koolhydraatarm dieet, keto dieet of intermittent fasting schema
- Zorg voor ontspanning. Doe yoga of lees gewoon simpelweg een boek voordat je gaat slapen.
Ik kan een hele lange lijst maken maar eigenlijk is het beter samen te vatten tot het volgende: Hanteer een gezonde levensstijl die makkelijk vol te houden is.
Maak het jezelf niet te moeilijk want dat ga je het simpelweg niet volhouden.
Meer informatie en gezondheid tips
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals green juice.
Ook is er veel winst te behalen om meer met ontspanning bezig te zijn en hieronder valt zeker ook slaap. Meer bewegen zorgt voor een gezond lichaam en geest, hoeveel stappen zet jij per dag? Ook voeding en de rol van hormonen kan heel veel waarde toevoegen aan een optimale gezondheid.
Er is een verschil tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is een belangrijke graadmeter voor een goede gezondheid. Hieronder vallen ademhaling, hartritmevariabiliteit, cellulair geheugen en hartslag. Het parasympatische zenuwstelsel richt zich meer op acties die in gang gezet worden. Dus daarmee kun je invloed hebben op energieniveau verhogen en metabolisme verhogen bijvoorbeeld.
Er bestaan mogelijkheden tot biohacking om tot meer inzicht te komen in je eigen gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lumen metabolisme tracker, Whoop of Oura ring. Andere tools als, BMI berekenen, vetpercentage berekenen en caloriebehoefte berekenen kunnen helpend zijn om jouw lifestyle aan te passen. Calorieën tellen kan erg prettig zijn om inzicht te krijgen in hoeveel koolhydraten per dag je mag eten. Een andere optie is om een EMB test, gezondheidstest, bloedtest, vitamine test, speekseltest, urinetest of DNA test af te laten nemen om jouw patronen bij te kunnen stellen waar nodig.
Wellicht helpt een boek over voeding hierbij om patronen te doorbreken. Over suikervrij eten of hoeveel water per dag te drinken is al heel erg helpend. Het kan ook zijn dat je biologische klok tikt en je die dikke buik bij overgang wil aanpakken of de overgangsklachten wil verminderen.
Om meer aan je immuunsysteem te werken en bijvoorbeeld hooikoorts of andere ziekteverschijnselen te voorkomen kun je ook denken aan een ijsbad of koud douchen.
In diverse programma’s wordt hier ook meer over gesproken en uitleg gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Richard de Leth oersterk, My Shredded Lifestyle of lees het boek Brain Balance. Het kan ook zomaar zijn dat jij baat hebt bij een weekmenu planner van Puur Figuur.
Wil je meer weten over gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je producten bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke tools jij in huis gaat halen!
Meest gestelde vragen over Dikke Buik tijdens de Overgang
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel over buikvet in de overgang? Ben je benieuwd naar wat je kunt doen om een dikke buik in de overgang tegen te gaan? Of wil je weten waarom het zo is dat je in de overgang meer buikvet krijgt? Lees dan nog even verder.
Heb je tijdens of na de overgang een dikke buik, dan kan dat heel vervelend zijn. Het kan je namelijk onzeker maken, maar gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om dit zoveel mogelijk te verminderen. Let vooral op je voeding en probeer snelle koolhydraten te vermijden. Daarbij is voldoende bewegen en sporten ook belangrijk. Houd wel in je achterhoofd dat je geen 18 meer bent en dat je lichaam nu eenmaal verandert. Door dit te accepteren verminder je de last voor jezelf.
Tijdens de overgang gebeurt er veel in het vrouwelijk lichaam, waaronder eventuele buikvet vorming. Je lichaam maakt in deze periode meer testosteron aan en minder oestrogeen. Dat betekent dat het mannelijk hormoon dominanter wordt. De vetverdeling verandert hierdoor. In plaats van dat je vet voornamelijk op je heupen en dijen zit, komt het op je buik terecht.
Het is misschien voor de hand liggend, maar het beste wat je kunt doen om buikvet als vrouw te verliezen, is goed voor jezelf zorgen. Dat betekent dat je gezond en gevarieerd zou moeten eten en goed in beweging moet blijven. Zo voorkom je verdere vetvorming en ga je bestaande vetvorming tegen. Het is niet nodig om jezelf op een streng dieet te zetten dat moeilijk vol te houden is. Zodra je dan weer normaal gaat eten, zitten die kilo’s en het vet er zo weer aan. Zorg goed voor jezelf, slaap ook voldoende en wees lief voor je lichaam.
Tijdens de overgang zit er veel verandering in het vrouwelijk lichaam. Een van deze veranderingen is de verminderde oestrogeenproductie. Deze daling van het oestrogeengehalte kan ervoor zorgen dat de darmen slapper worden, wat kan leiden tot een opgezette buik. Daarnaast kan het veranderde metabolisme, dat vertraagt door de overgang, ook bijdragen aan een opgezette buik.
Tijdens de overgang houd het lichaam vaak meer vocht vast, wat kan leiden tot zowel een opgezette maag als een opgezette buik. Bovendien, door veranderingen in hormoonniveaus en metabolisme, kunnen de spijsverteringsprocessen worden beïnvloed. Dit betekent dat wanneer er minder gal wordt geproduceerd of als je grote porties eet die moeilijk te verteren zijn, dit kan resulteren in een opgezette maag en buik.
Ja, voldoende vezels in je dieet integreren is cruciaal. Vezels helpen om de spijsvertering soepel te laten verlopen, wat op zijn beurt kan helpen om een opgezette buik te voorkomen. Vooral tijdens de overgang, wanneer de darmen door verminderde oestrogeenproductie slapper kunnen worden, is het belangrijk om voor voldoende vezels te zorgen.
Voldoende beweging stimuleert de spijsvertering en helpt bij het verminderen van vochtretentie, wat kan bijdragen aan een opgezette buik in de overgang. Bovendien helpt beweging bij het verbranden van calorieën en het reguleren van het metabolisme, dat zoals eerder genoemd, vertraagt tijdens de overgang.
Het is beter om een extra scheutje zout te vermijden. Zout kan ervoor zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoudt, wat kan leiden tot een opgezette buik. Vooral tijdens de overgang, wanneer het lichaam al gevoelig is voor vochtretentie, is het raadzaam om voorzichtig te zijn met de zoutinname.
» Referenties
1. ‘Research explores the impact of menopause on women’s health and aging’ – May 06, 2022
https://www.nia.nih.gov/news/research-explores-impact-menopause-womens-health-and-aging
2. ‘The North American Menopause Society’
https://www.menopause.org/
3. ‘Menopause is a natural stage of aging: a qualitative study’ – I. M. P. S. Ilankoon, K. Samarasinghe & C. Elgán, Published: 01 February 2021
https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-020-01164-6
» Referenties
Conclusie overgangsklachten verminderen
- Beste methode overgangsklachten: Overwin je overgang
- Beste menopauze supplement: Menoxium
- Beste afslankmethode overgang: Slank door de overgang
- Balans tijdens de overgang: De Overgangstransformatie
Geen reacties on Dikke Buik tijdens de Overgang (2023) | Oorzaak + Oplossing!