In dit artikel

5 Diëten die Helpen bij het Bestrijden van Allergieën (2023)

In dit artikel

Allergieën kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven van mensen. Ze kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen symptomen veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, tranende ogen, neusverstopping en ademhalingsproblemen. Voeding kan een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van allergieën. Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je moet eten en vermijden om symptomen te verminderen. In dit artikel bespreken we 5 diëten die kunnen helpen bij het bestrijden van allergieën.

Dieet 1: Anti-inflammatoir dieet

Een anti-inflammatoir dieet richt zich op het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Allergieën kunnen ontstekingen veroorzaken en een anti-inflammatoir dieet kan helpen om deze te verminderen. Het dieet bestaat voornamelijk uit verse groenten, fruit, noten, vis, volkorenproducten en gezonde vetten. Voedingsmiddelen die worden vermeden zijn geraffineerde suikers, transvetten, verwerkte voedingsmiddelen en rood vlees. Studies hebben aangetoond dat een anti-inflammatoir dieet kan helpen bij het verminderen van symptomen van allergieën zoals astma en rhinitis.

Dieet 2: Glutenvrij dieet

Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Sommige mensen zijn glutenintolerant, wat kan leiden tot symptomen zoals diarree, vermoeidheid en huiduitslag. Voor mensen met deze intolerantie of de ziekte coeliakie, kan een glutenvrij dieet helpen om symptomen te verminderen. Voedingsmiddelen die gluten bevatten, zoals tarwe, gerst en rogge, worden vermeden. Alternatieven zijn granen zoals rijst, quinoa, amaranth en teff. Het is belangrijk om op te letten dat gluten vaak verwerkt zit in producten zoals soepen, sauzen, snacks en gebak.

Dieet 3: Koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet richt zich op het verminderen van de inname van koolhydraten. Koolhydraten zijn brandstoffen voor ons lichaam, maar te veel kan leiden tot gewichtstoename en ontstekingen. Voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten, zoals brood, pasta, rijst, aardappelen en suiker, worden beperkt. In plaats daarvan wordt er meer gegeten van groenten, noten, zaden

, eiwitten en gezonde vetten. Er is bewijs dat een koolhydraatarm dieet kan helpen bij het verminderen van symptomen van allergieën zoals hooikoorts en astma.

Dieet 4: Histamine-beperkt dieet

Histamine is een chemische stof die voorkomt in voedingsmiddelen en kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, tranende ogen, neusverstopping en diarree. Sommige mensen zijn gevoelig voor histamine en kunnen baat hebben bij een histamine-beperkt dieet. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine, zoals gerijpte kaas, vleeswaren, spinazie, aubergine en tomaten, worden vermeden. Alternatieven zijn voedingsmiddelen die histamine-remmende eigenschappen hebben, zoals verse groenten en fruit.

Dieet 5: Leptine-reset dieet

Leptine is een hormonale stof die verantwoordelijk is voor het reguleren van de eetlust en energiebalans. Een teveel aan leptine kan leiden tot ontstekingen en gewichtstoename. Een leptine-reset dieet richt zich op het verminderen van de inname van koolhydraten en toegevoegde suikers, en het verhogen van eiwitten en gezonde vetten. Dit kan helpen bij het normaliseren van de leptineproductie en het verminderen van ontstekingen.

Conclusie diëten tegen allergieën

Er zijn verschillende diëten die kunnen helpen bij het bestrijden van allergieën. Het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat men een dieet begint, aangezien elk dieet specifieke voedingsmiddelen bevat die men wel of niet kan eten. Ook is het belangrijk om te onthouden dat een gezonde en gevarieerde voeding het beste is voor de gezondheid.

Meer over diëten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van een aantal van de beste diëten. Bij voorkeur combineer ik een koolhydraatarm dieet met het intermittent fasting dieet oftewel vasten. Ik hoor ook veel mensen die positieve resultaten boeken met het paleo dieet en keto dieet. Persoonlijk denk ik wel dat je al wat ervaring met voeding dient te hebben voor deze diëten. Wat meer laagdrempelig is het ziekenhuis dieet, caloriearm dieet, eiwitrijk dieet en een vetarm dieet.

Andere populaire diëten zijn lactosevrij dieet, glutenvrij dieet, suikervrij dieet, mediterraan dieet en het vegetarische dieet. Je hebt tegenwoordig ook een ruime keuze uit maaltijdvervangers, afval shakes, dieet shakes en maaltijdshakes.

Het verschilt echt per persoon wat het beste bij jou past. Idealiter zou je intuïtief willen eten zonder calorieën te tellen en zorgen voor blijvend gewichtsverlies. Je zou dan enkel nog diëten tegen allergieën en ziekten. Snel afvallen en buikvet verbranden is niet nodig als je al op je ideale gewicht zit.

Zit je toch nog niet helemaal lekker in je vel dan zijn de volgende opties wellicht een uitkomst voor jou: Afslank Receptenbijbel, Hamster in je Brein methode, 50 dagen keto challenge, Koolhydraatarm 50 dagen programma, 20 dagen suikervrij of Fitcooking. Daarnaast kan ook interessant zijn 50 recepten in 30 minuten, My Shredded Lifestyle, Veganistisch koken en de anti buikvet training.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over diëten tegen allergieën

Wat zijn de beste diëten voor mensen met allergieën?

Er zijn verschillende diëten die kunnen helpen bij het bestrijden van allergieën, zoals het anti-inflammatoir dieet, glutenvrij dieet, koolhydraatarm dieet, histamine-beperkt dieet en leptine-reset dieet.

Kan een anti-inflammatoir dieet helpen bij het verminderen van symptomen van allergieën?

Ja, een anti-inflammatoir dieet kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en daarmee de symptomen van allergieën zoals astma en rhinitis.

Wat zijn gluten en hoe kan een glutenvrij dieet helpen bij allergieën?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Sommige mensen zijn glutenintolerant en kunnen baat hebben bij een glutenvrij dieet omdat dit kan helpen om symptomen te verminderen.

Hoe kan een koolhydraatarm dieet helpen bij het bestrijden van allergieën?

Een koolhydraatarm dieet kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam door de inname van koolhydraten te beperken. Dit kan bijdragen aan het verminderen van symptomen van allergieën zoals hooikoorts en astma.

Wat is histamine en hoe kan een histamine-beperkt dieet helpen bij allergieën?

Histamine is een chemische stof die voorkomt in voedingsmiddelen en kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, tranende ogen, neusverstopping en diarree. Een histamine-beperkt dieet kan helpen bij het verminderen van deze symptomen door het vermijden van voedingsmiddelen rijk aan histamine.

Hoe kan een leptine-reset dieet helpen bij het bestrijden van allergieën?

Leptine is een hormonale stof die verantwoordelijk is voor het reguleren van de eetlust en energiebalans. Een leptine-reset dieet kan helpen bij het normaliseren van de leptineproductie door de inname van koolhydraten en toegevoegde suikers te verminderen en eiwitten en gezonde vetten te verhogen.

Welke voedingsmiddelen moet ik vermijden als ik een anti-inflammatoir dieet volg?

Voedingsmiddelen die worden vermeden bij een anti-inflammatoir dieet zijn geraffineerde suikers, transvetten, verwerkte voedingsmiddelen en rood vlees.

Welke alternatieven zijn er voor granen zoals tarwe, gerst en rogge als ik een glutenvrij dieet volg?

Alternatieven voor granen zoals tarwe, gerst en rogge zijn rijst, quinoa, amaranth en teff.

Wat zijn de voordelen van een koolhydraatarm dieet voor mensen met allergieën?

Een koolhydraatarm dieet kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en daarmee de symptomen van allergieën zoals hooikoorts en astma.

Hoe kan ik opletten dat ik geen producten eet met histamine als ik een histamine-beperkt dieet volg?

Het is belangrijk om op te letten dat histamine vaak verwerkt zit in producten zoals gerijpte kaas, vleeswaren, spinazie, aubergine en tomaten. Het is aanbevolen om deze producten te vermijden en te kiezen voor alternatieven zoals verse groenten en fruit.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on 5 Diëten die Helpen bij het Bestrijden van Allergieën (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips