In dit artikel

Diarree Door Maaltijdshake: Oorzaken en Oplossingen (2023)

In dit artikel

Heb je last van diarree na het drinken van een maaltijdshake? Ik begrijp je frustratie, want ook ik heb dit probleem ondervonden en heb ontdekt dat er verschillende mogelijke oorzaken zijn, zoals een intolerantie voor bepaalde ingrediënten.

In dit artikel zal ik de voornaamste oorzaken belichten en effectieve oplossingen bieden om dit ongemakkelijke probleem te verhelpen. Dus lees verder, want de oplossing voor diarree door maaltijdshakes zou zomaar binnen handbereik kunnen liggen!

Key Takeaway

De beste maaltijdshake van 2023 is Orangefit Diet. Dit merk heeft een veganistische formule en bestaat voor 30% uit vitamines en mineralen en is verkrijgbaar in 4 smaken, met Vanille als mijn top favoriet!

Oorzaken van diarree door maaltijdshakes

– Voedingsstoffen waar je gevoelig voor bent kunnen diarree veroorzaken na het consumeren van maaltijdshakes.

– Overmatige inname van suiker en vet in de shakes kan een negatief effect hebben op de spijsvertering en leiden tot diarree.

– Te veel of te weinig vezels in de shakes kunnen de darmen verstoren en diarree veroorzaken.

– Allergie voor ingrediënten in de shakes kan ook leiden tot diarree.

– Sommige voedingsstoffentechnologieën die gebruikt worden bij het maken van maaltijdshakes kunnen bij sommige mensen darmklachten veroorzaken.

Voedingsstof waar je gevoelig voor bent

Soms maakt je lichaam je ziek als je iets eet waar je niet tegen kunt. Dit heet een voedselgevoeligheid. Een stof in het eten kan jou ziek maken. Het kan zijn dat je buikloop krijgt na een shake.

Dat komt dan door een stof in de shake waar jij niet goed tegen kunt. Deze stof heet lactose. Veel mensen kunnen lactose niet goed verteren. Dit heet lactose-intolerantie. Lactose zit in melk en in veel shakes.

Als je hier last van hebt, voel je dat snel na het eten of drinken. Je kunt dan dunne ontlasting krijgen. Het is belangrijk dat je dan hulp zoekt bij een dokter.

Overmatige inname van suiker en vet

Als je te veel suiker en vet consumeert via maaltijdshakes, kan dit leiden tot diarree. Dit komt omdat het lichaam moeite heeft om grote hoeveelheden suiker en vet te verteren. Het kan de spijsvertering verstoren en ervoor zorgen dat voedsel sneller door de darmen beweegt, wat resulteert in dunne ontlasting.

Het is belangrijk om matig te zijn met de hoeveelheid suiker en vet in je dieet, zelfs als je afvalt met maaltijdshakes. Kies voor shakes die een evenwichtige mix van voedingsstoffen bevatten en vermijd diegene die te veel suiker en vet bevatten.

Te veel of te weinig vezels

Het eten van maaltijdshakes kan leiden tot diarree als je te veel of te weinig vezels binnenkrijgt. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en het reguleren van de stoelgang.

Als je te weinig vezels consumeert, kan dit leiden tot verstopping en harde ontlasting. Aan de andere kant, als je te veel vezels inneemt, kan dit leiden tot losse ontlasting en diarree.

Het is dus belangrijk om de juiste balans te vinden en voldoende vezels in je dieet op te nemen om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Allergie voor ingrediënten in de shake

Sommige mensen kunnen allergische reacties krijgen na het drinken van een maaltijdshake vanwege een allergie voor bepaalde ingrediënten in de shake. Deze allergie kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, diarree, misselijkheid en braken.

Het is belangrijk om te weten welke ingrediënten je allergische reactie veroorzaken, zodat je ze kunt vermijden. Als je vermoedt dat je een allergie hebt voor een ingrediënt in de shake, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts of allergoloog voor advies en mogelijke allergietests.

Voedingsstoffentechnologieën

Wat bedoel ik met voedingsstoffentechnologieën? Nou, voedingsstoffentechnologieën verwijzen naar de verschillende methoden en processen die worden gebruikt om voedingsmiddelen te produceren en te bewerken, zodat ze beter zijn afgestemd op onze voedingsbehoeften.

Dit omvat het verrijken van voedingsmiddelen met extra vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Sommige maaltijdshakes maken gebruik van deze technologieën om ervoor te zorgen dat ze een uitgebalanceerde mix van voedingsstoffen bevatten.

Dit kan nuttig zijn voor mensen die moeite hebben om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen via hun normale dieet.

De Belangrijkste Kenmerken van Afvallen met Shakes

– Ongezond voor je lichaam.

– Een verkapt crashdieet dat niet duurzaam is.

– Kan niet als volledige vervanging van maaltijden dienen.

– Geen natuurlijk concept, bevat kunstmatige ingrediënten.

– Geen wetenschappelijk bewijs dat het effectief is voor gewichtsverlies.

– Kostbaar, er zijn goedkopere en gezondere alternatieven beschikbaar.

Ongezond

Maaltijdshakes kunnen ongezond zijn als ze te veel suiker en vet bevatten. Ze worden soms gebruikt als crashdiëten, wat niet goed is voor je lichaam. Het zijn geen complete vervangingen voor maaltijden en het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen.

Maaltijdshakes zijn ook geen natuurlijk concept en er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze echt werken. Bovendien kunnen ze kostbaar zijn. Het is beter om zelf shakes te maken met vers voedsel of afslankshakes te kiezen door ingrediëntenlijsten te vergelijken.

Een gezond en uitgebalanceerd dieet, zonder gluten en tarwe, is ook een goede alternatief voor maaltijdshakes.

Een verkapt crashdieet

Een verkapt crashdieet kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot tekorten aan belangrijke voedingsstoffen en een negatieve invloed hebben op je metabolisme. Hoewel maaltijdshakes soms worden gepresenteerd als een eenvoudige en snelle manier om af te vallen, is het belangrijk om te begrijpen dat ze niet bedoeld zijn als een complete vervanging van je maaltijden.

Ze kunnen ook duur zijn en er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze effectief zijn voor langdurig gewichtsverlies. Het is beter om te kiezen voor gezonde en uitgebalanceerde voeding als je succesvol wilt afvallen.

Geen complete vervanging van je maaltijden

Maaltijdshakes zijn populair bij mensen die willen afvallen, maar het is belangrijk om te weten dat ze geen complete vervanging zijn voor je maaltijden. Hoewel ze veel voedingsstoffen bevatten, missen ze nog steeds de volledige variëteit aan voedingsmiddelen die je nodig hebt voor een gezond dieet.

Het is essentieel om ook andere gezonde voedingsmiddelen te eten, zoals groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Maaltijdshakes kunnen helpen bij gewichtsverlies, maar het is belangrijk om een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet.te volgen voor een optimale gezondheid.

Geen natuurlijk concept

Maaltijdshakes zijn vaak geen natuurlijk concept. Ze kunnen kunstmatige ingrediënten en toegevoegde suikers bevatten, wat niet goed is voor ons lichaam. Het is belangrijk om te weten dat ons lichaam het beste reageert op natuurlijke voeding, zoals groenten, fruit en volkorenproducten.

Deze voedingsmiddelen bevatten belangrijke voedingsstoffen en vezels die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Maaltijdshakes kunnen dit natuurlijke concept niet volledig vervangen.

Het is daarom verstandig om te kiezen voor een gezond en uitgebalanceerd dieet dat natuurlijke voeding bevat om ons lichaam optimaal te ondersteunen.

Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs dat maaltijdshakes effectief zijn voor gewichtsverlies. Het kan zelfs een tijdelijke oplossing zijn, aangezien het moeilijk kan zijn om de gewichtsverliesresultaten op de lange termijn te behouden door alleen maar shakes te consumeren.

Geen wetenschappelijk bewijs

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van maaltijdshakes bij het afvallen. Hoewel sommige mensen beweren dat ze gewicht verliezen door maaltijdshakes te gebruiken, is er geen wetenschappelijk onderzoek dat dit ondersteunt.

Het is belangrijk om kritisch te blijven en niet te vertrouwen op onbewezen claims. Het is altijd het beste om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen dat is samengesteld door een professional op het gebied van voeding.

Kostbaar

Maaltijdshakes kunnen behoorlijk prijzig zijn. Je moet rekening houden met de kosten van het kopen van de shakes zelf, evenals de frequente aankopen die nodig zijn om maaltijden te vervangen.

Dit kan op de lange termijn behoorlijk kostbaar worden. Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs dat maaltijdshakes effectiever zijn dan een gezond en uitgebalanceerd dieet, dat meestal veel betaalbaarder is.

Dus, als je op zoek bent naar een meer kosteneffectieve manier om af te vallen, zijn er alternatieven zoals zelfgemaakte shakes met vers voedsel of het volgen van een gezond dieetadvies.

Alternatieven voor Maaltijdshakes

– Maak zelf shakes met verse ingrediënten.

– Vergelijk de ingrediëntenlijst van afslankshakes voordat je ze koopt.

– Volg een gezond en uitgebalanceerd dieet.

– Vermijd gluten en tarwe in je voeding.

Zelf shakes maken met vers voedsel

Ik maak graag mijn eigen shakes met vers voedsel. Hier zijn enkele tips:

 1. Kies voor verse groenten en fruit als basis voor je shake.
 2. Voeg een eiwitbron toe, zoals magere yoghurt of amandelmelk, om je shake vullend te maken.
 3. Gebruik gezonde vetten, zoals avocado of notenboter, om extra smaak en voedingsstoffen toe te voegen.
 4. Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen om je shake op smaak te brengen.
 5. Voeg wat extra vezels toe in de vorm van chiazaadjes of lijnzaad voor een betere spijsvertering.
 6. Vermijd het toevoegen van overtollige suikers of kunstmatige zoetstoffen.
 7. Blend de ingrediënten goed tot een gladde textuur ontstaat.

Kies afslank shakes met behulp van ingrediëntenlijst vergelijken

Als je afslank shakes wilt gebruiken, is het belangrijk om de ingrediëntenlijst te vergelijken. Hier zijn enkele tips om de juiste keuze te maken:

 • Kijk naar het suiker- en vetgehalte: Kies shakes die weinig toegevoegde suikers en vetten bevatten. Dit helpt bij gewichtsverlies en voorkomt mogelijke spijsverteringsproblemen.
 • Controleer de aanwezigheid van vezels: Vezelrijke shakes helpen bij een gezonde spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel. Zoek dus naar shakes met voldoende vezels.
 • Let op allergenen: Als je allergisch bent voor bepaalde ingrediënten, zoals gluten, lactose of noten, controleer dan de ingrediëntenlijst om ervoor te zorgen dat de shake veilig is voor jou.
 • Vermijd kunstmatige toevoegingen: Sommige shakes kunnen kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen bevatten. Probeer deze te vermijden door te kiezen voor natuurlijke opties zonder onnodige toevoegingen.
 • Vergelijk verschillende merken: Er zijn veel verschillende merken afslank shakes beschikbaar. Neem de tijd om de ingrediëntenlijsten van verschillende merken te vergelijken om degene te vinden die het beste past bij jouw behoeften en gezondheidsdoelen.

Voer een gezond en uitgebalanceerd dieet

Een gezond en uitgebalanceerd dieet is essentieel voor het voorkomen van diarree na het consumeren van maaltijdshakes. Hier zijn enkele belangrijke tips:

 • Eet een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten.
 • Zorg ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Dit kan helpen bij een regelmatige stoelgang en het voorkomen van darmproblemen.
 • Drink veel water om gehydrateerd te blijven en de spijsvertering te bevorderen.
 • Vermijd voedsel dat je maag van streek kan maken, zoals vetrijk voedsel of pittig eten.
 • Probeer langzaam te eten en goed te kauwen om de spijsvertering te vergemakkelijken.
 • Luister naar je lichaam en eet alleen wanneer je honger hebt. Overeten kan maagklachten veroorzaken.
 • Raadpleeg een diëtist voor persoonlijk advies over een gezond dieet dat bij jou past.

Voorkom gluten en tarwe

Ik vermijd liever gluten en tarwe in mijn dieet. Dit komt omdat sommige mensen gevoelig zijn voor deze stoffen en buikklachten kunnen ervaren na consumptie. Het kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree.

Als je denkt dat je gevoelig bent voor gluten of tarwe, is het verstandig om producten te vermijden die deze bevatten. Gelukkig zijn er veel alternatieve voedingsmiddelen beschikbaar zonder gluten of tarwe, zoals havermout, quinoa en boekweit.

Conclusie

Als je last hebt van diarree na het drinken van maaltijdshakes, kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals een voedselintolerantie of een teveel aan suiker en vet. Het is belangrijk om alternatieven te overwegen, zoals zelf gezonde shakes maken met vers voedsel of het kiezen van afslank shakes met behulp van de ingrediëntenlijst.

Daarnaast is het aanbevolen om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen en gluten en tarwe te vermijden. Raadpleeg altijd een medisch professional als de symptomen aanhouden.

Meer over ‘Maaltijdshakes’

In de snelle wereld waarin we leven, kunnen maaltijdshake merken een uitkomst bieden voor een voedzaam en snel ontbijt, lunch of diner. Maar maaltijdshakes zijn niet zonder hun eigen nuances en vraagstukken. Bijvoorbeeld, als je diabetes hebt, zou je wellicht geïnteresseerd zijn in een maaltijdshake diabetes-vriendelijke optie. Voor de koopjesjagers onder ons zou de maaltijdshake van Dirk een goede keuze kunnen zijn.

Soms kunnen er bijwerkingen optreden, zoals diarree door maaltijdshake, iets dat je zeker wilt vermijden. Het is dus belangrijk om te begrijpen hoe goed een shake je vult. Vragen zoals “Vult een maaltijdshake?” kunnen cruciaal zijn bij het maken van je keuze.

Dieetbeperkingen? Geen probleem! Er zijn glutenvrije maaltijdshakes en zelfs lactosevrije maaltijdshakes beschikbaar. En als je je afvraagt hoe lang je maaltijdshake goed blijft, is het nuttig om te kijken naar de houdbaarheidsdatum van een maaltijdshake.

Voor de liefhebbers van specifieke diëten, hebben we ook keto maaltijdshakes. Of misschien ben je een koffieliefhebber en wil je de mokka maaltijdshake proberen. Er zijn verschillende speciale merken zoals mkbm maaltijdshake, plenny maaltijdshake, en naturall pure maaltijdshake. Voor diegenen die meer willen weten over de pluspunten, hebben we een artikel over de voordelen van een maaltijdshake en niet te vergeten, de dieet pro maaltijdshake voor de serieuze gewichtsbeheersers onder ons.

Maaltijdshakes kunnen een handig en functioneel onderdeel zijn van je dieet, mits je de juiste keuze maakt die past bij jouw levensstijl en gezondheidsbehoeften.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is diarree door maaltijdshake?

Diarree door maaltijdshake kan worden veroorzaakt door voedselallergie of lactose-intolerantie. Het kan ook komen door een gebrek aan voedingsvezels in je dieet.

2. Kan een vezelrijk dieet diarree door maaltijdshake helpen verminderen?

Ja, een vezelrijk dieet kan helpen om je stofwisseling te verbeteren en je hongergevoel te verminderen, wat kan helpen bij de diarreebehandeling.

3. Wat zijn de symptomen van lactose-intolerantie veroorzaakt door maaltijdshake?

Symptomen van lactose-intolerantie kunnen zijn: diarree, buikkrampen en verlies van lichaamsgewicht.

4. Hoe kan ik diarree veroorzaakt door maaltijdshake behandelen?

Het is belangrijk om de oorzaak van de diarree te vinden. Als het een voedselintolerantie is, moet je dat voedsel vermijden. Als het een gebrek aan voedingsvezels is, moet je een vezelrijk dieet volgen.

» Referenties


1. Davis, Lisa M., Coleman, Christopher, Kiel, Jessica, Rampolla, Joni, Hutchisen, Tammy, Ford, Laura, Andersen, Wayne S., & Hanlon-Mitola, Andrea. (2010). Efficacy of a meal replacement diet plan compared to a food-based diet plan after a period of weight loss and weight maintenance: a randomized controlled trial. Nutr J, 9(11).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2851659/

2. Cheskin, LJ., Mitchell, AM., Jhaveri, AD., Mitola, AH., Davis, LM., Lewis, RA., Yep, MA., & Lycan, TW. (2008). Efficacy of meal replacements versus standard food-based diet for weight loss in type 2 diabetes: a controlled clinical trial. Diabetes Educ, 34(118-127). doi: 10.1177/0145721707312463.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18267998/

3. Heymsfield, SB., van Mierlo, CAJ., van der Knaap, HCM., Heo, M., & Frier, HI. (2003). Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. Int J Obes Relat Metab Disord, 27(537-49). doi: 10.1038/sj.ijo.0802258.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12704397/

4. Ashley, JM., Herzog, H., Clodfelter, S., Bovee, V., Schrage, J., & Pritsos, C. (2007). Nutrient adequacy during weight-loss interventions: a randomized study in women comparing the dietary intake in a meal replacement group with a traditional food group. Nutr J, 6(6-12). doi: 10.1186/1475-2891-6-12.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17592648/

» Referenties

Conclusie beste maaltijdshakes 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Diarree Door Maaltijdshake: Oorzaken en Oplossingen (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips