In dit artikel

DHEA: de Voordelen voor jouw Hormoonbalans

In dit artikel

De hormonen in ons lichaam spelen een cruciale rol in onze gezondheid en welzijn. Een van de belangrijkste hormonen in dit opzicht is DHEA (dehydroepiandrosterone). DHEA is een van de meest voorkomende hormonen in ons lichaam en is van nature aanwezig in de bijnierschors.

Wat is DHEA?

DHEA is een pro-hormoon, wat betekent dat het een voorloper is van andere hormonen zoals oestrogenen en testosteron. Het speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van hormonen en regelt de balans ervan. Omdat het een pro-hormoon is, kan het ook een therapeutische waarde hebben bij hormonale disbalansen.

Hormonale Functies van DHEA

DHEA heeft tal van hormonale functies. Het speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van hormonen, zoals oestrogenen en testosteron. Dit kan van groot belang zijn voor vrouwen die menopauze doormaken, omdat deze hormonen in deze fase afnemen. DHEA kan ook de immuunfunctie verbeteren, stress verminderen en de geestelijke gezondheid bevorderen. Bovendien kan DHEA bijdragen aan een gezonde seksuele functie, spiermassa en kracht en de stofwisseling.

Waarom is DHEA belangrijk voor de hormonale balans?

Met het ouder worden, daalt de productie van DHEA. Dit kan leiden tot hormonale disbalansen en gezondheidsproblemen, zoals osteoporose, verminderde seksuele functie, verminderde spiermassa en kracht, en een verminderde immuunfunctie. Door de niveaus van DHEA te verhogen, kan de hormonale balans hersteld worden en kunnen deze problemen verminderd worden.

Voordelen van DHEA voor Vrouwen

Vermindering van symptomen van menopauze

De afname van oestrogenen en progesteron tijdens de menopauze kan leiden tot symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en vaginale droogheid. DHEA kan helpen bij het verminderen van deze symptomen, omdat het een voorloper is van oestrogenen.

Verbetering van seksuele gezondheid

DHEA kan de seksuele functie verbeteren bij vrouwen, door de aanmaak van oestrogenen en testosteron te verhogen. Dit kan leiden tot een verhoogt libido en verbeterde seksuele respons.

Vermindering van osteoporose

Osteoporose is een aandoening waarbij de botten broos worden en gevoeliger zijn voor fracturen. DHEA speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van osteoblasten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van botweefsel. Door de niveaus van DHEA te verhogen, kan de botdichtheid verhoogd worden en kan osteoporose voorkomen worden.

Voordelen van DHEA voor Mannen

Verbetering van seksuele gezondheid

Net als bij vrouwen, kan DHEA ook de seksuele gezondheid verbeteren bij mannen. Dit komt omdat DHEA de aanmaak van testosteron kan verhogen. Dit kan leiden tot een verhoogd libido, verbeterde erectiele functie en een verhoogde spermakwaliteit.

Vermindering van symptomen van andropauze

Andropauze is de mannelijke equivalent van de menopauze. Het komt voor wanneer de testosteronproductie afneemt. DHEA kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals verminderd libido, verminderde spiermassa en kracht en stemmingswisselingen.

Verbetering van spiermassa en kracht

Door de aanmaak van testosteron te verhogen, kan DHEA bijdragen aan een verhoogde spiermassa en kracht. Dit kan van groot belang zijn voor mannen die willen werken aan hun fysieke conditie.

Hoe DHEA te gebruiken

DHEA kan in verschillende vormen gebruikt worden, zoals in pil vorm, crème of zalf. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en om eerst overleg te hebben met een arts voordat u begint met het gebruik van DHEA. Bijwerkingen van DHEA kunnen onder andere acne, haargroei op ongewenste plaatsen en stemmingswisselingen zijn.

Conclusie over DHAE

DHEA is een belangrijk pro-hormoon dat een cruciale rol speelt in de hormonale balans van ons lichaam. Door de niveaus van DHEA te verhogen, kunnen tal van gezondheidsproblemen verminderd worden, zoals osteoporose, verminderde seksuele functie, verminderde spiermassa en kracht, en een verminderde immuun functie. DHEA kan ook helpen bij het verminderen van symptomen van menopauze en andropauze. Hoewel DHEA veilig is wanneer hat gebruikt volgens de aanbevolen dosering en onder begeleiding van een arts, is het belangrijk om bijwerkingen in de gaten te houden en om overleg te hebben met een arts voordat u begint met het gebruik van DHEA.

In samenvatting, DHEA kan een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde levensstijl en kan bijdragen aan een gezonde hormonale balans. Het is belangrijk om te onthouden dat DHEA niet bedoeld is als een oplossing voor specifieke gezondheidsproblemen en dat verdere onderzoek nodig is om de effecten van DHEA op de lange termijn te begrijpen. Aanbevolen wordt om altijd overleg te hebben met een arts voordat u begint met het gebruik van DHEA of andere supplementen.

Meer info over hormonen voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

Er zijn heel erg veel soorten hormonen. Over het algemeen kan je hormonen verdelen over 2 groepen:

Als we vervolgens verder kijken kunnen we hormonen weer verder verdelen in bepaalde functiegroepen:

Andere bekende gelukshormonen zijn endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine. Veel mannen hebben tegenwoordig te weinig testosteron en daar is zeker wat aan te doen. Een veel voorkomende klacht is een laag libido of last van man boobs. Lees het Testoplan maar eens voor meer info.

De hongerhormonen ghreline en leptine kunnen ervoor zorgen dat het afvallen haast onmogelijk wordt. Dit kan ook weer invloed hebben op jouw biologisch klok en dan komt het hormoon melatonine ook om de hoek kijken.

Wil je meer weten over al deze hormonen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over DHEA

Wat is DHEA en hoe werkt het?

DHEA (dehydroepiandrosterone) is een pro-hormoon dat van nature aanwezig is in de bijnierschors. Het speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van hormonen en regelt de balans ervan. DHEA kan therapeutische waarde hebben bij hormonale disbalansen.

Wat zijn de voordelen van DHEA voor de hormonale balans?

DHEA kan helpen bij het herstellen van de hormonale balans en kan gezondheidsproblemen verminderen zoals osteoporose, verminderde seksuele functie, verminderde spiermassa en kracht, en een verminderde immuun functie.

Hoe kan DHEA helpen bij symptomen van menopauze?

DHEA kan de aanmaak van oestrogenen verhogen, wat kan helpen bij het verminderen van symptomen van menopauze zoals opvliegers, stemmingswisselingen en vaginale droogheid.

Hoe kan DHEA de seksuele gezondheid bevorderen?

DHEA kan de aanmaak van oestrogenen en testosteron verhogen, wat kan leiden tot een verhoogd libido en verbeterde seksuele respons.

Hoe kan DHEA osteoporose voorkomen?

DHEA speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van osteoblasten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van botweefsel. Door de niveaus van DHEA te verhogen, kan de botdichtheid verhoogd worden en kan osteoporose voorkomen worden.

Hoe kan DHEA helpen bij symptomen van andropauze?

DHEA kan de aanmaak van testosteron verhogen, wat kan helpen bij het verminderen van symptomen van andropauze zoals verminderd libido, verminderde spiermassa en kracht en stemmingswisselingen.

Hoe kan DHEA bijdragen aan spiermassa en kracht?

Door de aanmaak van testosteron te verhogen, kan DHEA bijdragen aan een verhoogde spiermassa en kracht.

In welke vormen is DHEA verkrijgbaar en hoe moet het gebruikt worden?

DHEA is verkrijgbaar in pilvorm, crème of zalf. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en om eerst overleg te hebben met een arts voordat u begint met het gebruik van DHEA.

Wat zijn de bijwerkingen van DHEA?

Bijwerkingen van DHEA kunnen onder andere acne, haargroei op ongewenste plaatsen en stemmingswisselingen zijn. Het is belangrijk om bijwerkingen in de gaten te houden en om overleg te hebben met een arts voordat u begint met het gebruik van DHEA.

Is DHEA een veilig supplement?

DHEA is als veilig beschouwd wanneer gebruikt volgens de aanbevolen dosering en onder begeleiding van een arts. Het is belangrijk om overleg te hebben met een arts voordat u begint met het gebruik van DHEA of andere supplementen. Verdere onderzoek is nodig om de effecten van DHEA op de lange termijn te begrijpen.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on DHEA: de Voordelen voor jouw Hormoonbalans

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips