De voordelen voor de gezondheid van het volgen van sporten zoals Formule 1

De voordelen voor de gezondheid van het volgen van sporten zoals Formule 1

In de sport is snelheid alles, omdat al het andere afhangt van het vermogen van een atleet om snel te reageren. Sportwetenschap en -technologie zijn niet meer weg te denken en dit boek is niet zomaar een statistisch of technologisch overzicht.

Kijken naar of meedoen aan autoraces kan een spannende en opwindende ervaring zijn. Maar wist je dat het ook een aantal positieve effecten heeft op je gezondheid? Enkele positieve gezondheidseffecten van autoraces zijn:

Verbetert focus en zelfbeheersing

Meedoen aan een extreme sport, zoals autoracen, kan je helpen om meer gedisciplineerd te worden. Als je een treuzelaar en een uitsteller bent, bedenk dan dat dit komt omdat je te tevreden bent met je huidige manier van leven. Deelnemen aan extreme sporten maakt je er bijna aan gewend om je ongemakkelijk te voelen. Je moet er vroeg bij zijn als de training begint. 

Je adrenaline een boost geven door te sporten heeft een gunstig domino-effect op je concentratievermogen. Bedenk dat je met hoge snelheden in je auto aan het racen bent, waardoor je heel dicht bij gevaar komt. Onder deze omstandigheden heb je onverdeelde aandacht en een helder hoofd nodig. Ondanks je drukke schema plan je elke stap zorgvuldig. Dit betekent dat je naar de snelheidsmeter moet kijken terwijl je schakelt. Wat kun je nog meer beschouwen als “voordelen van extreme sporten”, als niet al het bovenstaande?

Verhoogt de emotionele stabiliteit

Veel mensen vragen zich af: “Is racen gevaarlijk?” zonder de vele voordelen van deelname aan extreme sporten in overweging te nemen. Ze moeten zich bewust zijn van de positieve effecten die dergelijke sporten kunnen hebben op iemands cognitieve groei. 

Voortdurende hoge druk is een feit in hogesnelheidsraces. Op dat moment zijn je hartslag en adrenaline op een hoogtepunt. Dit bereidt je voor op de serieuze problemen waar je in de echte wereld mee te maken krijgt. Je hersenen moeten informatie snel kunnen verwerken, zodat je tijdens de race snel beslissingen kunt nemen. 

Je hebt snelle reflexen en denkvermogen nodig om de vele uitdagingen aan te kunnen. Dergelijke keuzes maken lijkt misschien ontmoedigend voor de gemiddelde persoon, maar als je een professionele autocoureur bent, hoef je je nergens zorgen over te maken. 

Helpt bij spierontwikkeling

Het zou dom zijn om te denken dat racen geen voordelen voor je gezondheid biedt. Kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit zijn allemaal vereist. Je kunt je afvragen waarom dat zo is. Want zo snel mogelijk gaan in een auto is maar een deel van wat racen inhoudt. Als je met hoge snelheden rijdt, komt er veel natuurkunde bij kijken. 

De derde wet van Newton stelt dat elke actie een gelijke en tegengestelde reactie heeft. De luchtweerstand remt een auto af als hij te snel gaat. Het zal enorm veel pijn doen als je lichaam er niet klaar voor is. Concentreer je op gewichtsverlies als je mee wilt doen aan de Formule 1 motorsport, waar de meeste mensen bij Intikkertje op wedden, omdat de auto’s extreem licht zijn en ontworpen voor snelheid. Daarom houden Formule 1-racers zich aan extreem gecontroleerde dieet- en trainingsschema’s. Kies een sport die je blijft boeien, zelfs als je veel tijd in de sportschool moet doorbrengen.

Voordelen voor de ontwikkeling van motorische vaardigheden en coördinatie

Na een incident vraag je je misschien af: “Zijn extreme sporten het risico waard?”. De resultaten zijn de sleutel tot begrip. Zet een paar van je oude racebanden op en ga zitten. 

Heb je altijd zo’n geweldig evenwicht en coördinatie gehad? Nee! Het hele lichaam, niet alleen de handen en voeten, moet betrokken zijn bij autoracen. Je handen en voeten zijn voorgeprogrammeerd om op de juiste manier te reageren op elke omstandigheid. Je hoeft maar één fout te maken om je racecarrière voorgoed te beëindigen. Ga na hoe goed je lichaam momenteel functioneert. Je zou jezelf kunnen visualiseren terwijl je schaatst. 

Langer dan een minuut zul je niet in staat zijn om stabiel te blijven. Maar naarmate de tijd verstrijkt, zul je leren om prestaties neer te zetten en een waarderende aanhang op te bouwen. Alleen je verbeterde motorische en coördinatieve vaardigheden zijn verantwoordelijk voor dit succes.

Verbrandt calorieën

Op de vraag “Waarom is extreme sport belangrijk?” is één antwoord dat het gewichtsverlies vergemakkelijkt. Gewichtsverlies is een vereiste voor Formule 1-coureurs. Dit is het pad dat je moet bewandelen als je wilt afvallen en een nieuwe sport wilt beoefenen. 

Neem skateboarden. In een normaal uur kun je 500 calorieën verbranden. Als je de procedure wilt versnellen, moet je experimenteren met moeilijke ondergronden. Probeer zoveel mogelijk trucjes te doen op je skateboard. Op deze manier doe je iets wat je leuk vindt, terwijl je ook vooruitgang boekt op weg naar je doelen voor gewichtsverlies op de lange termijn. Kies je favoriete sport langzaam en zorgvuldig. 

Je voelt je toch ook niet zo bedreigd als je een Formule 1-wagen bestuurt?

Je moet niet zomaar opstaan van je stoel en nu naar beneden gaan. Denk even na over welke sportactiviteit je het meest interesseert. Denk na over de voor- en nadelen. Misschien wil je zelfs een expert raadplegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips