We geloven dat de mens bij het minste of geringste verandert in beesten. Kijk maar naar oorlogen, aanslagen, noodsituaties en rampen. Van deze theorie blijft er weinig over in het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman.
Ik heb oprecht genoten van elke letter in dit boek. Het heeft me nieuwe inzichten gegeven en ik pas deze theorieën dagelijks toe in mijn leven. Veel plezier met het lezen van deze review en ik raad je zeker aan om ‘De meeste mensen deugen’ zelf te gaan lezen
Onderzoek door Rutger Bregman
In het boek ‘De meeste mensen deugen’ gaat Rutger Bregman op onderzoek naar de mens. Hij gebruikt onderzoeken en inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Het is een reis door de geschiedenis van de mens op aarde. Hoe kan het zijn dat onze soort de aarde heeft veroverd? De mens bestaat immers pas zo’n 200.000 jaar en de aarde misschien al wel zo’n 5 miljard jaar.
Rutger Bregman past meta-analyses toe om antwoorden te geven op vragen over ons mensbeeld. Met Meta-analyses doe je onderzoek naar bestaande onderzoeken, waarbij je meerdere studies analyseert.
Negatief mensbeeld – Nocebo
Het negatieve mensbeeld zou wel eens een nocebo kunnen zijn. Een nocebo is het negatieve verwachtingseffect en het tegenovergestelde van het placebo-effect.
Als we geloven dat meeste mensen niet deugen, gaan we elkaar zo behandelen. Dan halen we het slechtste in elkaar naar boven.
Dit zou wel eens de vergissing kunnen zijn waarop de moderne maatschappij is gegrondvest denkt Rutger Bregman. Gaan we daadwerkelijk voortdurend uit van een verkeerd en negatief mensbeeld?
Het is misschien ook niet heel vreemd, want het is maar al te gemakkelijk om te vergeten dat die ander, honderd meter verderop, als twee druppels water op je lijkt. Op sociale media, achter de televisie, of waar we ons ook verschansen – keer op keer schieten we van een afstand op elkaar. We laten ons leiden door angst en onbegrip, wantrouwen en stereotypes, en generaliseren over mensen die we nooit hebben ontmoet. Bekijk ook het Maxyourlife programma van Shorombo Mooij.
Geschiedenis van de mens
Uit de onderzoeken komt naar voren dat landbouwers en stuk ongezonder waren dan jagers en verzamelaars. De nomaden bewogen veel meer en aten bovendien gevarieerd eten dat rijk was aan vezels en vitamines. De landbouwers hadden maar een eentonig dieet dat bestond uit graan of rijst als voor-, hoofd- en nagerecht.
Evolutionair psychologen spreken ook wel van een mis-match: een gebrek aan fysieke of mentale voorbereiding op de moderne tijd. Het bekendste voorbeeld hiervan is obesitas. Jagers en verzamelaars waren nog slank en fit, maar wereldwijd zijn er nu meer mensen met overgewicht dan met honger. Mensen blijven zich tegoed doen aan suiker, vet en zout, ook als ons lijf allang geen calorieën meer nodig heeft.
Vroeger was een extra vetlaag een verstandige en weloverwogen investering voor de toekomst. Vandaag de dag, met op elke hoek van de straat goedkope fastfood, is de extra vetlaag eerder een aanslag op je toekomst.
Pygmalion- en Golem-effecten
We zijn als mens door en door spiegelende wezen. We maken elkaar elke dag slimmer of dommer, sterker of slapper, sneller of trager.
Je zou kunnen stellen dat onze wereld aan elkaar hangt van Pygmalion- en Golem-effecten. Bij het Pygmalion-effect dragen positieve verwachtingen bij aan betere prestaties en bij het Golem-effect zorgen de lage verwachtingen van bijvoorbeeld de leraar ook daadwerkelijk voor slechtere prestaties.
Zo zeggen we: “waar je mee om gaat, word je mee besmet” en dat blijkt dus daadwerkelijk zo te zijn. Mijn persoonlijke advies is ook om minder te consumeren. Wat nieuws is voor de geest, is als suiker voor het lichaam.
De psychologie van macht
Ga maar na: waarom zouden mensen zichzelf veertig uur per week opsluiten in hokken die we “kantoren” noemen, in ruil voor wat stukjes metaal en papier, of wat cijfertjes op een bankrekening? Is het briljante propaganda van Vadertje Staat? En als dat zo is, waarom zijn er dan vrijwel geen ongelovigen? Waarom stapt niemand naar de fiscus om te zeggen: ‘Luister vriend, ik heb onlangs een interessant boek gelezen over de kracht van mythes en realiseer me nu dat geld ook maar een fictie is. Dit jaar betaal ik geen belasting.’ Het antwoord ligt voor de hand. Als je een rekening negeert of geen belasting betaalt, verdwijn je in de bak. En als je niet op komt dagen, komt de politie je wel halen. De fictie van geld wordt afgedwongen met geweld.
Een Samenleving waarin mensen zichzelf motiveren
Wat zou er mooier zijn dan een samenleving waarin mensen zichzelf kunnen sturen en motiveren. Een mooi voorbeeld hiervan is de Nederlandse organisatie Buurtzorg. Buurtzorg is al meerdere jaren verkozen tot Beste Werkgever van Nederland. Buurtzorg is een organisatie met 9.300 medewerkers zonder managers en met een kleine centrale staf. De klant wordt echt centraal gesteld door de zelfsturende teams. Een mooie quote van oprichter Jos de Blok “Het is makkelijk om iets moeilijk te maken, maar het is moeilijk om iets makkelijker te maken.”
Er is niets krachtiger dan mensen die doen wat ze doen omdat ze het willen doen.
Meer info over De meeste mensen deugen van Rutger Bregman.
Tien leefregels voor een realistisch mensbeeld van Rutger Bregman
- Bij twijfel, ga uit van het goede
- Denk in win-win scenario’s
- Verbeter de wereld, stel een vraag
- Temper je empathie, train je compassie
- Probeer de ander te begrijpen, ook als je geen begrip hebt
- Heb je naaste lief, gelijk ook anderen hun naasten liefhebben
- Vermijd het nieuws
- Sla geen nazi (of: steek geen hand uit naar je grootste vijand)
- Kom uit de kast, schaam je niet voor het goede
- Wees realistisch
De meeste mensen deugen is misschien wel het beste Rutger Bregman boek. Gelukkig voor ons heeft hij nog een aantal hele inspirerende boeken geschreven. Klik hier voor meer Rutger Bregman boeken.
Meer voor jouw persoonlijke groei
Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.
Lees bijvoorbeeld boeken over persoonlijke ontwikkeling of over spiritualiteit en volg de beste trainingen voor persoonlijke ontwikkeling. Mooie voorbeelden hiervan zijn de breathwork opleiding of het Antivirus van Tibor.
Ben jij specifiek op zoek naar boeken over persoonlijke groei? Lees dan zeker even mee. Wat dacht je van De Doorbraak van Michiel van der Pols, Hoe de fuck vind ik geluk van Thijs Lindhout, De meeste mensen deugen van Rutger Bregman, Golven van Geluk van Linda Dronkers-Steijn en Het mooiste uit de put halen.
Er zijn ook veel interessante boeken over sport, boeken over geluk, mindset boeken, spirituele boeken, boeken over het menselijk lichaam, boeken over voeding, boeken over slaap en natuurlijk Engelstalige boeken over persoonlijke ontwikkeling.
Mijn persoonlijke favorieten zijn de boeken van Sanne van Paassen en Charlies Kitchen.
Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken!
Geen reacties on De Meeste Mensen Deugen – Rutger Bregman | Boek Review (2023)