Daglichtlamp | De Beste Daglichtlampen voor meer Energie! (2021)
5 mei 2021 
in Slaap

Daglichtlamp | De Beste Daglichtlampen voor meer Energie! (2021)

In een land als Nederland weten we maar al te goed wat het is om nauwelijks zonlicht te hebben gedurende de dag. Regenweer en bewolking maken een groot deel uit van ons klimaat, en dat brengt met zich mee dat we eigenlijk veel te weinig zonlicht krijgen. Gelukkig bestaan er wel degelijk manieren om daar iets aan te doen – zoals een daglichtlamp!

Een daglichtlamp kan helpen om je gezondheid op verschillende manieren te verbeteren, zelfs als je een tekort hebt aan gewoon daglicht. Wat zijn daglichtlampen nu precies, wat is hun functie en welke daglichtlampen zijn er zoal? In deze blog lees je alles wat je moet weten!

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Wat is een daglichtlamp?

Een daglichtlamp is eigenlijk precies wat de naam zelf zegt: het is een lamp die een licht afgeeft, dat jouw lichaam ziet als écht daglicht. Het is voor veel mensen een goede oplossing als ze aan te weinig zonlicht zijn blootgesteld. Wat in landen als Nederland en België tijdens de winter zeker het geval is!

De voordelen van een daglichtlamp gaan erg ver, zoals je hieronder zult lezen, maar je weet ongetwijfeld graag hoe zo'n lamp werkt en wat het precies doet. Een daglichtlamp is een lamp die een grote hoeveelheid lichteenheden uitstraalt. Deze eenheden zijn uitgedrukt in ‘Lux'. De meeste modellen daglichtlampen stralen ongeveer 10.000 Lux uit, tot een afstand van 10 centimeter. Dit heldere licht wordt door het lichaam opgenomen, waardoor je verschillende gezondheidsproblemen ten gevolge van een tekort aan zonlicht kunt oplossen.

Doorgaans wordt aangeraden om een daglichtlamp zo'n 2 weken te gebruiken, voor je effectief resultaat voelt. Verschillende studies hebben reeds uitgewezen dat het gebruik van een daglichtlamp wel degelijk een positief effect kan hebben op je gezondheid, en dat op verschillende manieren. Als je daar graag meer over te weten wilt komen, dan kan het volgende stukje van deze blog je zeker op weg helpen!

Moe Daglichtlamp De Beste Daglichtlampen voor meer Energie!

Wat zijn de voordelen van daglichtlampen?

Voor je een staande daglichtlamp op je bureau gaat zetten of op zoek gaat naar de beste plafond LED daglichtlampen voor op kantoor of thuis, is het misschien geen slecht idee om te weten wat de voordelen van zo'n lamp precies zijn. Zoals reeds vermeld is de wetenschap het er zeker over eens dat daglichtlampen tal van voordelen bieden voor de gezondheid. Hieronder vind je de belangrijkste:

1. Je krijgt meer energie

Een van de belangrijkste voordelen van zo'n daglichtlamp is dat je er méér energie door krijgt. Dit heeft alles te maken met de manier waarop het menselijke lichaam reageert op licht, dat op het netvlies van de ogen terechtkomt. De biologische klok is een geïntegreerd systeem in het menselijke lichaam dat ervoor zorgt dat we op basis van de aan- of afwezigheid van licht meer of juist minder energie hebben.

Breng je veel tijd binnenshuis door of woon je in een land waar zonlicht nogal schaars is, dan kan een daglichtlamp dus helpen om desondanks toch voldoende energie te hebben. En dat maakt dan weer dat je jou beter voelt en gezonder voelt – zelfs tijdens die donkere wintermaanden!

2. Je stemming verbetert

Een bijeffect daarvan is dat een daglichtlamp ervoor zorgt dat je stemming verbetert. Ook dit is een gevolg van een reactie van het lichaam op de aanwezigheid van zonlicht. Als zonlicht op je huid terechtkomt, produceert het lichaam allerlei ‘feel-good' hormonen, die ervoor zorgen dat je je opgewekt en blij voelt (zoals dopamine).

Een gebrek aan zonlicht is één van de voornaamste redenen van een depressie stemming, dat is al lang geweten. Wil je je opgewekter en blijer voelen, ook tijdens de winter, dan is een daglichtlamp kopen misschien wel iets voor jou!

Daglichtlamp | De Beste Daglichtlampen voor meer Energie! (2021)

3. Je bioritme komt weer in balans

Zoals we reeds hebben gezegd, zorgt de aan- of afwezigheid van daglicht ervoor dat je je moe of energiek voelt. Dat is één van de redenen waarom de zon ons zogenaamde bioritme in stand houdt. 's Morgens worden we wakker doordat er zonlicht op ons netvlies komt, en 's avonds voelen we ons vermoeider omdat het donkerder wordt.

Beide gebeurtenissen hebben te maken met hormonen: het daglicht 's morgens geeft een boost aan de productie van cortisol en dopamine, waardoor we ons opgewekter voelen. 's Avonds produceren we dan weer meer melatonine, waardoor we slaperig worden. Dankzij een daglichtlamp, die op de juiste manier wordt gebruikt, kunnen we deze normale cyclus van slapen en wakker zijn herstellen. En dat is vooral interessant als je onregelmatige werkuren hebt of niet op regelmatige uren kunt slapen/wakker worden!

4. Je kan jetlag verhelpen

Als je ooit jetlag hebt gehad, dan weet je maar al te goed hoe het voelt om een verstoord dag-nachtritme te hebben. Jetlag is het gevolg van een zeer snelle verplaatsing naar een andere tijdzone, waardoor het uur van de dag niet meer overeenstemt met jouw bioritme. Als je bijvoorbeeld in een paar uur tijd naar Amerika reist, dan zal je lichaam zich 's morgens op biochemisch niveau nog in Europa bevinden. Hoewel het daar volgens de klok 8 uur vroeger is!

Een daglichtlamp kan je helpen om de effecten van jetlag te verminderen. Doordat je zelf kunt kiezen wanneer je aan licht wordt blootgesteld, kan je de productie van hormonen en je bioritme zelf een beetje bepalen. Op die manier heb je minder last van jetlag!

eerste-hulp-bij-slecht-slapen-60-korting

Klik hier voor 60% Early Bird Korting op Eerste Hulp Bij Slecht Slapen

Wat meer over het natuurlijke bioritme

Nu je al wat meer weet over daglichtlampen, heb je ongetwijfeld gemerkt dat er wel degelijk een sterk verband bestaat tussen de aanwezigheid van licht en je gezondheid. En dan specifiek, je nachtrust. We hebben gezien dat het bioritme een essentiële factor is als het gaat om onze lichamelijke gezondheid en hoe we ons voelen gedurende de dag.

Licht en een goed nachtrust staan dus wel degelijk in verband. De biologische klok wordt vaak beschreven als een klein speldenknopje in de hersenen, dat letterlijk kan zien of er veel of weinig daglicht aanwezig is. Op basis daarvan gaat het specifieke processen in gang zetten, of juist deactiveren. Denk maar aan:

 • De vertering
 • De productie van hormonen
 • De activiteit van je hersenen
 • De kracht van je spieren

Al deze factoren worden beïnvloed door de aanwezigheid van daglicht. Is daar te weinig van, dan zal je lichaam dus op verschillende niveaus minder goed functioneren. En dat maakt een daglichtlamp toch wel de moeite waard voor zij die een verstoord bioritme hebben.

Dit kan het gevolg zijn van ploegenwerk, waarbij men de ene week 's nachts werkt en de andere week overdag. Ook hebben sommige mensen van nature last van een instabiel bioritme, bijvoorbeeld omdat ze aan insomnia lijden of er iets mis is met de productie van hormonen als cortisol.

Hoe dan ook kan een daglichtlamp van een vooraanstaand merk helpen om verschillende gezondheidsproblemen ten gevolge van een tekort aan daglicht te verhelpen. Maar wat is het verschil nu precies tussen licht van de zon en een daglichtlamp?

Kracht van de zon Daglichtlamp De Beste Daglichtlampen voor meer Energie!

Zonlicht versus een daglichtlamp

Zonlicht wordt vaak gezien als een essentiële lichamelijke behoefte van de mens, en daar kan weinig discussie over bestaan! We hebben als mens zonlicht nodig om te functioneren, ons goed te voelen en nog zoveel meer zaken. In die zin mag zonlicht zich bij basisbehoeftes als eten en drinken voegen! Een daglichtlamp is een goed alternatief voor zij die te weinig zonlicht krijgen. Maar wat is het verschil nu precies tussen beide?

Kort gezegd is zonlicht nog zoveel keer beter dan het licht van een daglichtlamp, en dat heeft vooral te maken met de sterkte én de natuur van het licht. Zonlicht geeft tot wel 10.000 lux af, wat 10 keer zoveel is als een goede daglichtlamp.

Niet alleen is natuurlijk zonlicht vele malen sterker dan het licht van een daglichtlamp, ook is de manier waarop zonlicht ons lichaam beïnvloedt toch anders. Doordat zonlicht gradueel sterker wordt gedurende de dag en ook gradueel weer afbouwt, krijgt ons lichaam de kans om zich aan meer of minder licht aan te passen. En dat is ook belangrijk voor een goede gezondheid én om ons goed te voelen.

Het is dus niet de bedoeling dat je een dag in de zon vervangt door een paar uurtjes onder een daglichtlamp. Wel kan zo'n lamp een handig hulpmiddel zijn om je bioritme, hormoonproductie en gemoed te boosten tijdens periodes waar je te weinig natuurlijk zonlicht krijgt!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

Lees onze uitgebreide review over Vitaily supplementen

Extra info bij gebruik van een daglichtlamp

Als je van plan bent een daglichtlamp te gaan gebruiken, dan is het belangrijk dat je weet hoe je dit het beste doet. Vooraanstaande merken zullen hoe dan ook voldoende informatie geven over het gebruik van hun lamp, zodat je er de meeste voordelen uit kunt halen.

Hieronder vind je nog enkele extra tips om het goed te doen. Op die manier krijg je zoveel mogelijk waarde voor je aankoop!

 • Ga voor een daglichtlamp zonder UV straling

Een goede tip is om te kiezen voor een daglichtlamp die geen UV straling afgeeft. UV straling is niet goed voor mensen die lijden aan oogaandoeningen, of zij die bepaalde medicijnen gebruiken. Raadpleeg altijd een arts én lees de eigenschappen van de daglichtlamp goed, voor je deze koopt!

 • Laat het licht op je netvlies vallen

Daarbij is het ook belangrijk dat je het licht van de daglichtlamp altijd op je netvlies laat vallen. Enkel zo krijgt je lichaam het ‘signaal' dat er licht is, en zal je er dus ook de voordelen van ervaren. De ogen gesloten houden weert het grootste deel van dat licht af, waardoor het geen enkel effect zal hebben op je bioritme, gemoed of de productie van hormonen.

De Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je Kortingscode Korting

Lees onze uitgebreide review over de sapjes van Sap.je

 • Ga op onderzoek naar de beste daglichtlampen

Een daglichtlamp gebruiken tegen winterdepressie, vermoeidheid of jetlag zal enkel werken als je een lamp kiest die effectief kwaliteit biedt. Er bestaan heel wat verschillende merken daglichtlampen, elk met hun eigen unieke karakteristieken en voordelen. In het laatste stukje van deze blog lees je daar meer over!

Vermoeid Daglichtlamp De Beste Daglichtlampen voor meer Energie!

De beste daglichtlampen, waar vind je die?

Heb je beslist om een daglichtlamp te kopen? Goed zo! Maar hoe weet je nu welke lampen de beste zijn, en welke niet deugen? Het goede nieuws is dat de kwaliteit van daglichtlampen steeds beter wordt. Aan de andere kant moet je dan wel kiezen voor een vooraanstaand merk met een goede naam.

Er zijn heel wat merken die aan die criteria beantwoorden, klik hier voor een overzicht van de beste daglichtlampen. Zo kan je gaan voor een daglichtlamp van Philips, Beurer of Beactiff, en elk merk biedt verschillende modellen en varianten. Wat dacht je van een Breuer TL30 daglichtlamp, een Medisana daglichtlamp of een extra sterk model daglichtlamp van 10.000 lux? Er zijn ook speciale LED daglichtlampen, zoals deze e27 J-Line daglichtlamp, die je gemakkelijk in huis kunt gebruiken.

Als je een LED daglichtlamp of ander soort daglichtlamp aankoopt, moet je eveneens rekening houden met een aantal factoren:

 • Wat is de maximale lichtsterkte?
 • Zit er een timer op de lamp of niet?
 • Er is nog voldoende licht op 50 cm afstand?
 • Heeft de lamp verschillende lichtstanden of niet?
 • Hoe is het verbruik? Dit ligt best tussen 9 en 24 watt

Op basis van deze factoren vind je snel een kwalitatieve daglichtlamp die gezond en veilig is, en effectief resultaat geeft!

Haal méér uit je gezondheid, met een kwalitatieve daglichtlamp

Een daglichtlamp is kortom een uiterst handig hulpmiddel om je gezondheid te boosten. Zonlicht is letterlijk levensbelangrijk, en de meeste mensen weten dat ook. Niettemin hebben we méér dan ooit een tekort aan zonlicht, waardoor we tal van chronische gezondheidsproblemen ervaren.

Wil je daar zelf iets aan doen? Koop dan een daglichtlamp, en voor je het weet geniet je van méér energie, een betere slaap en dus ook een betere gezondheid. En dat is uiteindelijk toch wel het belangrijkste!

Ultieme Powernap Formule - 2 uur Energie Tanken! In Slechts 5 Minuten

Klik hier voor de Ultieme Powernap Formule

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met een Daglichtlamp? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd persoonlijk reageren 🙂

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


 • Meer energie?
 • Regelmatiger bewegen?
 • Uitgeruster wakker worden?
 • Bewuster worden van je mindset?
 • De voordelen van meditatie ervaren?
 • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download