In dit artikel

Hoeveel Vitamines per Dag? Een Gedetailleerde Gids (2023)

In dit artikel

Vraag je je ook af hoeveel vitamines je elke dag nodig hebt om gezond te blijven? Je bent niet de enige, ik heb me er ook in verdiept omdat het zo complex kan lijken. Dit artikel biedt een uitgebreide gids die licht werpt op de verschillende soorten vitamines, hun functies, bronnen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Met deze informatie kun je ervoor zorgen dat jouw voedingspatroon alle benodigde vitamines bevat!

Key Takeaway

Het beste vitamine abonnement van 2023 is Vitaily Membership. Dit merk heeft een veganistische en milieuvriendelijke formule ontwikkeld die geschikt is voor vrijwel iedereen.

Samenvatting

 • Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor het goed functioneren van het lichaam en spelen een cruciale rol bij verschillende processen zoals de stofwisseling, immuunsysteem en celgroei.
 • Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat rijk is aan voedingsmiddelen die verschillende vitamines bevatten, zoals wortelen, spinazie, citrusvruchten en vis.
 • De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht en individuele behoeften. Bijvoorbeeld, voor vitamine B6 wordt aanbevolen om 1,5 milligram te consumeren tot de leeftijd van 50 jaar, en 1,8 milligram vanaf de leeftijd van 51 jaar.

Wat zijn vitamines en waar heb je ze voor nodig?

Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor het goed functioneren van het lichaam en spelen een cruciale rol bij verschillende processen, zoals de stofwisseling, immuunsysteem en celgroei.

Overzicht van verschillende vitamines en hun functies

Er zijn veel soorten vitamines die we elke dag nodig hebben. Vitamine B6 is een daarvan. We moeten elke dag 1,5 milligram van deze vitamine eten totdat we 50 worden. Na 50 jaar moeten we 1,8 milligram eten.

Een andere belangrijke vitamine is B11, ook wel foliumzuur genoemd. We hebben elke dag 300 microgram van deze vitamine nodig. Er zijn ook vetoplosbare vitamines zoals vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor ons lichaam.

Maar we moeten oppassen dat we niet teveel binnenkrijgen. De Gezondheidsraad zegt dat we niet meer dan 800 microgram per dag moeten hebben. Baby’s krijgen ook vitamines, zoals vitamine K bij borstvoeding.

Ze moeten elke dag 150 microgram van deze vitamine krijgen tot ze een bepaalde leeftijd bereiken.

Bronnen van vitamines

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die vitamines bevatten. Hier volgen enkele bronnen van vitamines:

 • Vitamine A: wortelen, zoete aardappelen, spinazie, melk, eidooiers
 • Vitamine B6: vis, kip, avocado’s, bananen
 • Vitamine C: citrusvruchten, aardbeien, kiwi’s, paprika’s
 • Vitamine D: vette vis (zoals zalm en makreel), eieren
 • Vitamine E: noten (zoals amandelen en zonnebloempitten), plantaardige oliën (zoals olijfolie)
 • Foliumzuur (vitamine B11): bladgroenten (zoals spinazie en boerenkool), bonen

Vetoplosbare vitamines

Vetoplosbare vitamines zijn een groep vitamines die oplossen in vetten. Er zijn vier vetoplosbare vitamines: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Deze vitamines hebben verschillende functies in het lichaam.

Vitamine A is belangrijk voor een gezonde huid en ogen, vitamine D speelt een rol bij de opname van calcium en fosfor voor sterke botten, vitamine E is een antioxidant die helpt om cellen te beschermen tegen schade, en vitamine K is betrokken bij de bloedstolling.

Het is belangrijk om deze vitamines in voldoende hoeveelheden binnen te krijgen, maar ook niet te veel, omdat een teveel aan vetoplosbare vitamines kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Wateroplosbare vitamines

Wateroplosbare vitamines zijn vitamines die oplossen in water en niet worden opgeslagen in het lichaam. Voorbeelden van wateroplosbare vitamines zijn vitamine C en de verschillende B-vitamines, zoals vitamine B1, B2, B6 en B12.

Het lichaam kan deze vitamines niet langdurig opslaan, dus het is belangrijk om ze regelmatig via voeding binnen te krijgen. Deze vitamines zijn betrokken bij verschillende functies in het lichaam, zoals de energieproductie, het zenuwstelsel en de stofwisseling.

Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat rijk is aan voedingsmiddelen die deze wateroplosbare vitamines bevatten, zoals citrusvruchten, bladgroenten, volkoren granen en peulvruchten.

Hoeveel vitamines heb je dagelijks nodig?

Om te bepalen hoeveel vitamines je dagelijks nodig hebt, moet je rekening houden met verschillende factoren. Lees verder om erachter te komen welke vitamines essentieel zijn voor een gezond dieet en wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor verschillende leeftijdsgroepen en geslachten.

Factoren die de dagelijkse behoefte bepalen

De dagelijkse behoefte aan vitamines wordt bepaald door verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht en speciale behoeften. Voor volwassenen zijn er aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) vastgesteld die laten zien hoeveel vitamines je per dag nodig hebt.

Bijvoorbeeld, voor vitamine B6 wordt aanbevolen om 1,5 milligram te consumeren tot de leeftijd van 50 jaar, en 1,8 milligram vanaf de leeftijd van 51 jaar. Voor vitamine B11 (foliumzuur) is de aanbevolen hoeveelheid 300 microgram per dag.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze aanbevelingen kunnen variëren afhankelijk van individuele behoeften en gezondheidstoestand.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is de hoeveelheid vitamines en mineralen die een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft. Hieronder is een overzicht in tabelvorm met enkele ADH’s voor belangrijke vitamines.

VitamineAanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Vitamine B61,5 milligram tot de leeftijd van 50 jaar, en 1,8 milligram vanaf de leeftijd van 51 jaar
Vitamine B11 (Foliumzuur)300 microgram
Vitamine A800 microgram
Vitamine K voor baby’s bij borstvoeding150 microgram per dag tot een bepaalde leeftijd

Deze hoeveelheden kunnen afhankelijk zijn van je leeftijd en of je een man of vrouw bent. Het is ook belangrijk te beseffen dat deze hoeveelheden de maximale veilige doseringen zijn volgens de Nederlandse Gezondheidsraad. Bij twijfel over je vitamine-inname, is het verstandig om een gids zoals “Gezond met vitamines en mineralen” te raadplegen of advies te vragen aan een gezondheidsprofessional.

Specifieke behoeften voor verschillende leeftijdsgroepen en geslachten

De specifieke behoeften aan vitamines variëren afhankelijk van de leeftijdsgroep en het geslacht. Voor volwassenen wordt bijvoorbeeld aanbevolen om dagelijks ongeveer 1,5 milligram vitamine B6 te consumeren tot de leeftijd van 50 jaar, en 1,8 milligram vanaf de leeftijd van 51 jaar. Daarnaast wordt geadviseerd om dagelijks 300 microgram vitamine B11 (foliumzuur) in te nemen. Voor baby’s is het belangrijk om vitamine K bij borstvoeding te geven, met een dosering van 150 microgram per dag tot een bepaalde leeftijd. Het is dus essentieel om te weten welke specifieke behoeften je hebt op basis van leeftijd en geslacht om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt.

Meer over ‘Vitamine Abonnement’

Heb je je ooit afgevraagd wat een vitamine abonnement precies inhoudt? Het idee is eenvoudig, maar er zitten veel nuances en details achter. Met onze complete gids over vitamines, krijg je een duidelijk beeld van alle vitamines die je lichaam nodig heeft. Echter, zoals met alles, zijn er zowel voordelen als nadelen aan een vitamine abonnement. Bovendien is de impact van vitamines op gezondheid niet te onderschatten en is het cruciaal om een goed begrip te hebben van de dagelijkse behoeften en de verschillen tussen de soorten vitamines.

Voor een nog persoonlijkere touch hebben we een persoonlijke gids voor de nodige vitamines samengesteld. Hiermee kan je beter begrijpen hoe personalisatie en keuze van vitamines voor jou kunnen werken. Niet zeker over je dagelijkse hoeveelheid vitamines? We hebben je gedekt. En als je je ooit hebt afgevraagd over het verschil tussen vitamines en mineralen, of over vitamine tekort symptomen en oplossingen, we hebben uitgebreide gidsen die je daarbij kunnen helpen. Bovendien verkennen we het contrast tussen natuurlijke en synthetische vitamines, de specifieke voordelen van vitamine abonnement voor senioren en wat er gebeurt als je besluit om te stoppen met vitamines.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vitamines?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines is afhankelijk van je leeftijd, je geslacht en je levensstijl. Het is belangrijk om een gezonde voeding te volgen om genoeg voedingsstoffen per dag binnen te krijgen.

2. Hoe kan ik mijn vitamine-inname verhogen?

Voor het verhogen van je vitamine-inname kun je vitaminerijke voeding eten en gezonde recepten volgen. Voedingssupplementen kunnen ook helpen om een vitaminetekort te voorkomen.

3. Wat gebeurt er als ik niet genoeg vitamines krijg?

Als je niet genoeg essentiële vitamines binnenkrijgt, kan dat leiden tot een vitaminetekort. Dit kan effect hebben op je energieniveaus en kan je algehele gezondheid beïnvloeden.

4. Hoeveel vitaminesupplementen moet ik per dag nemen?

Het nemen van vitaminesupplementen hangt af van meerdere factoren en varieert per persoon. Het is best om het advies van een voedingsdeskundige te volgen over hoeveel supplementen je moet nemen.

5. Wat zijn vitaminerijke voedingsmiddelen?

Vitaminerijke voedingsmiddelen zijn onder andere fruit, groenten, noten en zaden, vis en volkorenproducten. Deze bevatten een hoge voedingswaarde en moeten deel uitmaken van een gebalanceerd dieet.

» Referenties


1. Kamangar, F., & Emadi, A. (2012). Vitamin and Mineral Supplements: Do We Really Need Them? Int J Prev Med, 3(3), 221–226.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3309636/

2. Zhang, F. F., Barr, S. I., McNulty, H., Li, D., & Blumberg, J. B. (2020). Health effects of vitamin and mineral supplements. BMJ, 369, m2511.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7322674/

3. Qato, D. M., Alexander, G. C., Guadamuz, J. S., & Lindau, S. T. (2018). Prevalence of dietary supplement use in US children and adolescents, 2003-2014. JAMA Pediatr, 172, 780-2.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29913013/

4. Harrison, R. A., Holt, D., Pattison, D. J., & Elton, P. J. (2004). Are those in need taking dietary supplements? A survey of 21,923 adults. Br J Nutr, 91, 617-23.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15035689/

5. Murphy, S. P., White, K. K., Park, S. Y., & Sharma, S. (2007). Multivitamin-multimineral supplements’ effect on total nutrient intake. Am J Clin Nutr, 85, 280S-4S.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17209210/

» Referenties

Conclusie beste vitamine abonnement 2023

 • Beste vitamine abonnement – Vitaily €10 korting met code ‘GROEI
 • Beste vitamine op maat – Viteezy 15% korting met code ‘VITEEZY15
 • Beste gepersonaliseerde vitamines – Viteezy 15% korting met code ‘VITEEZY15
 • Beste vitamine abonnement vegan: Vitaily €10 korting met code ‘GROEI
 • Beste vitamine abonnement prijs / kwaliteit: Viteezy 15% korting met code ‘VITEEZY15
 • Beste vitamine abonnement kortingscode: Vitaily €10 korting met code ‘GROEI
 • Beste vitamine abonnement dragons den – Viteezy  15% korting met code ‘VITEEZY15
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoeveel Vitamines per Dag? Een Gedetailleerde Gids (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips