In dit artikel

Dagelijkse Collageen Dosis: Hoeveel Heb Je Nodig? (2023)

In dit artikel

Elke dag hebben we collageen nodig. Collageen is goed voor onze huid, haar en gewrichten. De dagelijkse dosis die je nodig hebt, hangt af van een paar dingen. Dit kan gaan om je leeftijd, je gewicht en wat je wilt bereiken.

Zo zal iemand die topsport beoefent soms meer collageen nodig hebben dan iemand die minder actief is.

Als je gehydrolyseerd collageen gebruikt, neem dan tussen de 6 en 10 gram per dag. Deze vorm van collageen gebruik je meestal één of twee keer per dag. Ze is veilig om te nemen en helpt bij de verzorging van je huid en gewrichten.

Maar let op! Neem nooit meer dan de aanbevolen dosis. Je wilt immers niet te veel binnenkrijgen.

In poedervorm of als tabletten, er zijn veel manieren om collageen in te nemen. Kies de vorm die het beste bij jou past. Wees slim met jouw dagelijkse collageen dosis!

Key Takeaway

De beste collageen booster van 2023 is Clearly Collageen. Dit merk heeft een 100% zuivere formule en is goed voor mens én dier.

Hoeveel collageen per dag moet je nemen voor resultaat?

Voor optimale resultaten wordt aanbevolen om dagelijks minimaal 10 gram collageenpeptiden in te nemen.

Gehydrolyseerd collageen

Gehydrolyseerd collageen is een vorm van collageen. Je lichaam kan het makkelijk opnemen. Dit komt omdat het is afgebroken tot kleinere stukjes. Het is veilig om tussen 2,5 en 15 gram per dag te nemen.

Maar meestal is de tip om 1 of 2 keer per dag 10 gram in te nemen. Dit helpt bij het verbeteren van je huid en gewrichten. Het kan ook helpen bij het beter maken van gewrichtspijn bij een dosis van maar 2,5 gram per dag.

Zorg ervoor dat je niet meer dan de aanbevolen dosis neemt. Dit type collageen kun je in meerdere vormen innemen. Denk aan tabletten, poeder of als supplement.

Ongehydrolyseerd collageen/gedenatureerd collageen

Ongehydrolyseerd collageen, ook wel bekend als gedenatureerd collageen, is collageen dat niet is afgebroken tot kleine peptiden. In plaats daarvan behoudt het zijn oorspronkelijke structuur en grootte.

Dit type collageen wordt vaak gebruikt in crèmes en lotions voor huidverzorging, omdat het helpt bij het verbeteren van de elasticiteit en hydratatie van de huid.

Hoewel ongehydrolyseerd collageen niet dezelfde voordelen biedt als gehydrolyseerd collageen in termen van gewrichtsgezondheid en spierherstel, kan het nog steeds een positief effect hebben op de huid.

Het kan helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, evenals het verbeteren van de algehele huidstructuur.

Als je geïnteresseerd bent in het nemen van ongehydrolyseerd collageen, kun je producten zoals crèmes en serums overwegen die deze vorm van collageen bevatten. Het is belangrijk om op te merken dat deze producten voornamelijk bedoeld zijn voor externe toepassing en niet voor inname.

Gelatine, bijvoorbeeld in gummies

Ik heb ontdekt dat je ook collageen kunt vinden in de vorm van gelatine, bijvoorbeeld in gummies. Deze gummies worden vaak gebruikt als supplementen voor huid- en haarverzorging. Het is belangrijk om te weten dat gelatine gemaakt wordt van dierlijke producten, zoals botten en kraakbeen.

Het kan een goede bron van collageen zijn, maar de hoeveelheid collageen die je binnenkrijgt kan variëren. Dus als je gummies wilt gebruiken als collageensupplement, moet je ervoor zorgen dat je de aanbevolen dagelijkse dosis gehydrolyseerd collageen nog steeds krijgt.

Marine collageen

Marine collageen, ook wel viscollageen genoemd, wordt gewonnen uit visafval en heeft een vergelijkbare structuur als ons eigen collageen. Het is rijk aan aminozuren.die belangrijk zijn voor de gezondheid van de huid, gewrichten en botten.

Studies tonen aan dat dagelijkse inname van marine collageen kan helpen bij het verminderen van rimpels, het verbeteren van de hydratatie en het versterken van de haarstructuur. De aanbevolen dosis varieert, maar meestal wordt 1 tot 10 gram marine collageen per dag aanbevolen voor zichtbare resultaten.

Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en niet meer dan de aanbevolen dosis te nemen.

Hoeveel collageen per dag moet je dan nemen?

Het is belangrijk om te weten hoeveel collageen je per dag moet nemen voor optimale resultaten. Lees verder om erachter te komen wat de aanbevolen hoeveelheid is en hoe je dit het beste kunt innemen.

Hoeveel collageen per dag is teveel?

Er zijn geen specifieke symptomen bekend van het nemen van te veel collageen. Het is echter belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden om mogelijke nadelige effecten te voorkomen.

De aanbevolen dagelijkse dosis gehydrolyseerd collageen ligt meestal tussen de 6 en 10 gram. Het is verstandig om de instructies op het supplement te volgen of advies te vragen aan een arts of voedingsdeskundige om te bepalen hoeveel collageen per dag voor jou geschikt is.

Conclusie over collageen supplementen

In conclusie, het nemen van collageen supplementen kan verschillende voordelen hebben voor je huidgezondheid, gewrichtsfunctie en hydratatie. De aanbevolen dagelijkse dosis gehydrolyseerd collageen ligt tussen de 6 en 10 gram, maar een kleinere dosis van 2,5 gram kan ook al positieve effecten hebben.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en te letten op je eigen doelen, sportactiviteiten, leeftijd en gewicht. Er zijn geen specifieke symptomen bekend van het nemen van te veel collageen, maar het is altijd verstandig om je aan de aanbevolen hoeveelheid te houden.

Kies voor een vorm van collageen supplement die het beste bij jou past, zoals tabletten, poeder of supplementen. Probeer het eens uit en kijk of collageen supplementen iets voor jou zijn!

Meer over ‘Collageen booster’

Als je ooit hebt overwogen om collageen boosters aan je routine toe te voegen, vraag je je misschien af over de veiligheid en bijwerkingen van dergelijke supplementen. Deze vraag wordt vooral relevant als je nadenkt over de effectiviteit van collageen in huidverzorgingsproducten. Voor de ethische consumenten onder ons, is er een toename in de belangstelling voor vegan collageen, terwijl anderen zich afvragen wat de ideale dagelijkse collageen dosis is. Buiten de huid, heeft collageen ook een impact op nagels en haar, en er is zelfs wetenschappelijke literatuur die de voordelen van collageen voor huidverjonging onderzoekt.

Er zijn ook onderzoeken die suggereren dat collageen gunstig kan zijn voor de botgezondheid. Met betrekking tot de vorm van inname, kan men kiezen tussen collageen in pillen of poedervorm, en binnen die categorie heb je specifieke varianten zoals collageen poeder tabletten. Voor wie nieuw is in dit gebied en zich afvraagt wat collageen poeder eigenlijk is, of hoe de werking van collageen poeder is, zijn er bronnen die hierop ingaan. Ook zijn er specifieke types, zoals vis collageen poeder, en voor wie besluit om het aan te schaffen, kan men online collageen poeder kopen. Tot slot, als je je zorgen maakt over potentiële bijwerkingen van collageen poeder, of als je benieuwd bent naar het verschil met collageen eiwit poeder, zijn er ook bronnen die dat behandelen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de aanbevolen hoeveelheid collageen die we dagelijks moeten innemen?

De aanbevolen dosering collageen per dag hangt af van verschillende factoren, maar over het algemeen kunnen we 10 tot 15 gram collageenpoeder per dag innemen.

2. In welke vorm moet ik collageen innemen, als poeder of drankje?

Je kunt collageen in elke voor jou passende vorm innemen. Beide vormen van natief collageen, poeder of drankje, kunnen dezelfde resultaten geven.

3. Zijn er symptomen als je teveel collageen inneemt?

Ja, het teveel innemen van collageen kan leiden tot spijsverteringsklachten. Het is belangrijk om de dosering collageen te volgen die aanbevolen is.

4. Is het veilig om elke dag collageen tabletten te nemen?

Ja, het is veilig om elke dag een bepaalde hoeveelheid collageen tabletten in te nemen, mits je de aanbevolen dosis niet overschrijdt.

5. Wat zijn de voordelen van collageen voor topsporters?

Collageen kan helpen de bindweefsels te versterken. Dit is gunstig voor topsporters, omdat sterk bindweefsel blessures kan helpen voorkomen. Daarnaast kan een eiwitrijk dieet met collageen helpen bij het herstel na de training.

» Referenties


1. Hend Al-Atif. (2022). Collagen Supplements for Aging and Wrinkles: A Paradigm Shift in the Fields of Dermatology and Cosmetics. Dermatol Pract Concept, 12(1).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8824545/

2. Heather Hausenblas. (2014, January 15). Effects of Resveratrol and Collagen Supplementation on Facial Aging: A pilot open-label study examines skin aging and the resulting reductions in body satisfaction. Natural Medicine Journal.

3. Liane Bolke, Gerrit Schlippe, Joachim Gerß, & Werner Voss. (2019). A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients, 11(10), 2494.
https://www.mdpi.com/2072-6643/11/10/2494

4. Meisam Barati, Masoumeh Jabbari, Roya Navekar, Fariba Farahmand, Reihaneh Zeinalian, Ammar Salehi-Sahlabadi, Nasrin Abbaszadeh et al. (2020). Collagen supplementation for skin health: A mechanistic systematic review. Journal of cosmetic dermatology.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.13435

» Referenties

Conclusie beste Collageen Booster 2023

  • Beste Collageen Booster – Clearly
  • Beste Collageen Booster supplement – Vitals 20% korting met code ‘GROEI
  • Beste vegan Collageen Booster – Orangefit
  • Beste rund collageen booster – Clearly
  • Beste collageen booster tabletten – Vitals 20% korting met code ‘GROEI
  • Beste collageen booster poeder – Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Dagelijkse Collageen Dosis: Hoeveel Heb Je Nodig? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips