In dit artikel

Crosffiter Breekt Rug en Finished een IRONMAN (Docu Review)

Crosffiter Breekt Rug en Finished een IRONMAN | Review

In dit artikel

Professioneel crossfitter James Newbury, 5e op de Crossfit Games (WK) van 2019, breekt zijn rug met mountainbiken en finished 5,5 week later een IRONMAN in 10 uur en 14 min

James is een echte sportliefhebber. Crossfit is alles voor hem maar daarnaast doet ook aan vele andere “extreme” sporten. In de documentaire geeft hij aan dit voornamelijk voor de ervaring en de fysieke en mentale uitdagingen te doen. Hij doet niet aan half werk, stelt scherpe doelen en behaalt deze ook. James wil niet aan de zijkant toekijken of op safe spelen, hij houdt ervan om zichzelf te pushen.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Bekijk de documentaire:

Mountainbike ongeluk

Een uitdaging kreeg James toen hij tijdens het downhill mountainbiken met vrienden een bocht niet goed inschatte. James probeerde nog te corrigeren maar kwam in los zand terecht en naderde een boom. Hij klapte over zijn stuur met zijn hoofd frontaal tegen de boom. Zijn helm was kapot. James bleef bij bewustzijn maar zijn zicht was hij voor 4 á 5 seconden kwijt. Naar zijn vrienden toe reageerde hij dat alles oké was. Hij voelde echter wel dat hij even moest blijven liggen omdat hij bijna geen lucht kreeg. Nadat hij met moeite omhoog was gekrabbeld belde hij zijn vriendin dat hij oké was maar wel naar het ziekenhuis ging ter controle.

James had vroeger al de nodige klappen gehad met Australian football en meerdere keren een auto ongeluk meegemaakt. Dit keer voelde het anders, alsof zijn botten door elkaar geschut waren. Zijn rug was ontzettend stijf. Maar hij bleef tegen iedereen volhouden dat er niks aan de hand was.

Diagnose

In het ziekenhuis bleek na de nodige scans dat hij 2 ribben (7e en 8e) had gebroken, een geperforeerde long had en zijn ruggenwervels T2 en T3 had gebroken. Hij werd verplaatst naar een andere kamer en mocht zeker 5 dagen niet bewegen.

Door zijn hoofd schoten de gedachten dat hij de Open (WK Crossfit 2020 kwalificatie) niet kon afmaken, niet naar Dublin kon gaan voor de Filthy 150 (Crossfit event) en de IRONMAN waar hij zo naar uit had gekeken niet kon doen. Volgens de artsen kon hij over 6 tot 8 weken weer beginnen met trainen.

Hij accepteerde dat hij geen gewichten kon liften waardoor hij de Open niet kon afmaken en de Filthy 150 moest afzeggen. James vroeg zich wel direct af of hij kon zwemmen, fietsen en hardlopen voor de IRONMAN.

James zijn positieve mindset is opvallend te noemen. Ondanks de diagnose zei hij tegen zijn vrienden dat hij die avond weer thuis zou zijn en een dag later gewoon bij zijn moeder zou gaan eten.

Challenge

James houdt van zijn herstel en was niet eens heel erg verdrietig. Hij zag zijn herstel als een challenge en pakte deze met beide handen aan. Hij vroeg zich af hoe snel hij hiervan zou kunnen herstellen. Na 4 dagen ziekenhuis met de nodige scans mocht hij naar huis. Hij mocht niet vliegen en niet zwaarder dan 2 kg tillen van de artsen.

James stapte op dag 6 na het ongeluk op de hometrainer voor 1 uur. Het fietsen was te doen alleen het erop en eraf stappen deed pijn. James wilde eigenlijk geen pijnmedicatie maar besloot toch om het minimaal voorgeschreven te nemen. Op dag 7 ging hij naar 2 uur, op dag 8 naar 3 uur en op dag 9 zelfs naar 5 uur op de hometrainer.

Na de hometrainer begon hij weer met joggen. Hij ging voor een run van 2,5 km wat nog erg oncomfortabel was rondom zijn ribben. James bleef zich afvragen wat hij moest doen om zo snel mogelijk te herstellen.

Mindset

Naast fulltime crossfit atleet schrijft hij herstelprogramma’s voor sporters om snel te herstellen. Hij geloofd in de kracht van het lichaam om snel te herstellen en soms is het alleen maar mentaal. Je mentaal goed voelen is al een enorme stap in de goede richting van herstel.

In de documentaire komt ook zijn vriendin naar voren en zij is voor wat betreft het herstel van James toch wat huiverig. Ze is zelf meer van de veilige weg maar vertrouwt hem voor 100% omdat hij nooit voor het korte termijn effect zal kiezen als het op de lange termijn zijn gezondheid negatief kan beïnvloeden.

Herstel activiteiten

Naast de trainingen stonden onderstaande punten centraal tijdens zijn herstel:

  • Sauna
  • Plantaardig eten
  • Kwalitatief water
  • Ademhalingsoefeningen
  • Voldoende zuurstof
  • Naar buiten in de zon
  • 2x per dag naar het strand
  • Regelmatig aarden
  • Heel veel slaap

James sliep zo’n 10 uur per nacht en deed overdag nog korte slaapjes. Zijn lichaam wilde herstellen en liet hem 12 – 14 uur per dag slapen. Voor het ongeluk trainde James zo’n 8 uur per dag. Deze tijd gebruikte hij nu volledig voor zijn herstel.

Magische golf

Na 10 dagen ging hij weer zwemmen in de zee. Hij zwom zo’n 150 meter uit de kust wat voor hem zeer vertrouwd is. Opeens kreeg hij een golf, daar waar normaal nooit veel golven zijn, over zich heen die hij opving met zijn borst. James werd onderwater gedrukt en voelde een koude shock door zijn lichaam gevolgd door een plop in zijn borst. Hij kwam boven en kon weer voor 100% ademen. Een magisch moment en voor hem een enorme stap voorwaarts in zijn herstel.

7 dagen later waren zijn longen weer volledig hersteld en na 2,5 week waren er geen breuken meer te zien op de röntgen. De meeste mensen volgen het advies op van de artsen en blijven dan 4 – 6 weken in bed liggen. Het is een veilige manier maar versnelt het herstelproces niet.

IRONMAN

Na 5,5 week herstellen van zijn mountainbike ongeluk zat James bijna weer op het niveau van voor het ongeluk. Wat een prestatie! Zijn doel voor de IRONMAN was onder de 11 uur maar als het 12 uur wordt is het ook oké voor hem.

Tijdens zijn herstel keek James van dag tot dag of hij de IRONMAN ging halen. Het was vooraf geen definitieve ja of nee voor hem. James ging volledig op in het herstelproces. Hij is zijn vriendin enorm dankbaar voor haar vertrouwen en support. Hij weet niet of hij hetzelfde zo voor haar zou kunnen doen.

James eindigt de IRONMAN in 10 uur 14 minuten en 42 seconden en eindigt hiermee op een 162e plaats. Een IRONMAN bestaat uit 3.8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen.

Als je iets graag genoeg wil kun je het waarmaken. Als je niet bereidt bent om uit je comfortzone te stappen, verwacht dan ook geen grote resultaten. Zo simpel is het.

-James Newbury

Meer bewegen voor jouw gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast bewegen ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van om regelmatig een rondje te wandelen, te fitnessen in combinatie met yoga en ik speel graag padel. Mocht je het ook fijn vinden om te wandelen zou je eens kunnen kijken naar de wandeltrainer. Echt een aanrader als je wilt beginnen met bewegen. Mocht je klachten hebben aan je voeten kan je in eerste instantie ook bij de voetentraining terecht. Dan krijg je persoonlijk advies met oefeningen en kan je weer snel beter bewegen. Wil je meer dan enkel wandelen dat zijn er ook beginnen met hardlopen schema’s waarmee je rustig kan opbouwen.

Als je gaat padellen zorg dan dat je het beste padel racket voor jou hebt zodat je geen last krijgt van overtraining zoals bijvoorbeeld een tennisarm.

Wil je juist juist meer gaan bewegen voor spieropbouw dan kunnen buikspieroefeningen helpen, pilates of droog trainen als vrouw. Om meer kennis op te doen heb ik documentaires over sport bekeken en boeken over sport gelezen. Vooral de crossfit documentaires ‘The Fittest‘ en hoe een crossfitter zijn rug breekt en hersteld zijn mijn favorieten.

Wil je meer weten oom meer te bewegen voor jouw gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart jouw aankopen doen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Crosffiter Breekt Rug en Finished een IRONMAN | Review

Laat een reactie achter