In dit artikel

Collageen wetenschappelijk onderzoek: wat komt hieruit?

Collageen wetenschappelijk onderzoek: wat komt hieruit?

In dit artikel

Collageen is overal. Van de huid die ons lichaam bedekt tot de gewrichten die elke beweging mogelijk maken, dit eiwit is fundamenteel voor onze gezondheid. Toch heerst er veel onduidelijkheid over het effect van collageensupplementen op ons welzijn.

De waarheid? Recente studies tonen aan dat aanvullend collageen positieve effecten kan hebben, met name op de huidelasticiteit en hydratatie.

Met mijn achtergrond in voedingswetenschap en jarenlange ervaring in het onderzoeken van de impact van supplementen op de menselijke gezondheid, duik ik diep in het onderwerp collageen.

Dit artikel onthult feiten gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en ontkracht veelvoorkomende misverstanden. Blijf lezen, dit wordt interessant.

Key Takeaway

Nutribites Collageen is echt mijn favoriete collageen! Persoonlijk mix ik de naturel smaak graag door mijn shake of smoothie, maar de framboos is ook wel heel lekker.

Samenvatting

 • Collageen is een belangrijk eiwit in ons lichaam dat helpt bij het behouden van de gezondheid van onze huid, haar en gewrichten. Supplementen met gehydrolyseerd collageen kunnen positieve effecten hebben, zoals het verminderen van rimpels en het versterken van bindweefsel.
 • Wetenschappelijk onderzoek naar collageen toont aan dat het innemen van collageensupplementen de gezondheid van de gewrichten kan ondersteunen door pijn te verminderen en flexibiliteit te verbeteren. Dit is vooral nuttig voor mensen die actief willen blijven ondanks gewrichtsproblemen.
 • De keuze tussen verschillende soorten collageensupplementen, zoals viscollageen en rundercollageen, hangt af van persoonlijke voorkeuren, eventuele voedselallergieën en specifieke gezondheidsdoelen. Viscol

Wat is collageen en het belang ervan in ons lichaam?

Collageen speelt een cruciale rol in ons lichaam. Dit eiwit zorgt voor stabiliteit in onze huid, haar en nagels. Het is net als de lijm die alles bij elkaar houdt, vooral in onze spieren, botten en bindweefsels.

Stel je voor dat ons lichaam een gebouw is; dan is collageen het skelet dat alles ondersteunt.

Het nuttigen van producten met gehydrolyseerd collageen helpt om onze huid stevig te houden. Dat betekent dat het rimpels kan verminderen en onze huid er gezond uit kan laten zien.

Daarnaast speelt collageen een enorme rol bij het versterken van bindweefsel. Dit heeft een positieve impact op onze gewrichten, maakt ze soepeler en vermindert ongemak. Dus, door extra collageen aan ons dieet toe te voegen via voeding of supplementen, ondersteunen we ons lichaam om sterk en veerkrachtig te blijven.

YouTube video

Wetenschappelijk onderzoek naar collageen

Onderzoekers duiken diep in de wereld van eiwitstructuren zoals collageen om te begrijpen hoe ze ons lichaam beïnvloeden. Ze gebruiken geavanceerde technologieën om de effecten van collageen op onze huid, haar en botten te meten.

Collageen en huidveroudering

Collageen geeft onze huid stevigheid en veerkracht. Naarmate we ouder worden, maakt ons lichaam minder collageen aan. Dit leidt tot rimpels en een minder strakke huid. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat gehydrolyseerd collageen, een vorm die het lichaam gemakkelijker kan opnemen, kan helpen de tekenen van huidveroudering te vertragen.

Het gebruik van crèmes met collageen, in combinatie met bescherming tegen de zon, draagt bij aan een jonger uitziende huid.

Eiwitten zoals collageen zijn essentieel voor een gezonde huid. Om het beste resultaat te bereiken, moeten we ook letten op onze voeding en levensstijl, zoals voldoende slaap en het beperken van blootstelling aan ultraviolette straling.

Nu we deze verbinding tussen collageen en huidveroudering hebben verkend, gaan we verder met hoe collageen de gezondheid van ons haar beïnvloedt.

Collageen en haar gezondheid

Net zoals collageen onze huid steviger maakt, speelt het ook een cruciale rol in de gezondheid van ons haar. Onderzoek wijst uit dat dit eiwit niet alleen bijdraagt aan de groei, maar ook aan de sterkte van ons kapsel.

Mijn eigen ervaring bevestigt dit: nadat ik begon met het innemen van gehydrolyseerd collageen, merkte ik dat mijn haar minder broos werd en sneller groeide. Dit komt doordat type III collageen, dat in ons haar en huid voorkomt, als een bouwsteen dient die ons haar van binnenuit voedt.

Experts suggereren dat een dagelijkse dosis collageenpeptiden kan helpen bij het behouden van een volle haardos, vooral als we ouder worden. Aangezien ons lichaam minder collageen produceert naarmate we leeftijdsgewijs toenemen, is suppletie een handige manier om dit tekort te compenseren.

Bovendien ondersteunen vitamine C en bescherming tegen zonnebrand de gezondheid van ons haar door de natuurlijke productie van collageen te stimuleren. Dit maakt het nemen van een collageensupplement een slimme keuze voor iedereen die zijn haar gezond en sterk wil houden.

Collageen en gewrichtsgezondheid

Collageen speelt een grote rol in hoe onze gewrichten zich voelen en werken. Naarmate we ouder worden, maken onze lichamen minder van dit belangrijke eiwit aan. Dit kan leiden tot problemen zoals osteoartritis, wat pijn en stijfheid in de gewrichten betekent.

Wetenschappelijk onderzoek heeft echter laten zien dat het nemen van collageen supplementen de gezondheid van de gewrichten kan ondersteunen. Ze helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en verbeteren de flexibiliteit.

Dit is vooral goed nieuws voor mensen die graag actief blijven maar last hebben van hun gewrichten.

De supplementen kunnen in verschillende vormen komen, zoals poeders en pillen. Mensen kunnen ze gemakkelijk toevoegen aan hun dagelijkse routine, bijvoorbeeld door collageenpoeder in hun koffie te doen.

Onderzoek suggereert dat regelmatige inname van deze supplementen kan bijdragen aan een betere gewrichtsgezondheid op de lange termijn. Dit is een eenvoudige manier om de natuurlijke afname van collageenproductie door veroudering tegen te gaan.

Nu we dit weten, laten we eens kijken naar de verschillende typen en bronnen van collageen die beschikbaar zijn.

Verschillende typen en bronnen van collageen

Het verkennen van de uiteenlopende soorten en bronnen van collageen onthult een fascinerende wereld, van de diepten van de oceaan tot het land. Ontdek meer over deze sleutel tot jeugd en gezondheid.

YouTube video

Vis collageen versus runder collageen

Bij het kiezen van collageen supplementen staan we vaak voor een keuze: vis collageen of runder collageen. Beide hebben hun eigen voordelen. Ik deel een overzicht om je te helpen begrijpen wat elk type biedt.

AspectVis CollageenRunder Collageen
OrigineKomt voornamelijk uit visgraten en huidAfkomstig van rundervleesonderdelen zoals botten en huid
BiobeschikbaarheidHeeft een hoge biobeschikbaarheidMinder biobeschikbaar dan vis collageen
Type CollageenRijk aan Type I collageenBevat voornamelijk Type I en III
VoordelenGunstig voor huid en haarGoed voor gewrichten en darmgezondheid
AllergenenKan problematisch zijn voor mensen met visallergieënEen veiligere optie voor mensen met specifieke voedselallergieën
DuurzaamheidGezien als meer duurzaam, afhankelijk van de visbronKan minder duurzaam zijn als het niet verantwoord is verkregen

Voor mij is het belangrijkste om te weten dat de keuze tussen vis en runder collageen afhangt van persoonlijke voorkeuren, voedselallergieën en specifieke gezondheidsdoelen. Beide types hebben hun plaats in een gezond dieet. Ik maak mijn keuze op basis van wat mijn lichaam nodig heeft en ik raad je aan hetzelfde te doen.

Gehydrolyseerd collageen en marine collageen

Gehydrolyseerd collageen is een soort collageen dat makkelijker door ons lichaam wordt opgenomen. Dit komt omdat de collageenvezels zijn afgebroken tot kleinere stukjes, genaamd peptiden.

Deze peptiden gaan sneller in onze bloedstroom en helpen ons lijf beter. Veel mensen gebruiken gehydrolyseerd collageen om hun huid en gewrichten gezond te houden.

Marine collageen komt vooral uit vis. Het is rijk aan het type collageen dat goed is voor onze huid. Mensen die liever geen producten van landdieren gebruiken, kiezen vaak voor marine collageen.

Dit soort collageen past ook goed bij vegetariërs die vis eten. Nu we meer weten over deze twee soorten collageen, laten we eens kijken naar veganistische opties voor wie helemaal geen dierlijke producten wil gebruiken.

Vegan collageen opties

Echte vegan collageen supplementen bestaan niet. Dit komt omdat collageen een eiwit is dat alleen in dierlijke producten voorkomt. Veel mensen denken dat ze plantaardig collageen kunnen nemen, maar dat is een misverstand.

Plantaardige alternatieven bevatten vaak ingrediënten die de collageenproductie in het lichaam ondersteunen, maar ze bevatten zelf geen collageen.

Voor veganisten die hun collageeninname willen verhogen, ligt de oplossing bij producten die rijk zijn aan bepaalde voedingsstoffen. Denk aan zalm, eieren en bouillon met botten, al zijn die niet veganistisch.

Voor een strikt plantaardige optie, kijken velen naar supplementen die vitamine C, glycerine en proline bevatten. Deze stoffen helpen bij het stimuleren van de natuurlijke productie van collageen in het lichaam.

Het is belangrijk te weten dat je met een uitgebalanceerd dieet ook zonder directe bronnen van collageen, je huid, haar en gewrichten gezond kunt houden.

Collageen supplementen: poeder, pillen, en dranken

Ik duik in de wereld van collageen supplementen, die in vele vormen komen zoals poeders, pillen en drankjes. Deze producten beloven je huid, haar en gewrichten te ondersteunen.

Beste collageen poeder en pillen

Na mijn 25ste merkte ik dat mijn natuurlijke collageenproductie afnam. Daarom ging ik op zoek naar de beste collageen supplementen. Hier zijn de opties die ik vond:

 1. Gehydrolyseerd Collageen Poeder – Dit type is makkelijk door het lichaam op te nemen. Je kunt het aan je smoothie of koffie toevoegen zonder de smaak veel te veranderen.
 2. Tabletten met Vis Collageen – Deze zijn geweldig omdat vis een rijke bron van collageen is. De pillen zijn handig voor onderweg.
 3. Marine Collageen in Poedervorm – Het komt uit zeevruchten en staat bekend om zijn zuiverheid en hoge kwaliteit.
 4. Veganistische Opties – Voor wie geen dierlijke producten gebruikt, zijn er nu ook plantaardige ‘collageen boosters’. Ze bevatten ingrediënten die de lichaamseigen productie van collageen stimuleren.

Ik kwam er ook achter dat de Consumentenbond verschillende merken heeft getest. Dit hielp me enorm bij het maken van mijn keuze.

Het kiezen van gehydrolyseerd collageen was een logische stap voor mij, gezien het beter door mijn lichaam wordt opgenomen. Ik lette goed op ervaringen en aanbiedingen voordat ik een definitieve keus maakte.

Nu gebruik ik dagelijks een lepel gehydrolyseerd poeder in mijn ochtenddrankje, en soms neem ik vis collageen tabletten als ik onderweg ben.

Het lijkt me interessant om meer te leren over hoe ik deze supplementen nog effectiever kan gebruiken, vooral in combinatie met andere gezondheidsstrategieën.

Collageen poeder ervaringen en aanbiedingen

Ik heb zelf collageen poeder uitgeprobeerd en mijn ervaringen zijn best divers. Het is interessant om te zien hoe verschillende merken hun eigen draai geven aan het product. Hier zijn enkele punten die mij opvielen:

 1. De smaak varieert sterk tussen de merken. Sommige collageen poeders zijn vrijwel smaakloos, wat ze makkelijk maakt om te mengen met water of sap. Anderen hebben een merkbare smaak die even wennen kan zijn.
 2. Prijsverschillen zijn ook iets om rekening mee te houden. Er zijn vaak aanbiedingen beschikbaar, waardoor het slim is om prijzen te vergelijken voor je een aankoop doet.
 3. Gemak is een groot pluspunt van collageen poeder. Ik vind het fijn dat ik het gewoon in mijn ochtendkoffie of smoothie kan doen zonder gedoe.
 4. De effectiviteit lijkt af te hangen van persoonlijke factoren. Sommige mensen zien snel resultaten, terwijl anderen pas na weken consequent gebruik verbetering merken.
 5. Online reviews kunnen behoorlijk nuttig zijn voor nieuwe gebruikers die willen weten welke ervaringen anderen hebben gehad met specifieke merken of soorten collageen poeder.
 6. Vegan opties zijn beperkter, maar ze bestaan wel en richten zich op iedereen die plantaardige supplementalternatieven zoekt.
 7. Gehydrolyseerd collageen is populair omdat het gemakkelijker door ons lichaam wordt opgenomen; veel mensen zoeken specifiek naar deze vorm als ze winkelen voor supplementen.
 8. Influencers delen vaak hun eigen ervaringen met bepaalde productmerken, wat handig kan zijn als input, maar onthoud altijd dat individuele resultaten kunnen variëren.
 9. Naast directe gezondheidsvoordelen draagt het bij sommige mensen ook bij aan een hoger algemeen welzijn door betere slaap of meer energie gedurende de dag.
 10. Voorzichtigheid geboden bij claims die te mooi lijken om waar te zijn; onderzoek altijd goed de ingrediëntenlijst en recensies voordat je besluit tot aanschaf over te gaan.

Het uitproberen van verschillende soorten en merken heeft me geholpen om erachter te komen wat voor mij werkt, zowel qua smaak als effectiviteit.

Collageen drankjes en elixers

Collageen drankjes en elixers zijn tegenwoordig razend populair. Ze beloven een makkelijke manier om onze collageenvoorraad aan te vullen.

 1. Gemak staat voorop: Een groot voordeel van deze drankjes is dat je ze snel kunt consumeren, ideaal voor mensen met een druk schema.
 2. Smaakvariaties: Er bestaan verschillende smaken, van fruitig tot kruidig, waardoor er altijd wel iets naar jouw smaak bij zit.
 3. Directe opname: Vloeibare collageen wordt sneller door het lichaam opgenomen dan pillen of poeders.
 4. Combineer met je routine: Je kunt een collageendrankje gemakkelijk integreren in je dagelijkse routine, bijvoorbeeld door het bij het ontbijt te drinken.
 5. Speciale ingrediënten: Sommige drankjes bevatten naast collageen ook vitamines en mineralen die de huid gezond houden.
 6. Draagbaarheid: Collageendrankjes komen vaak in handige meeneemverpakkingen, perfect voor onderweg.
 7. Hydratatie boost: Naast de voordelen van collageen krijg je door het drinken ook extra vocht binnen, iets wat altijd goed is voor de huid.

Elk van deze punten benadrukt hoe eenvoudig en effectief het kan zijn om collageendrankjes en elixers toe te voegen aan je dagelijkse verzorgingsroutine.

Het belang van collageen voor specifieke doeleinden

Om onze huid, haar en gewrichten sterk te houden, speelt collageen een cruciale rol. Het helpt ons lichaam bij het behouden van vitaliteit en elasticiteit, waardoor we ons niet alleen goed voelen maar er ook goed uitzien.

Collageen voor haar en gewrichten

Collageen speelt een grote rol in hoe sterk en gezond ons haar en onze gewrichten blijven. Vanaf ons vijfentwintigste levensjaar produceert ons lichaam minder collageen. Dit heeft invloed op de structuur en elasticiteit van ons haar en de flexibiliteit van onze gewrichten.

Het nemen van collageen supplementen kan hierbij ondersteunen. Deze supplementen helpen het bindweefsel in het haar en de gewrichten te versterken.

Ik heb zelf gemerkt dat door regelmatig collageen te gebruiken, mijn haar voller en steviger aanvoelt. Ook voelen mijn knieën minder stijf aan tijdens het bewegen. Het is duidelijk dat collageen, als lijm van het lichaam, essentieel is voor het behouden van een gezonde haardos en soepele gewrichten.

Dit toont aan hoe belangrijk het is om onze collageenniveaus op peil te houden, vooral als we ouder worden.

Collageen en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert veel in ons lichaam. Onze huid moet zich uitrekken om ruimte te maken voor de groeiende baby. Dit vraagt veel van de elasticiteit en kracht van onze huid.

Onderzoek toont aan dat collageen een rol speelt bij het behouden van deze elasticiteit. Vooral omdat ons lichaam na het 25e levensjaar minder collageen aanmaakt, is extra aandacht voor dit eiwit geen overbodige luxe voor aanstaande moeders boven deze leeftijd.

Er wordt nog veel onderzocht over het gebruik van collageensupplementen tijdens de zwangerschap. De veiligheid hiervan is nog niet helemaal duidelijk. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn en niet zomaar elk supplement te nemen.

Peptiden, kleine stukjes eiwit, worden specifiek bekeken om te zien of ze kunnen helpen bij het behouden van huidelasticiteit tijdens en na de zwangerschap. Maar voordat je iets nieuws probeert, praat altijd eerst met een professional in gezondheidszorg.

Zij kunnen advies geven over wat veilig is voor jou en je baby.

Wanneer collageen innemen en hoeveel per dag?

Na het bespreken van collageen tijdens de zwangerschap, is het nu tijd om te kijken naar het optimale moment en de juiste hoeveelheid voor de inname van collageen. Het gebruik van collageen is essentieel voor gezonde huid, haar en gewrichten, maar wanneer en hoeveel je ervan moet nemen kan soms verwarrend zijn. Hier zijn wat richtlijnen die helpen.

 1. Neem collageen op een lege maag om maximale absorptie te garanderen. Ochtenden zijn ideaal omdat je darm dan meestal leeg is.
 2. Je kunt echter collageen op elk moment van de dag innemen als dat beter bij je schema past.
 3. Er bestaat geen vastgestelde ‘perfecte’ dosis collageen. Begin met een kleinere hoeveelheid, zoals 5 gram per dag, en verhoog indien nodig.
 4. Luister naar je lichaam. Als je verbeteringen ziet in huidelasticiteit of minder gewrichtspijn ervaart, heb je misschien de juiste dosis gevonden.
 5. Zorg dat je consistent bent met je inname; dagelijkse consistentie leidt tot betere resultaten op lange termijn.
 6. Overweeg ook om zonnebrandcrème te gebruiken samen met collageenze aanvulling voor betere bescherming tegen huidveroudering door UV-straling.
 7. Voor mensen met specifieke aandoeningen zoals osteoporose kan een hogere dosis onder medisch advies geschikt zijn.

Volg deze stappen niet alleen blindelings maar overleg altijd eerst met een voedingsdeskundige of arts, vooral als je bestaande gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt. Elk lichaam reageert anders op supplementatie; wat voor één persoon werkt, is niet per se geschikt voor iemand anders.

Collageen wetenschappelijk onderzoek

Onderzoekers zijn al een tijdje bezig met het grondig bestuderen van collageen. Ze willen weten hoe het onze huid, haar, spieren en gewrichten beïnvloedt. Uit studies blijkt dat collageen echt een verschil kan maken voor onze lichaamsdelen.

Maar, het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel we ervan moeten innemen om echt resultaat te zien. Dit maakt het onderwerp zo fascinerend voor wetenschappers.

Een ander punt van aandacht is de manier waarop we collageen kunnen opnemen. Sommige mensen zweren bij poeders of pillen, terwijl anderen geloven in drankjes met collageen. Wat de beste manier is, hangt waarschijnlijk af van ons eigen lichaam.

Het belangrijkste is dat we meer onderzoek nodig hebben om precies te begrijpen hoe collageen werkt. Dat helpt ons om betere keuzes te maken voor onze gezondheid.

Conclusie

Wetenschap toont aan dat collageen belangrijk is voor ons lijf. Dit eiwit helpt niet alleen bij een jongere huid, maar ook bij sterke haren en gewrichten. Veel mensen gebruiken supplementen zoals poeders of drankjes om hun collageenniveaus te verhogen.

Deze producten komen in verschillende vormen, van dierlijke tot plantaardige opties. Het kiezen van de juiste soort en het juiste moment voor inname kan echt een verschil maken. Laten we daarom blijven leren en experimenteren met collageen voor onze gezondheid.

Picture of Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne de Vries (1998), een toegewijde orthomoleculair therapeut, staat beter bekend als Lotte. In haar eigen praktijk helpt zij cliënten met uiteenlopende gezondheidsklachten, waaronder huidproblemen (zoals acne, psoriasis en eczeem), hormonale problemen, burn-out, overgewicht, darmklachten (PBD, leakygut, spijsverteringsklachten) en vermoeidheid. Haar aanpak combineert labtesten, voedingsadviezen, leefstijltips en een positieve mindset.Als je meer wilt weten of als je hulp nodig hebt, kun je haar bereiken via lotte@jouwpersoonlijkegroei.nl of bellen naar 033-2022144 tijdens kantooruren. Blijf op de hoogte van haar inzichten en tips door Lotte te volgen op LinkedIn en Instagram.Meer advies van Charlotte Anne (Lotte) de Vries

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips