0
0
Subtotal:  0,00
Geen producten in je winkelwagen.

In dit artikel

Het belang van een coeliakie test bloed voor een juiste diagnose

Het belang van een coeliakie test bloed voor een juiste diagnose

In dit artikel

Als je vaak last hebt van buikpijn of vermoeidheid, zou coeliakie de boosdoener kunnen zijn. Ook ik heb geworsteld met deze symptomen en weet hoe frustrerend dat is. Gelukkig biedt dit artikel inzicht in hoe een bloedtest voor coeliakie je kan helpen bij het krijgen van een nauwkeurige diagnose.

Ontdek samen met mij de wereld van antistoffen en glutenintolerantie.

Key Takeaway

Als je opzoek bent naar de beste gezondheidstesten, dan kun je gemakkelijk testen met Mijn Labtest. Deze testen zijn gemakkelijk uit te voeren en je weet binnen zeer korte tijd hoe het staat met je gezondheid.

Samenvatting

  • Een bloedtest voor coeliakie spoort antistoffen op die reageren op gluten, wat essentieel is om de aandoening te diagnosticeren.
  • De aanwezigheid van IgA antistoffen tegen tissue transglutaminase in het bloed is een belangrijke indicator voor coeliakie.
  • Een volledig bloedonderzoek geeft inzicht in mogelijke tekorten, zoals foliumzuur, en kan helpen bij het bepalen van de juiste diagnose.
  • Als de bloedtest niet voldoende uitsluitsel geeft, kan een dunnedarmbiopsie nodig zijn om coeliakie definitief vast te stellen.
  • Voor kinderen zijn er soms andere diagnostische richtlijnen, waardoor een invasieve biopsie mogelijk vermeden kan worden.

Wat is coeliakie?

Een man en vrouw genieten van een glutenvrije maaltijd aan een gezellig gedekte tafel.Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij mijn lichaam verkeerd reageert op gluten, een eiwit dat in veel graanproducten zit. Zodra ik iets eet of drink dat gluten bevat, valt mijn afweersysteem per ongeluk de dunne darm aan.

Dit veroorzaakt allerlei vervelende klachten, zoals diarree, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel. Op de lange termijn kan onbehandelde coeliakie zelfs leiden tot ernstige problemen zoals botontkalking, bloedarmoede en andere auto-immuunziekten, zoals diabetes mellitus type 1.

Het is een aandoening die vaak onopgemerkt blijft omdat de symptomen zo wisselend zijn. Van buikpijn en hoofdpijn tot depressie; de klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn en soms lijken ze niet eens gerelateerd aan de spijsvertering.

Daarom raadpleeg ik vaak een diëtist of arts om mijn symptomen serieus te onderzoeken en coeliakie niet over het hoofd te zien. Om naar de kern van deze klachten te komen, is het belang van een bloedtest voor coeliakie niet te onderschatten.

YouTube video

Het belang van een bloedtest voor coeliakie

Een persoon krijgt een bloedtest in de dokterspraktijk, met angstige opluchting.

Een accurate diagnose van coeliakie is cruciaal en begint met een specifieke bloedtest. Deze test spoort de aanwezigheid van bepaalde antistoffen op die wijzen op een afweerreactie tegen gluten, wat het fundament legt voor verdere medische stappen.

YouTube video

Identificatie van antistoffen tegen gluten

Ik laat mijn bloed testen om antistoffen tegen gluten op te sporen. Dit speelt een cruciale rol bij het vaststellen of ik coeliakie heb. Artsen zoeken specifiek naar IgA antistoffen tegen tissue transglutaminase, want als die aanwezig zijn, is de kans op coeliakie groot.

Deze antilichamen vallen eigenlijk de gluten aan die ik binnenkrijg via voeding.

Het proces is simpel: een kleine bloedafname geeft al genoeg informatie. Mijn bloed wordt getest op anti-TTG IgA, wat als de meest betrouwbare indicator geldt bij een vermoeden van coeliakie.

Hebben ze die gevonden, dan is dat een sterk signaal dat mijn lichaam een afweerreactie heeft tegen de eiwitten in glutenvrije producten. Ook wordt er gekeken of er sprake is van een iga-deficiëntie, omdat dit de resultaten kan beïnvloeden.

Bepaling van IgA antistoffen tegen tissue transglutaminase

Na het herkennen van antistoffen tegen gluten, richten we ons vervolgens op de specifieke bepaling van IgA antistoffen tegen tissue transglutaminase. Deze test is cruciaal en staat aan de basis van het diagnosticeren van coeliakie.

Het is een feit dat deze IgA antistoffen een betrouwbare marker zijn en vaak wijzen op een reactie van het immuunsysteem op gluten. Als huisarts zoek ik naar deze antistoffen in het bloed om vast te stellen of iemand coeliakie heeft.

Dit is vooral belangrijk omdat een glutenallergie serieuze gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Een tekort aan IgA, een afweerstof, kan de resultaten van de coeliakie bloedtest beïnvloeden, en dat is iets waar we alert op moeten zijn. Daarom wordt bij mij in de praktijk altijd eerst gekeken naar de aanwezigheid van anti-tTG IgA bij vermoedens van coeliakie.

Dit zorgt ervoor dat we een nauwkeurige diagnose kunnen stellen, zodat je met een glutenvrij dieet kunt beginnen om je gezondheid te verbeteren. Mijn advies is om dit serieus te nemen; coeliakie is immers een aandoening die het verdient om snel en accuraat gediagnosticeerd te worden.

Hoe de juiste diagnose te stellen?

Om werkelijk zekerheid te krijgen over coeliakie, is het essentieel om via een bloedtest de juiste markers te identificeren. Dit vormt de basis waarop artsen beslissen of verdere diagnostische stappen, zoals een dunnedarmbiopsie, gerechtvaardigd zijn.

Bloedonderzoek door de huisarts

Een bezoek aan mijn huisarts zet meestal de eerste stappen richting het ontrafelen van gezondheidsmysteriën. Bij vermoedens van coeliakie is dit niet anders; het bloedonderzoek speelt hier een cruciale rol.

Met slechts een paar buisjes bloed kan de arts specifieke afweerstoffen opsporen die duiden op een reactie tegen gluten. Deze antistoffen, zoals anti-TTG en anti-DGM, zijn essentieel voor het stellen van een voorlopige diagnose.

Mijn arts let ook op de niveaus van IgA antistoffen tegen tissue transglutaminase, wat een sterke indicatie kan zijn voor coeliakie. Dit bloedonderzoek is snel, eenvoudig en kan veel vertellen over wat er in mijn lichaam gebeurt.

Het uitsluiten van andere oorzaken is net zo belangrijk; daarom kijkt de arts ook naar andere bloedwaarden, zoals foliumzuur en sIgA, om een totaalbeeld te krijgen. Deze informatie is waardevol omdat het mij en mijn zorgverlener helpt te beslissen over eventuele vervolgstappen, zoals een gastroscopie of dunnedarmbiopsie.

Dunnedarmbiopsie indien noodzakelijk

Soms kan een bloedtest alleen niet uitsluitsel geven of ik coeliakie heb. Dan is een dunnedarmbiopsie de volgende stap. De arts neemt dan een klein stukje weefsel uit mijn dunne darm om onder de microscoop te bekijken.

Dit geeft duidelijkheid over de aanwezigheid van beschadigingen die typisch zijn voor coeliakie. Het is een belangrijke procedure, want zonder die biopsie kunnen er nog twijfels bestaan over de diagnose.

Voor kinderen kunnen de richtlijnen anders zijn; zij hoeven niet altijd een gastroscopie met biopsie te ondergaan. Als hun bloedtesten heel duidelijke resultaten geven en ze bijvoorbeeld ook symptomen hebben van dermatitis herpetiformis, kan de arts besluiten dat een biopsie niet nodig is.

Dit maakt het proces minder ingrijpend. Het is geruststellend te weten dat zorgverzekeraars de kosten van deze testen in veel gevallen dekken, omdat ze erkennen hoe cruciaal het is voor een correcte diagnose en behandeling.

Conclusie

Het begrijpen van coeliakie en het cruciale belang van een bloedtest kan overweldigend zijn. Toch, met de juiste kennis en voorbereiding, wordt een diagnose stellen toegankelijk. De tests die we hebben beschreven zijn niet alleen praktisch, maar ook efficiënt en bieden een solide basis voor verdere acties.

Belangrijk is dat deze aanpak kan leiden tot een betere gezondheid en welzijn als u glutenintolerant bent. Laat dit inzicht je aanzetten om actie te ondernemen; jouw gezondheid is het waard!

Veelgestelde Vragen

1. Waarom is een coeliakie bloedtest belangrijk voor de diagnose?

Een coeliakie bloedtest is cruciaal omdat het betrouwbare aanwijzingen kan geven of iemand coeliakie heeft, wat essentieel is voordat men overgaat tot een glutenvrij dieet.

2. Kan coeliakie samenhangen met andere aandoeningen?

Ja, onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen coeliakie en bepaalde condities, zoals diabetes type 1. Het is dus belangrijk om alert te zijn en op tijd een test te doen.

3. Is het nodig om een coeliakie test te doen bij baby’s?

Als er symptomen zijn die wijzen op coeliakie of als het in de familie voorkomt, is het verstandig om ook bij baby’s een bloedtest voor coeliakie te overwegen.

4. Wat moet ik doen als ik vermoed dat ik coeliakie heb?

Als je symptomen van coeliakie ervaart, zoals problemen met de ontlasting of andere klachten, raadpleeg dan een arts voor een coeliakie test bloed om een juiste diagnose te stellen.

Picture of Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren.Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips