In dit artikel

De kracht van de cirkel van invloed mindset

De kracht van de cirkel van invloed mindset

In dit artikel

Vaak voelen we ons overweldigd door situaties waarvan we denken dat we er geen invloed op hebben. Dit is een misvatting die veel mensen tegenhoudt. De Cirkel van Invloed, ontwikkeld door Stephen Covey, laat juist zien dat we meer controle hebben dan we denken.

Dit artikel biedt inzichten en hulpmiddelen die je helpen deze controle te herkennen en te gebruiken.

Als iemand met jarenlange ervaring in persoonlijke ontwikkeling heb ik zelf de kracht van de Cirkel van Invloed in de praktijk gebracht. Deze ervaring gebruik ik om jou te laten zien hoe je je eigen cirkel kunt vergroten.

Blijf lezen en ontdek hoe.

Key Takeaway

Mijn beste mindset boek is Master Your Mindset. Dit Nederlandse boek van Michael Pilarczyk bevat ontzettend veel wijsheid en stelt je de vragen die zorgen voor effectieve verandering.

Samenvatting

 • De Cirkel van Invloed omvat alles waarover we directe controle hebben, zoals onze gedachten en acties. Door ons hierop te concentreren, kunnen we stress verminderen en ons geluk vergroten.
 • Een groei mindset helpt ons om meer controle over ons leven te krijgen. Door te focussen op wat we kunnen veranderen en te leren van fouten, worden we veerkrachtiger en effectiever.
 • Emoties spelen een belangrijke rol binnen onze Cirkel van Invloed. Door onze emoties te beheren, kunnen we onze invloedssfeer positief vergroten.
 • Het verschil tussen de Cirkel van Invloed en de Cirkel van Betrokkenheid is cruciaal. Door ons te richten op waar we echt invloed op hebben, verspillen we minder energie aan zorgen buiten onze controle.
 • Het verbeteren van onze mindset door positiviteitsoefeningen en het ontwikkelen van een groei mindset kan de grootte van onze Cirkel van Invloed aanzienlijk vergroten. Dit stelt ons in staat om actief positieve veranderingen in ons leven aan te brengen.

Wat is de cirkel van invloed?

De cirkel van invloed omvat alles waarover ik directe controle heb zoals mijn gedachten, acties en interactie met anderen. Deze concepten helpen mij om me te concentreren op wat ik kan veranderen in plaats van me zorgen te maken over dingen buiten mijn macht.

Ik focus me op deze cirkel omdat ik weet dat het verkleinen van stress en het verhogen van geluk hier beginnen.

Ik verander wat ik kan en accepteer wat ik niet kan.

Elke keer als ik een beslissing maak of een actie onderneem, gebruik ik mijn vrije wil binnen deze cirkel. Dit maakt mij proactief en stelt mij in staat invloed uit te oefenen waar het echt telt.

Ik heb geleerd emoties in de hand te houden en zelfbewustzijn te vergroten, waardoor mijn cirkel van invloed geleidelijk groter wordt. Dit heeft mijn effectiviteit en impact op mijn leven en dat van anderen aanzienlijk verbeterd.

YouTube video

De kracht van de cirkel van invloed mindset

Het begrijpen van de cirkel van invloed verandert hoe je naar problemen kijkt. Je leert snel onderscheid te maken tussen wat je kunt veranderen en wat buiten je macht ligt.

YouTube video

Waarop heb je invloed?

Ik focus mij vaak op mijn eigen gedrag, houding en reacties. Dit zijn de dingen waar ik direct invloed op heb. Bijvoorbeeld, ik kies hoe ik reageer op een negatieve opmerking op Facebook of een vervelende video op YouTube.

Ik beslis of ik blijf rumineren over iets wat gebeurd is of dat ik mijn aandacht verleg naar kunst maken, wat mij rust geeft. Dit toont aan dat mijn psyche, mindset en communicatiestijl binnen mijn cirkel van invloed vallen.

Zelfs in situaties waar ik weinig controle over lijk te hebben, zoals het ontvangen van cookies tijdens het surfen op het internet, kan ik proactief gedrag tonen door mijn browserinstellingen aan te passen.

Tegelijk neem ik verantwoordelijkheid voor mijn acties door me te richten op positieve invloeden. Ik stel vragen die me helpen te groeien en ontwikkelen, zowel in mijn persoonlijke leven als binnen mijn familie.

Door dit te doen, werk ik aan het vergroten van mijn cirkel van invloed. Ik leer elke dag meer over hoe belangrijk het is om aan dingen te werken waarop ik daadwerkelijk invloed kan uitoefenen.

Dit helpt mij om me minder te bekommeren over aspecten in mijn cirkel van betrokkenheid die buiten mijn controle liggen.

De rol van emoties binnen de cirkel

Nadat we hebben gekeken naar waarop we echt invloed kunnen uitoefenen, komen we bij een heel belangrijk onderdeel: emoties. Emoties spelen een gigantische rol in hoe we onze cirkel van invloed ervaren en gebruiken.

Ze beïnvloeden onze gedachten, acties en uiteindelijk onze resultaten. Het is cruciaal om te begrijpen hoe emoties ons zicht op mogelijkheden kunnen vertekenen of juist kunnen versterken.

Door te leren onze emoties te herkennen en te managen, kunnen we ze inzetten om onze invloedssfeer positief te vergroten. Dit betekent niet dat we onze gevoelens moeten negeren, maar dat we ze moeten begrijpen en gebruiken als leidraad voor actie.

Door emoties als onderdeel van de cirkel te zien, vergroten we niet alleen ons begrip van invloed uitoefenen, maar ook ons vermogen om effectief te handelen binnen die cirkel.

Gratis Kennismaken met Coach Vortex Flow

De relatie tussen mindset en de cirkel van invloed

Je mindset bepaalt hoe groot jouw cirkel van invloed is. Als je denkt dat je dingen kunt veranderen, ga je ook acties ondernemen om dat te doen.

YouTube video

Groei mindset en de cirkel van invloed

Een growth mindset helpt mij om mijn persoonlijk leiderschap te vergroten. Ik focus op wat ik kan veranderen en accepteer wat buiten mijn bereik ligt. Dit betekent dat ik werk aan het uitbreiden van mijn cirkel van invloed.

Ik leer van fouten in plaats van ze te zien als falen. Dit maakt mij sterker en meer veerkrachtig.

Ik oefen dagelijks met positief denken en stel mezelf open voor nieuwe ervaringen. Dit versterkt niet alleen mijn gezondheid, maar draagt ook bij aan mijn algemene ontwikkeling. Door te werken aan een groei mindset, merk ik dat ik proactiever handel binnen mijn cirkel van invloed, waardoor deze steeds groter wordt.

Focus op groei, niet op fouten.

Positieve mindset oefeningen

Om een positieve mindset te ontwikkelen, is het belangrijk om regelmatig oefeningen te doen. Deze hersengymnastiek helpt je oude gewoontes te doorbreken en nieuwe, betere manieren van denken aan te nemen. Hier zijn enkele krachtige oefeningen die je daarbij kunnen helpen.

 1. Begin de dag met dankbaarheid: Schrijf elke ochtend drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dit zet de toon voor een positieve dag.
 2. Visualiseer succes: Neem elke dag tijd om je voor te stellen hoe succes eruitziet en voelt in verschillende gebieden van je leven.
 3. Onderbreek negatieve gedachten: Als je merkt dat je negatief denkt, zeg dan hardop “stop” en vervang de gedachte door een positieve.
 4. Omring jezelf met positiviteit: Kies ervoor om tijd door te brengen met mensen die jou energie geven, niet zij die het wegnemen.
 5. Stel doelen: Door haalbare doelen te stellen, werk je actief aan verbetering en groei.
 6. Wees vriendelijk voor anderen: Vriendelijkheid verspreiden maakt niet alleen anderen gelukkig; het verhoogt ook jouw eigen geluksgevoel.
 7. Oefen mindfulness: Besteed bewust aandacht aan het huidige moment zonder oordeel. Dit kan door ademhalingsoefeningen of meditatie.
 8. Lees iets inspirerends: Start of eindig de dag met lezen van iets dat motiveert of inspireert.

Dit zijn slechts enkele methoden om een positieve instelling aan te moedigen en vastgeroeste denkpatronen los te laten, wat essentieel is voor persoonlijke groei en welzijn.

Nu we hebben gezien hoe we onze mindset kunnen verbeteren met deze oefeningen, gaan we verder verkennen hoe dit samenhangt met de cirkel van invloed en betrokkenheid volgens Covey’s model.

Wat is de cirkel van betrokkenheid?

De cirkel van betrokkenheid omvat zaken waar we ons zorgen over maken maar waar we weinig tot geen invloed op hebben. Het herkennen van deze cirkel helpt ons om onze energie wijzer te richten op gebieden waar we daadwerkelijk een verschil kunnen maken.

Het verschil tussen invloed en betrokkenheid

Invloed gaat over de dingen die ik echt kan veranderen. Hierbij focus ik me op activiteiten waar mijn acties een direct resultaat hebben. Betrokkenheid is breder. Dit omvat alle zaken waar ik me druk over maak, maar niet direct kan beïnvloeden.

Het onderscheid is belangrijk om te begrijpen waar ik mijn energie het beste kan inzetten.

Ik leer zo beter te herkennen wat binnen mijn macht ligt om te veranderen en wat niet. Door deze grens te zien, besteed ik minder tijd aan zorgen maken over dingen buiten mijn controle.

Dit helpt mij om effectiever en gerichter te werk te gaan in gebieden waar ik echt een verschil kan maken.

Van betrokkenheid naar de cirkel van invloed

Leren hoe we onze focus kunnen verschuiven van dingen waarover we ons zorgen maken naar acties waarover we echt controle hebben, verandert alles. Het begint allemaal met het herkennen van onze eigen vermogens en het maken van keuzes die onze kracht vergroten.

Het verkleinen van de cirkel van betrokkenheid

Ik werk veel aan mijn persoonlijke ontwikkeling en het concept van Stephen Covey heeft mij echt geholpen. Het verkleinen van mijn cirkel van betrokkenheid was een belangrijke stap. Hier is hoe ik dat heb gedaan:

 1. Ik identificeerde eerst waar ik mijn tijd aan besteedde. Maakte lijsten om te zien wat echt belangrijk was.
 2. Daarna bepaalde ik welke zaken buiten mijn controle lagen. Dingen waarover ik me zorgen maakte maar niet kon veranderen.
 3. Ik leerde het verschil tussen betrokkenheid en daadwerkelijke invloed. Dit hielp mij om te focussen op wat ik kon aanpassen.
 4. Vervolgens stopte ik met energie te verspillen aan deze oncontroleerbare elementen. Focuste meer op acties binnen mijn invloed.
 5. Ik oefende dagelijks met het loslaten van zorgen die buiten mijn invloed lagen.
 6. Regelmatig evalueren van mijn betrokkenheden werd een gewoonte, zo bleef ik op koers.
 7. Tot slot, acceptatie oefenen was cruciaal; sommige dingen zijn zoals ze zijn.

Door deze stappen heb ik geleerd minder tijd te besteden aan zaken waarover ik geen controle had en meer energie in positieve verandering te steken. Dit alles droeg bij aan een groter gevoel van welzijn en succes in mijn leven.

Hoe vergroot ik mijn cirkel van invloed?

Om mijn cirkel van invloed te vergroten, zet ik stappen om mijn houding en de manier waarop ik reageer op dingen die buiten mijn controle liggen, te veranderen. Dit helpt me om meer impact te hebben op de gebieden waarover ik wel controle heb.

Ontdek hoe je dit kunt doen en vergroot jouw vermogen om positieve veranderingen in je leven te sturen.

Invloed op je mindset

Mijn mindset bepaalt hoe groot mijn cirkel van invloed is. Als ik in mogelijkheden denk, wordt mijn cirkel groter. Dit betekent dat mijn overtuigingen en hoe ik met anderen omga, direct invloed hebben op mijn effectiviteit in verschillende aspecten van mijn leven.

Ik werk eraan om mijn communicatie duidelijk en positief te houden, want dit versterkt mijn relaties en vergroot mijn invloed.

Het actief vergroten van deze cirkel begint bij mezelf. Door mijn eigen gedachten kritisch te bekijken en te kiezen voor een pro-actieve houding, zorg ik voor meer invloed in mijn leven.

Het is een voortdurende inspanning om niet alleen te focussen op problemen, maar juist op oplossingen en mogelijkheden.

Je mindset vormt de basis van elke stap vooruit.

Omdenken in leiderschap

Invloed op je mindset leidt ons naar het volgende belangrijke punt: omdenken in leiderschap. Leiderschap met omdenken houdt in dat we uitdagingen zien als kansen om te groeien. Het gaat erom controle te nemen over hoe we reageren op situaties, in plaats van alleen te reageren.

Dit betekent praktisch gebruikmaken van de Cirkel van Invloed om proactief gedrag te bevorderen. We kiezen bewust hoe we handelen, en dat maakt ons sterker.

Door de principes van Stephen Covey toe te passen, leren we onderscheid te maken tussen wat binnen onze controle ligt en wat niet. We richten onze energie op zaken waar we echt iets aan kunnen veranderen.

Dit vereist een verschuiving in ons denken en gedrag. In plaats van vast te zitten in problemen, zoeken we actief naar oplossingen. Dit is de kern van omdenken in leiderschap: het transformeren van obstakels in springplanken naar succes.

De cirkels van invloed en betrokkenheid van Covey

Stephen Covey introduceerde de concepten van de cirkels van invloed en betrokkenheid. Hij legt uit hoe krachtig het is om ons te richten op dingen waarover we controle hebben. Dit zijn de aspecten binnen onze cirkel van invloed.

Buiten deze cirkel liggen zaken waar we ons misschien zorgen over maken, maar waarop we geen directe controle hebben. Dit valt onder de cirkel van betrokkenheid.

We verspillen vaak energie aan zorgen buiten onze controle. Covey moedigt aan om meer energie te steken in wat we kunnen beïnvloeden. Door dit te doen, groeit onze cirkel van invloed.

We leren accepteren wat we niet kunnen veranderen en concentreren ons op het positief veranderen van wat binnen onze macht ligt. Dit helpt ons proactiever en effectiever te zijn in ons dagelijks leven en leiderschap.

Invloed en acceptatie

Begrijpen wat binnen je macht ligt om te veranderen en wat niet, is de sleutel tot innerlijke rust. Het accepteren van situaties die je niet kunt beïnvloeden, leert je focussen op de dingen die je wel kunt aanpakken.

Keuze 2 is acceptatie; het veranderen van je mindset

Ik heb geleerd dat acceptatie krachtig is. Het betekent dat ik toegeef dat ik niet alles kan beheersen. Deze houding helpt mij minder frustratie, boosheid en stress te voelen. Door mijn manier van denken te veranderen, vergroot ik mijn invloed op situaties om mij heen.

Dit was een keerpunt in hoe ik met uitdagingen omging.

Door acceptatie vergroot je niet alleen je cirkel van invloed, maar vind je ook vrede met wat je niet kunt veranderen.

Deze mindset verschuiving naar acceptatie is essentieel voor persoonlijke groei. Het volgende onderdeel gaat over de impact van een fixed en growth mindset.

De impact van een fixed en growth mindset

Mijn ervaring leerde me dat het type mindset, vast of groeiend, echt een verschil maakt in het leven. Met een vaste mindset zie ik vaak kansen over het hoofd omdat ik denk dat mijn vaardigheden en talenten beperkt zijn.

Ik durf minder risico’s te nemen en nieuwe uitdagingen te omarmen. Dit houdt me soms echt tegen in mijn persoonlijke ontwikkeling en succes.

Daarentegen, met een groei mindset, geloof ik dat ik altijd kan leren en verbeteren. Dit zorgt ervoor dat ik actief op zoek ga naar mogelijkheden om te groeien, zowel professioneel als persoonlijk.

Het heeft me geholpen flexibeler te zijn in het denken en meer open te staan voor verandering. Deze mindset stimuleert mij om door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt.

Wanneer je geen invloed hebt en niet weg kunt lopen

Nadat we hebben ingezien hoe onze mindset kan schommelen tussen vast en groeiend, stuiten we soms op muren waar we niet overheen of omheen kunnen. Het gebeurt dat we vastzitten in situaties buiten onze controle.

Deze momenten testen echt onze veerkracht. We voelen ons machteloos omdat weglopen geen optie is en invloed uitoefenen lijkt onmogelijk. De sleutel ligt in het herkennen wat we wel kunnen doen, zelfs als dat heel klein lijkt.

We concentreren ons op onze reacties, want die liggen wel binnen ons bereik. Covey’s filosofie leert ons om de focus te verleggen naar aspecten in ons leven waar we iets aan kunnen veranderen, hoe minimaal ook.

In dergelijke gevallen is het aannemen van een houding van acceptatie vaak onze grootste troef. Acceptatie betekent niet opgeven, maar erkennen dat sommige strijden buiten onze macht liggen en onze energie beter besteed kan worden aan zaken die wel binnen onze invloedssfeer vallen.

Mindset Veranderen voor een grotere cirkel van invloed

Ik heb ontdekt dat mijn manier van denken direct invloed heeft op de grootte van mijn cirkel van invloed. Vroeger maakte ik me druk om dingen buiten mijn controle. Dit veranderde toen ik besloot meer in mogelijkheden te denken.

Ik koos één aspect buiten mijn cirkel waar ik echt verandering in wilde zien. Vervolgens bedacht ik drie stappen om mijn invloed daarop te vergroten. Het was een oefening in focus en actie.

Deze aanpak vereist discipline en een bereidheid om oude gewoontes los te laten. Het begint allemaal met het geloof dat je daadwerkelijk verandering kunt aanbrengen in je eigen leven en dat van anderen.

Dit geloof voedt een groei mindset, die essentieel is om je cirkel van invloed uit te breiden. Door actief te zoeken naar manieren om invloed uit te oefenen, veranderde niet alleen wat ik deed, maar ook hoe ik naar de wereld keek.

Dit alles heeft geresulteerd in een veel grotere impact op mijn leven en werk.

Aanbevolen mindset boeken en bronnen

Het kiezen van de juiste boeken en bronnen kan je mindset echt veranderen. Ik heb een paar favorieten die mij enorm hebben geholpen.

 1. Master your mindset” van Michael Pilarczyk

Dit boek stond op mijn nachtkastje en ik las elke avond een hoofdstuk. Het leert je hoe je jouw denkwijze kunt aanpassen om je dromen na te jagen. Pilarczyk combineert persoonlijke ervaringen met praktische tips, wat het erg inspirerend maakt.

 1. Mindgym” van Wouter de Jong

Hierin ontdek ik telkens nieuwe oefeningen om mijn geest scherp en positief te houden. De Jong gebruikt veel voorbeelden uit de sportwereld om te laten zien hoe je mentale fitness kunt verbeteren.

 1. Covey´s Cirkel van Invloed en Betrokkenheid

Dit concept heeft mijn kijk op invloed en betrokkenheid totaal veranderd. Door me meer op mijn cirkel van invloed te richten, voel ik me krachtiger en positiever.

 1. Online cursussen over groeimindset

Er zijn veel online platforms die cursussen aanbieden over hoe je een groeimindset kunt ontwikkelen. Deze cursussen bieden vaak video’s, opdrachten en reflectievragen om je te helpen inzien waar jouw mogelijkheden voor groei liggen.

 1. Podcasts over positieve psychologie

Tijdens mijn dagelijkse wandeling luister ik graag naar podcasts die focussen op positieve psychologie. Ze bieden interessante inzichten en interviewen experts op het gebied van mindset.

 1. Mindset oefeningen apps

Ik gebruik apps die dagelijkse oefeningen bieden om mijn mindset te trainen. Ze variëren van meditatie- tot dankbaarheidsoefeningen, wat helpt bij het cultiveren van een positievere levenshouding.

Deze boeken en bronnen hebben mij geholpen mijn denkwijze te veranderen en mijn cirkel van invloed te vergroten. Elk heeft unieke inzichten geboden die voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht waar je staat in je persoonlijke ontwikkelingsreis.

Conclusie

De cirkel van invloed leert ons waar we echt controle over hebben. Dit inzicht helpt om stress te verminderen en prestaties te verbeteren. Vraag jezelf nu af: hoe kan ik mijn eigen cirkel vergroten? Door onze mindset actief te veranderen, maken we ruimte voor groei en succes.

Vergeet niet, oefeningen voor een positievere kijk zijn eenvoudig en doeltreffend. Verder lezen en praktiseren biedt nog meer handvaten voor vooruitgang. Laten we dus de kracht van deze mindset omarmen en ons leven actief ten goede veranderen. En wil je verder oefenen met mindset? Dan kun je bijvoorbeeld de mindset gesprekskaarten inzetten.

Picture of Anouk van Gangelen (Empathisch Lifecoach)

Anouk van Gangelen (Empathisch Lifecoach)

Anouk van Gangelen (1992) is een empathische lifecoach en oprichtster van Vortex Flow, gewijd aan persoonlijke en emotionele ontwikkeling. Ze is de partner van Martijn en een liefhebbende moeder van Tess en Luka. Haar expertise omvat persoonlijke ontwikkeling, het bevorderen van innerlijke vrede en helpen creëren van meer Flow. Lees haar waardevolle inzichten en levenslessen op haar website. Volg Anouk ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor vragen of suggesties, mail anouk@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips