In dit artikel

Chronische slapeloosheid versla het 'monster' | Review

Chronische slapeloosheid versla het ‘monster’ | Review (2023)

In dit artikel

Geen beeldschermen voor het slapengaan, niet teveel cafeïne en een evenwichtig slaap-waakritme. Het zijn zomaar wat slaapadviezen die door vrijwel elke deskundige worden aangedragen. Toch ligt de oplossing voor mensen die jarenlang gebukt gaan onder chronische slapeloosheid vaak veel minder aan de oppervlakte. Er is een totaal andere benadering nodig om goed slapen weer vanzelfsprekend te maken.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Het natuurlijke slaapvermogen terugvinden

Het nieuwe boek van William van der Klaauw (Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’) richt zich op het – zoals hij het zelf noemt – laten verkruimelen van het fundament onder chronische slapeloosheid, waardoor het natuurlijke slaapvermogen teruggevonden wordt. “Als mensen al jarenlang slecht slapen, zijn de gewone slaaptips niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat.”

Alle kennis gebundeld

Aan het woord is auteur William van der Klaauw. In de loop der jaren heeft hij talloze cliënten en lezers mogen begeleiden bij het oplossen van hun (hardnekkige) slaapproblemen en hebben meer dan 4 miljoen mensen zijn website Slaapwijzer.net bezocht. In zijn nieuwe boek heeft hij alle kennis die hij hierbij heeft opgedaan gebundeld in een heldere en makkelijk toe te passen methode. Doel: het ‘slapeloosheidsmonster’ voor altijd het zwijgen opleggen.

Slapen is geen prestatie

In zijn nieuwe boek richt Van der Klaauw zich op de kern van het probleem. “Slapen draait om ontspanning en loslaten. Iemand zonder slaapproblemen gaat naar bed en denkt nergens bij na. Wat komt, dat komt. Bij mensen met chronische slapeloosheid is slapen al lang niet vanzelfsprekend meer. Het is elke avond weer een uitdaging. Een hobbel. Iets waar je bij kan falen. En juist dat gevoel – een soort angst voor de nacht – maakt goed slapen vrijwel onmogelijk. Het is een vicieuze cirkel, waaruit het ontzettend lastig ontsnappen is.”

Waarom het ‘slapeloosheidsmonster’?

Van der Klaauw heeft er bewust voor gekozen om het denkbeeldige ‘slapeloosheidsmonster’ centraal te stellen in zijn boek. “Ik heb in de praktijk gemerkt dat dit aansluit bij de beleving van mensen die al veel te lang slecht slapen. Het stemmetje in hun hoofd kan zich tijdens de nacht als een monster gedragen, met de meest venijnige gedachten. Ook voelt het alsof het ‘slapeloosheidsmonster’ de baas is over hun leven. Alles staat in het teken van het grote probleem. Zelf kijken ze vanaf de zijlijn mee.”

Chronische slapeloosheid versla het 'monster' - William van der Klaauw - Review en Interview

Alles valt op z’n plek

In de inleiding van het boek geeft Van der Klaauw toe dat de vergelijking met een monster hem helpt om zijn adviezen zo goed mogelijk over te brengen. “Alles valt op een logische manier op z’n plek voor de lezer. Om een voorbeeld te noemen: in de derde strategie van het boek is het de bedoeling om het monster geen eten meer te geven. Hiermee bedoel ik dat we gaan stoppen met alle (onbewuste) gewoonten die de angst – het fundament – onder slapeloosheid voeden. Een essentiële stap naar volledig herstel.” Hulpmiddelen hierbij kunnen zijn een daglichtlamp of white noise machine.

Het monster ontmaskeren

Van der Klaauw geeft graag nog een voorbeeld. “Strategie vier draait om het ontmasker van het monster. Het doel van dit hoofdstuk is om alle angst, spanning en stress weg te halen en slapen terug te brengen naar haar essentie: ontspanning en loslaten. We ontmaskeren het monster en zien dat het eigenlijk niet veel meer is dan een keffend schoothondje. Ik maak hierbij dankbaar gebruik van waardevolle technieken en inzichten van internationale slaapdeskundigen.”

Chronische slapeloosheid versla het 'monster' - William van der Klaauw - Review en Interview

Risicoloos aan de slag

Veel mensen die al jaren gebukt gaan onder slapeloosheid hebben vaak al van alles geprobeerd, zonder het resultaat waar zij op hoopten. Waarom dan toch maar weer een poging wagen? Van der Klaauw: “Ik ben me hiervan bewust en heb het risico om die reden bij mezelf gelegd. Als de ‘monster-methode’ niet brengt wat je ervan verwacht, krijg je het aankoopbedrag terug. Zonder kleine lettertjes of addertjes onder het gras. Je kan het dus echt risicoloos een kans geven.”

Advies: geef het een kans

Het waren de afsluitende woorden van een prettig gesprek met William van der Klaauw. Mocht je met chronische slaapproblemen te maken hebben dan is ons advies om zijn nieuwe methode een kans te geven. Het kleurrijke (hardcover) boek leest uiterst prettig weg, staat vol eye-openers, praktijkvoorbeelden en verrassende inzichten en helpt je echt op weg naar blijvend beter slapen.

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Chronische slapeloosheid versla het ‘monster’ | Review (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips