In dit artikel

Chakras

Chakra’s | Betekent letterlijk Levenswielen!

In dit artikel

De 7 chakra’s, een woord dat letterlijk ‘Levenswielen‘ betekent, zijn het Hindoeïsme de 7 energiecentra van het lichaam die van de basis van de ruggengraat tot aan de schadel lopen. Chakra’s hebben een duidelijke invloed op tal van lichaamsprocessen, alsook de emotionele en mentale gezondheid. De chakra’s bevinden zich in het zogenaamde astrale lichaam van elke mens en worden elk met een kleur en bepaalde energie geassocieerd.

Een goede gezondheid houdt volgens het chakra systeem in dat al deze chakra’s in balans zijn. Is dat niet zo, dan ontstaan er fysieke, psychologische en emotionele problemen. Het is dus erg belangrijk volgens de Ayurveda, de Indische leer van de gezondheid, om die balans te behouden!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat zijn de 7 chakra’s?

1. De Muladhara Chakra (Wortelchakra)

Deze chakra heeft een rode kleur en het element aarde. Het symboliseert overleving, stabiliteit en zelfvoorziening. Is de chakra in balans, dan voelt de persoon zich zeker, veilig en stabiel. Is er een disbalans, dan kan er angst, frustratie of onzekerheid optreden.

2. De Swadhishthana Chakra (Sacrale chakra)

Deze chakra is oranje en heeft als element water. Het staat voor seksualiteit, verlangens en creativiteit. Is de chakra in balans, dan voelt men zich intuïtief, vitaal en medelevend. Bij een disbalans is er sprake van obsessief, manipulatief en emotioneel explosief gedrag.

3. De Manipura Chakra (Zonnevlechtchakra)

Deze chakra is geel en heeft als element vuur. Is er balans, dan voelt de persoon zich zelfverzekerd, energiek en geconcentreerd. Is die balans er niet, dan kunnen er spijsverteringsproblemen, diabetes, depressie en gebrek aan zelfvertrouwen ontstaan.

4. De Anahata Chakra (Hartchakra)

Deze chakra heeft als element lucht en als kleur groen. Is deze chakra gebalanceerd, dan voelt men zich liefdevol, optimistisch en meelevend. Bij een disbalans kan er sprake zijn van woede, jaloezie, gebrek aan vertrouwen, enzovoort.

5. De Vishuddha Chakra (Keelchakra)

De keelchakra heeft als primaire kleur blauw en als element ruimte. Is de chakra in balans, dan is er de mogelijkheid tot positieve communicatie, zelfexpressie en creativiteit. Bij een slechte balans kan men last hebben van verlegenheid, een gevoel van zwakte of het onvermogen om zich uit te drukken.

6. De Ajna Chakra (Derde-oogchakra)

Deze chakra wordt niet geassocieerd met een element, maar wel met kleur indigo blauw. Is de chakra in balans, dan heeft men zelfinzicht en zelfkennis, een sterke intuïtie en intelligentie. Bij een disbalans kan man last hebben van onzekerheid, angst voor succes en egoïsme.

7. De Sahastrara Chakra (Kruinchakra)

Ten slotte is er de Kruinchakra, die geen element heeft maar wel geassocieerd wordt het kleur wit of violet. Bij een balans geniet men van dynamische gedachten en veel energie. Is er een disbalans, dan kan men last hebben van een gebrek aan energie, frustratie of weinig zin om te leven.

Bij meditatie wordt vaak dieper ingegaan op de chakra’s om deze te openen. Bij een chakra massage masseert men vaak de zones op het lichaam die met bepaalde chakra’s worden geassocieerd, om die gezonder te maken. Vaak kunnen ook bepaalde tools hierbij helpen, zoals chakra armbandjes of chakra stenen, die de energiestroom van elke specifieke chakra vrij kunnen maken! Een truffel ceremonie kan hier ook aan bijdragen.

Meer spiritualiteit voor jouw persoonlijke groei

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Lees bijvoorbeeld boeken over persoonlijke ontwikkeling of over spiritualiteit en volg de beste trainingen voor persoonlijke ontwikkeling. Mooie voorbeelden hiervan zijn de breathwork opleiding of het Antivirus van Tibor.

Een aantal jaar geleden hoorde ik voor het eerst over meditatie. Beginnen met meditatie kan een uitdaging zijn maar gelukkig zijn er tegenwoordig meditatie apps. Een mooi voorbeeld hiervan is Synctuition en de 365 meditatie app. Wil je echt next level gaan kan je altijd kiezen voor de beste meditatie cursus. Je kan dan meer ontdekken over onderwerpen zoals healingtranscendentie en misschien wel contact maken met jouw spirituele gidsAscension Healer en de Higher Spirit Academy sluiten hier overigens mooi bij aan.

Je kan er ook voor kiezen om je leven te verrijken met mindfulness oefeningen. De beste mindfulness apps helpen je ontdekken wat mindfulness is. Heb je trouwens al documentaires over meditatie en mindfulness gezien? Mijn absolute nummer #1 is de documentaire Heal waarin ook osteopathie aan bod komt.

De wereld van spiritualiteit is super interessant als het gaat om aura’snon dualiteit, chakra’s, energetisch en zelfs je horoscoop kan om de hoek komen kijken. Je ontdekt de kracht van volle maan en waarom spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling hand in hand gaan. Een spirituele inspiratiebron voor mij is Jan Geurtz.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken!

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Chakra’s | Betekent letterlijk Levenswielen!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips