In dit artikel

Cellulair geheugen

Cellulair Geheugen (2023) | Jouw Cellen kunnen Informatie Opslaan!

In dit artikel

Hoewel we bij het woord ‘geheugen’ vanzelfsprekend eerst en vooral denken aan het brein, bestaat er in het menselijke lichaam nog een andere vorm van geheugen; cel geheugen. Het wordt geeft goed weer wat daarmee wordt bedoeld: al onze cellen hebben een geheugen, en kunnen dus informatie uit het verleden opslaan en onthouden. Dat is misschien een vreemd concept om te begrijpen, maar onderzoek heeft al meermaals uitgewezen dat het wel degelijk waar is!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

De link tussen herinneringen en cellulair geheugen

Het geheugen dat we elke dag gebruiken, heeft als doel om herinneringen op te slaan, zowel de aangename als de minder aangename. Maar we slaan die gebeurtenissen niet enkel op als herinnering in ons brein. Ook ons cellulair geheugen is daartoe in staat. Dit geheugen blijkt niet enkel te bestaan, maar blijkt ook sterker te zijn dan het gewone geheugen aangezien het herinneringen kan opslaan die we ons zelfs niet bewust voor de geest kunnen halen.

Dergelijke theorieën verklaren waarom we als volwassene bepaalde zaken niet of wel graag hebben, terwijl we eigenlijk niet weten hoe dat komt. Vaak heeft dat te maken met iets dat we als klein kind hebben meegemaakt, waardoor we nog altijd beïnvloed worden. De cellen in ons lichaam kunnen dus als het ware functioneren als een tweede geheugen, dat in feite betrouwbaarder is en verder terug gaat in de tijd dan ons gewone geheugen.

Cellulair geheugen als obstakel

Hoewel het erg interessant is dat onze cellen zich bepaalde zaken kunnen herinneren (waarvan wij ons vaak niet bewust zijn), kan dat ook betekenen dat ons lichaam aan zaken vasthoudt die eigenlijk niet zo goed zijn voor ons. Als onze cellen een bepaalde herinnering (zoals bijvoorbeeld een trauma) vast blijven houden, wordt ons lichaam in feite in het heden bepaald door iets uit het verleden. En dat is een ballast waar we in bepaalde gevallen liever vanaf geraken.

Het is wel degelijk mogelijk om het cellulaire geheugen in zekere mate leeg te maken, waardoor de stroom van energie door ons lichaam weer vrijkomt. Dit kan door middel van energetische healing. Het doel is het weer in beweging doen komen van gestagneerde energie. Dit zorgt ervoor dat het geheugen op cellulair niveau wordt vrijgemaakt – maar vaak heeft dat ook positieve gevolgen voor de algemene gezondheid. Als een emotioneel trauma op cellulair niveau wordt opgelost, dan kunnen ook bepaalde lichamelijke klachten (die daardoor veroorzaakt werden) verbeteren.

Je cellulaire geheugen opnieuw trainen

Zodra cellulaire herinneringen aan de oppervlakte komen (met andere woorden, als men er zich bewust van wordt), is het mogelijk om de cellen nieuwe dingen aan te leren en te laten herinneren. Dit kan door middel van gezonde voeding, het krijgen van nieuwe ervaringen of het veranderen van je mindset of gedragspatronen. Op die manier creëert men een nieuw leven op basis van nieuwe cellulaire herinneringen. Het cellulaire geheugen van de mens heeft dus letterlijk de kracht om ons leven als geheel te hervormen, en zo bij te dragen tot onze zelfontwikkelingen en ons geluk.

Meer informatie en gezondheid tips

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals green juice.

Ook is er veel winst te behalen om meer met ontspanning bezig te zijn en hieronder valt zeker ook slaap. Meer bewegen zorgt voor een gezond lichaam en geest, hoeveel stappen zet jij per dag? Ook voeding en de rol van hormonen kan heel veel waarde toevoegen aan een optimale gezondheid.

Er is een verschil tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is een belangrijke graadmeter voor een goede gezondheid. Hieronder vallen ademhaling, hartritmevariabiliteit, cellulair geheugen en hartslag. Het parasympatische zenuwstelsel richt zich meer op acties die in gang gezet worden. Dus daarmee kun je invloed hebben op energieniveau verhogen en metabolisme verhogen bijvoorbeeld.

Er bestaan mogelijkheden tot biohacking om tot meer inzicht te komen in je eigen gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lumen metabolisme tracker, Whoop of Oura ring. Andere tools als, BMI berekenen, vetpercentage berekenen en caloriebehoefte berekenen kunnen helpend zijn om jouw lifestyle aan te passen. Calorieën tellen kan erg prettig zijn om inzicht te krijgen in hoeveel koolhydraten per dag je mag eten. Een andere optie is om een EMB test, gezondheidstest, bloedtest, vitamine test, speekseltest, urinetest of DNA test af te laten nemen om jouw patronen bij te kunnen stellen waar nodig.

Wellicht helpt een boek over voeding hierbij om patronen te doorbreken. Over suikervrij eten of hoeveel water per dag te drinken is al heel erg helpend. Het kan ook zijn dat je biologische klok tikt en je die dikke buik bij overgang wil aanpakken of de overgangsklachten wil verminderen.

Om meer aan je immuunsysteem te werken en bijvoorbeeld hooikoorts of andere ziekteverschijnselen te voorkomen kun je ook denken aan een ijsbad of koud douchen.

In diverse programma’s wordt hier ook meer over gesproken en uitleg gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Richard de Leth oersterk, My Shredded Lifestyle of lees het boek Brain Balance. Het kan ook zomaar zijn dat jij baat hebt bij een weekmenu planner van Puur Figuur.

Wil je meer weten over gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je producten bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke tools jij in huis gaat halen!

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Cellulair Geheugen (2023) | Jouw Cellen kunnen Informatie Opslaan!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips