In dit artikel

Calcium Tekort: Symptomen en Oplossingen (2023)

In dit artikel

Van haar- en huidproblemen tot extreme vermoeidheid en spierproblemen, ontdek de symptomen van een calciumtekort en waarom het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden.

Key Takeaway

De beste calcium tabletten van 2023 zijn Nutribites Calcium+. Dit merk heeft een vegetarische formule, een goede opneembaarheid en is o.a. verrijkt met vitamine D en K.

Problemen met haar, huid en nagels

Ik zie dat mijn haar dunner wordt en mijn nagels breken sneller. Mijn huid jeukt en voelt droog aan. Het kan zijn dat ik een calciumtekort heb. Calcium helpt om mijn haar, huid en nagels gezond te houden.

Het is nodig voor de groei van nieuw haar en nagels. Ook houdt het de huid zacht en vochtig. Als er niet genoeg calcium in mijn lichaam is, kunnen deze problemen ontstaan. Het eten van melk, kaas, yoghurt, groene bladgroenten, noten en zaden kan helpen.

Deze voedingsmiddelen hebben veel calcium. Soms is dit niet genoeg. Dan kan ik calciumsupplementen nemen. Maar ik doe dit niet zonder eerst met een arts of diëtist te praten.

Osteoporose

Osteoporose is een aandoening die je botten zwak maakt. Door te weinig calcium worden je botten broos en kunnen ze makkelijker breken. Mensen met een tekort aan calcium lopen dus een groter risico op osteoporose.

Het is heel belangrijk om genoeg calcium binnen te krijgen om je botten sterk te houden. Dit kan je doen door voedsel te eten dat rijk is aan calcium, zoals melk, kaas en groene bladgroenten.

Ook kan je vitamine D nemen om ervoor te zorgen dat je lichaam het calcium goed opneemt. Als je toch denkt dat je niet genoeg calcium binnenkrijgt, kan je ook calciumsupplementen nemen.

Maar let op, te veel calcium is ook niet goed voor je. Het kan er namelijk voor zorgen dat je nierstenen krijgt. Het is dus altijd het beste om eerst met een arts of diëtist te praten voordat je supplementen gaat nemen.

Tandproblemen

Als iemand een calciumtekort heeft, kan dit tandproblemen veroorzaken. Calcium is belangrijk voor het behoud van gezonde tanden en kiezen. Een tekort aan calcium kan leiden tot zwakke tanden, gevoeligheid en verhoogde kans op tandbederf.

Het is daarom belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen via voeding of supplementen. Zuivelproducten zoals melk en kaas zijn goede bronnen van calcium, maar ook andere voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten en noten bevatten calcium.

Het is altijd raadzaam om een tandarts te raadplegen als je last hebt van tandproblemen, zodat zij kunnen adviseren over de beste manieren om je gebit gezond te houden.

Spierproblemen

Bij een calciumtekort kunnen er ook problemen met de spieren optreden. Dit kan leiden tot spierspasmen, krampen en een algemeen zwak gevoel. Het is belangrijk om voldoende calcium in te nemen, omdat dit helpt bij het samentrekken en ontspannen van de spieren.

Als je last hebt van spierproblemen, kan het aanvullen van calciumtekorten helpen om de symptomen te verminderen. Een combinatie van voeding met calciumrijke voedingsmiddelen en eventueel supplementen kan nuttig zijn om de spierfunctie te verbeteren.

Onthoud dat het altijd verstandig is om advies in te winnen bij een arts of diëtist voordat je besluit om supplementen te nemen.

Extreme vermoeidheid

Extreme vermoeidheid kan een symptoom zijn van een calciumtekort in het lichaam. Als je constant moe bent, zelfs na voldoende rust, kan dit wijzen op een gebrek aan calcium. Calcium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de energieproductie in het lichaam, en een tekort kan leiden tot een gevoel van uitputting.

Het is belangrijk om voldoende calcium in je dieet te krijgen door middel van voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, groene bladgroenten en noten. In sommige gevallen kan het nodig zijn om calciumsupplementen in te nemen om het tekort aan te vullen.

Als je last hebt van extreme vermoeidheid, is het raadzaam om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

PMS in een verregaande vorm

PMS, ook wel bekend als het premenstrueel syndroom, kan in sommige gevallen verergerd worden door een calciumtekort. Dit kan leiden tot ernstigere symptomen, zoals stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en angst.

Calcium is belangrijk voor het reguleren van hormonen en het verbeteren van de gemoedstoestand. Het is dus essentieel om voldoende calcium binnen te krijgen om de symptomen van PMS onder controle te houden.

Depressie

Een calciumtekort kan ook leiden tot depressie. Dit komt doordat calcium een rol speelt bij het reguleren van de stemming en emoties in ons lichaam. Wanneer we te weinig calcium hebben, kunnen we ons down en neerslachtig voelen.

Het is belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen via onze voeding of supplementen om een gezonde emotionele balans te behouden.

Ik heb altijd geweten dat het belangrijk is om calcium binnen te krijgen voor sterke botten en tanden. Maar ik was verrast om te leren dat een calciumtekort ook kan leiden tot andere symptomen.

Bijvoorbeeld tintelingen rond de mond, vermoeidheid en een droge, jeukende huid. Dit komt omdat calcium een belangrijke rol speelt in het functioneren van onze spieren, zenuwen en cellen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om een calciumtekort aan te pakken. Een daarvan is het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, zoals zuivelproducten, groene bladgroenten, noten en zaden.

Je kunt ook calciumsupplementen nemen als aanvulling op je dieet. Het is wel belangrijk om ook voldoende vitamine D binnen te krijgen, omdat dit helpt bij de opname van calcium in ons lichaam.

Een tekort aan calcium kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid. Mensen met een calciumtekort hebben een verhoogd risico op osteoporose en botbreuken. Daarom is het belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen, maar ook niet te veel.

Te veel calcium kan namelijk leiden tot nierstenen en andere gezondheidsproblemen. Het beste is dus om een evenwichtig dieet te volgen dat voldoende calcium bevat, samen met regelmatige lichaamsbeweging.

Als je denkt dat je een calciumtekort hebt, is het altijd raadzaam om advies te vragen aan een arts of diëtist voordat je besluit om supplementen te nemen. Zij kunnen je helpen om een gezonde calciumbalans in je lichaam te behouden.

Calcium Tekort: Oplossingen

– Bezoek de huisarts voor een juiste diagnose en behandeling.

– Vul het calciumtekort aan met voedingsmiddelen of supplementen.

– Wees bewust van je calciuminname en zorg voor een gebalanceerd dieet.

Lees verder om te ontdekken hoe je calciumtekort kunt oplossen en je gezondheid kunt verbeteren.

Naar de huisarts gaan

Als je symptomen ervaart van een calciumtekort, zoals tintelingen, vermoeidheid en haar- en huidproblemen, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. De huisarts kan een bloedtest doen om je calciumniveau te controleren en eventuele andere onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Ze kunnen je ook advies geven over hoe je je calciumtekort kunt aanvullen, of het nu met voeding of supplementen is. Het is altijd belangrijk om professioneel advies in te winnen voordat je met supplementen begint, omdat overmatige calciuminname ook schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Dus aarzel niet om contact op te nemen met je huisarts als je vermoedt dat je een calciumtekort hebt.

Aanvullen van calciumtekort met voeding of supplementen

Er zijn verschillende manieren om een calciumtekort aan te vullen. Hier zijn enkele opties:

 • Ik kan ervoor zorgen dat ik voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan calcium, zoals melk, kaas en yoghurt. Deze zuivelproducten zijn goede bronnen van calcium.
 • Daarnaast kan ik ook groene bladgroenten, noten en zaden toevoegen aan mijn dieet. Deze voedingsmiddelen bevatten ook calcium.
 • Als het moeilijk is om voldoende calcium uit voeding te halen, kan ik overwegen om calciumsupplementen te nemen. Dit zijn pillen of poeders die extra calcium bevatten.
 • Het is belangrijk om te onthouden dat vitamine D helpt bij de opname van calcium in het lichaam. Dus ik moet er ook voor zorgen dat ik voldoende vitamine D binnenkrijg.
 • Het is altijd verstandig om advies te vragen aan een arts of diëtist voordat ik besluit om calciumsupplementen te nemen. Zij kunnen mij helpen bij het bepalen van de juiste dosering en eventuele bijwerkingen.

Bewust zijn van de calciuminname

Het is belangrijk om bewust te zijn van je calciuminname. Calcium is essentieel voor sterke botten en tanden. Het kan worden verkregen uit zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt, evenals uit groene bladgroenten, noten en zaden.

Je kunt ook overwegen om calciumsupplementen te gebruiken als je moeite hebt om voldoende calcium uit je dieet te halen. Het is echter altijd verstandig om advies in te winnen bij een arts of diëtist voordat je supplementen gaat gebruiken.

Onthoud ook dat het belangrijk is om voldoende vitamine D binnen te krijgen, omdat dit helpt bij de opname van calcium in het lichaam.

Calciumtekort kan leiden tot verschillende symptomen die invloed hebben op je haar, huid, nagels en spieren. Je kunt tintelingen en een voos gevoel ervaren, evenals spierspasmen. Andere tekenen van calciumtekort zijn haarverlies, een droge en jeukende huid en broze nagels.

Ook kan calciumtekort leiden tot problemen met je tanden en botten, zoals osteoporose. Het kan ook extreme vermoeidheid, PMS-symptomen en zelfs depressie veroorzaken. Als je denkt dat je een calciumtekort hebt, is het belangrijk om naar je huisarts te gaan.

Zij kunnen je helpen om de juiste behandeling te krijgen en je adviseren over hoe je calcium kunt aanvullen door middel van voeding of supplementen. Het is ook belangrijk om bewust te zijn van je calciuminname en ervoor te zorgen dat je voldoende calciumrijke voedingsmiddelen in je dieet hebt.

Onthoud dat het altijd verstandig is om professioneel advies in te winnen voordat je supplementen gaat nemen, om ervoor te zorgen dat je de juiste dosering neemt voor jouw situatie.

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar de symptomen van een calciumtekort, zoals problemen met haar, huid en nagels, osteoporose en spierproblemen. We hebben ook oplossingen besproken, zoals het aanvullen van calciumtekort met voeding of supplementen en het bewust zijn van de calciuminname.

Het is belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen en advies te vragen aan een arts voor de juiste behandeling. Zo kun je een gezonde calciumbalans behouden en de mogelijke gevolgen van een tekort voorkomen.

Meer over ‘Calcium Tabletten’

Als je ooit hebt afgevraagd wat calcium tabletten precies zijn, ben je niet de enige. Deze tabletten hebben diverse voordelen van calcium en hun werking is essentieel voor onze gezondheid. Bij het kiezen van het juiste inname moment van calcium tabletten kunnen er verschillende factoren meespelen. Toch is het belangrijk om alert te blijven op mogelijke bijwerkingen.

Wist je dat er ook voedingsmiddelen rijk aan calcium zijn? Toch kan het zijn dat je aanvullende tabletten nodig hebt, vooral als er sprake is van een interactie met andere medicijnen. Er zijn specifieke overwegingen voor groepen zoals kinderen en voor vrouwen tijdens zwangerschap. Vergeet ook niet de juiste manier van bewaren van calcium tabletten en de mogelijke oplossingen bij calcium tekort. Voor degenen met lactose-intolerantie, er zijn speciale plant-based calcium tabletten beschikbaar.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de symptomen van een calciumtekort?

Symptomen van een calciumtekort, ook wel hypocalciëmie genoemd, kunnen variëren van lichte symptomen tot ernstige gezondheidsproblemen.

2. Wat is de oorzaak van een calciumtekort?

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een calciumtekort, omdat vitamine D helpt bij de opname van calcium in het lichaam.

3. Hoe kan ik een calciumtekort behandelen?

De behandeling van een calciumtekort omvat vaak het innemen van calciumsupplementen en het verhogen van de inname van voedsel rijk aan calcium.

4. Hoe kan ik weten of ik een calciumtekort heb?

Het testen op een calciumtekort wordt meestal gedaan door middel van bloedonderzoek om de calcitriol niveaus te meten.

5. Kan een calciumtekort gevolgen hebben voor zwangere vrouwen en kinderen?

Ja, zowel kinderen als zwangere vrouwen lopen risico op een calciumtekort. Het is belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen voor de groei en ontwikkeling.

» Referenties


Weaver CM. Calcium. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-Blackwell; 2020:321-48.
https://shop.elsevier.com/books/present-knowledge-in-nutrition/marriott/978-0-323-66162-1

Wawrzyniak N, Suliburska J. Nutritional and health factors affecting the bioavailability of calcium: a narrative review. Nutr Rev 2021.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33491051/

Cormick G, Betrán AP, Metz F, Palacios C, Beltrán-Velazquez F, García-Casal MLN, et al. Regulatory and policy-related aspects of calcium fortification of foods. Implications for implementing national strategies of calcium fortification. Nutrients 2020;12.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32276435/

Gallagher JC, Yalamanchili V, Smith LM. The effect of vitamin D on calcium absorption in older women. J Clin Endocrinol Metab 2012;97:3550-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22855333/

Wongdee K, Rodrat M, Teerapornpuntakit J, Krishnamra N, Charoenphandhu N. Factors inhibiting intestinal calcium absorption: hormones and luminal factors that prevent excessive calcium uptake. J Physiol Sci 2019;69:683-96.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31222614/

» Referenties

Conclusie beste Calcium Tabletten 2023

 • Beste Calcium Tabletten – Nutribites
 • Beste Calcium 1000 mg – Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Supplement – Nutribites
 • Beste Calcium Kauwtabletten – Vitakruid Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Pillen – Vitals Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Producten – Nutribites
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Calcium Tekort: Symptomen en Oplossingen (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips