arrow_drop_up arrow_drop_down
Burn Out - Ervaar je Klachten van een Burn Out?
5 september 2020 

Burn Out - Ervaar je Klachten van een Burn Out?

Iedereen kent wel periodes in zijn leven waarin het allemaal even wat minder loopt. Je ervaart veel stress door een drukke baan of er gebeurt iets in je privéleven wat van invloed is op je normale functioneren. Stress hoort bij het leven en is tot op zekere hoogte nuttig. Teveel stress kan echter leiden tot overspanning en een langdurig teveel aan stress zelfs tot een burn out.

Burn out betekenis

Wanneer je de balans in je leven kwijtraakt, kan het gebeuren dat je teveel gaat vragen van je lichaam en je geest. De balans kan verstoord worden doordat je werk meer van je vraagt dan anders of bijvoorbeeld doordat er minder ondersteuning vanuit je omgeving komt. Ook wanneer zich een life event voordoet, kan de balans dusdanig verstoord worden dat je klachten gaat ontwikkelen. We spreken dan niet direct van een burn out, maar van overspanning. Pas wanneer de klachten een grote invloed krijgen op je dagelijkse activiteiten en deze situatie langer dan een halfjaar aanhoudt, spreken we van een burn out.

De oorzaak van een burn out

Een burn out komt voort uit een langere periode van overspanning, deze overspanning wordt veroorzaakt door een te grote mate van stress. Dit kan verschillende oorzaken hebben. We zien vaak dat de stress wordt veroorzaakt door een te hoge werkdruk of door problemen – bijvoorbeeld geldzorgen – die ervoor zorgen dat je de balans in je leven verliest. De stress kan door externe factoren ontstaan, bijvoorbeeld door een baan die veel van je eist. Ook komt een burn out bij studenten steeds vaker voor.

Het kan echter ook zijn dat je zelf teveel stress veroorzaakt. Zo kan het een uitdaging zijn om naast een drukke baan een gezin en een sociaal leven draaiende te houden. Een langdurig teveel aan stress kan ook veroorzaakt worden door positieve of negatieve gebeurtenissen zoals een ernstige ziekte in de familie of een overlijden, maar ook door een aanstaand huwelijk, een verhuizing of de geboorte van een kind.

Stress is niet altijd verkeerd, stress zorgt ervoor dat we alert zijn en vormt vaak een drijfveer achter onze activiteiten. Het zorgt echter voor problemen wanneer je niet meer met de stress om kunt gaan en dit lichamelijke en geestelijke problemen geeft. In eerste instantie raak je dan overspannen en een langdurige spanning kan leiden tot een burn out.

Hoe herken je een burn out?

Je kunt een burn out herkennen aan een aantal typische burn out kenmerken. Ten eerste heb je het gevoel dat je de grip op je leven verliest. Je kunt het allemaal niet meer bijbenen en hebt constant het gevoel achter zaken aan te lopen in plaats van proactief te kunnen handelen. Daarnaast krijg je moeite om je dagelijkse activiteiten te doen, dit geldt niet alleen voor je werk, maar ook voor de dingen die je met je gezin, familie en vrienden doet. Tot slot krijg je last van typische spanningsklachten. Heb je langer dan een halfjaar last van deze symptomen? Dan heb je waarschijnlijk een burn out.

Spanningsklachten

 • Fysieke en mentale vermoeidheid
 • Slecht concentratievermogen
 • Vergeetachtigheid
 • Slaapproblemen
 • Piekeren
 • Emotioneel
 • Opgejaagd gevoel
 • Moeite met lawaai
 • Moeite met drukte

Fysieke burn out verschijnselen

Naast bovenstaande typische burn out symptomen, kun je ook lichamelijk een aantal burn out klachten ontwikkelen. Sommige mensen ervaren in eerste instantie zelfs alleen de lichamelijke klachten en komen er pas in een later stadium achter dat deze veroorzaakt worden door een burn out. Typische lichamelijke klachten zijn hoofdpijn, maagklachten en buikpijn. Je kunt echter ook last krijgen van pijn op de borst, hartkloppingen en duizeligheid. Deze burn out symptomen worden door mensen met een burn out vaak verward met een (voorbode van een) hartaanval.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Het herstel van een burn out kan veel tijd in beslag nemen, het beste is dan ook om al hulp in te schakelen wanneer klachten van overspanning optreden. Het vervelende van een burn out is echter dat het in de ziekte besloten ligt dat je door blijft gaan totdat je werkelijk opgebrand bent. Veel mensen gaan dan ook pas naar de huisarts als zij niet meer in staat zijn om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren of zij last krijgen van ernstige fysieke klachten.

De huisarts kan met een burn out test bepalen of je last hebt van een burn out of overspannen bent. Dit gebeurt vaak door middel van een vragenlijst. Hierbij wordt ook gekeken of je burn out symptomen of depressieve klachten vertoont. Deze symptomen kennen namelijk een zekere overlapping, maar vragen wel om een andere aanpak.

Burn out herstel

Burn out betekent opgebrand zijn, zowel fysiek als mentaal. Je zou het liefste dan ook helemaal niets meer willen. De eerste dagen na de diagnose is het dan ook niet verwonderlijk wanneer je alleen maar wil slapen en verder niets. Voor een effectief herstel is het echter belangrijk om actief te blijven, anders loop je het risico in een neerwaartse spiraal terecht te komen en wordt het nog moeilijker om te herstellen.

Een burn out behandeling begint met de juiste mindset. Accepteer dat je een burn out hebt en maak een plan om hiervan te herstellen. Dit betekent praktisch dat je hulp bij burn out zoekt. Ga praten met de huisarts en laat je doorverwijzen naar een praktijkondersteuner of psycholoog. Deze heeft voldoende burn out ervaringen en de tools om je te ondersteunen bij je herstelproces.

Kijk vervolgens naar de activiteiten die je dagelijks doet. Wat kan je blijven doen en wat moet er stoppen? Wordt jouw burn out veroorzaakt door werk? Ga dan in gesprek met je werkgever en ga tijdelijk niet of minder werken.

Je burn out wordt veroorzaakt doordat er teveel stress is en/of je niet goed met stress om kunt gaan. Kijk hoe je zelf actief een oplossing kunt vinden voor dit probleem. Misschien moet je structureel minder gaan werken, ander werk zoeken of juist meer steun aanvaarden van je omgeving. Komt er in de privésfeer te veel op jouw schouders terecht? Kijk dan of je bepaalde taken kunt delegeren. Een burn out coach, een praktijkondersteuner of een psycholoog kunnen je bij dit proces helpen.

Het is niet aan te raden om medicatie te gebruiken tijdens je herstelproces. Medicatie kan je tijdelijk helpen om rustiger te worden of om beter te laten slapen, maar het pakt niet de kern van het probleem aan. Alleen jij kunt – met enige hulp – de oorzaak van je burn out aanpakken. Vergis je echter niet, het herstel van een burn out neemt veel tijd in beslag. Het kan maanden duren voordat jij je weer sterk voelt en weer ervaart dat je controle over je leven hebt.

Wil je meer rust en ontspanning ervaren? Probeer dan eens de gratis Synctuition app.

Burn out preventie

Het herstel van een burn out duurt lang, voorkomen is daarom ook beter dan genezen. Een burn out voorkomen doe je vooral door vroegtijdig de signalen van overspanning te herkennen. Dit is een teken dat de balans in je leven verstoord is. Je kunt dan zelf of met de hulp van een coach, praktijkondersteuner of psycholoog kijken hoe je de oorzaak van de stress weg kunt nemen en beter met stress en spanningen om kunt gaan. Een snelle en doeltreffende aanpak van spanningsklachten kan zorgen voor een snel herstel en het ontwikkelen van een burn out voorkomen.

 

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét platform voor zelfontwikkeling

Met de 360 graden benadering van Persoonlijke Ontwikkeling delen we inspiratie via Blogs, de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, leerzame Events, mooie Boeken én het Gratis E-book.

Op het platform vind je alles over Voeding, Beweging & SportSlaap, Meditatie, Mindset en Geluk.

👉 TIP: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig en ontdek 's wereld beste Relax App.

Heel veel succes en plezier met de volgende stap in jouw persoonlijke groei!

 

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met een Burn Out en het herstel hiervan? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd persoonlijk reageren 🙂

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Zet je graag de volgende stap in je Persoonlijke Ontwikkeling?


Wil jij:

 • Meer energie?
 • Regelmatiger bewegen?
 • Uitgeruster wakker worden?
 • Bewuster worden van je mindset?
 • De voordelen van meditatie ervaren?
 • Meer geluk ervaren?

Download dan nu het  GRATIS E-book  "De volgende stap in jouw persoonlijke groei".

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
DOWNLOAD GRATIS
50 praktische groei tips download