Ben jij zelf al actief bezig met je gezondheid, en vind je ook dat je lichaam en energie level een belangrijke rol speelt bij hoe je je voelt gedurende de dag? Dan heb je ongetwijfeld al van BMI gehoord. Wie zijn of haar lichaam gezond wil krijgen, maakt daarbij het beste gebruik van handige tools en richtlijnen om het ideale gewicht, vetpercentage en meer factoren te bepalen. Je BMI berekenen is één van die tools!
Wat is BMI precies, wat geeft het weer en hoe kan je het berekenen? Welke factoren zijn belangrijk als je een BMI test doet, en hoe kan je op basis van je BMI bepalen hoe gezond je bent? Allemaal vragen die je ongetwijfeld graag beantwoord ziet, zeker als je je gezondheid serieus neemt. Alles wat je wilt en moet weten over BMI lees je in deze blog!
Wat is BMI?
BMI staat kortweg voor Body Mass Index, die ook wel de Quetelet Index (QI) wordt genoemd, en is eigenlijk een indicatie voor de verhouding van je lengte en je gewicht. Met andere woorden, je BMI berekenen helpt je om voor jouw eigen lichaam te bepalen wat je ideale gewicht is voor je lengte.
Natuurlijk is de uitkomst van een BMI calculator nooit 100% correct, maar het resultaat kan je wel helpen om een duidelijker beeld te hebben van je streefgewicht en gezondheidsdoelen. Voor je daar conclusies uit kunt trekken, is het echter wel belangrijk dat je de BMI calculator juist gebruikt. En dat is waar het volgende stukje je bij kan helpen!
Hoe BMI berekenen?
Er kan heel wat over BMI worden gezegd, voor wie het werkt en welke info het je precies geeft, maar in eerste instantie is het belangrijk dat je de BMI calculator juist gebruikt. Je BMI berekenen gebeurt door middel van een automatische BMI calculator, waarin je bepaalde gegevens ingeeft:
- Je geslacht
- Je leeftijd
- Je lengte
- Je gewicht
Door deze gegevens zo nauwkeurig mogelijk op te geven, kan op basis van een automatische berekening jouw BMI gegeven worden. Zodra dat resultaat zichtbaar is, onderzoek je of jouw BMI ‘gezond’ is volgens de standaard richtlijnen. Daarbij worden ook je ideale gewicht gegeven, op basis van je leeftijd én je lengte.
Als je ziet dat je BMI te hoog is, dan is het een goed idee om stappen te ondernemen op het vlak van beweging en voeding. Op die manier kan een BMI calculator je helpen om precies te weten wat je moet doen om jouw lichaam in topconditie te brengen én daar ook te houden! Powered by YAZIO.
Het BMI voor mannen, vrouwen en kinderen
De BMI berekenen formule is een complexe formule, die rekening houdt met verschillende factoren om tot een resultaat te komen. Hierbij moet gezegd worden dat er wel degelijk verschillen zijn tussen het BMI van mannen, het BMI van vrouwen en het BMI van kinderen. Er gelden immers andere standaard waardes en richtlijnen, dus het is wel van belang om daar rekening mee te houden.
Doorgaans verrekenen BMI calculators het geslacht in de berekening, waardoor je dat zelf niet meer hoeft te doen. Op die manier kost het dus écht geen moeite om je BMI te berekenen, en kan je ook sneller stappen zetten in de richting van een gezonde levensstijl!
Zodra je weet wat jouw BMI is, is het de bedoeling dat je het juist kunt interpreteren. In het volgende stukje van deze blog lees je méér over een laag BMI en een hoog BMI, wat beide inhouden en wat je eraan kunt doen!
De BMI index: een duidelijk overzicht
Op zich is het gemakkelijk om op basis van een BMI test te achterhalen of je ondergewicht of overgewicht hebt. Door middel van de onderstaande BMI tabel en index krijg je meer inzicht op de standaard richtlijnen:
- < 18,5 Ondergewicht
- 18,5 – 24,9 Normaal gewicht
- 25,0 – 29,9 Overgewicht
- 30,0 – 39,9 Obesitas
- > 40 Morbide obesitas
Idealiter is om een BMI te behouden tussen de 18,5 en de 25, aangezien je gewicht dan optimaal is volgens je lengte. Je hebt dus geen last van ondergewicht, maar ook niet van overgewicht. Zelfs als je maar een klein beetje onder of boven die waardes ligt, is er op zich nog niets aan de hand met je gezondheid. Wel kan het een signaal zijn dat je je gewicht een beetje moet verhogen of verlagen, afhankelijk van de situatie!
1. Ondergewicht
Er is sprake van ondergewicht als je BMI lager is dan 18,5, en dat kan een teken zijn dat je meer moet gaan eten en eventueel spiermassa moet bouwen. Houd er wel rekening mee dat het ideale gewicht voor de één niet het perfecte gewicht is voor de ander, en dat je vooral moet afgaan op hoe je je voelt. Als je voldoende energie hebt, er niets verkeerd is met je gezondheid en je toch een laag BMI hebt, dan wil dat niet per se zeggen dat er iets mis met je is. BMI is géén absolute wetenschap – het geeft je gewoon een richtlijn.
Wil je toch aankomen om je BMI te verhogen, dan kan je altijd een voedingsschema en eventueel trainingsschema laten opstellen door een voedingsdeskundige en personal trainer. Deze zullen je helpen om op een verantwoorde manier aan te komen, waardoor je BMI in de gezonde zone terecht kom.
Vaak wordt ondergewicht eerder gezien als iets positief dan als iets negatief, vooral bij vrouwen. Te weinig wegen is echter géén teken van een goede gezondheid, vooral als dat lage gewicht het gevolg is van te weinig voeding of te veel sport. In sommige gevallen gaat het gewichtsverlies zo ver dat er sprake is van anorexia, een aandoening waarbij zelfs de meest basale lichaamsprocessen minder goed lopen. Meestal is anorexia het gevolg van een psychologisch probleem, waarbij de persoon in kwestie bang is om bij te komen en dus héél weinig eet. Als je denkt dat je aan anorexia lijdt, is het heel belangrijk dat je zo snel mogelijk de hulp van een arts of andere specialist inschakelt!
2. Overgewicht
Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich overgewicht, en niet verwonderlijk komt die in verschillende graden. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van een te hoog gewicht, en dat heeft doorgaans verschillende redenen:
- Te weinig beweging
- Te veel ongezonde, calorierijke voeding
- Last van je voeten
- Te veel stress, waardoor men sneller vet opslaat
- Geen calorieën tellen
- Te weinig slaap, waardoor men meer stress heeft
Deze en méér factoren dragen bij tot een ongezonde gewichtstoename, waardoor de gezondheid van de persoon in kwestie ook op andere vlakken negatief wordt beïnvloed. Als je een beetje overgewicht hebt, is dat echter niet altijd een teken dat je ongezond bent. Zo kan iemand die veel aan krachttraining doet een hoger BMI hebben, maar dat komt gewoon omdat zijn of haar lichaam meer weegt door de hoeveelheid spiermassa. Zodra je echter de zone obesitas of morbide obesitas bereikt, is dat wel een signaal dat je dringend iets aan je gezondheid moet doen.
Ook in dat geval is het een goed idee om professionele hulp in te schakelen van een voedingsdeskundige en eventueel een trainer. Deze zullen je helpen om weer op het juiste pad te komen, en je gewicht én je gezondheid te verbeteren!
Meer over de BMI formule
Achterhalen of je BMI gezond is door middel van een BMI index, dat is duidelijk interessant als je meer vat wilt hebben op je gezondheid. Als je echter graag dieper ingaat op de opbouw van de BMI formule, dan kan het volgende overzicht je zeker helpen.
Oorspronkelijk werd voor de BMI formule de zogenaamde QI-formule gebruikt, of de Quetelet Index, die wordt berekend in kilo’s gedeeld door de lengte van de persoon in het kwadraat. Op zich is die formule erg eenvoudig:
BMI = massa in kg / lengte in meters in het kwadraat
Als je het BMI wilt berekenen van iemand die 90 kilo weegt en 175 centimeter lang is, dan wordt die formule als volgt ingevuld:
BMI = 90 kilogram / (1,75 X 1,75) = 90 / 3,0625 = 29,39
Conclusie? De persoon in kwestie heeft een BMI van iets meer dan 29, wat hem of haar in de zone ‘overgewicht’ brengt. Op zich nog geen levensbedreigende situatie natuurlijk, maar het loont voor de persoon in kwestie wel al de moeite om meer aandacht te besteden aan zijn of haar voeding en levensstijl!
Je BMI regelmatig bijhouden: dé weg naar een optimale gezondheid
Zoals je waarschijnlijk al weet gaat gezonder worden niet in één dag; het is een langdurig proces dat dag in, dag uit discipline en een gezonde dosis motivatie vereist. Als je een BMI calculator gebruikt, dan is het vooral belangrijk dat je je voortgang bijhoudt. Enkel op die manier krijg je een duidelijk beeld op hoe je gewicht en gezondheid veranderen, waardoor je op tijd de nodige aanpassingen kunt maken. Daarbij geeft duidelijke vooruitgang je ook de motivatie om gezond te blijven leven!
Met behulp van een BMI formule en eventueel een specialist is het mogelijk om je gewichtsverlies of toename duidelijk in kaart te brengen, waardoor je weet of je nieuwe levensstijl ook daadwerkelijk doeltreffend is! Aan te raden is om naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon de essentiële voedingstoffen aan te vullen met voedingssupplementen en bijvoorbeeld groente smoothies.
Het BMI voor kinderen, zwangere vrouwen en ouderen
Hoewel een goede BMI formule en BMI calculator kunnen helpen om een beeld te scheppen van je gewicht en gezondheid, wordt het een stukje moeilijker bij specifieke groepen mensen. Zoals bijvoorbeeld kinderen, zwangere vrouwen en ouderen:
1. BMI berekenen voor kinderen
Kinderen bevinden zich immers nog in een constante groeifase, waardoor de resultaten in een korte tijd sterk kunnen veranderen. Doorgaans wordt aangeraden om het BMI te berekenen voor de groeispurt, tijdens de groeispurt en na de groeispurt, om zo een duidelijk zicht te hebben op de ontwikkeling. De meeste BMI calculators houden op zich al rekening met leeftijd, ook voor jongere kinderen!
2. De BMI voor zwangere vrouwen
Als zwangere vrouw is het normaal dat je meer weegt, en daarmee moet rekening gehouden worden bij het uitrekenen van het BMI. Niet elke vrouw komt echter even veel aan tijdens de zwangerschap, dus is het wel degelijk van belang dat je tijdens het zwanger zijn je BMI berekent. Doe dat regelmatig om de ontwikkeling van je gewicht en BMI bij te houden. Vergeet ook niet voor je zwangerschap een BMI test te doen, zodat je weet op welke waardes je terug kunt vallen zodra het kindje is geboren!
3. BMI berekenen voor ouderen
De meeste BMI testers maken een duidelijk onderscheid op het vlak van leeftijd, maar bij oudere leeftijdsgroepen is het wel belangrijk om met een aantal extra factoren rekening te houden. Zo zullen ouderen doorgaans minder spiermassa en méér vetmassa hebben, wat het BMI resultaat iets minder betrouwbaar maakt. Heel wat ouderen die overgewicht hebben, zijn immers toch ondervoed – terwijl ouderen die te weinig wegen, toch ook gezond kunnen zijn. En dat bewijst dat BMI berekenen wel handig is als hulpmiddel, maar niet 100% betrouwbaar is!
Je BMI berekenen – een belangrijke stap naar een goede gezondheid!
Een BMI meter is kortom een handige, gemakkelijke tool die je kunt gebruiken om een duidelijk beeld te krijgen op je gezondheid. Nogmaals: het is geen absolute wetenschap, en je resultaten die je krijgt zouden dan ook niet als 100% accuraat moeten worden beschouwd. Wel kan je op basis van een BMI tester en tabel voor jezelf (en eventueel met behulp van een specialist) je levensstijl op het vlak van voeding en beweging aanpassen, waardoor je gewicht en BMI in de groene zone terechtkomen en blijven.
Zodra je met de BMI calculator kunt werken en er je vooruitgang mee kunt bijhouden, is het enkel nog een kwestie van de juiste keuzes maken op het vlak van voedingspatroon, slaap en dagelijkse beweging. Met een beetje discipline en motivatie geniet je zo echter van een optimale gezondheid!
Meer informatie en gezondheid tips
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals green juice.
Ook is er veel winst te behalen om meer met ontspanning bezig te zijn en hieronder valt zeker ook slaap. Meer bewegen zorgt voor een gezond lichaam en geest, hoeveel stappen zet jij per dag? Ook voeding en de rol van hormonen kan heel veel waarde toevoegen aan een optimale gezondheid.
Er is een verschil tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is een belangrijke graadmeter voor een goede gezondheid. Hieronder vallen ademhaling, hartritmevariabiliteit, cellulair geheugen en hartslag. Het parasympatische zenuwstelsel richt zich meer op acties die in gang gezet worden. Dus daarmee kun je invloed hebben op energieniveau verhogen en metabolisme verhogen bijvoorbeeld.
Er bestaan mogelijkheden tot biohacking om tot meer inzicht te komen in je eigen gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lumen metabolisme tracker, Whoop of Oura ring. Andere tools als, BMI berekenen, vetpercentage berekenen en caloriebehoefte berekenen kunnen helpend zijn om jouw lifestyle aan te passen. Calorieën tellen kan erg prettig zijn om inzicht te krijgen in hoeveel koolhydraten per dag je mag eten. Een andere optie is om een EMB test, gezondheidstest, bloedtest, vitamine test, speekseltest, urinetest of DNA test af te laten nemen om jouw patronen bij te kunnen stellen waar nodig.
Wellicht helpt een boek over voeding hierbij om patronen te doorbreken. Over suikervrij eten of hoeveel water per dag te drinken is al heel erg helpend. Het kan ook zijn dat je biologische klok tikt en je die dikke buik bij overgang wil aanpakken of de overgangsklachten wil verminderen.
Om meer aan je immuunsysteem te werken en bijvoorbeeld hooikoorts of andere ziekteverschijnselen te voorkomen kun je ook denken aan een ijsbad of koud douchen.
In diverse programma’s wordt hier ook meer over gesproken en uitleg gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Richard de Leth oersterk, My Shredded Lifestyle of lees het boek Brain Balance. Het kan ook zomaar zijn dat jij baat hebt bij een weekmenu planner van Puur Figuur.
Wil je meer weten over gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je producten bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke tools jij in huis gaat halen!
Geen reacties on BMI Berekenen Formule (2023) | Berekenen met BMI Calculator!