In dit artikel

Bloeddonatie: Hoe Weet Je Of Je Geschikt Bent? (2023)

In dit artikel

Ik ben ouder dan 18 jaar, dus ik mag bloed geven. Het is belangrijk dat ik eerst een aantal checks onderga. Zo weet ik zeker of ik wel of niet geschikt ben. Er zijn online checks om dit te weten te komen.

Ik vul mijn gegevens in en dan krijg ik het antwoord. Soms kan het zijn dat ik niet meteen bloed mag geven. Dan stuur ik een paar weken later weer een aanvraag. Na de check ben ik naar de bloedbank gegaan.

Daar hebben ze mijn bloed getest. Ze keken naar mijn bloedgroep en andere dingen in mijn bloed. Als alles goed is, krijg ik een oproepkaart in de post. Die kaart geeft aan dat ik bloed mag doneren.

Key Takeaway

Ik heb de Mijnlabtest Volledig Bloedbeeld als beste bloedgroep test van 2023 verkozen. Na 6 werkdagen ontvang je de uitslag. Behalve de bloedgroep, geeft deze test ook een volledig bloedbeeld. Natuurlijk ontvang je de testuitslag met een uitgebreide uitleg. Het pakketje wordt door de brievenbus bezorgd, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Deze keuring en screening zijn nodig zodat het veilig is voor mij en voor de persoon die mijn bloed krijgt. Bloed geven kost een paar uur per jaar, maar het is een waardevolle bijdrage om levens te redden.

Eisen aan bloeddoneren

Om te kunnen doneren moet je voldoen aan bepaalde eisen zoals leeftijd, gewicht en gezondheid.

Leeftijdscriteria

Het leeftijdscriterium voor bloeddonatie is heel duidelijk; je moet minstens 18 jaar oud zijn om bloed te mogen doneren. Hier is een gedetailleerde uitsplitsing van de leeftijdscriteria:

LeeftijdConditie
18-65 jaarJe mag bloed doneren.
Ouder dan 65 jaarAls je al een geregistreerde donor bent, mag je bloed blijven geven, maar dit is afhankelijk van je gezondheidstoestand.
Jonger dan 18 jaarJe mag geen bloed doneren.

Als je ouder dan 65 bent, wordt er bij elke donatie grondig gekeken naar je gezondheidstoestand. Desalniettemin is het doneren van bloed een waardevolle bijdrage om levens te redden en te helpen in medische situaties. Het kost maar een paar uur per jaar, dus als je ouder bent dan 18 en je voelt je fit en gezond, waarom zou je dan niet overwegen om het te doen?

Gewichtscriteria

Om te weten of je geschikt bent om bloed te doneren, moet je voldoen aan bepaalde gewichtscriteria. Voor bloeddonatie is het belangrijk dat je een gezond gewicht hebt. Volgens de eisen moeten mannen minimaal 50 kilogram wegen en vrouwen minimaal 55 kilogram. Dit is omdat het doneren van bloed invloed kan hebben op je lichaam en het belangrijk is dat je genoeg reserves hebt om dit aan te kunnen. Het is daarom essentieel om op een gezond gewicht te zijn voordat je besluit bloed te doneren.

Gezondheidscriteria

Om te kunnen bloed doneren, zijn er enkele gezondheidscriteria waar je aan moet voldoen. Een van de belangrijkste criteria is dat je in goede gezondheid moet zijn op het moment van donatie. Dit betekent dat je geen koorts, verkoudheid of andere infecties mag hebben. Daarnaast moet je ook geen ernstige chronische ziekten of hartaandoeningen hebben. Verder is het belangrijk dat je boven de 50 kg weegt en dat je bloeddruk binnen een gezond bereik valt. Voordat je bloed doneert, moet je een medische vragenlijst invullen om eventuele gezondheidsproblemen te identificeren. Als je aan al deze criteria voldoet, kun je bloed doneren en helpen om levens te redden.

Keuring en screening proces

Het keurings- en screeningproces is een belangrijk onderdeel van bloeddonatie. Hieronder vind je de stappen die worden gevolgd:

  • Je begint met het aanmelden bij de bloedbank.
  • Bij je eerste donatie vul je een medische vragenlijst in over je gezondheid.
  • Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of je geschikt bent om bloed te doneren.
  • Je bovenarm wordt ontbloot en gereinigd voor de bloedafname.
  • Er wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen om te testen op infecties, bloedgroep en hemoglobinegehalte.
  • Als alles in orde is, kun je het bloeddonatieproces doorlopen.
  • Na de donatie word je voorzien van drankjes en snacks om weer op krachten te komen.

Meer over ‘Bloedgroep test’

Wist je dat jouw bloedgroep karaktereigenschappen kan onthullen die je misschien nog niet over jezelf wist? Het achterhalen van je bloedgroep kan gedaan worden middels een bloedgroep test. Voor het gemak hebben we een lijst met bloedgroep test locaties samengesteld. Naast het weten van je bloedgroep, kun je er ook voor kiezen om zelf je bloedgroep te bepalen of meer te leren over de verschillende bloedgroepen.

Er zijn ook studies die suggereren dat er een verband is tussen je bloedgroep en het risico op bepaalde ziekten. Leer meer over het bloedgroep ziekterisico. Daarnaast speelt de bloedgroep rhesusfactor een belangrijke rol, vooral tijdens de zwangerschap. Wil je weten hoe vaak jouw bloedgroep voorkomt? Bekijk dan de frequentie bloedgroepen. Er zijn ook theorieën die suggereren dat je bloedgroep je persoonlijkheid kan beïnvloeden, lees meer over bloedgroep persoonlijkheid. Als je overweegt bloed te doneren, kun je ook je bloeddonatie geschiktheid controleren. Daarnaast hebben sommige mensen geëxperimenteerd met een bloedgroep dieet en er zijn zeldzame gevallen waarin een bloedgroep verandering heeft plaatsgevonden. Wil je weten welke bloedgroep het meest voorkomt? Ontdek de meest voorkomende bloedgroep. Tenslotte, voor een breder beeld van je gezondheid, kun je overwegen om andere belangrijke bloedtesten te doen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Bloeddonatie: Hoe Weet Je Of Je Geschikt Bent?

“Bloeddonatie: Hoe Weet Je Of Je Geschikt Bent?” gaat over het controleren van geschiktheid voor bloeddonatie. Het vertelt over de voorwaarden, eisen en leeftijdscriteria voor bloeddonoren.

2. Wat is de procedure voor bloeddonatie?

De procedure voor bloeddonatie begint met een online donatiecheck. Dan wordt je opgeroepen om te doneren. Bij de donatie moet je uitgerust zijn en je bovenarm ontbloten.

3. Kan ik plasma doneren in plaats van bloed?

Ja, je kunt kiezen om plasma te doneren op de locaties waar bloed of plasma gedoneerd kan worden.

4. Wat gebeurt er na de bloeddonatie?

Na de bloeddonatie kan er invloed zijn op je lichaam. De ervaring van elke eerste bloeddonatie is anders.

5. Wat zijn de voordelen van bloeddonatie?

De voordelen van bloeddonatie zijn veel. Het belangrijkste is dat het levens redt. Het gedoneerde bloed wordt gebruikt om anderen te helpen.

» Referenties


1. Hong-Yang Li, Kai Guo. (2022). Blood Group Testing. Front Med (Lausanne), 9: 827619.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8873177/

» Referenties

Conclusie Beste Bloedgroep Test 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Bloeddonatie: Hoe Weet Je Of Je Geschikt Bent? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips