Biologische klok
18 augustus 2021 
in Lichaam
5 min. leestijd

Biologische klok

De biologische klok: het is een interne klok in ons lichaam dat voor een groot deel bepaalt hoe onze energie en lichaamsprocessen functioneren doorheen de dag én de nacht. Eigenlijk wordt ons hele leven, vanuit een biologisch perspectief, bepaald door deze klok die hormonen, neurotransmitters en nog veel meer zaken beïnvloedt. Maar hoe werkt de biologische klok nu precies, en waarom is het zo belangrijk om rekening te houden met jouw eigen dag- en nachtritme?

Ultieme Powernap Formule - 2 uur Energie Tanken! In Slechts 5 Minuten

Hoe werkt onze biologische klok?

De biologische klok bepaalt ons dag- en nachtritme op verschillende manieren. Van wanneer we moe worden tot de momenten waarop we naar het toilet moeten, veel concentratie hebben of juist weinig, het zijn allemaal zaken die door onze interne biologische klok worden beïnvloed. Op die manier geeft ons dag- en nachtritme ons een zekere houvast, waardoor we ook meer structuur in ons leven kunnen brengen. Maar een regelmatig dag- en nachtritme aanhouden is ook belangrijk voor de gezondheid. 

Hieronder enkele lichaamsprocessen en functies die door de biologische klok worden bepaald:

1. Onze slaap-waak cyclus

Wanneer we moe worden, in slaap vallen, wakker worden en alles daartussen wordt bepaald door onze dag- en nachtcyclus. Ons lichaam maakt bepaalde hormonen en neurotransmitters aan om ons slaperig te maken, zoals melatonine, en om ons wakker en energiek te maken, waaronder cortisol. De productie van deze hormonen wordt grotendeels bepaald door onze biologische klok, die alle cellen in ons lichaam beïnvloedt!

2. Mentale en fysieke energie

Er zijn momenten waarop we mentaal en fysiek beter presteren en meer energie hebben, en momenten waarop we er minder hebben. 's Morgens kunnen we ons bijvoorbeeld over het algemeen beter concentreren, maar conditie en spierkracht krijgen rond de vooravond een boost. Al deze dingen hebben te maken met de biologische klok en hoe ons lichaam erop reageert!

3. Organen en vertering

Ten slotte heeft ons dag- en nachtritme ook een sterke invloed op onze vertering en de werking van onze organen. 's Morgens zullen we bijvoorbeeld sneller naar het toilet moeten dan 's avonds, omdat dan de vertering in gang wordt gezet. Ook kunnen we eten overdag gemakkelijker verteren dan snacks 's nachts. Dat verklaart waarom laat eten zo slecht is voor de gezondheid én het gewicht!

Je biologische klok resetten

Regelmatigheid is erg belangrijk voor het lichaam, dat is zeker. Als je weinig stabiliteit hebt in je leven en altijd op andere uren eet, gaat slapen, werkt en sport, dan kan dat bepaalde gevolgen hebben voor je fysieke én mentale gezondheid. Je biologische klok resetten is daarom een goed idee. Hoe doe je dat? Door geleidelijk aan meer structuur in je leven te brengen: wanneer je opstaat, werkt, eet en gaat slapen.

Bij heel wat volwassenen is het dag- en nachtritme omgedraaid of verstoord (zoals bij nachtwerkers), en ook bij vrouwen en kinderen is de biologische klok helemaal anders. Hoe dan ook is structuur, routine en een beetje houvast erg belangrijk voor iedereen. Op die manier weet je lichaam wat het kan verachten, en dat komt je gezondheid op alle vlakken alleen maar ten goede.

Gratis Workshop Superslapen - Slaap Expert Floris Wouterson


Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


  • Meer energie?
  • Regelmatiger bewegen?
  • Uitgeruster wakker worden?
  • Bewuster worden van je mindset?
  • De voordelen van meditatie ervaren?
  • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download