In dit artikel

Jouw Biologische klok draagt bij aan Jouw Persoonlijke Groei!

Biologische Klok (2022) | Bepaalt onze Energie en Lichaamsprocessen!

In dit artikel

De biologische klok: het is een interne klok in ons lichaam dat voor een groot deel bepaalt hoe onze energie en lichaamsprocessen functioneren doorheen de dag én de nacht. Eigenlijk wordt ons hele leven, vanuit een biologisch perspectief, bepaald door deze klok die hormonen, neurotransmitters en nog veel meer zaken beïnvloedt. Maar hoe werkt de biologische klok nu precies, en waarom is het zo belangrijk om rekening te houden met jouw eigen dag- en nachtritme?

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Hoe werkt onze biologische klok?

De biologische klok bepaalt ons dag- en nachtritme op verschillende manieren. Van wanneer we moe worden tot de momenten waarop we naar het toilet moeten, veel concentratie hebben of juist weinig, het zijn allemaal zaken die door onze interne biologische klok worden beïnvloed. Op die manier geeft ons dag- en nachtritme ons een zekere houvast, waardoor we ook meer structuur in ons leven kunnen brengen. Maar een regelmatig dag- en nachtritme aanhouden is ook belangrijk voor de gezondheid.

Klik hier en vergelijk de beste Vitamine Abonnementen met korting

Hieronder enkele lichaamsprocessen en functies die door de biologische klok worden bepaald:

 1. Onze slaap-waak cyclus
  Wanneer we moe worden, in slaap vallen, wakker worden en alles daartussen wordt bepaald door onze dag- en nachtcyclus. Ons lichaam maakt bepaalde hormonen en neurotransmitters aan om ons slaperig te maken, zoals melatonine, en om ons wakker en energiek te maken, waaronder cortisol. De productie van deze hormonen wordt grotendeels bepaald door onze biologische klok, die alle cellen in ons lichaam beïnvloedt!
 2. Mentale en fysieke energie
  Er zijn momenten waarop we mentaal en fysiek beter presteren en meer energie hebben, en momenten waarop we er minder hebben. ’s Morgens kunnen we ons bijvoorbeeld over het algemeen beter concentreren, maar conditie en spierkracht krijgen rond de vooravond een boost. Al deze dingen hebben te maken met de biologische klok en hoe ons lichaam erop reageert!
 3. Organen en vertering
  Ten slotte heeft ons dag- en nachtritme ook een sterke invloed op onze vertering en de werking van onze organen. ’s Morgens zullen we bijvoorbeeld sneller naar het toilet moeten dan ’s avonds, omdat dan de vertering in gang wordt gezet. Ook kunnen we eten overdag gemakkelijker verteren dan snacks ’s nachts. Dat verklaart waarom een late maaltijd zo slecht is voor de gezondheid én het gewicht!

Je biologische klok resetten

Regelmatigheid is erg belangrijk voor het lichaam, dat is zeker. Als je weinig stabiliteit hebt in je leven en altijd op andere uren eet, gaat slapen, werkt en sport, dan kan dat bepaalde gevolgen hebben voor je fysieke én mentale gezondheid. Je biologische klok resetten is daarom een goed idee. Hoe doe je dat? Door geleidelijk aan meer structuur in je leven te brengen: wanneer je opstaat, werkt, eet en gaat slapen. De producten van Orangefit kunnen je hierbij helpen.

Bij heel wat volwassenen is het dag- en nachtritme omgedraaid of verstoord (zoals bij nachtwerkers), en ook bij vrouwen en kinderen is de biologische klok helemaal anders. Hoe dan ook is structuur, routine en een beetje houvast erg belangrijk voor iedereen. Op die manier weet je lichaam wat het kan verachten, en dat komt je gezondheid op alle vlakken alleen maar ten goede.

Martijn

Martijn

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Biologische Klok (2022) | Bepaalt onze Energie en Lichaamsprocessen!

  Laat een reactie achter