In dit artikel

Jouw Biologische klok draagt bij aan Jouw Persoonlijke Groei!

Biologische Klok | Bepaalt onze Energie en Lichaamsprocessen!

In dit artikel

De biologische klok: het is een interne klok in ons lichaam dat voor een groot deel bepaalt hoe onze energie en lichaamsprocessen functioneren doorheen de dag én de nacht. Eigenlijk wordt ons hele leven, vanuit een biologisch perspectief, bepaald door deze klok die hormonen, neurotransmitters en nog veel meer zaken beïnvloedt. Maar hoe werkt de biologische klok nu precies, en waarom is het zo belangrijk om rekening te houden met jouw eigen dag- en nachtritme?

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Hoe werkt onze biologische klok?

De biologische klok bepaalt ons dag- en nachtritme op verschillende manieren. Van wanneer we moe worden tot de momenten waarop we naar het toilet moeten, veel concentratie hebben of juist weinig, het zijn allemaal zaken die door onze interne biologische klok worden beïnvloed. Op die manier geeft ons dag- en nachtritme ons een zekere houvast, waardoor we ook meer structuur in ons leven kunnen brengen. Maar een regelmatig dag- en nachtritme aanhouden is ook belangrijk voor de gezondheid.

Hieronder enkele lichaamsprocessen en functies die door de biologische klok worden bepaald:

  1. Onze slaap-waak cyclus
    Wanneer we moe worden, in slaap vallen, wakker worden en alles daartussen wordt bepaald door onze dag- en nachtcyclus. Ons lichaam maakt bepaalde hormonen en neurotransmitters aan om ons slaperig te maken, zoals melatonine, en om ons wakker en energiek te maken, waaronder cortisol. De productie van deze hormonen wordt grotendeels bepaald door onze biologische klok, die alle cellen in ons lichaam beïnvloedt!
  2. Mentale en fysieke energie
    Er zijn momenten waarop we mentaal en fysiek beter presteren en meer energie hebben, en momenten waarop we er minder hebben. ‘s Morgens kunnen we ons bijvoorbeeld over het algemeen beter concentreren, maar conditie en spierkracht krijgen rond de vooravond een boost. Al deze dingen hebben te maken met de biologische klok en hoe ons lichaam erop reageert!
  3. Organen en vertering
    Ten slotte heeft ons dag- en nachtritme ook een sterke invloed op onze vertering en de werking van onze organen. ‘s Morgens zullen we bijvoorbeeld sneller naar het toilet moeten dan ‘s avonds, omdat dan de vertering in gang wordt gezet. Ook kunnen we eten overdag gemakkelijker verteren dan snacks ‘s nachts. Dat verklaart waarom een late maaltijd zo slecht is voor de gezondheid én het gewicht! Omega 3 vetzuren zoals krillolie zijn bijzonder goed voor de lever.

Je biologische klok resetten

Regelmatigheid is erg belangrijk voor het lichaam, dat is zeker. Als je weinig stabiliteit hebt in je leven en altijd op andere uren eet, gaat slapen, werkt en sport, dan kan dat bepaalde gevolgen hebben voor je fysieke én mentale gezondheid. Je biologische klok resetten is daarom een goed idee. Hoe doe je dat? Door geleidelijk aan meer structuur in je leven te brengen: wanneer je opstaat, werkt, eet en gaat slapen. De producten van Orangefit kunnen je hierbij helpen.

Bij heel wat volwassenen is het dag- en nachtritme omgedraaid of verstoord (zoals bij nachtwerkers), en ook bij vrouwen en kinderen is de biologische klok helemaal anders. Hoe dan ook is structuur, routine en een beetje houvast erg belangrijk voor iedereen. Op die manier weet je lichaam wat het kan verachten, en dat komt je gezondheid op alle vlakken alleen maar ten goede.

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Meer informatie en gezondheid tips

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals green juice.

Ook is er veel winst te behalen om meer met ontspanning bezig te zijn en hieronder valt zeker ook slaap. Meer bewegen zorgt voor een gezond lichaam en geest, hoeveel stappen zet jij per dag? Ook voeding en de rol van hormonen kan heel veel waarde toevoegen aan een optimale gezondheid.

Er is een verschil tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is een belangrijke graadmeter voor een goede gezondheid. Hieronder vallen ademhaling, hartritmevariabiliteit, cellulair geheugen en hartslag. Het parasympatische zenuwstelsel richt zich meer op acties die in gang gezet worden. Dus daarmee kun je invloed hebben op energieniveau verhogen en metabolisme verhogen bijvoorbeeld.

Er bestaan mogelijkheden tot biohacking om tot meer inzicht te komen in je eigen gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lumen metabolisme tracker, Whoop of Oura ring. Andere tools als, BMI berekenen, vetpercentage berekenen en caloriebehoefte berekenen kunnen helpend zijn om jouw lifestyle aan te passen. Calorieën tellen kan erg prettig zijn om inzicht te krijgen in hoeveel koolhydraten per dag je mag eten. Een andere optie is om een EMB test, gezondheidstest, bloedtest, vitamine test, speekseltest, urinetest of DNA test af te laten nemen om jouw patronen bij te kunnen stellen waar nodig.

Wellicht helpt een boek over voeding hierbij om patronen te doorbreken. Over suikervrij eten of hoeveel water per dag te drinken is al heel erg helpend. Het kan ook zijn dat je biologische klok tikt en je die dikke buik bij overgang wil aanpakken of de overgangsklachten wil verminderen.

Om meer aan je immuunsysteem te werken en bijvoorbeeld hooikoorts of andere ziekteverschijnselen te voorkomen kun je ook denken aan een ijsbad of koud douchen.

In diverse programma’s wordt hier ook meer over gesproken en uitleg gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Richard de Leth oersterk, My Shredded Lifestyle of lees het boek Brain Balance. Het kan ook zomaar zijn dat jij baat hebt bij een weekmenu planner van Puur Figuur.

Wil je meer weten over gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je producten bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke tools jij in huis gaat halen!

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Biologische Klok | Bepaalt onze Energie en Lichaamsprocessen!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips