In dit artikel

Biohacking (2022) Betekenis, Voordelen en Tips!

Biohacking (2023) | Betekenis, Voordelen en Tips!

In dit artikel

Als je je persoonlijke groei serieus neemt, dan ben je elke dag opnieuw op zoek naar manieren om jezelf te verbeteren. Of het nu gaat om je gezondheid, je relaties of je werk, het zijn stuk voor stuk belangrijke aspecten van je leven. Persoonlijke groei draait er dan ook om deze elke dag opnieuw te blijven ontwikkelen!

Biohacking is een tak in de wetenschap die dit concept van zelfontwikkeling nog een stapje verder neemt, en wel op verschillende vlakken. Door middel van biohacking is het mogelijk om onszelf als mens op een diep niveau verder te ontwikkelen, en daar zijn in theorie geen grenzen aan.

Zou je graag meer te weten komen over de term biohacking, hoe je het kunt doen en wat het precies inhoudt? Dan kan deze blog je alvast goed op weg helpen!

Beste Biohacking Tools 2023: Mijn selectie

 1. Lumen Metabolism Tracker
 2. Vitaily supplementen
 3. Whoop 4.0
 4. Hartritmevariabiliteit meten

Wat is biohacking?

Het woord ‘biohacking’ geeft al in zekere mate weer waar het bij dit concept precies om draait. De wetenschap experimenteert tegenwoordig steeds vaker met biologie, en het toepassen van biotechnologie op het menselijke lichaam. Zelfverbetering is het primaire doel, en er worden allerlei methodes toegepast en theorieën uitgetest om de mens als levend wezen ‘supermens’ te maken. Als dat je té futuristisch lijkt en je twijfels hebt bij de mogelijkheden van biohacking en de implicaties ervan voor onze wereld – dan kan deze blog je alvast overtuigen!

Biohacking gaat in eerste instantie vooral om het optimaliseren van het menselijke lichaam, en dus ook ons leven. Hoewel je dat traditioneel misschien doet door gezond te gaan eten, te bewegen en nog andere gezonde gewoontes in je leven te interpreteren, bestaat er volgens de biohacking nog een andere manier: biotechnologie. Dit is een combinatie van biologische én technologische factoren, die samen bijdragen tot een organisme dat beter, sterker, slimmer en sneller is – zoals bijvoorbeeld het menselijke lichaam.

Bepaalde personen, waaronder de Nederlander Peter Joosten, leggen zich toe op het aftasten van de grenzen van de biotechnologie. Het doel is om meer te weten te komen over de mogelijkheden van biohacking, op welke vlakken we er ons leven (en dus ook de maatschappij) mee kunnen verbeteren!

De verschillende onderdelen van biohacking

Biohacking is een brede term die eigenlijk kan duiden op alle methodes die bijdragen tot een verbetering van het menselijke lichaam én de menselijke geest. Volgens Peter Joosten, die een expert is op dit gebied, omvat biohacking 3 belangrijke aspecten:

1. Self-Tracking

Voor het lichaam als organisme verbeterd kan worden door middel van biohacking technieken, is het natuurlijk belangrijk dat je als individu je lichaam beter leert kennen. Dit kan door middel van self-tracking, waarbij je bepaalde aspecten van je leven gaat onderzoeken, informatie over je lichaam gaat bijhouden en zo een representatief beeld creëert van je gezondheid, mindset en meer.

Er bestaan tegenwoordig al tal van technologische ontwikkelingen en handige tools die je hierbij kunnen helpen. Denk maar aan de vele sleep-trackers, die weergeven hoe diep en hoe lang je slaapt, hoe je slaappatroon eruit ziet, enzovoort. Ook andere vernieuwende technologische hulpmiddelen kunnen handig zijn, zoals bijvoorbeeld Lumen, een apparaatje dat het brandstofverbruik van je lichaam gaat analyseren op basis van kunstmatige intelligentie.

Ten slotte kan je ook gebruik maken van bijvoorbeeld stappentellers om je dagelijkse activiteit te meten, een hartslagmeter om je hartslag én HRV (hartritmevariabiliteit) bij te houden, specifieke apps om je dagelijkse inname van calorieën en voedingsstoffen te beheren, enzovoort.

2. Human Performance Improvement

Vervolgens is er het zogenaamde Human Performance Improvement, dat vooral betrekking heeft op het verbeteren van 3 belangrijke aspecten van ons bestaan:

Body hacking

Hierbij worden je fysieke prestaties verbeterd door middel van de juiste voeding, beweging en leefstijl in het algemeen. Een indicator die veel gebruikt wordt is BMI maar zegt eigenlijk weinig over jou als individu.

Mind hacking

Mind hacking heeft betrekking op het verbeteren van je mentale prestaties, zoals je geheugen of je creatieve talenten.

Consciousness hacking

Ten slotte draait consciousness hacking om het verbeteren en versnellen van je spirituele groei.

Met andere woorden, door middel van biohacking word je leven op deze drie vlakken geoptimaliseerd. Het resultaat is dat zowel je lichaam als je mentale én spirituele bestaan beter worden!

3. Human Enhancement

Het laatste aspect van biohacking is Human Enhancement, en dit onderdeel vraagt ook wat meer uitleg. Doorgaans wordt Human Enhancement nogmaals onderverdeeld in drie delen:

Human Augmentation

Hierbij worden bepaalde elementen aan het menselijke lichaam toegevoegd, waardoor diens mogelijkheden vergroten. Op die manier kan men fysieke en mentale prestaties verbeteren.

Biotechnologie

Bij biotechnologie ligt de focus vooral op het toepassen van bepaalde technieken en hulpmiddelen om praktisch te gebruiken in het dagelijkse leven.

Transhumanisme

Ten slotte legt transhumanisme zich erop toe om de fysieke, mentale en spirituele grenzen van het menselijke bestaan op te zoeken en ze dus ook te doorbreken.

Biohacking (2022) Betekenis, Voordelen en Tips!

De beste manieren om zelf aan biohacking te doen

Biohacking mag dan misschien een complex en hoogtechnologisch concept lijken, waar de meesten van ons maar weinig mee kunnen doen. Toch zijn er heel wat manieren waarop je helemaal zelf biohacking kunt toepassen.

Als je niet langer stil wilt zitten en je persoonlijke groei graag in eigen handen neemt, dan kan het volgende overzicht met handige tips je zeker op weg helpen! (1)

1. Eet gezond en gevarieerd

Een van de beste manieren om de fysieke én mentale te optimaliseren, is ervoor zorgen dat je gezond eet. De wetenschap heeft reeds aangetoond dat onbewerkte voeding in een gevarieerd eetpatroon essentieel is om je gezondheid op ongelofelijk veel vlakken te verbeteren: van de snelheid van je metabolisme tot de werking van je zenuwstelsel, de kracht van je spieren, enzovoort.

Probeer verschillende voedingspatronen uit om te weten welke oplossing het beste werkt voor jouw lichaam. Een populaire keuze is het keto dieet, waarbij je vooral groenten en voedingsmiddelen eet met veel vet en koolhydraten links laat liggen. Ook andere voedingspatronen, zoals Intermittent Fasting, het vegan dieet, paleo dieet of het koolhydraatarm dieet, zijn het uitproberen waard. Elk lichaam is anders, en zal dus ook anders reageren op de verschillende diëten!

Biohacking (2022) Betekenis, Voordelen en Tips!

2. Beweeg dagelijks en sport af en toe intensief

Sport is een belangrijke pijler bij het creëren van een gezond en fit lichaam, dat is zeker. Als je regelmatig aan sport doet, kan je het natuurlijke verlies aan spiermassa door veroudering voor een groot deel tegenhouden of zelfs omkeren. Vooral krachttraining blijkt op dit vlak heel positieve effecten te hebben, aangezien het ook je botten, gewrichten en zelfs je hersenen in goede conditie houdt. Ook heeft krachttraining een positief effect op de lengte van de mitochondriën van je cellen, waardoor deze minder snel verouderen.

Belangrijk is om te sporten, maar daar ook niet te ver in te gaan. Als je te zwaar traint of niet genoeg tijd neemt om te herstellen, zal je je lichaam immers meer kwaad dan goed doen. Probeer een goede balans te vinden tussen activiteit en rust – een betere manier om op een natuurlijke wijze aan biohacking te doen is er niet!

3. Doe regelmatig aan meditatie

Aangezien biohacking ook betrekking heeft op de ontwikkeling van je mindset en mentale capaciteiten, mag meditatie écht niet ontbreken op het lijstje. Als je regelmatig mediteert geniet je van meer focus, meer mentale rust en creëer je een hoger bewustzijn waardoor je emotioneel meer in balans bent. Daarbij heeft de wetenschap aangetoond dat wie regelmatig mediteert zijn of haar hersengolven letterlijk kan veranderen, waardoor ze beter met stressvolle situaties om kunnen gaan.

Dankzij meditatie kan een balans en samenkomst gecreëerd worden tussen de zogenaamde alfagolven en de thètagolven, twee verschillende hersengolven die actief zijn als we creatief bezig en alert zijn, maar ons toch kalm en in balans voelen. Als je regelmatig aan meditatie doet, kan je je focus op het werk en de resultaten die je bereikt dus sterk optimaliseren!

4. Voldoende slaap is essentieel

Ook slaap heeft een groot effect op de manier waarop je lichaam en geest functioneren. Een van de beste technieken om aan biohacking te doen zonder technologische hulpmiddelen is voldoende nachtrust nemen. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich, maar kunnen de hersenen ook beter informatie verwerken en plaats vrijmaken voor het opslaan van nieuwe prikkels de volgende dag.

Er zijn heel wat verschillende manieren om beter te slapen. Zo is het een goed idee om ’s avonds bronnen van blauw licht te vermijden. Denk maar aan de schermen van je computer of smartphone, die je brein actief houden en het dus moeilijker maken om de staat van diepe slaap te bereiken!

Biohacking (2022) Betekenis, Voordelen en Tips!

5. Doe eens aan Yoga

Net als meditatie heeft Yoga een opmerkelijk positief effect op de werking van zowel je lichaam als je geest. Yoga is een bewegingsvorm die reeds duizenden jaren oud is, en uniek in zijn soort vanwege de dubbele focus op het lichaam én de geest. Het gaat dus niet gewoon om een sport waarbij je je spieren en conditie traint, maar waarbij je balans probeert te brengen tussen je lichaam én je geest. Beide vormen zijn immers één geheel.

Yoga is dus meer dan een sport, en betekent in het Sanskriet letterlijk ‘éénheid’. Als je aan Yoga doet en er beter in wordt, leren je lichaam en geest beter samenwerken – en dat verbetert je gezondheid op zoveel vlakken.

6. Ademhalingstechnieken voor meer balans

De ademhaling is een centraal begrip bij de gezondheid, en dat is ook niet verwonderlijk. Onze ademhaling reguleert alles in het lichaam: van ons metabolisme tot ons stressniveau, de werking van ons zenuwstelsel en meer. Als je je lichaam en geest beter wilt laten werken, dan is het dus erg belangrijk dat je meer controle hebt over je ademhaling.

Het belangrijkste hierbij is eigenlijk dat je een grotere HRV of hartritmevariabiliteit in je hartslag brengt. Een starre, constante hartslag wordt vaak geassocieerd met een hoog stressniveau, en stress is een echte killer. Ga dus op zoek naar manieren om je HRV te verbeteren, bijvoorbeeld door middel van ademhalingsoefeningen en sport!

7. Supplementen voor een gezonde geest en lichaam

Hoewel het een goed idee is om op de kracht en wijsheid van ons menselijk lichaam te vertrouwen, kan het natuurlijk geen kwaad om ook externe hulpmiddelen aan te wenden als je aan biohacking wilt doen. Als je supplementen kiest, ga dan voor antioxidanten in hoge concentraties – zoals vitamine C, astaxanthine en kurkuma.

Dergelijke voedingsstoffen gaan ontstekingen in je lichaam tegen, zorgen voor een goede werking van je immuunsysteem en zijn dus onmisbaar als je je fysieke en mentale capaciteiten een boost wilt geven! Dit werkt heel krachtig in combinatie met intermittent fasting.

8. Gebruik eventueel technologische biohacking tools

Ten slotte kan je tegenwoordig gebruik maken van een breed aanbod aan technologische gadgets om aan biohacking te doen. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden, waaronder de Lumen Metabolism tracker, die je online kunt kopen en waarover je ook heel wat positieve reviews en ervaringen van andere mensen kunt vinden.

De Lumen Metabolism Tracker is een must-have voor wie dieper wil duiken in de wereld van het metabolisme. Dit apparaatje gaat de hoeveelheid CO2 in je adem meten, en geeft zo weer of je lichaam vooral vetten of koolhydraten gebruikt als voornaamste energiebron. Het voordeel is dat je hierdoor precies weet of je beter meer koolhydraten of minder vetten in je voedingspatroon verwerkt. En dat maakt het natuurlijk een stuk gemakkelijker om op een natuurlijke, gezonde manier af te vallen!

Biohacking (2022) | Betekenis, Voordelen en Tips!

Er zijn ontelbaar veel manieren om op een natuurlijke wijze aan biohacking te doen, al dan niet met de hulp van technologische tools. Bovenstaand lijstje maakt alvast duidelijk dat biohacking niet louter een kwestie is van je lichaam compleet veranderen en optimaliseren door middel van technologische gadgets en futuristische methodes. Je kan zélf aan biohacking doen, waardoor je als persoon groeit en je leven op alle mogelijke vlakken een boost geeft!

De beste bronnen voor informatie over biohacking

Biohacking is een concept dat nog heel wat potentieel voor groei heeft, en de wetenschap beseft dat er nog heel wat is dat we niet weten over het menselijk lichaam. Als biohacking je wel iets lijkt en je er graag meer over wilt weten, dan is het vooral belangrijk dat je de juiste bronnen raadpleegt. Enkel op die manier beschikt je over informatie waar je ook degelijk iets mee bent!

Tegenwoordig bestaan er heel wat interessante boeken over biohacking, waaronder ‘Biohacking, de Toekomst van de Maakbare Mens’, geschreven door Peter Joosten, die ook regelmatig interessante lezingen geeft over biohacking en het optimaliseren van het menselijk organisme en inwendige organen. Een ander belangrijke wetenschapper op dit gebied is Dave Asprey, een wetenschapper die wordt beschouwd als de grondlegger van biohacking. Eén van zijn bekendste boeken is “Super Human: The Bulletproof Plan to Age Backward and Maybe Even Live Forever”, waarin hij het concept van veroudering uitlegt en dieper ingaat op manieren om je gezondheid als het ware te hacken.

Daarbij kan je vertrouwen op reviews van mensen die reeds biohacking technieken hebben uitgeprobeerd en er positieve resultaten mee behaalden. Als je graag visueel bijleert over biohacking, dan is het misschien ook een goed idee om documentaires over biohacking op Netflix en andere videokanalen te bekijken. Op die manier leer je in kortere tijd meer bij over het concept, waardoor je het dus ook sneller zult kunnen toepassen op je eigen leven.

Ben je klaar om je persoonlijke ontwikkeling snel naar een hoger niveau te brengen? Dan is biohacking een must-try. Hopelijk heeft deze blog je genoeg geïnformeerd en geïnspireerd om je lichamelijke en mentale gezondheid en prestaties onder de loep te nemen – en die door middel van verschillende biohacking technieken te verbeteren. Het resultaat is dat je véél meer uit je leven kunt halen: geluk, een fit lichaam, financieel succes, betere relaties en nog veel meer!

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Meer informatie en gezondheid tips

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals green juice.

Ook is er veel winst te behalen om meer met ontspanning bezig te zijn en hieronder valt zeker ook slaap. Meer bewegen zorgt voor een gezond lichaam en geest, hoeveel stappen zet jij per dag? Ook voeding en de rol van hormonen kan heel veel waarde toevoegen aan een optimale gezondheid.

Er is een verschil tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is een belangrijke graadmeter voor een goede gezondheid. Hieronder vallen ademhaling, hartritmevariabiliteit, cellulair geheugen en hartslag. Het parasympatische zenuwstelsel richt zich meer op acties die in gang gezet worden. Dus daarmee kun je invloed hebben op energieniveau verhogen en metabolisme verhogen bijvoorbeeld.

Er bestaan mogelijkheden tot biohacking om tot meer inzicht te komen in je eigen gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lumen metabolisme tracker, Whoop of Oura ring. Andere tools als, BMI berekenen, vetpercentage berekenen en caloriebehoefte berekenen kunnen helpend zijn om jouw lifestyle aan te passen. Calorieën tellen kan erg prettig zijn om inzicht te krijgen in hoeveel koolhydraten per dag je mag eten. Een andere optie is om een EMB test, gezondheidstest, bloedtest, vitamine test, speekseltest, urinetest of DNA test af te laten nemen om jouw patronen bij te kunnen stellen waar nodig.

Wellicht helpt een boek over voeding hierbij om patronen te doorbreken. Over suikervrij eten of hoeveel water per dag te drinken is al heel erg helpend. Het kan ook zijn dat je biologische klok tikt en je die dikke buik bij overgang wil aanpakken of de overgangsklachten wil verminderen.

Om meer aan je immuunsysteem te werken en bijvoorbeeld hooikoorts of andere ziekteverschijnselen te voorkomen kun je ook denken aan een ijsbad of koud douchen.

In diverse programma’s wordt hier ook meer over gesproken en uitleg gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Richard de Leth oersterk, My Shredded Lifestyle of lees het boek Brain Balance. Het kan ook zomaar zijn dat jij baat hebt bij een weekmenu planner van Puur Figuur.

Wil je meer weten over gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je producten bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke tools jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over Biohacking

Heb je nog vragen over biohacking en wil je meer over dit onderwerp weten? Ik heb de meest gestelde vragen verzameld én beantwoord. Zo krijg jij een nog beter beeld over het onderwerp biohacking en kun je daarna eventueel zelf aan de slag.

Wat is biohacking precies?

Biohacking is een tool om jezelf als persoon te verbeteren. Het is het toepassen van biotechnologie op het menselijk lichaam om een zo goed mogelijke versie van jezelf te worden. Een supermens, zelfs. Daardoor kun je bijvoorbeeld langer leven en een kwalitatief beter leven krijgen. Hierdoor zal de mens steeds sterker, gezonder, slimmer en sneller worden.

Wat zijn voorbeelden van biohacking?

Er zijn verschillende manieren om aan biohacking te doen. Enkele populaire voorbeelden zijn yoga beoefenen, voldoende slapen, bewegen en gezond eten. Ook ademhalingstechnieken zijn een vorm van biohacking, evenals het slikken van de juiste supplementen voor een goede gezondheid. Zo ondersteun je je lichaam op allerlei manieren om zo gezond mogelijk te blijven. 

Wat wil een biohacker bereiken?

Als biohacker probeer je een zo goed mogelijke versie van jezelf te worden. Je bent daarbij heel bewust bezig met het optimaliseren van je lichaam en geest, om zoveel mogelijk uit het leven te halen. Dit kun je doen door gezond te eten, regelmatig te sporten en voldoende te slapen. Verschillende tools en oefeningen helpen je om nog beter in je vel te zitten en om je ook mentaal goed te voelen.

Conclusie Biohacking Tools

 1. Lumen Metabolism Tracker
 2. Vitaily supplementen
 3. Whoop 4.0
 4. Hartritmevariabiliteit meten
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Biohacking (2023) | Betekenis, Voordelen en Tips!

Laat een reactie achter

Op zoek naar de beste Training Persoonlijke Ontwikkeling?

Kies dan voor: 365 Academy

Op zoek naar de beste Training Persoonlijke Ontwikkeling?

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips